×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Община Бургас: Губим земята на Колодрума, нямаме полезен ход


Община Бургас: Губим земята на Колодрума, нямаме полезен ход
Председателят на ОбС Костантин Луков, директорите по правните въпроси и по управление на общинските имоти в кметството Златина Георгиева и Ташо Желев (отляво надясно) разговарят с репортер на Флагман.бг
21 Август 2013, Сряда, 15:44 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Катя КАСАБОВА

Излиза, че сега е най-разумно да отстъпим 20-е декара безвъзмездно на недобросъвестния си партньор, но върху терена да се реализира амбициозния проект
Председателят на Общинския съвет в Бургас Костантин Луков, директорът на дирекция „Управление на общинската собственост“ Ташо Желев и директорът на дирекция „Правно-нормативно обслужване“ Златина Георгиева поканиха днес Флагман.бг, за да покажат цялата документация по водените преписки от 2008 г. досега за опазване на земята под Колодрума. Както  вече писахме, срещу дълг от близо 9 млн.лв., направен от „Венис комерс“АД към „Булида“ООД, тече публичната продажба на 20-е декара общинска земя /ВИЖ ТУК/. Те бяха апортирани през 2006 г. именно във „Венис комерс“АД, за да бъде построено модерно спортно съоръжение за 16 млн.лв. Но заради вдигането на капитала на дружеството без уведомление на общината и стопяването на нейния дял от акциите от 65 % на 25,5% през 2008 г., настоящият кмет Димитър Николов продължава да води битки чрез компетентните органи за доказване на правата на Общината като акционер.

„За съжаление, ние ще загубим земята, защото се оказва, че нямаме полезен ход, направили сме всичко възможно по законен ред, но изглежда няма да успеем“, каза юридическият шеф на Общината Златина Георгиева. На същото мнение са Костантин Луков и Ташо Желев.

Ето как Костантин Луков и Ташо Желев се оказват членове на Съвета на директорите от квотата на Общината в това дружество: „През 2007 г. ние заварихме „Колоездачен клуб КК Бургас“АД – фирмата, в която Общината бе апортирала своята земя срещу 65 % собственост, със Съвет на директорите в състав от петима души – двама от тях бяха представители на Общината, от предходния мандат“, казва Луков. „Нормално беше те да бъдат сменени с други двама. Тогава аз и г-н Желев вече бяхме служители на общинската администрация – аз бях директор на дирекция УКОРС, г-н Желев – на „Управление на общинската собственост“. Нашето представителство  в управлението на това АД бе гласувано от ОбС, с председател Валери Симеонов. Тогава капиталът все още не беше вдигнат до 16 млн.лв. чрез включването на двама нови големи акционери. Всичко изглеждаше законно. Както кметът Димитър Николов, така и Валери Симеонов, и целият ОбС, знаеха много добре какво  сме свършили с Желев. В Управителния орган заварихме г-н Милко Милков, още един човек, чието име съм забравил, както и една бургаска адвокатка. Ние с Желев заварихме устав, според който не е нужно да се свиква Общо събрание, за да се вземе решение за вдигане на капитала, това можеше да стане и с решение на самия петчленен съвет.  Двамата гласувахме против, но беше без значение, защото те са трима. През цялото време кметът, главният секретар на общината Божидар Кънчев и ОбС знаеха какво ще се случва по-нататък, след като решението за вдигане на капитала от СД вече беше взето. Последва сигналът на кмета до ДАНС. Ние с Желев ходехме на всички заседания на Съвета – докато адресът на дружеството все още беше в Бургас.  С влизането на двамата нови големи акционери „П.М.К“АД и „Глобал Турс“АД, и преименуването на общото ни дружество „Колоездачен клуб КК Бургас“АД  във „Венис комерс“АД, се промени и седалището – адресът беше вече в София. Принуждаваха ни да следим Държавен вестник за свикването на заседания на СД и общи събранния, не ни уведомяваха. Помня, че видях една такава покана в Държавен вестник и тръгнах спешно за София. Отидох лично да видя какво става – бяха в някакъв офис под един тунел. Изненадах останалите трима членове. Това беше последното ми присъствие, защото малко след това представителите на Общината бяха отстранени от състава – Уставът на дружеството го позволяваше.

Какво са работили от ДАНС в тези пет години, след сигнала на кмета, не мога да кажа,

но зная, че са излезли със становище, че не е от тяхната компетентност.  В края на юни т.г., когато кметът ме уведоми с офиицално писмо, че има опасност да загубим апортната вноска, защото е насрочен опис на недвижимия имот, аз реагирах веднага и свиках Постоянната комисия по правни въпроси. Проведохме не едно, а две заседания и излязохме с решение на 16 юли 2013 г. да сезираме Върховна касационна прокуратура, защото направихме обоснован извод за извършено нарушение и накърняване на интересите на общината – при увеличаване на капитала, извършването на облигационни вноски, поемането на чужд дълг. Пратихме 31 листа преписка във ВКП. Сигналът е подписан както от мен, така и от кмета Димитър Николов, който не е длъжен да го прави. На 13 август т.г. с  изходящ номер от ВКП преписката е разпределена по компетентност на Окръжна прокуратура. Държа да знаете, че в 7-членния състав на Постоянната комисия по правни въпроси са и двама съветници от опозицията – Евгений Мосинов и Константин Бачийски. И на двете заседания присъстваха главният секретар на Общината Божидар Кънчев, Златина Георгиева и Ташо Желев.  Според мен нямаме вратичка, от която можем да излезем без да загубим земята.

Всичко изглежда законно, въпреки съмненията ни за привидни сделки през годините

– както с последния кредитор  „Булида“ООД, която очевидно ще получи земята, защото вземанията й от „Венис комерс“АД са почти толкова, колкото е и реалната пазарна цена на тази земя -  около 10 млн.лв.“, заключи Луков.

Шефът на общинските имоти Ташо Желев е на същото мнение. Не може да се предотврати течащата публична продажба, защото въпреки висящото дело на Община Бургас във ВКС за некоректното вдигане на капитала на АД-то и многобройните съдебни дела – 10 на брой срещу вписаните решения на Съвета на директорите на това АД, излиза, че земята може да се продаде. Има вписани възбрани, но те ще вървят заедно със собствеността. Възбраните са: ипотека в полза на „П.М.К.“АД – върху ¼ от имота, вписана през 2009 г., както и ипотека в полза на „Глобал Турс“АД – също ¼ върху имота, вписана през 2009 г. Третата възбрана върху целия терен е в полза на Общината, вписана също през 2009 г. Именно тези две АД-та са влезли с по 5 млн.лв. в публично-частното дружество през 2008 г., когато вдигат капитала и имат право по този начин да охранят своите акции. Не е тайна, че и двете нови фирми са близки до бизнесмена Милко Милков, но в това няма нищо незаконно, освен да се говори за присъствие на недобросъвестен партньор.

„Възможно беше дори да не узнаем за образуваното изпълнително дело,

 ако не бяхме се преборили да впишем нашата възбрана през 2009 г. - беше изключително тежка битка в съда. Частният съдебен изпълнител Таня Маджарова затова ни издири и постъпи коректно, но не може да не предприеме стъпки по изпълнителния лист. Затова аз също мога да кажа, че губим земята“, призна юридическият директор на Общината Златина Георгиева. Въпреки всичко Георгиева взема част от екипа на общината и отива на описа в началото на юни т.г. Настоява да се назначи вещо лице от  страна на Общината - не за да влияят върху оценката на имота, а за да  бъдат информирани. Самата тя също смята, че оценката за около 10 млн.лв. е реална.

Ето как са разсъждавали в правната комисия на ОбС, в което заседание е участвал и спецът по тази материя Евгений Мосинов от опозицията. За да се спре изпълнението трябвало да се намери причина за входиране на нов иск в съда и да се внесат парична гаранция и държавна такса, което като сума, според Георгиева и Желев, би коствало близо 900 хил.лв. на Общината – без да има особен шанс този иск да бъде уважен от съда.

„По всички сделки, които е извършвало това дружество, ние не сме били страна. Общината е акционер, но дружеството е самостоятелно юридическо лице. Съдебната практика сочи, че дори управителят да е избран с незаконосъобразно мнозинство, което е видно от всички наши висящи десетина съдебни прозводства – две от които вече са финализирани, това не може да ни помогне.

Ние очакваме от прокуратурата да каже дали са извършвани реални сделки,

да се произнесе за действителността на двете ипотеки и едва, ако установи нередност – бихме могли да имаме надежда. Признавам, че докато ние сме  изразходвали енергия да доказваме правата си на акционер в дружеството, друг компетентен мозък в правните дела от отсрещната страна е замислял гениални ходове със сделки като тази с „Булида“ООД и високите стойности на ипотеките на другите две фирми.  Те са ипотекирали имота за по 1, 250  млн.лв. като са сключили договорни обезпечения за евентуалните им вземения за равностойността на направените от тях вноски. Дори и да заведем искове срещу тях, държавната такса и гаранциите ще са толкова високи, че ще се обезсмислят усилията ни“, заключи Георгиева.

В крайна сметка се оказва, че в тази ситуация най-разумно е Общината да се оттегли и да изчака върху този терен един ден да се реализира амбициозният проект, от който в бъдеще ще печели от данъци и такси.


В категории: Разследване


23
Коментара
23
Коментара по темата
23.
Сексолог
22.08.2013 21:01:07
1
3
Не е Мома а жив Педераст.
22.
Акула без зъби
22.08.2013 12:36:11
0
6
След колодрума идва ред на стадион Черноморец!
21.
Locksmith
22.08.2013 10:07:28
0
12
Само аз ли знам или забелязвам, че всичко това е част от сделката една групировка да вземе ГУМ-а, а друга - Колодрума?
20.
Smith
22.08.2013 08:44:28
5
4
Г-н Мосинов,
Безсилието на общината в момента, което коментирате, не е ли породено от извършени действия от червения кмет и червения общински съвет по това време? Схемата, по която беше откраднат колодрума, не е ли замислена още тогава и не е ли вашето мнение поредния катарзис, който партията ви изживява?
Аз на ваше място бих си замълчал тактично... Хората и без това ще забравят!
19.
Бург
22.08.2013 00:31:57
1
3
Предлагам понеже поредната измама на Милков пак ще остане ненеказана и ще мине, да спрем да ходим на хотелите стопанисвани от Понс /П.М.К./ и да купуваме вафли.
18.
имитатор
22.08.2013 00:17:23
0
7
Не е възможно нещо да се направи защото кмета и общински съветници имитират дейност. Във фирмата са влезли две фирми. Едната е туристическата фирма на Милков, а другата на собствениците на завод Победа. Същите играчи чрез Витатур инвест им беше подарен и къмпинг Корал. Кмета ли да тръгне срещу себе си или другия на който не му отговаряли на питаниятя?
17.
Петър
22.08.2013 00:01:02
1
6
Мосинов е напълно прав. Не може всичко да се прави натъмно, сбутано там в последната точка и тихомълком да се гласува. Това е емблематичен случай за измама и трябва веднага органите да се сезиран, не да се прехвърля топката от един на друг. Нека всички, които имат отношение поименно да бъдат извикани в прокуратурата и да дадат показания.
16.
ичо
21.08.2013 23:13:57
0
4
При Йоан пияндето- това не е обида, той винаги си беше пиян- болшинството на Общинския съвет беше за него и гласуваха неговите предложения. Помнете- след време ще се окаже, че той е един от собствениците на земята при Колодрума. Всичките му дейности бяха такива далавери. И концесията за стадион Черноморец, и продажбата на Фина механика, и всички останали. А и децата знаят, че съдът в България не работи за справедливостта, а за мафията. Навремето, които гласуваха за пияндето, сега да си чешат гладния задник.
15.
Евгений Мосинов
21.08.2013 22:59:23
3
16
Забелязвам, че героите от материала ме споменават и оставам с впечатлението, че го правят, за да оправдаят безсилието на общината в дадената ситуация. Искам да им припомня, че писмото на кмета беше сбутано в края на дневния ред на правната комисия, ей така проформа, колкото да се каже, че някой е информирал съветниците за проблема. Искам да им припомня, че заедно с колегата Бачийски поискахме второ заседание, на което да се изслуша и кмета. Той не дойде. После попитахме защо не се включва и в дневния ред на сесията. Като представител на населението на този град, питам общинските служители и кмета, това ли е всичко, което можете да направите по случая, защо чак сега ни информирате и то с половин уста. Защо търсете помощ и питате общинския съвет, когато "каруцата вече се е обърнала" Аз имам право да попитам, а Вие сте длъжни да ми отговорите.
14.
До ичо и Емо
21.08.2013 22:38:25
3
13
Абе Ичо и Емо, като е толкова кадърен Николов, що не измисли някакъв изход, а мълчи и се крие зад тези мухльовци. То не е като да се снимаш на първа копка и на прерязана лентичка. Нали му е много добра администрацията. същата работа с подземния паркниг-пак Милко строителя, пак Йоан, после пак Николов кмет, що не развали концесията?
13.
ичо
21.08.2013 21:48:59
3
2
През 2006 г. кмет беше Йоан пияндето. При него е скалъпено всичко.
12.
Емо
21.08.2013 21:45:10
10
3
Верно само червени боклуци сте се събрали тъдява - Николов ви виновен.
А какво направи ВАШИЯ кмет преди това, малко крадохте и ядохте и сега като ви секна далаверата врещите като попарени девственици. Ма трябва да ви изгребат с фадромите и да запълнят дупките след Лукойла да не смърдите толкова деба и мизерниците .
11.
Манафов
21.08.2013 21:05:24
1
6
Как ви се виждат тия тримата на снимката-като насрани като ебани или като олигофрени.
10.
сеирджия
21.08.2013 21:02:02
0
10
Само затвор за МОМАТА и престъпното му обкръжение.Мангалите в затвора точат саби за кметско дупе.
9.
Сашко
21.08.2013 20:57:33
3
13
Аз като говоря че кмета Николов е завършен бандит бургаските кювлии викат-не може да бъде.И сега простите баламурници ще се хванат на въдицата-ми ние бяхме двама пък те трима.Кой бе господин Желев даде земята и подписа общината да има малцинство в управителния съвет и частника да ви клати зраво.
8.
Гост
21.08.2013 17:54:25
2
12
Кметът не участва ли в общинската комисия, която гласува сделката с Колодрума по времето на Йоан Костадинов? После правят постановката "Кой ми оцапа гащите?" - "Ще направим всичко възможно ... Тогава не знаехме, че така ще стане ... Нищо не може да се направи вече ..."
7.
КН до НК
21.08.2013 17:52:50
1
19
И кой ще ги разследва?Бургаската прокуратура.Кой ще ги съди?Бургаския съд.
Смешка просто смешка.
6.
Къде били олигарсите ...???
21.08.2013 17:48:38
2
10
В крайна сметка се оказва, че в тази ситуация най-разумно е Общината да се оттегли и да изчака върху този терен един ден да се реализира амбициозният проект, от който в бъдеще ще печели от данъци и такси.
Приказки за успиване на баламурници!!!
А общинските съветници и админ истрацията в случая си менкат много народни кинти. Мосинов, не изповядваше ли в полза на кмета Николов и на кмета Арнаудов за безобразната далавера Перла и т.н
Алоооо, Олигарсите от морето? Бодуров и без това висиш пред общината що не висиш и за това? хайде малко помощ от София да ви дойде да висите заедно, после те да се пекат на плажа, но барем да има защо?
5.
НК
21.08.2013 17:26:24
1
17
Сега малко да помислим за господата Луков и Ташев, единият е юрист и знае, че се намират някъде на страницата за Раздел І от Глава шеста, и са се напъхали най-малко в чл. 219 от мен ( НК). „Длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното му имущество или за възложената му работа и от това последва значителна повреда, унищожение или разпиляване на имуществото или други значителни щети на предприятието или на стопанството, се наказва с...”.Изпълнителното деяние на престъплението по чл. 219, ал. 1 НК е отрицателно съдържание: неполагане на достатъчно грижи за ръководенето, упражняването, стопанисването или запазването на повереното му имущество или възложена му работа. Най-често се осъществява чрез бездействие, но е възможно да се осъществи и чрез неправилни стопански действия, които са несъвместими с дължимата стопанска грижа.
И това е ако не са в някой друг член на гл.6 от НК
4.
Глупости
21.08.2013 16:49:59
0
11
Глупости на търкалета! Ще чакаме да печелим от данъци и такси .... брей!
Да се спрат всякакви действия, докато не се изяснят и ситуацията, и виновните лица, от които да им се потърси отговорност!
3.
Ghpdn
21.08.2013 16:36:51
11
20
Тази заслуга я дължим изцяло на кмета на Бургас Димитър Николов! Да не забравяме че той има вина и за гьола на ГУМА в центъра, превърнал се в жабарник в момента, както и за съсипването на най - красивия християнски храм в областта ...
2.
живущ до колодрума
21.08.2013 16:30:23
0
6
преди година ни искаха съгласието,че ще се строи небостъргач на мястото на колодрума.и сега какво ще не се разбира от текста?
1.
читател
21.08.2013 16:25:01
0
20
Някой да не е разбрал, че от години ДАНС в Бургас няма. То бомби, мутри, колодруми...Някой да е чул кой им е началник или нещо да е свършил? Някой да му е потърсил отговорност? Дайте една снимка да го видим тоя хубостник, дето нищо не е в компетенцията му.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори