×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отец Иван приюти роми с 18 деца, те го ограбиха


Отец Иван приюти роми с 18 деца, те го ограбиха
Отец Иван
22 Ноември 2013, Петък, 09:31 ч.

Благодетелят от Нови хан недоумява как той и питомците му ще изкарат зимата

Казан постно зеле и тенджера с варени картофи. Това беше храната на трапезата в приюта на отец Иван в Нови хан вчера, пише „Монитор“. Децата, за които се грижи, всеки момент могат да останат на студено и тъмно. Дървата за огрев свършват, няма кюмюр, нито пелети за местното парно, оплака се пред прага на зимата отецът. Електричеството се включва предимно вечер. Дежурните по кухня готвят на тухлено огнище в паянтова пристройка в двора, за да пестят. Двадесет зелки, 2 пакета сол, 5 кг картофи, мрежа с кромид лук, няколко пакета макарони и захар е цялата наличност в склада, разказва отец Иван и разтваря широко вратата, зад която се въргалят празни буркани и щайги. Не сме давали плодове на децата вече близо месец, поясни той. От толкова време дежурните по кухня не правят и сандвичи за закуска на учениците в голямото междучасие. Домът „Свети Николай”, както е регистриран църковният приют, подслонява, облича и храни 97 души. Повече от половината са хлапета, бебетата са осем.

Най-малкото, родено само преди два дни момченце, още не е изписано от болницата. Отец Иван буквално недоумява как ще оцелеят хората му през зимата. Свещеникът не е ентусиазиран от идеята да потърси помощ от Хранителната банка. „Потърсих ги миналата година. Вместо храна ми изпратиха 360 кутии с шоколадови бонбони с изтичащ срок на годност - разказа тегобите си той. - Нямал съм складови помещения. Да не съм супермаркет, че да разполагам с хангари за храна. Те да ми дадат 50 кг месо, пък да видят как ще им намеря място, а и няма да се задържи толкова, че да се развали”, опитва се да обърне проблема в шега отец Иван. Повечето от малчуганите ходят на детска градина, а по-големите задължително на училище.

Хлапетата се хранят на стол и в приюта само вечерят и закусват. При майките си в дома вчера бяха останали само болните и новопристигналите с родителите си, които все още не са записани в селската детска ясла. По-големите момчета и момичета учат предимно в техникума по готварство и кетъринг и този по керамика. Трима се обучават в Софийската духовна семинария.

Между 200 и 250 кубика дърва за огрев са необходими на отец Иван и питомците му, за да изкарат зимата на топло. Бус с цепеници докара вчера софиянец в дар на дома „Св. Николай”. Бедно семейство от Пазарджишко пък пристигна със старата си лада и остави 2 чувала с кюмюр.

„Повечето фирми ни забравиха тази година, даряват частни лица – кой колкото и каквото може”, споделя отец Иван и се оплака, че се навъртали крадци. Четири семейства роми с общо 18 деца приютил той в началото на есента – съборили им незаконните бараки в София. Само след две седмици се наложило да ги изгони, защото задигнали и продали компютри, телефони и всякакви електроуреди от дома. „Трудно ще изкараме зимата, но сигурен съм, Господ ще ни помогне и този път”, казва отец Иван. И от оптимизма в погледа му става ясно, че няма несгода, която би могла да го сломи.




0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Борислава Танева: Младежкият фестивал „Солинария“ е пример за последователна концепция Проф. Борислава Танева: Младежкият фестивал „Солинария“ е пример за последователна концепция Каузата на фестивала е благородна – подава се ръка на талантливи млади музиканти в началото на кариерата им, каза музикалният педагог Кристална топка нужна, за да се види дали „Величие“ би прескочила бариерата при по-висока активност Кристална топка нужна, за да се види дали „Величие“ би прескочила бариерата при по-висока активност Това Народно събрание е избрано по всички правила на Конституцията и има легитимност, но повечето българи са непредставени, каза Христо Панчугов Скандал с участник в "Игри на волята", собственичка на магазин го обвини за кражба на кашкавал и спагети Скандал с участник в "Игри на волята", собственичка на магазин го обвини за кражба на кашкавал и спагети На кадрите от охранителната камера се виждало и как си пълни гащите със сирене и руска салата Президентът насрочва първото заседание на Народното събрание Президентът насрочва първото заседание на Народното събрание Официалната клетва на новите 240 народни представители ще даде старт и на процедурата по консултации Бум в търсенето на стари бунгала на юг от Бургас Бум в търсенето на стари бунгала на юг от Бургас Цените ни варират от 30 до 110 лева за вечер за семейство, каза Тодор Стамов - управител на къмпинг Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Инвалиди обречени на смърт заради ТЕЛК! Любим актьор е затворен между четири стени в Бургас Прикован съм на легло, споделя Георги Стайков, когото всички познават като Ростислав от „Вчера“ и заради него „Клетва“ на Кирил Маричков се превърна в хит Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Ивелин Михайлов имал план как България да стане 40 млн.души, а той да лети в Космоса Изградил е необичайно селище в Неофит Рилски, наподобяващо на мормонска секта  Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект Костадинов: ПП-ДБ трябва да си изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане" Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Румен Радев подражава на ранния Борисов, смята криминален психолог Радев сега излезе на кастинг, защото демонстрира божествени тела, подчертава Росен Йорданов  Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Извънредно! 86-годишен руснак блъсна дете в Каблешково Детето е настанено в болница
Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна Зеленски готов за мирни преговори още утре, ако Русия напусне Украйна  Конференцията за мир, която се проведе в Швейцария, приключи Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани Бой на футболни фенове в Гелзенкирхен преди мача Англия - Сърбия, има задържани  Пострадали за няколко души Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище Разярена пътничка се съблече и мина гола през летище  Персоналът в ступор Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането Актриса показа фигурата си по бански три седмици след раждането  Тя показва стегната фигура с плосък корем Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Бивша учителка печели по 22 хиляди долара на месец от порно, но съжалява Новата кариера я е превърнала в „абсолютен изгнаник“ в родния й град и е имала ужасна последна година Едрогърда моделка се повози гола в метрото Едрогърда моделка се повози гола в метрото Полуголото момиче засне пътуването си, заобиколена от туристи Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Бургаски родители бяха глобени заради това, че децата им пушат край училище Учебните заведения имат поставени табели, забраняващи тютюнопушенето, но това не отказва непълнолетните от вредния навик Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си Преговорите за мир: Сближават ли Украйна и Русия позициите си По думите на Дмитрий Песков, Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение, защото военната обстановка за Киев се влошава 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ 30-метрово цунами и мегаземетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ Трудно е да се знае точно кога ще се случи, но със сигурност, ако сравните това с други зони на субдукция, е доста късно, алармира учен Ужас, тази певица остава без нос Ужас, тази певица остава без нос Певицата не е споделяла да се е подлагала отново на ринопластика в скоро време, макар преди 3 години да се показа в компанията на турски хирург
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Започваш много да ми харесваш, толкова си смешен и забавен...
- Ааа, т'ва е нищо. Ти гол да ме видиш...
Виц на деня Виц на деня - Защо казват на родния език "майчин"?
- Защото бащата не може да вземе ДУМАТА!...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Делфинът е може би едно от най-интелигентните животни в света, но комарът все още е най-аплодиран!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори