×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тихата война за ДАНС, НРС и НСО


Тихата война за ДАНС, НРС и НСО
Спазвайки порочната традиция всяка власт да стартира реформи по свой вкус, новите господари на България решиха да обърнат с главата надолу националната сигурност
16 Февруари 2014, Неделя, 16:48 ч.
Автор: Велизар ЕНЧЕВ коментар за опозиционния в.Десант Снимка архив Флагман.бг

За да орежат президентските пълномощия, управляващите създават паразитни структури в националната сигурност


Заговори ли се за тайни служби, външни шпиони и родни ченгета, средностатистическият гражданин се сеща за три институции - Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Национална разузнавателна служба (НРС) и Национална служба за охрана (НСО). По закон първата трябва да гони чуждите шпиони, втората - да шпионира коварните съседи, третата - да пази от терористи родната номенклатура.

Същият закон повелява, че ДАНС е на правителството, директорът на НСО е подчинен на президента, а НРС е изцяло лична собственост на държавния глава.
И от птичи поглед се вижда - Плевнелиев е господар на гавазите на елита и на задграничните ченгета. Поради което Тройната коалиция реши да му подреже крилата, по-точно - да му отнеме със законови промени НСО и НРС.

Уязвен от предстоящото орязване на президентските пълномощия, Плевнелиев заяви, че не е информиран от управляващите за законите, които те разработват.

Видимо засегнат, той нервно отбеляза, че никой не се е сетил да го попита какво мислят в  президентството по въпроса.

"Чувам, че ще ми отнемат конституционни права, че ще ми отнемат права, зададени по закони и се питам - а някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза", проплака той пред журналисти и попита дали това отново ще става в последния момент, и то под масата.

Жалейки за безметежните времена при управлението на ГЕРБ, Плевнелиев припомни постигнатия през 2012 година консенсус на Консултативния съвет за национална сигурност по пакета закони в сектор "Сигурност" и апелира за връщане към договореното тогава между политическите сили.

Отговаряйки на въпрос за предстоящото отнемане на негови правомощия, Плевнелиев заяви: „Българската конституция, която ни спаси неведнъж в тежки моменти за нацията, е постигнала добър баланс - не едната  власт да се качи на главата на другите две, а баланс между властите, което е част от демократичното устройство”.
Слушам тези брътвежи и се питам: какво всъщност иска държавният глава? Наистина ли си въобразява, че БСП и ДПС ще му позволят да дърпа конците в тайните служби, както това бе при ГЕРБ? Още повече, че тези дни парламентът се готви да редактира както Закона за националната сигурност, така и законите за НСО, военното и цивилното разузнаване.

Как започна тихата война на Орешарски с президента?

В края на миналата година, по нареждане на вътрешния министър, заместникът му Васил Маринов внесе в парламента Закон за националната сигурност, ревизиращ приетия на 25 януари 2013 г. пакет от законопроекти за НСО и НРС. В последните дни от управлението си Борисов и Цветанов пробутаха в Народното събрание решение за създаване на  Държавна агенция “Разузнаване“ и проект за Закон за военното разузнаване.

Целта на герберите бе прозрачна - НРС да се превърне в подчинена на правителството агенция с девоенизирани служители, а НСО да остане под командването на Плевнелиев. Герберските законотворци предвиждаха президентът да има последна дума при назначаването на  шпионските генерали. Ала месец по-късно протестиращите изметоха ГЕРБ и приетите на първо четене закони отлетяха в небитието.

Спазвайки порочната традиция всяка власт да стартира реформи по свой вкус, новите господари на България решиха да обърнат с главата надолу националната сигурност.

Според закона на Цветлин Йовчев скоро ще се роди "шапка" на шпионските централи с претенциозното име "Борд на разузнавателната общност". Въпросният борд ще координира дейността на спецслужбите, тъй като те се нуждаели от пряк правителствен надзор. Така щяло да се избегне дублиране на разработките на цивилното и военното разузнаване...
Чета мотивите за поредната шпионска реформа и се убеждавам, че държавата се управлява на принципа "проба-грешка".

За сравнение - в САЩ цивилното разузнаване е в ЦРУ и не съгласува работата си с армейските разузнавачи към Пентагона. Дори военноморските и военновъздушните сили на Щатите имат свои разузнавателни управления.
Вярно, мащабите на САЩ и България са несравними, но принципите на управление на шпионските ведомства в натовските държави е универсален. Основното в него е състезателният принцип между разузнаванията, който е полезен и с нещо друго - отделните канали за информация към ЦРУ и Пентагона не позволяват да се вземе генерално погрешно решение, което е възможно при сливане на двете централи или при подчиняването им на един щаб.

В тайния борд на Орешарски се планират и отдели за координация и анализ,

тоест ще се формира административна структура с нови щатни бройки, естествено заети от кадри на управляващите. Бордът на разузнателната общност ще е част от Съвета по сигурността към Министерския съвет и т.н, и т.н.

Да обобщим изнесеното дотук - освен готвения Борд на разузнавателната общност, отдавна имаме още два съвета по сигурността, които са към президента и правителството. Но обзетият от шпиономания кабинет се кани да създаде и четвърта шпионска структура - Национален център по сигурността, който ще е подчинен на премиера и ще подпомага работата на Борда.
Той ще получава и обработва политическа, икономическа, военна и полицейска информация от открити източници, разузнавателни сведения и дипломатически канали и ще осъществява "постоянен мониторинг на средата за сигурност, анализ на информацията и ситуационна картина на обстановката в реално време"...

Само не се уточнява: какъв е тогава смисълът от съществуването на НРС и ДАНС, вършещи абсолютно същата работа?

За да е още по-видим управленческият идиотизъм, планира се изграждане и на одитна служба към Инспектората на Министерския съвет, контролираща парите за разузнаване и контраразузнаване. С две думи - поредно безумие!
Към сегашните тайни служби, гълтащи десетки милиони от държавния бюджет, ще се добавят нови паразитни структури, дублиращи ДАНС, НСО и НРС, където и без това ефективността от работата е плачевна.

Ако Народното събрание приеме въпросните закони и подари на кабинета тоталния контрол върху разузнавателната и контраразузнавателната общност, чака ни безумно пилеене на народни пари.

Но ако някой е останал с впечатлението, че лобирам за запазване на президентските пълномощия в националната сигурност, той дълбоко греши.
Аз лобирам за финансово пестеливи, но ефективни в административно отношение решения, които ще направят държавата ни по-сигурно място за живеене.
Управляващите идват и си отиват, ала държавата остава. Или поне така изглежда.

В категории: Политика


2
Коментара по темата
2.
Велизар
16.02.2014 23:03:26
0
6
ееех, какво хубаво беше БОПаджийте като рекетираха хора и бизнес в Бургас. Лично Милен Димитров-Подлогата пишеше сводките за "журналистите".
От престъпниците правише защитени свидетели а от пострадалите обвиняеми.
1.
КЛОШИ
16.02.2014 18:38:05
1
8
Ебах ти държавицата ТО ХОРА НЕ ОСТАНАХА,,служби служби охрани шпиони НСО ,НРС ДАНС ЖАНДАРМЕРИЯ АРМИЯ,ПОЛИЦИЯ,АГЕНТИ НА СВЕТЛО И ТЪМНО И КВО-- ВСЕКИ Е КРАДЕН,ПРЕБИВАН И НАСИЛВАН--И С КВО СЕ ЗАНИМАВАТ ТЕЗИ СЛУЖБИ.не смеят на никой нищо да кажат ,,да не объркат схемите,че уволнение ги чака.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори