×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Апелативният съд окончателно "бракува" обвинителния акт за аферата "Костинброд"


Апелативният съд окончателно "бракува" обвинителния акт за аферата "Костинброд"
Бюлетините бяха показани в уникално риалити през лятото
13 Февруари 2014, Четвъртък, 18:00 ч.
Източник: Правен свят

Доказателствата са недостатъчни, смята Апелативният съд
Аферата с бюлетините в Костинброд окончателно се връща в прокуратурата. Софийският апелативен съд (САС) потвърди разпореждането на съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС), с което обвинителният акт срещу бившия главен секретар на Министерския съвет в служебното правителство Росен Желязков, бе върнат на прокуратурата.

От определението на САС става ясно, че прокуратурата не само не е била права да протестира разпореждането на градския съд за констатираните недостатъци, ами и те са повече от описаните.

Росен Желязков се оказа единственият обвиняем след незапомнения скандал от деня за размисъл преди последните парламентарни избори, когато бе съобщено за мащабна изборна манипулация в печатницата "Мултипринт" в Костинброд и намерените там 480 000 бюлетини. В хода на разследването обаче, обвинения, които да насочват към изборна манипулация, нямаше. Прокуратурата обвини Росен Желязков за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение. Според обвинението, в периода от 27 април до 12 май т.г. Желязков не изпълнил служебните си задължения, като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД.

В края на м.г. прокуратурата внесе в съда обвинителния акт, но на 21 януари съдия Захариева от СГС върна делото, защото не е описано в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения на Желязков, чрез което се твърди, че той е осъществил престъплението по служба (чл. 282 ал.2 пр.2 вр. ал.1 от НК). Не била описана и целта, с която бившият главен секретар на МС е действал и насоките на целената от него облага, доколкото основният състав на престъплението по чл. 282 НК предвижда и това. Отделно бяха описани и други противоречия, но с всичко това прокуратурата не бе съгласна и протестира пред САС връщането на делото.

"Констатираните от съдията-докладчик недостатъци в съдържанието на обвинителния акт съществуват, но не изчерпват всички, от които страда този акт. Обвинителната теза е поднесена в абстрактно-обобщен вид, в който не би могла да получи одобрение от съда. Налице е липса на конкретика на обвинението по почти всички признаци от състава по чл. 282, ал. 1 НК, а именно по отношение на съдържанието на претендираното недлъжностносъобразно поведение, преследваната цел и получената облага", се казва в определението на състав на САС с председател съдия Петя Шишкова, докладчик Милена Панева и Карамфила Тодорова.

Апелативният съд подчертава, че в обвинителния акт не е обоснована каквато и да е облага за "Мултипринт", а според прокуратурата Желязков е целял да набави облага тъкмо на фирмата, а тя се изразявала в спестени организационни и производствени дейности. Според обвинението, Росен Желязков знаел, че сроковете по договора са изключително кратки и целенасочено не осъществил контрол върху изпълнението му по отношение на задълженията на "Мултипринт".

В определението на САС обаче се казва, че използването на думата "целенасочено", върху която прокурорът е поставил акцент в протеста, не дава указания в необходимата насока. "От друга страна, прочитът на цитирания фрагмент от обвинителния акт навежда на друг извод, различен от направения от протестиралия прокурор, а именно, че обвиняемият е спестил контрола върху изпълнението на договора заради кратките срокове за изпълнение. Ако концепцията на прокурора е друга, очевидна е необходимостта от формулирането й по по-удачен и преди всичко по ясен и недвусмислен начин", пише в определението на съда.

Относно тезата на прокуратурата, че Желязков е трябвало да контролира служителите Веска Янева и Иво Цонков като ги командирова в печатницата, за да следят процеса, съдът вижда и тук явно противоречие.

От една страна, в обстоятелствената част на обвинителния акт се казвало, че Желязков не е изпълнил служебните си задължения като не е изискал от Янева и Цонков да контролират процеса, а от друга, в заключителната част на акта било вменено неизпълнение на служебни задължения от страна на Желязков, защото не е организирал, не е контролирал дейността на администрацията и не е осъществил контрол върху дейността на служителите.

"Дали се касае за противоречие между двете части на обвинителния акт е трудно, дори невъзможно да се прецени, тъй като в нито един момент от изложението си прокурорът не се е ангажирал с мнение относно конкретното съдържание на правомощието на обвиняемия да организира и да контролира дейността на администрацията. Това, което може да се каже за двете части на обвинителния акт – обстоятелствена и диспозитив е, че е невъзможно те да бъдат определени като взаимно обуславящи се, като такива в отношение на причина и следствие, каквито би трябвало да бъдат", пишат апелативните съдии.

Друг порок на внесения обвинителен акт е, че в обстоятелствената му част се твърди, че на място в производствената база на фирмата не е бил осъществен контрол от служителите на МС по отношение на това дали и как се отчита технологичния брак, а според диспозитива обвиняемият не е осигурил строг контрол върху съхраняването в печатницата на технологичния брак.

По този повод в протеста на прокуратурата се казваше, че съдия Захариева е видяла противоречие между изразите "производствена база на "Мултипринт" и "печатницата", каквото нямало. Според държавното обвинение, от изложените в обстоятелствената част на обвинителния акт факти става ясно по безспорен начин, че производствена база на "Мултипринт" е именно печатницата на дружеството, т.е. няма нов факт или противоречие, а използване на синоними.

Апелативният съд приема обаче, че изобщо не такова противоречие е визирала съдия Захариева.

"Очевидно е, че проблемът, констатиран в разпореждането не произтича от неспособност на съдията-докладчик да прозре идентичността на "печатница" и "производствена база", както е счел прокурорът, а е свързан с определянето на лицето/лицата, които са имали задължение за осъществяване на контрол по отношение на съхраняването и отчитането на технологичния брак, както и с обхвата на този контрол – дали се касае за контрол върху отчитането на брака или за контрол върху съхранението на брака", пише в определението на съда.

По важно според САС обаче е, че в обвинителния акт отсъстват констатации на прокурора за конкретното правомощие на Желязков за упражняване на контрол - дали е трябвало да изисква сведения, писмени справки, обяснения, проверки, разпореждания и т.н.

"Липсата на такава конкретика представлява особено съществен недостатък на обвинителния акт, който изисква преодоляването му чрез изготвянето на нов обвинителен акт, съобразно с дадените и в оспореното разпореждане и в настоящото определение указания. Само така ще бъде обезпечена възможност на обвиняемия да се защити пълноценно не само срещу правото, но и срещу фактите. Липсата на прецизност в обвинението създава проблем и в друга насока. Разглеждайки делото по същество, съдът е по правило е длъжен да извърши дейност по проверка на фактическите основания на обвинението. За тях той не би могъл нито да гадае, нито може сам да извежда обвинителни обстоятелства. Противното би означавало съдът да изземе компетенции на прокурора и да се самосезира, което е недопустима според съвременните правни стандарти техника", се казва още в определението на съда.

В категории: Темида


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Smith
14.02.2014 12:47:32
0
2
Няма значение какво е казал съдът! Цацата, Пеевски и Манолова си свършиха работата и са си на работните места в момента (демек цоцат си мангизки) а на простия електорат, който се върза на простащините им тази свинщина дори му е малко :)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Отидете на море сега, ще ви излезе 30 % по-евтино, съветва експерт Цените не са мръднали от миналата година, твърди Румен Драганов Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна
Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0 Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори