×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Търгува ли някой с картите за синя зона на инвалиди в Бургас?


Търгува ли някой с картите за синя зона на инвалиди в Бургас?
Може ли инвалидна количка да се събере в този кабриолет и изобщо валиден ли е стикерът на лъскавото БМВ? Това е логичният въпрос, който вчера си зададоха мнозина
27 Ноември 2013, Сряда, 10:24 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Или хората с увреждания внезапно са се замогнали...

Два тузарски автомобила, и двата спрели в идеалния център на Бургас на местата, отредени за инвалиди. А колите - с надлежните карти, небрежно подхвърлени на таблото. На тази интересна гледка можеше да се натъкне всеки бургазлия, минал през района на НХК вчера. Лъскавият „Мерцедес“ и спортно БМВ като че ли си бяха разделили времето за престой на златното място. Няколко часа преди обед там изкара „Мерцедес“-ът с лесно запомнящи се номера, а следобед на същото място се озова кабриолетът, мечта за любителите на високите скорости.

Заради това е и логично е да си зададем въпроса – дали инвалидите в Бургас изведнъж са се замогнали и са се хвърлили на скъпи возила, или някой злоупотребява със стикерите за синя зона? Ако е първото – дай, Боже, всекиму! Но да си признаем – далеч по-вероятно е да е второто.

Според шефа на Общинското предприятие „Транспорт“ Андрей Рунчев, картите си били съвсем изрядни и нищо не можели да направят. На видимата им част да уточним е записано „Карта за хора с увреждания“, има печат, подпис и срок на валидност. Нищо повече.

Какво обаче пише в действащата наредба за преференциално паркиране на хора с увреждания, публикувана на официалния сайт на синята зона:

Глава втора

Условия и ред за издаване на карта за паркиране на хора с увреждания

чл.3(1)Картата за паркиране на хора с увреждания се издава от кмета на общината...и съдържа следната задължителна информация:

1.Трите имена и актуална снимка на правоимащото лице, притежател на картата

2.Датата на издаване на картата

3.Срок на валидност на картата

4.Номер на картата в регистъра на редовно издадените карти

5.Валидност на издадената карта, съобразно срока на експертното решение на ТЕЛК, НЕЛК или ДЕЛК

 

Този Мерцедес също бе паркирал на мястото за инвалид
Член 3, ал.3 на въпросната наредба  урежда и степента на увреждане за получаване на стикер за синя зона, а той според законодателния акт, одобрен от местния парламент през 2012 г., е над 50 % намалена работоспособност или за лица, които впоследствие на увреждането не могат да се придвижват без използването на инвалидна количка, ортопедични или външни протези. В заключителните разпоредби изрично е подчертано, че стикерите са валидни само когато в автомобила е лицето, на което са издадени.

Извън съмненията дали тези коли са на трудноподвижни лица и може ли инвалидна количка да се побере в БМВ кабриолет, може да направим обосновано предположение, че подхвърлените на прозореца карти са по-скоро фалшиви. Най-малкото те не са поименни, както изисква общинската наредба. Това обаче не попречи вчера цял ден двата автомобила един след друг да си престоят спокойно на това място и присъствието им само да бъде маркирано от контролиращите органи. А наредбата е вменила тази контролна дейност и на УКОРС, и на служителите на синята зона.

Преди време когато настоящата наредба бе внесена за разглеждане в Общински съвет Бургас от настоящия председател Костантин Луков той се мотивира, че има много злоупотреби със стикерите за инвалиди. "Наредбата е добра, защото много хора се възползваха от пропуските. Тя е със широк обхват, но трябва да има и качествен контрол", коментира към днешна дата Луков.

 ВИЖТЕ КАК ШЕФЪТ НА РЗИ Бургас ГЕОРГИ ПАЗДЕРОВ ИЗПОЛЗВА ЧУЖДА КАРТА, ЗА ДА ПАРКИРА ВЪРХУ МЯСТО НА ИНВАЛИД - ТУК


В категории: Бургас


Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
16
Коментара по темата
16.
ha
27.11.2013 22:06:07
1
7
Като толкова добре я познавате всички, защо не знаете, че сестричката й е 100% инвалид с церебрална парализа и с тази кола я кара на рехабилитации и т.н. Друго, което и журналистите, които още в първи курс трябва да са учили, че първо трябва да разучат фактите преди да пишат простотии, е че колата не е нужно да бъде карана от инвалид, за да има талон, а може да бъде карана от придружител на инвалида. Това, че колата е хубава не означава, че не трябва да се взима талон и детето трябва да върви от другия край, за да стигне до някъде. Какво значи изведнъж са се замогнали? Като си инвалид не може да имаш пари или като имаш пари не може да бъдеш инвалид?
15.
писател
27.11.2013 21:01:50
0
0
Защо не се добяват всички коментари? Може би изборно си публикуват коментарите.Като сте отворени толкова много, защо избирателно правите публикации.
14.
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
27.11.2013 18:13:35
1
2
ЩО СЕ СЪРДИТЕ НА ХОРИЦАТА ,БЕ . МОЖЕ ДА СА УМСТВЕНИ ИНВАЛИДИ , ТО ПАК СИ Е ИНВАЛИДНОСТ СПОРЕД МЕДИЦИНАТА
13.
Hm до 14
27.11.2013 17:27:16
0
5
Я пак го напиши и този път си помисли,ама много добре,кои са автомобилите,които могат да спират на места,където обикновените граждани не могат.За пожарна ,МВР, Бърза помощ знам,ама откога точно скъпи ми "журналисти" вие станахте нещо повече от останалите граждани?И всъщност не е ли време да се замислим за Вашата работа,която явно обслужва олигархичната система в нашата малка държава.
12.
INVALID
27.11.2013 17:16:10
0
7
Az vijdam na snimkata dva pravilno parkirani avtomobila i Edin nepravilno parkiral NA TV SKAT!!ZA KAKVO GOVORIM TUKA....
11.
до Волен 12
27.11.2013 16:08:22
5
1
Волене, пиле шарено, дали ще е СКАт, Нова Тв, ТВ7 или радио Ереван е все тази. Журналисти, полицаи и медицински коли спират на места където обикновените граждани понякога нямат право. Защото понякога се изисква или моментът го налага.
10.
by the way
27.11.2013 15:56:31
0
6
Най–корумпирания град след София!Там където управляват алчните гербаджии,управляват мутри по подобие на вожда им!!!
9.
Volen
27.11.2013 13:54:33
2
4
Flagman zad mercedesa ima parkirana kola na SKAT posredata na patq!!Za tqh gospojo Kasabova zashto nqma snimka?
8.
Всезнайко
27.11.2013 13:10:45
1
3
БМВ Z3 го кара една жена, която си е жива, здрава и жизнена - изобщо не е инвалид и има магазин на Фердинандова
7.
КАТ
27.11.2013 12:40:32
0
1
Нямаше ли ограничение в мощността на автомобилите за инвалиди? Или са си изкарали талон с мотор 1.2 60 коня? :)))
6.
До 7
27.11.2013 12:12:02
0
1
Не си прав. Ти си инвалид, но ще може да вземеш карта само ако отговаряш на условията.

"Член 3, ал.3 на въпросната наредба урежда и степента на увреждане за получаване на стикер за синя зона, а той според законодателния акт, одобрен от местния парламент през 2012 г., е над 50 % намалена работоспособност или за лица, които впоследствие на увреждането не могат да се придвижват без използването на инвалидна количка, ортопедични или външни протези."
5.
До инвалида
27.11.2013 12:11:10
0
4
Айде прочети още веднъж ощинската наредба която е цитирана в статията :
"В заключителните разпоредби изрично е подчертано, че стикерите са над 50 % намалена работоспособност или за лица, които впоследствие на увреждането не могат да се придвижват без използването на инвалидна количка, ортопедични или външни протези. В заключителните разпоредби изрично е подчертано, че стикерите са валидни само когато в автомобила е лицето, на което са издадени."
4.
инвалид
27.11.2013 12:03:48
1
8
ще ме извинявате всичките, включително и тези от Флагман, но явно сте много зле с информацията. Инвалид не е само човек на инвалидна количка. аз съм диабетик и също съм инвалид. има и много други болести, заради които човек се води инвалид, така че това че караме хубави коли, не значи че лъжем системата и държавата, а като такива ние ползваме отстъпка в митото на автомобилите. отделно, че колата може да се води на човек, който е инвалид и да се кара от негов близък за да го вози.
3.
Диян
27.11.2013 11:34:19
0
11
ццц ТУКА САМО ГЪЗАРИ с коли над 40 000лв коментират. Излизам да не преча.
2.
W219
27.11.2013 11:08:52
7
3
То пък да ви еб*м и тузарските представи за коли BMW на 15 години за 6000 лв и Мерцедес за 40.000 лв
1.
ДД
27.11.2013 11:03:38
1
18
Супер смешни мижатури - да караш кола за 150 хилки и да ходиш да си просиш стикер за хора с увреждания.

Няма какво да се прави - български особености.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори