×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вдигнахме кръст и трибагреник на Солената вода до Турция, нека забие и камбана срещу мюизина


Вдигнахме  кръст и трибагреник на Солената вода до Турция, нека забие и камбана срещу мюизина
Това е свещеното място в Сакар планина и толкова ме успели да свършим дотук – отсреща е Турция
18 Май 2014, Неделя, 19:50 ч.
Автор: Веселин КЪЛВАЧЕВ

Да възстановим извора край Тополовград, от който още блика целебната вода, но съвременниците ни не знаят за нейните чудеса



Край Тополовград, на самата граница на България с Турция, там, където река Тунджа се извива като змия и пресича Сакар и Дервента, където стари гранитни скали са надвиснали над водните бързеи, огласяни от шума на вятъра, ромола на водата и писъка на орела, блика един чуден минерален извор.

Наричат го Солената вода, но за съществуването му знаят само местните хора. Случаен турист трудно ще го открие, ако няма кой да го насочи към старите Лесовски гранити, където от един скален процеп лековитата вода излиза на повърхността и раздава своята живителна сила на природа и хора.
От край време, както се казва в приказките, там ходели болни, за да търсят  изцеление в нощта срещу Спасовден.

Заредени с вяра в сърцето, хората изпълнявали около извора специален ритуал. Преди да падне нощта издълбавали си плитки вани (изкопи), опалвали ги с огън, нареждали в тях слама, сено или млади клони, постилали върху тях черга, поливали мястото обилно с целебната вода и оставали в „леглото“ до сутринта с надежда за здраве в душата.
По изгрев слънце се измивали с изворната вода, оставяли монети в коритото за благодарност, завързвали конец от дрехата си на близък храст или дърво за крепко здраве и поемали по своя път. (Подобен ритуал с връзването на част от дреха от там, където е болното място, съществува до днес и в местността Индипасха, която се намира в Странджа, на 10-ина километра от село Граматиково, б.р.)

Преди повече от век край Солената вода бил съграден параклис, но с времето той бил нацяло разрушен, а изворът - забравен. Районът обезлюдял, хората се пръснали по различни краища или влезли в майката земя, телена мрежа опасла граничната зона с Турция, а потокът останал зад кльона. Но водата, дар от Бога, продължава да извира от това място. И да бъде притегателно място за тези, които вярват в чудеса.
Ако все пак някой се изкуши сам да го открие, координатите му са 46  56 14 СШ/26 55 14 ИД. Намира се в най-югоизточната част на Сакар планина, надвесен е над р. Тунджа, която приема водата му, преди да напусне пределите на България.

До него може да се стигне от граничните села Радовец, Филипово и Присадец (община Тополовград), където има портали на граничния кльон. Желаещите да преминат през тях обаче задължително трябва да поискат разрешение от граничната полиция в Радовец.
С лек автомобил най-лесно и бързо се стига до извора именно от това сакарско село, разстоянието от него е само 5 км. От източния край на Радовец се поема по черен път към границата, по Греда баир. Скоро се стига до граничния кльон и се навлиза в граничната зона. Следва черен път покрай мрежата, около 2 км, достига се до импровизиран паркинг с указателна табела и от нея до извора има още около 300 метра, които се изминават пеш.

За Солената вода научих през 1986 г., докато писах дипломната си работа за Сакар планина. Това, че имало минерален извор край Тополовград, се запечата в мен като нещо интересно, привличащо, но пък и тайнствено, тъй като това място бе непознато и забравено.
Минаваха годините, от време на време и от приказка на приказка понякога се прокрадваше името Солената вода, колкото да поддържа будно пламъчето на интереса ми. До миналата година, когато най-сетне го открих. Показаха ми го хора от Присадец.

За човек, който обича дивата природа, мястото ме заплени. Тук почти не се усещаше човешкото присъствие, за миналите времена напомняха един малък чучур, от който весело бълбукаше водата, и каменни останки от стария параклис.
Тогава реших, че това място трябва да се възроди. Подкрепиха ме брат ми Иван Матеев и Янко Петров. Започнахме да строим параклис „Св. Безсребърници и лечители Козма и Дамян”.

Това си бе предизвикателство и изпитание, но и удовлетворение и задоволство, че на самата граница с Турция отново се издига християнският кръст и се вее българският трибагреник. Искаме тук камбаната да отговори на мюизина  зад кльона.
Благодаря от сърце на всички хора от Радовец, които ми помогнаха и повярваха, че може да се прави добро, независимо къде си. Дори и на самата граница каузата си заслужава, няма да я изоставяме, а ще продължим напред. С вяра и упоритост всичко става реалност.
На 1 юли 2012 г., на празника на „светите Безсребърници и лечители Козма и Дамян параклисът бе осветен от отец Иван Янчев в присъствието на много хора от Радовец, Филипово и Присадец.

Сега предстои по-важното - да се погрижим за извора и неговата целебна вода, защото тя, заедно с вярата, помага на нуждаещите се. За целта обаче трябват средства. Първо, да се извърши пълен анализ на водата, за да се видят точно целебните й, а след това и мястото около извора да се облагороди и да стане по-достъпно.
Открита е банкова сметка в Банка ДСК-Тополовград. IBAN – BG13STSA93000020381593 / BIC – STSABGSF. 

Всяка дарена стотинка ще бъде използвана само за извора и за нищо друго, за да може водата да получи нов живот и да помага. Делото е добро, подкрепете ни.
А за всички които обичат природата в нейния първичен вид, идете на Солената вода, там ще се потопите в Майката природа. Природната симфония ще ви обгърне отвсякъде с песента на водата, порива на вятъра, шума на листата, горещото южно слънце, шепота на старите гранитни скали, крясъка на орела, тук ще намерите изцеление на душата и тялото, ако наистина повярвате.

В категории: Животът


Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
5
Коментара по темата
5.
ГРАНИЧАР
18.05.2014 22:19:31
7
2
ЩОМ СТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ МЕСТНИ , СТОЙТЕ ТАМ , И ОХРАНЯВАЙТЕ ГРАНИЦАТА, АМА ДА НЕ СА ДОВЛЕЧЕТЕ И ВИЙ В БУРГАС , ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА МЯСТО В МЕДЕН РУДНИК.
4.
друг местен :)
18.05.2014 20:41:03
0
7
В този край живеят най- истинските живи българи!
3.
местен
18.05.2014 18:06:27
0
6
извинявам се за правопистната грешка!
2.
местен
18.05.2014 18:02:20
1
13
съжалявам,изгуби баса-в този район ,няма нито турци,нито помаци,а колкото до циганите-те са навсякаде!!!!!
1.
КАМБАНАТА
18.05.2014 17:20:40
9
8
ТОВА С КАМБАНАТА И ЦЪРКВАТА Е СУПЕР НО................... Е МНОГО ЗАКЪСНЯЛ ХОД, БАСЛОВЯ ЧЕ ТАМ ИСТИНСКИ ЖИВИ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ НЯМА , ТАМ КОЙТО Е ОСТАНАЛ СА САМО ТУРЦИ, ПОМАЦИ И ЦИГАНИ, СОРИ!! АМА ЗАКЪСНЯХТЕ С КАМБАНИТЕ, ДО 10 ГОДИНИ ПРОСТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ЩЕ РИТНЕ КАМБАНАТА И ЩЕ СТАНЕ БУЛГАРИСТАН !!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори