×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Общинските съветници в Айтос предупредиха: Закриването на Горското ще ескалира в обществено недоволство


Общинските съветници в Айтос предупредиха: Закриването на Горското ще ескалира в обществено недоволство
Ако ДГС-Айтос бъде закрито, ще бъде саботирано снабдяването на местните хора с дърва за огрев, заявиха общинските съветници, които днес приеха специална декларация, адресирана до Министерството на земеделието и Народното събрание
22 Август 2013, Четвъртък, 13:13 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка архив Флагман.бг

Шефовете на Югоизточно предприятие свикаха дирекционен съвет в Бургас, от министерството на земеделието отричат да се готви промяна в структурата

Общинските съветници в Айтос застанаха категорично зад съществуването на Горското стопанство в града като предупредиха, че закриването му ще доведе до обществено недоволство с непредвидими последици. Те гласуваха специална декларация по повод създалото се напрежение в града около появилата се опасност предприятието да бъде преместено в съседната Община Руен (за притесненията на хората вижте още тук). Мълвата за предстоящата промяна масово се коментира из Айтос, след като преди дни на посещение в ДГС са били представители от бургаския клон на Държавно Югоизточно предприятие-Сливен, под която шапка е Горското в Айтос, които са изискали обстойна информация за местонахождението на горите, площта им и т.н., без да уточнят с каква цел. Докато Общинският съвет в Айтос обсъждаше горещата тема, от пресцентъра на Министерството на земеделието заявиха пред Флагман.бг, че не е обсъждано закриването на ДСГ-Айтос и не се предвижда нито разделянето му, нито преместването му.  

Това обаче все още не успокоява духовете в общината, тъй като според експерти техническата част по подобна промяна се извършва от Югоизточно държавно предприятие-Сливен, което е възможно още да не е внесло в министерството подобно предложение. Днес в ранния следобед започва дирекционен съвет на предприятието, който ще се проведе в Бургас и евентуално именно там ще станат ясни точните намерения за бъдещето на ДГС-Айтос. Горски шефове заявиха, че през последните дни наистина се е обсъждала неофициално промяната за Айтос, заедно с още едно преструктуриране – сливане на Горските стопанства в Карнобат и Садово.

Вижте пълния текст на декларацията, приета от Общинския съвет в Айтос:  

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГР.АЙТОС

ПРИЕТА НА ЗЕСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ПРОВЕДЕНО НА 22.08.2013 Г.

 

ДГС Айтос е създадено в далечната 1890 година, откогато са запазени документи, удостоверяващи факти относно неговата дейност. През 1904 година Айтоското горско стопанство е образувано и регистрирано като самостоятелна търговска единица от Българското правителство като едно от първите в новата история на България, заедно с още 40 подобни горски стопанства на територията на цялата страна. От онзи момент стопанството функционира и работи във формат, близък или еднакъв със сегашния.

ТП ДГС Айтос е едно от най-големите по площ на територията на Република България, като стопанисва над 40 000 ха площи от ДГФ на териториите на Община Айтос и Община Руен, Област Бургас. Населените места в двете общини са общо 59, като гъстотата на населеност е изключително висока, а населението /над 80 хил. души/ е разпръснато в много на брой и малки населени места.

Голяма част от това население /над 80%/ се отоплява с дървесина за огрев през зимния сезон. Основен източник /да не кажем единствен/ на тази дървесина за огрев се явява именно ТП ДГС Айтос. Населените места от селски тип /каквито се явяват всички, с изключение на гр.Айтос/ се снабдяват с дървесина за огрев изключително и само от ТП ДГС Айтос.

Съществува реална опасност при евентуално разделяне или закриване на стопанството - снабдяването на населението с дървесина за огрев за отоплителен сезон 2013-2014г. да бъде саботирано, което от своя страна би довело до ескалиране на общественото недоволство с неясни и нежелани последици.

Евентуалното разделяне на стопанството по землищни граници е  непрофесионално, несъстоятелно и необмислено, тъй като обособяване на отделно горско стопанство на територията само на Община Айтос би било с минимален обем на годишно ползване на дървесина и с минимална площ – дотолкова, че това би било нерентабилно и недостатъчно за съществуване като самостоятелна стопанска единица, в следствие на което в много кратък период от време, по пътя на логиката, това Горско стопанство ще бъде прехвърлено към съседни горско-стопански единици – с цел подобряване на ефективността и оптимизиране на разходите.

При  условие, че разделянето на стопанството се реализира - то жителите на Община Айтос, религиозни институции, общинските, държавни училища и  детски градини от населените места в Община Айтос, сдруженията на хора с увреждания ще загубят възможността да закупуват дървесина за огрев при преференциални условия и при по-изгодни цени. Ще е необходимо да закупуват дървесина от търговци-прекупвачи в гр.Айтос или от съседни Общини, което съвместно с разходите за транспортиране на дървесината ще увеличи непосилно цената и. В настоящия момент тази опасност е избегната, понеже като единна структура от системата на ЮИДП ДП гр.Сливен ТП ДГС Айтос успява да покрие голяма част от нуждите на населението на Община Айтос с дървесина, добивана на територията на цялото стопанство.

Допълнително, подобно обстоятелство /разделяне или закриване на стопанството/ ще доведе до резултат, при който цялото население на Община Айтос би било принудено да пътува и да бъде обслужвано в друга община. Поминъкът на жителите на община Айтос е пряко свързан с гората и горските продукти, поради географското разположение на населените места, които са в непосредствена близост  и в самите горски масиви. Понастоящем за извършваните дейности в прилежащия към Общината Държавен горски фонд, като паша на селскостопански животни, паша и разполагане на пчелини, добив на странични горски продукти /гъби, билки и т.н./, лов, риболов и други, жителите на Общината се обслужват от ДГС – Айтос. При евентуално бъдещо закриване на стопанството - същите лица ще са принудени да бъдат обслужвани административно в някоя друга, съседна нам община. Това би създало прецедент, при който интересите на жителите на Община Айтос ще следва да  бъдат защитавани административно в друга община, нещо крайно неприемливо поради разхищението на времето на жителите на Община Айтос, както и разхищението на така оскъдните парични средства на нашите съграждани.

Предвид изключително сложната икономическа обстановка  в държавата и недостига на финансови средства в Държавния бюджет считаме, че абсолютно нецелесъобразно би било разделянето на една добре функционираща и реализираща положителен финансов резултат държавна стопанска структура. Практиката недвусмислено е показала и е ноторен факт обстоятелството, че подобно разделяне би довело единствено до увеличаване на административния персонал и до увеличаване на разходите за единица произведена продукция, което директно пък е предпоставка за значително снижаване на ефективността и намаляване на реализираната печалба за държавата.

Дългогодишното функциониране на ДГС Айтос в този му териториален формат и административно ситуиране и управление по категоричен начин е доказало, че най-удачен вариант за административен център на стопанството е гр.Айтос – поради по-добрата локация на населеното място, близостта до Областния център, отличните възможности за комуникации, интернет, банкови услуги, транспортни дадености, ж.п.възел, близост до пристанище и много други – все компоненти, от изключително голямо значение в съвременния динамичен живот, от значителна важност за нормалното функциониране на всяка една стопанска организация, влияеща пряко на нейните финансови резултати.

ДГС Айтос е не само поделение на Югоизточното държавно предприятие. То се явява държавна и обществена институция на територията на Община Айтос от важно значение, която качествено и в пълен обем изпълнява важни функции по обслужването на населението от нашия и не само от нашия регион.

Стопанството обслужва не само фирми и търговски единици, но най-вече изпълнява социални функции и е в помощ на социално най-застрашените слоеве на обществото ни. Евентуалната липса на такава държавна институция на територията на Община Айтос ще рефлектира изключително негативно и ще се отрази най-вече точно на тези членове на нашето общество.

Въпросната искана промяна допълнително ще окаже силен негативен ефект върху Община Айтос и предвид обстоятелството, че с подобна промяна в момент на криза  и несигурност ще бъдат освободени от работа много служители на ДГС Айтос - жители на Община Айтос.

Предвид всичко изложено считаме, че вземането на решения за разделяне или за закриване на Държавно Горско стопанство Айтос, следва да става прозрачно и открито, като се съобразят мненията и интересите на всички засегнати страни.

Най- малко по въпроса би следвало да има проведено широко обществено обсъждане, тъй като в случая се засягат интересите на големи групи от хора, върху техния установен начин на живот и жизнен стандарт.

Не би следвало важни за обществото решения да се вземат тайно, скрито и в разрез със демократичните ценности, понеже същите пряко касаят и биха оказали съществено влияние върху цялостното развитие на Общината и региона.

Според нас нередно е една добре работеща и печеливша държавна структура да се разбива – без ясна перспектива и без каквато и да било смислена обосновка.

Настояваме за пълна прозрачност в действията на МЗХ, свързани с бъдещето на ДГС – Айтос. Оставаме в очакване да бъдем подробно информирани за евентуални последващи действия касаещи съдбата на държавната структура, която изключително отговорно работи за опазване, стопанисване и законосъобразно използване на горските ресурси.


В категории: Айтос


6
Коментара по темата
6.
юсуф от руен
03.09.2013 09:06:27
1
1
АЛО Д П С, АЛО Б С П, ДОКОГА ЩЕ ЧАКАМЕ ДА ВЗЕМЕТЕ РЕШЕНИЕ КВО ДА ПРАВИТЕ С НАЙ-ТОЛЕМИЯ ЕКОЛОГ В БЪЛГАРИЯ-СТУФЯН ЗЛЯТАРОВ ОТ ПАРК``СТРАНДЖА``-МАЛКО ТЪРНОВО.нещо май не сте разбрали защо сме на власт .той и всички слуги от тозr парк плачат да работят за магазинерки, готвачки, пазачи метачи.защо там не се извършвът никакви промени.с това , че закриляте всички в този парк да не ви изиграе лошо майтапче накрая, че и нас нема да ни има.разкарайте завинаги тази измет от всякяква държавна работа .сложете млади и свестни хора и нещата ще тръгнат .и нека прокуратурата да им направи ревизия.и накрая стяфку,да си похейтваме като едно време-какво ще кажеш.с поздрави -юсуф от руен.
5.
Балканджия
31.08.2013 16:03:26
1
3
За да се краде още по-лесно? Сигурно ще сложите за отговорник " Осман-къналията"!?!
4.
ruenec
28.08.2013 08:56:32
4
2
80% от горите се намират в община Руен.Не е нормално ДГС да се намира в Айтос.Време е да се премести в Руен, където му е мястото.
3.
браво!
24.08.2013 08:22:18
1
6
Така трябва да отговорят съветниците - единодушно - няма партии като става въпрос за общата идея!!!
2.
Руен
22.08.2013 20:11:06
5
2
Виждам една формална декларация на псевдозагриженост.
Защо зо сега общ.съветници не се ангажираха с проблемите в горското.
50 % от служителите са от Бс,30 % от Руенско.В града защо не се записват и дават дърва на населението ,както е в съседния Карнобат? Защото гражданите са пишат по селата и си ги вземат така. Вижте с. Пирне и др.
Вдемете се в ръце господа и работете за хората ПОСТОЯННО
1.
as
22.08.2013 17:53:18
0
1
то друго остана ли за заграбване
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това беше - те се разделиха Това беше - те се разделиха Каква точно е драмата, не е ясно, известно е само, че Валерия е в Гърция със свои близки Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Тази риалити звезда се метна на Азис в луксозен майбах Двамата явно са били близки приятели, защото костинбродският славей въобще не се притеснява да гушка русата напаст Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Тя е новият шеф на новините на Нова ТВ Марта Евтимова е утвърден професионалист с над 20-годишен богат телевизионен опит Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Може ли да я познаете, тази певица не прилича на себе си Жана Бергендорф е значително променена  Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на Комисията за защита на потребителите и наказания срещу спекулата Мая Манолова в Бургас: Искаме разпускане на Комисията за защита на потребителите и наказания срещу спекулата В държава със слаби и превзети институции, като нашата, трябва да имаме коректни механизми срещу безумното вдигане на цените покрай влизането ни в еврото, категорична е тя Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Запомнете тези 4 дати през юни, може да преобърнат живота ви Астролозите казват, че през тези пет дни не бива да рискуваме, защото планетите ще са в дисхармония Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич
Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... Тя пострада при ски в Банско, даваха й минимален шанс да оцелее, но... 23-годишната Оливия Корбиер получи мозъчен кръвоизлив, увреждане на белите дробове, счупен таз, нос и три фрактури на прешлена, когато падна от 5 близо в пропаст в Банско през март Какво се случва днес със синът на Ламбо Какво се случва днес със синът на Ламбо Днес младото момче вече е пораснал мъж, който определено има с какво да се похвали Защо милиони деца са изложени на риск Защо милиони деца са изложени на риск Епидемията продължава Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори