×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Милко Понса ще строи "Южен поток"


Милко Понса ще строи "Южен поток"
Милко Милков-Понса
16 Март 2014, Неделя, 11:48 ч.
Автор: Флагман.бг

Фирмата му "Понсстройинжерениг" част от консорциума
Фирмата на печално известния в Бургас предприемач Милко Милков-Понса - "Понсстрой инженеринг" е в консорциума, който ще строи българската част на "Южен поток", съобщава Mediapool. Според информацията за изпълнител е определен консорциумът, регистриран на адреса на КТБ в София "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД. В него попадат пет български фирми, сред които и компанията на Милко Милков.

От възложителя на конкурса – проектната компания "Южен поток България" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, че за изпълнител е избран "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД. Пред Mediapool от дружеството посочиха, че когато имат официална информация, ще я съобщят. От ресорното министерството на икономиката и енергетиката допълниха, че на този етап нямат какво да кажат. Заради изисквания за конфеденциалност по провежданата процедура е необходимо и съгласие от участниците в търга за да бъдат разкрити, обясниха от ведомството на министър Стойнев. ( Нещо като историята с решението на КЗК по случая с продажбата на "Булгартабак").

Така най-голямата строителна поръчка на страната - за над 3.5 млрд. евро, която, по думите на министър Стойнев, ще изправи на крака Северна България, е обвита в пълна тайнственост и мистерия.

Единствената официално съобщена информация от проектната компания до момента е, че в търга са участвали 11 кандидати, като до втория етап са били допуснати четирима.

Не е ясно как част от компаниите са осигурили изпълнението на условието за достъп до 500 млн. лв. кредитна линия или собствен капитал, тъй като три от петте български фирми са със сериозни финансови затруднения и банки разпродават активите им. По неофициална информация "Стройтрансгаз консорциум" е предоставил гаранции от руската банка ВТБ, но други източници на Mediapool твърдят, че гаранциите са от друга финансовата институция.

Моделът, по който ще се финансира българският участък от "Южен поток", предвижда 70% от средствата да дойдат чрез банкови заеми, за които все още не е ясно дали са осигурени.

Останалите 30% (около 1.05 млрд. евро), трябва да бъдат осигурени като собствени средства от "Газпром" и БЕХ. Тъй като БЕХ няма такива възможности, е договорен заем от "Газпром" в размер на 620 млн. евро, който ще се изплаща за срок от 22 години при лихва от 4.25%, според изявления на министър Стойнев на 31 октомври, когато бе направена символичната първа заварка на българска територия.

Въпреки уверенията на управляващите, че България няма да плаща нищо за строежа на "Южен поток" на своя територия, а проектът ще се финансира изцяло с руски заем, първите 191 млн. лв. български средства станаха факт през декември, когато "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) и "Газпром" са увеличили по толкова своето участие в капитала на съвместното дружество "Южен поток България" със средства от облигационната емисия на БЕХ от 500 млн. евро.

Българският строителен консорциум регистриран на адреса на КТБ

Петте български компании, които ще участват в изграждането на "Южен поток", са обединени в акционерно дружество "Газпроект Юг" с капитал от 50 000 лв. Всяка една от фирмите има равен дял от по 100 акции за по 10 000 лева, показва справка в Търговския регистър.

"Газпроект Юг"е вписано в началото на годината, след като предишният конкурс за изпълнител на проекта бе отменен през ноември без ясни обяснения. Срокът, в който можеха да бъдат подавани оферти за строежа на българското трасе на газопровода - всичко от проектиране на съоръженията, през доставка на тръби и оборудване до строителство, пускане на газопровода и обучение на персонала – бе до 10 януари – отново твърде кратък, за да предизвика съмнения за нагласен избор.

Друг проблем е, че окрупняването на всичко в една процедура лишава проектната компания от възможността да постигне конкуренция (оттам и по-ниски цени) при отделните дейности, ако това изобщо е цел за възложителя.

В българското обединение влизат "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой" (ГБС), "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг". От тях единствено ГБС има опит в изграждането на газопроводи, а три от фирмите са в тежко финансово състояние, притиснати от банки и липса на оборотен капитал.

Седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, на чийто адрес се води и офисът на Корпоративна търговска банка (КТБ) с мажоритарен собственик Цветан Василев.

"Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98", зад което дружество стоят офшорни компании, но регистрацията на фирмата е на адреса на КТБ. Неофициално от строителния бранш твърдят, че от началото на годината компанията е под контрола на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски.

Преди две години държавата продаде "Техноекспортстрой" за 51 млн. лв., като парите бяха осигурени чрез заем от КТБ. Тогава като купувач по сделката беше представен "АТ Инженеринг 2000" на Илиян Терзиев. Днес компанията вече е собственост на офшорка от Панама, като прокурист на дружеството е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев – Марияна, а дружеството се представлява в "Газпроект Юг" от бившия зам.-министър на регионалното развитие по времето на НДСВ-ДПС Калин Рогачев.

"Главболгарстрой" е собственост на Симеон Пешов и синовете му Калин и Камен Пешови. По-малкият Калин представлява дружеството в компанията за "Южен поток".

Бургаската "Понсстройинженеринг" е собственост на Милко Милков. Компанията има опит в строителството на ваканционни комплекси по морето, както и на ВиК мрежи и пречиставателни станции, предимно в общини управлявани от ДПС. Компанията се пробва и в пътното строителство, но опитът й не беше особено успешен.

"ПСТ Холдинг" е собственост на офшорни фирми, зад които стоят собствениците на ПИБ и Васил Божков. Компанията има опит в пътното и водното строителство.

Мажоритарният собственик на "Стройтрансгаз"  приятел на Путин

Още през август руски медии писаха, че "Стройтрансгаз" се готви да подпише договори за строителството на надземните участъци на "Южен поток".

Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток".

"Стройтрансгаз", която според неофициална информация е участвала и в отменения първи конкурс, е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други. През миналата година компанията прераства в холдинг, който обединява различни видове строителство.

"Стройтрансгаз" вече изгражда компресорната станция на територията на Русия, която ще захранва "Южен поток".

По данни на "Стройтрансгаз" над 96% от акциите са собственост на STG Holdings Ltd, в което 63 % се държат от Volga Group на бизнесмена Генадий Тимченко, когото често наричат приятеля на президента на Русия Владимир Путин. "Газпромбанк" държи 20% от акциите на строителната компания. Предприемачите Максим Воробьов и Михаил Кенин имат съответно по 11.3% и 5.7%.



Генерален директор на "Стройтрансгаз" е Вадим Гуринов, а председател на съвета на директорите е Игор Ромашов.



Освен всички неизвестни около избора на изпълнител за българското трасе на газопровода, българските власти не са съобщили какви са резултатите от проверката на Европейската комисия за евентуални нарушения на европейското законодателство във връзка с обявената на 21 декември 2013 г. процедура.

Така за пореден път декларациите за "открито управление" се сблъскват с реалностите на плътната "димна завеса за прикриване и неотговаряне на много други въпроси за българското задкулисие", ако използваме думите на лидера на БСП Сергей Станишев, с които на въпросната открита медийна среща отговори на питания, свързани с Делян Пеевски.

В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
крайморие
03.10.2014 13:11:37
0
0
Тази фирма преди 5г натрупа камъни и пясък край Крайморие за укрепване на брега ЗА ТРИ МИЛИОНА ЛЕВА Сега там е змиярник А камъните ипясъка се крадат А това брегоукрепване е държавна поръчка Това е кражба от държавни служители МИНИСТЕРСТВА
5.
Алоууу
17.03.2014 00:11:14
1
5
Милко Понса е изпълнителя на разрушаването на най-стария православен храм в Бургас, построен някога с даренията на наще прадеди.За разлика от тях, той е свикнал да се намърдва винаги там откъдето може да вземе държавни или общински пари, сиреч от нашите пари, но не и да се набутва нещо да дари. Ем си прибира паричките, ем руши вместо да гради. Ами дупката на Тройката, ами Колодрума, ами къмпинг Корал и навсякъде е барабар с кмета Митята Николов. Абе ....
4.
Внимание
16.03.2014 19:28:23
1
2
Милко Понса строй и паркинга до църквата Кирил и Методи!
3.
Внимание
16.03.2014 19:28:23
1
2
Милко Понса строй и паркинга до църквата Кирил и Методи!
2.
Smith
16.03.2014 13:38:54
1
6
Понс е комунистическа фирма. Нормално е като ДПС крадат на поразия и комунистите да намажат малко филията. Нали затова са избрани да управляват от "мъдрия" български електорат, който след няколко години ПАК ще се чуди защо е беден и нещастен.
1.
анонимен
16.03.2014 13:06:47
1
9
Той Орешарски е техен човек.Не случайно ходи на коледните им балове в хотел Снежанка на Пампорово.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност  Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас От здравното заведение изразяват огромна благодарност и респект към екипа на фондация „Стилян Петров“ за щедростта, съпричастието и моралната подкрепа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Учениците бяха на възраст 9-12 клас от училищата Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Водещ ще е Драго Симеонов
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори