×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Готови сме с проекти за 400 млн.лв. , бургазлии да са спокойни за новия програмен период. Честит празник, скъпи съграждани!


Готови сме с проекти за 400 млн.лв. , бургазлии да са спокойни за новия програмен период. Честит празник, скъпи съграждани!
Бургас няма да допусне грешката за втори път да влезе неподготвен в новия програмен период, както бе през 2007 г., зарече се кметът Димитър Николов
05 Декември 2013, Четвъртък, 20:12 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ и архив

Няма да ме чуете да мрънкам, че трудно работя с правителството и не е вярно, че се готвя за еврокомисар


-Г-н Николов, честит Никулден! Бургазлии имат основание да Ви поздравят - заради успешния Ви първи мандат и всеотдайността Ви в настоящия. И да попитат какви са приоритетите в Бюджет 2014, които ще очакват от Вас като свършена работа догодина?

-Довършване на проектите, които са започнати през 2013 г., приключване дейностите по интегрирания градски транспорт, изграждането на многофункционалния спортен комплекс на Френската и Математическа гимназии, пробива на ул.„Струга“, пътен възел „Запад“, басейна в „Меден рудник“, водните цикли във Ветрен, Банево и Минерални бани, втория етап на водния цикъл в Меден рудник. Ще стартираме на изграждането на канализацията с пречиствателна станция в Рудник и Черно море. Това са само част от проектите, по които работим. В същото време започнахме и техническата подготовка за следващия програмен период. Не трябва да повтаряме грешките от началото на 2007 г., когато Бургас нямаше нито един подготвен проект за европейско финансиране. Тогава, почти година и половина, ние се лутахме и загубихме ценно време. Сега няма да го допуснем този пропуск. Напротив ще имаме готовност да внесем проекти по всички мерки на оперативните програми, веднага след като те бъдат отворени.

-На каква стойност са подготвените проекти на Община Бургас за следващия програмен период?

-До този момент сме подготвили проекти за повече от 400 млн.лв., докато за целия програмен период 2007-2013 г. са спечелени за 300 млн.лв., които преобразиха града ни.  Направете си извода какво ни очаква от догодина. Част от проектите са свързани с подобряване на инфраструктурата – основна реконструкция на улиците и междублоковите пространства, зоната, която тангетира около Морската градина, тази до пристанището и района на Морската гара.

-В какво време може да се изпълнят тези проекти?

-Зависи от това кога проектите ще бъдат одобрени, ще се подпишат договорите, да приключим процедурите за съгласуване и търговете. Тогава можем да кажем по-конкретни срокове. Един проект може да бъде забавен с две години поради обжалване и други технически процедури, но в същото време срокът може и да бъде скъсен.

-Какви ще бъдат следващите мерки, които сте заложили в сферата на туризма?

-Работим по няколко направления. На първо място големите проекти, по които работим неизменно са свързани с развитието на туризма. Например – изграждането на мрежа от велосипедни алеи, новите пасажерски терминали, цялостното видеонаблюдение на града, което ще повиши с няколко степени нивото на безопасността, развиването на спортната инфраструктура в града. Това ще даде нов акцент в туристическия облик на града. На второ място са проекти като този за експоцентъра на Флората, ще продължим и политиката за отварянето на Бургас към езерата с изграждането на екозони, както и археологическите разкопки в Акве Калиде, Сарафово и Крайморие. В тази сфера имаме голям интерес от висококатегорийни туристи.


Завършването на пробива на "Струга" е приоритет в строителната програма на общината за следващата година
-Имате ли готови проекти, които да подадете в инвестиционния фонд „Растеж и регионално развитие“?

-Имаме готовност за многофункционалната спортна зала, която трябва да бъде изградена на мястото на бившата дивизия в жк„Изгрев“, за Северния обход на Бургас, който ще намали проблемите от транзита в тази посока, за пътен възел Българово, тук разчитаме и на подкрепата на агенция „Пътна инфраструктура“. Довършване на финансирането на пътен възел Запад. Това са все стратегически инфраструктурни проекти, които са важни за бъдещото развитие на Бургас и ще намалят стреса от натоварената градска среда, особено през летните месеци.

-Г-н Николов, изредихте няколко мащабни проекта, но едва ли ще може да се осигури финансиране за всички от тях, предвид бюджета на този фонд – 500 млн.лв. за 2014 г. В тази връзка защо не откроите най-важното?

Всички са приоритетни, защото  са еднакво важни за Бургас. Не мога да конкурирам проекти значими за града в различни посоки. Няма как да кажа – спираме обхода на Бургас, защото ще изграждаме спортна зала или обратното.

-Какви са средствата, необходими за довършването на пътен възел „Запад“? Визирам изграждането на довеждащата инфраструктура?

-Около 16 млн.лв. Необходими са и около 14 млн.лв. за Северната дъга към Сарафово. Тя трябва да бъде изградена от сега съществуващия недовършен железопътен надлез на входа на Бургас в посока сервиз „Ситроен“ и летище Бургас. Общината пое ангажимента да реши проблемите с изграждането на локалите на този обход, а държавата - финансирането и направата на основното трасе, заедно с двете детелини. Това е мечта за много поколения бургазлии преди нас. Според мен средствата не са невъзможни и покриват критериите на този нов пул “Растеж и регионално развитие“. Все пак там акцент е даден за решаване на регионални проблеми, а този е в подкрепа на цялата транспортна логистика на Бургаска област.

-Не предупредихте ли бившата изпълнителна власт, която е особено активна при изграждането на магистралата, че ще ни заварят неподготвени -  ще вкарат целия поток в едно кръгово движение на входа на Бургас?

-Предупредих и заради това проектирахме тези обходи.


За довършването на пътен възел "Запад" са необходими 14 млн.лв., които ще се чакат от инвестиционния фонд на МС, но няма никаква гаранция, че средствата ще бъдат отпуснати
-А как работите с настоящото правителство – то е на друга политическа сила, на която едва ли сте й особено симпатичен, усеща ли се по-различно отношение към Бургас?

-Не отива на кмета на Бургас да мрънка и да се сърди, че трудно работи с правителството. Хората не са гласували за мен, за да си позволявам да се оплаквам, а за да се опитвам да решавам проблемите им. Търся диалог с всички политически сили. И ако един проблем не се реши за ден, два, седмица, то той се решава за месец или няколко, но в никакъв случай не се отказвам  да настоявам. Тук е моментът да благодаря на всички народни представители от Бургас, на областния управител Павел Маринов и на министрите, които ни съдействат. Аз съм достатъчно откровен пред бургазлии и когато има труден въпрос, го поставям открито. Мисля, че каузата Бургас трябва да е над всички дребни политически мераци.

-Доста дипломатично се изразявате, но е очевидно, че Бургас има проблеми с изпълнителната власт – допреди месец бе под въпрос проекта за велоалеята до Сарафово заради хаоса с Министерството на инвестиционното проектиране. Питам, тъй като гражданите се интересуват?

-Имаме много технически въпроси, които  решаваме в ежедневието. Това е административна работа и разбира се, се налага много по-често да се пътува до София, но пак казвам - не трябва да се оплакваме.

-Казахте, че работите добре с бургаските депутати, но бихте ли изредили поименно с кои от тях си сътрудничите най-добре?

-Най-активно работим, разбира се, с депутатите от ГЕРБ, но много често търся за различни проблеми Димчо Михалевски и Атанас Зафиров (БСП), а също и Дурхан Мустафа (ДПС). Тук е мястото да призова всички бургаски депутати да помогнат по два много важни въпроса: създаването на медицински факултет в Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и изграждането на високотехнологичен спешен медицински комплекс.

-Ще успее ли Бургас да запази темпа си на развитие и през следващите години, което ни направи по-привлекателни като място за живеене от Пловдив и Варна?

-Много е важно, най-малко за екипа, който работи с мен, да не се демотивира, защото удовлетворението от това, което се реализира и подкрепата, която имаме от бургазлии ни дава още по-голяма подкрепа и сила и тази енергия не бива да се губи.


Обновеният площад "Тройката" ще бъде част от новата визия
на Бургас

-Как върви изпълнението на Бюджет 2013?

-В добри темпове, но по-ясен поглед ще имаме в края на месеца. Важно е да се знае, че общината е финансово стабилна и изпълнява ангажиментите си към всички контрагенти. Винаги има  определен процент във вземанията, които не успяваме да съберем в текущата година, но в следващата се справяме. Когато станах кмет, наследих сериозен размер на несъбрани вземания, които успяхме да вкараме в хазната. Това е пернаментен проблем, за който  имаме разработен определен подход на работа.

-Ще стигнат ли средствата по план-сметка „Чистота”  при намалянето на налога за офиси и юридически лица?

-Високото темпо, което постигнахме с изграждането на регионалното депо, ни даде възможност да внасяме по-малко отчисления към РИОСВ. Вместо 44 лв., както е сега, през следващата ще внасяме 22 лв. Това 50-процентово намаление ни даде възможност да спестим голяма част от средствата, които трябва да събираме за чистота. Предприехме този подход, защото такса-смет за физическите лица в Бургас е подценена и една от най-ниските в цялата страна (б.а. 1 промил), а към юридически лица - надценена. Така че трябва да се тръгне към  плавно изравняване.

-Буксува ли  Индустриалната зона, за която толкова много настоявахте да имаме и ще заработят ли първите компании в началото на следващата година?

-Фирмите, които са закупили терени, вече внасят техническите си проекти и съвсем скоро ще започнат да изграждат базите си. Това ще се случи в рамките на месец. Същевременно и други компании изявиха интерес. Наскоро бяхме в Китай, където направихме подробна презентация в най-силно развития индустриален център. Имаше сериозен интерес. Но ние очакваме, както инвеститори от чужбина, така и български. Радващо е, че има и една добра тенденция. Вчера (б.а. вторник) получихме справката относно безработицата в Бургас и в нея прави впечатление, че спрямо същия период на миналата година нивото е все по-ниско. Досега тя винаги растеше. Отражението на кризата показваше своето значение, но сега този тренд започна да се обръща. Това е много добра новина за Бургас, защото раздвижва икономиката, социална стабилност, както и осигуряване на по-доходна работа.

-Според вас това е показател, че държавата излиза от кризата или  Бургас се развива с по-бързи темпове от останалите областни градове, очертавайки се трайно като оазис за най-уязвимите хора?

-Цялостната тенденция е, че Бургас излиза от кризата, но не бих желал да правя сравнение с други градове - най-малкото, защото нямам детайлна статистика.

-Г-н Кмете, от известно време се върти слух в политическите среди, че ГЕРБ Ви готви за евродепутат, откъдето да Ви изстрелят като еврокомисар. Доколко е състоятелен подобен план?

(Смее се продължитено). Досега бях чувал, че ме спрягат за министър, сега пък за евродепутат. Остава си слух. Нямам намерение да го коментирам. А ме питате и за еврокомисар... (продължава да се смее). Честит празник, скъпи съграждани! Нека Свети Николай пази семействата ни и следващата година да е по-благодатна от отиващата си. Но най-вече да сме здрави!


В категории: Бургас


Флагман.БГ Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба 10/05/2024, Петък 14:00 4
14
Коментара по темата
14.
той
07.12.2013 00:41:35
4
4
Съгласен съм за безработицата- спаднала е! В пъти! Не за нещо друго, а защото вече има толкова много трайно безработни, че те изобщо не се регистрират в Бюрото по труда. Няма никакъв смисъл! Стойте на тази, господин кмете! В някакви розови облаци витаете явно или най-нагло ни гледате в очите и ни лъжете!
13.
Аз
06.12.2013 16:39:24
4
4
Браво! Имате подкрепата на истинските бургазлии, само те могат да оценят, какво правите за града ни! Благодаря!
12.
шанса
06.12.2013 15:40:32
8
5
MAGY, съдейки по амбициите ви забелязвам че нямате никаква връзка с реалноста, но такива са те- феновете на кмета.
Нищо съществено не се е променило в града освен козметични промени на основните популистки улици..и то всичко е с евро пари.
Мироприятията са си същите каквито са били преди 30 години, новото е само спирита..но и него вече няма да го има.
Кмета не прави нищо друго освен да пречи на гражданите си във всички отношения, най-малкото погледнете крайбрежната ПЕШЕХОДНА алея превърната в ВЕЛОалея където вече те е страх да си разхождаш децата, и то всичко заради усвоено европроектче.
Как се печелят европроекти и държавни поръчки няма да споменаваме...
11.
диян
06.12.2013 12:32:37
1
2
много добри думи ама стига с тия чужди инвестиции вие мислите ли че ние се превръщаме в роби на чужди фирми .Строят си магазини фабрики наемат ни за работници и приходите излизат извън България а за нас остават трохите след 20 г цялата държава ще бъде изкупена и тогава да видим коментари и умни думи ..
10.
БъСъ
06.12.2013 10:45:35
12
2
И аз съм зад теб кмете, с надървен чеп в ръка.
9.
MAGY
06.12.2013 10:28:55
4
3
УНИКАЛЕН КМЕТ!!!Никъде няма такъв!!!Твърдо зад теб сме, Кмете! Уважаваме всичко, което казваш, всичко, което правиш и всичко, което организираш за града ни! На фона на масовата простотия в България, Бургас наистина се превръща е ОАЗИС - време е за град държава :) Имаме си летище, имаме си пристанище, имаме си прекрасен Градоначалник,всичко необходимо да станем Лихтенщайн на Балканите :)
8.
MAGY
06.12.2013 10:28:55
4
10
УНИКАЛЕН КМЕТ!!!Никъде няма такъв!!!Твърдо зад теб сме, Кмете! Уважаваме всичко, което казваш, всичко, което правиш и всичко, което организираш за града ни! На фона на масовата простотия в България, Бургас наистина се превръща е ОАЗИС - време е за град държава :) Имаме си летище, имаме си пристанище, имаме си прекрасен Градоначалник,всичко необходимо да станем Лихтенщайн на Балканите :)
7.
КМЕТА
06.12.2013 10:23:56
2
6
САМО ТАКА И ОЩЕ ПОВЕЧЕ.
6.
Иван
06.12.2013 10:11:46
6
13
Най-успешния кмет за всички времена!
Браво!!!
Кмете с теб сме.
Не обръщай внимание на злобари и пропаднали хора- такива винаги ще има.
5.
шанса
06.12.2013 09:27:38
12
6
заради гербераст като този данъците на коли и недвижими имоти в този град са най високите в страната, синята зона работи активно с 20 паяка, за подарък към коледните празници нови 50 знака за забранено паркиране НО НЕ в центъра на града а в кварталите, никакъв бизнес климат... а за работа няма да говорим, винаги можеш да започнеш да бачкаш в Бургас, на 400 лв заплата за по 60-70 часа на седмица с плаващо време... НАП работи за наши и ваши и т.н. няма да изброяваме те са много неща...
4.
ivan
06.12.2013 09:23:43
2
0
problem li e che ima hotel?
3.
bati
06.12.2013 00:49:09
2
9
Честит Никул Ден на всички бургазлииѝ! Кмете бъди жив и здрав и продължавай все така да работиш за Бургас. Единствено не съм съгласен със статистиката за безработицата. Относно работните места в цялата държава е тотална пародия...дано скоро се променят нещата и да има работа хората работят трохи..
2.
arxN
05.12.2013 21:59:06
27
12
Poxvalete kmeta i za xotela mu v Primorsko.Da ne se pravi na sveta voda
1.
пю
05.12.2013 18:55:36
6
25
браво
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов Президентът Радев връчи наградите "Учител на годината" и отправи призив Честито! Гала ще става баба Честито! Гала ще става баба Чудото се случило на рождения ден на тв водещата Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа Очаква се решаващ сблъсък на национални лидери днес и утре Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Шоколадът става три пъти по-скъп и менте Това, което се случва в момента с какаовото зърно, никога преди не е било - пазарът е в паника, посочиха производители и технолози Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата
Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори