×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Половин век държавният университет „Проф.Асен Златаров“ доказва на България, че създаваме истинска наука


Половин век държавният университет „Проф.Асен Златаров“ доказва на България, че създаваме истинска наука
Проф.Петко Петков е сред уважаваните български учени, той ръководи държавния вуз втори мандат, възстановявайки академизма и свободния дух в ректората и учебните зали
06 Ноември 2013, Сряда, 18:03 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА Снимка Радостина ГЕОРГИЕВА

Търсим 2 млн. лв. за новата сграда на Бургаския Здравен факултет, постиженията днес се виждат – имаме 6 200 студенти в 12 специалности

- Проф.Петков, университетът, който оглавявате направи половин век история в науката и подготовката на висококвалифицирани кадри за нашата икономика, това е цяла епоха за Бургас. С днешна дата колко студенти има вузът?

- 6200 в общо 12 специалности. Но заедно с магистърските програми са много повече – имаме 12 бакалавърски специалности, 10 специалности – колежни бакалаври в над 60 магистърски програми. Всички студенти в Университет „Асен Златаров“ са държавна поръчка, като са разпределени в редовно и задочно обучение.

- ВХТИ-Бургас даваше най-добре подготвените специалисти по инженерна химия, сега реалностите са други, но не се ли усеща липсата им за родната промишленост?

- Аз също съм технолог и темата не ми е чужда. Не сме загърбили тези специалности, самата обстановка през последните десетилетия загърби химическите технологии. Единствената специалност, която задържахме, е „Технологии на нефта“. В страната обаче повечето производства не работят, няма необходимост от кадри в химическите технологии. Има тенденция сред студентите да следват в тези специалности, които са атрактивни по отношение на общественото възприемане. Технологиите са много трудни за усвояване. За технологиите трябва да имаш сърце, да имаш усет. Преподавам на студенти, които са в междинни специалности – между технологии и икономика. В икономическите специалности има много добри студенти и доста отличници, докато в технологическите повечето срещат трудности.

- На кого трябва да благодарим за красивия и наистина впечатляващ паметник на проф.Асен Златаров, който бе открит пред Неорганичния корпус?

- На проф. Ованес Мекенян и неговата лаборатория по математична химия. Този образ на великия ни учен беше в забвение, зад строящия се нов корпус.

- Кога се надявате да бъде готова тази монументална сграда, която бе започната преди повече от 20 години и стои в този вид незавършен вид?

- Там ще бъде Здравният факултет, а кога ще бъде готова – зависи от средствата, трябват ни около 2 милиона лв. Досега, благодарение на Община Бургас, получихме 200 000 лв. целева помощ и с наши средства гледаме да я зазимим. Строеж, започнат преди 25 години, се руши. Ако го бяхме оставили, трябваше да минат багерите и пак да платим толкова, за да го разрушаваме. Много зависи от средствата, за да можем по-скоро да се гордеем с новата сграда.

- Най-оптимистичният вариант какъв е?

- Чакаме да се утвърди факултетът и да започнем да търсим средства. Догодина би следвало да приемем първите студенти, а новата сграда трябва да бъде готова до 2 години.

- В какво състояние са общежитията, те са основния дом на Вашите студенти вече десетки години?

- Откакто са построени, не сме получавали и стотинка от държавата за техните основни ремонти. Това е лошото. Със собствени средства успяваме да ги поддържаме в нормален вид за живеене. За да е по-удобно и евтино за студентите.

- Не се ли притеснявате от това, че намаляват успешните студенти с интерес към науката, да продължат с докторантури?

- Бил съм ръководител на 8 души, които успешно са защитили докторантура и са останали да работят в университета, а да обучава докторанти беше акредитирана само специалност „Технологии на нефта“. Сега имаме 7 специалности, които имат право да обучават докторанти. В момента имаме около 50 колеги в това обучение. Те ще ни заместят. Защото повечето хабилитирани преподаватели са „малко по-млади“ от мен..

- Очертава ли се Ваш колега с качества на организатор, авторитетен учен и администратор, който да поеме ректорския пост след Вас?

- Трябва човек с опит, а той се добива с време. Когато не бях в ръководството, винаги съм се чудел как тези колеги са се оформили, за да станат ръководители. Няма учение, няма наука, която да те подготви за ръководител. Това се оформя с опита. Имахме много добри кадри, които можеха да станат и ректори, лошо е, че съдбата ни ги отне. Смятам, че мога да бъда в помощ поне още 1-2 години. Ще подкрепя следващия, който дойде след мен, аз съм отворен човек. Важно е не академичното ръкововдство, а духът на академизъм, наука, труд и човещина, които трябва да предадем на нашите студенти.


В категории: Просвета


Автор
3
Коментара
Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
3
Коментара по темата
3.
бургазлия
15.11.2013 23:09:06
0
2
Този не беше ли заместник на оня велик КРАДЕЦ, бивш Ректор - Николай Ралев...?

Що не го пита къде отидоха милионите за този корпус или заместника му - Иван Марков..?

Май добър ученик му е бил,... добре се е узучил да "управлява"....и за да има ПРОГРЕС трябва вече да го е задминал...
2.
dobronameren
07.11.2013 12:31:39
3
4
петко, аре марш, моля ти се, твърде си уяден от ресурсите на този хубав университет, за да представляваш днес лицето му. срамиш патрона ни, срамиш, нас, срамиш една наистина надеждна и добруваща институция (добруваща, докато не доде ти). семейните ти назначения ги знаем, до гуша ни дойде от тях, напускай с остатъците си от "достойнство" и дай път на по-добрите, на по-честните, крайно време е този университет да тръгне нагоре и напред! СЛАВА НА ПАТРОНА НАШ! АМИН!
1.
dobronameren
07.11.2013 12:31:32
3
4
петко, аре марш, моля ти се, твърде си уяден от ресурсите на този хубав университет, за да представляваш днес лицето му. срамиш патрона ни, срамиш, нас, срамиш една наистина надеждна и добруваща институция (добруваща, докато не доде ти). семейните ти назначения ги знаем, до гуша ни дойде от тях, напускай с остатъците си от "достойнство" и дай път на по-добрите, на по-честните, крайно време е този университет да тръгне нагоре и напред! СЛАВА НА ПАТРОНА НАШ! АМИН!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев
Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори