×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пациенти си искат аптеката в бургаската Трета поликлиника


Пациенти си искат аптеката в бургаската Трета поликлиника
Тази аптека на партера на бившата Трета поликлиника трябва да се закрие, но пациентите – повечето социалнослаби, се нуждаят от нея
17 Юли 2013, Сряда, 17:24 ч.
Автор: Флагман.БГ

Заради субективно решение над 6000 болни остават без комплексна здравна услуга

Подписка „Да бъде запазена аптеката в Диагностично – консултативен център /ДКЦ/ – 2” стартират жители на Бургас. От 15 юли, понеделник, всеки може да подкрепи инициативата бившата Трета поликлиника да нe остави пациентите си без комплексна здравна услуга, закривайки аптеката. Подписката ще се събира както в застрашения от затваряне фармацевтичен обект, така и в аптеките "Здраве" на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 3, "Бургас" на бул. "Христо Ботев" № 1/ до светофара/ , "Трапезица" в ж.к. "Братя Миладинови", ул. "Шар Планина" № 23 / срещу магазин „Болеро” и в аптеката в гр. Българово.

Инициативата възниква след като управителят на ДКЦ – 2 д-р Илка Баева оповестява решението си да подобри обслужването на пациентите като закрие аптеката. Те от своя страна считат, че това решение е субективно и преследва лични интереси. На събрание на гражданския комитет в присъствието на 52 души са обобщени мотивите за искането аптеката в ДКЦ – 2 да не бъде затворена. Голяма част от хората, които имат нужда от аптеката са социално слаби и болни.

Гражданите са обезпокоени от факта, че никоя от институциите досега не се е ангажирала с проблема. Въпреки подадените сигнали собственикът – община Бургас, отказва да се намеси в полза на обществения интерес. Има и решение на съда, което е задължително, но не се изпълнява, но общинската администрация си затваря очите. Едва ли мотивите за това са публични, смятат от Инициативния комитет.

Корупция, или безотговорност?

Скандалът избухва още миналата година с провеждането на конкурс за отдаване под наем на аптеката в ДКЦ-2 за следващите три години. Една от фирмите е дисквалифицирана, поради неизрядност на документите и неотговаряща на изискванията на конкурса. В работата на комисията, упълномощена да проведе конкурса, обаче се намесва управителят на ДКЦ-2 д-р Баева. Абсурдно за победител е обявена именно дисквалифицираната фирма - „Фарма маркет” ЕООД с управител Филип Димитров. Скандалът е грандиозен. Съмненията за корупция са налице. Процедурата явно е опорочена и това води до тежки съдебни дела. В крайна сметка съдът окончателно обявява конкурса за незаконосъобразен и отменя решението на д-р Баева за класиране на участниците. Санкцията е неотменима и задължава собственика в лицето на Общината да извърши на свой ред действия по отстраняването на порочната практика в това ДКЦ. Необяснимо защо обаче нито кмета, нито зам. кметът по здравеопазването предприемат мерки за пресичане на беззаконието.

От инициативния комитет са категорични, че с манипулирането на конкурса грубо е накърнен обществения интерес. Разноските по съдебните дела възлизат на 3068 лв. и са за сметка на ДКЦ-2, т.е. на община Бургас и на всички бургаски данъкоплатци. Те представляват половината от годишната печалба на здравното дружеството. Общинската администрация и общинския съвет в Бургас са уведомени за това, но също досега не са взели отношение. Не се изпълняват и решенията на арбитража, според които следва вторият в класацията – в случая „КООЛЛ” ООД, да бъде обявен за победител в конкурса и да встъпи в правомощията си на наемател на аптеката.

Притисната от закона д-р Баева изиграва поредния си ход. Управителката изведнъж решава да прекрати процедурата за отдаване под наем с мотива, че стратегията за развитие на здравното заведение се изменя и вече не предвиждала съществуването на аптека в него!

„Само защото конкурсът не може да бъде спечелен от желания от нея кандидат, управителката е готова да лиши пациентите от удобството на комплексната услуга, а поликлиниката - от приходи от наем. Това е недопустимо за един общински служител!”, възмущават се дългогодишни пациенти.

Общественият интерес на жителите на Бургас е сериозно накърнен

Затварянето на аптеката в ДКЦ-2 ще има сериозен обществен отзвук - ще засегне удобството на над 6 000 болни. Месечно тук се продават 27 000 опаковки лекарства. Обслужват се 2200 рецепти по НЗОК, от които 1160 са за безплатни лекарства на обща стойност 46 200 лв. Тя е една от едва двете аптеки в Бургас, в които се предлагат безплатно скъпоструващи медикаменти за специфични и редки болести: КOATE, OCTANATE, OCTAPLEX, WILATE, EMOCLOT, AIMAFIX и др. Техните цени са от 300 лв. до близо 2000 лв., но при получаването им пациентите не плащат нищо – аптеката ги купува от склада, а после здравната каса възстановява сумите. Поради липса на финансов ресурс другите аптеки в града не могат да предложат тази услуга. Цените на лекарствата тук са едни от най-ниските в града. След закриването на тази специализирана и социално-ориентирана аптека 300 000-ият град Бургас ще остане с едва една аптека, предлагаща медикаменти за тези редки болести, което е абсолютно недостатъчно. Голяма част от пациентите са трудно подвижни и не са в състояние да чакат на опашки и да се придвижват до други места. Още повече, че би било невъзможно едва един център за лекарства практически да снабди и обслужи специфичните нужди на населението на Бургас и общината.

Аптеката в ДКЦ-2 е на изключително удобно място, особено за пациентите, които не са от града. Нейната достъпност и лесно намиране са от особена важност и са подпомогнати от централните линии на градския транспорт.

Инициативният комитет на новото гражданско сдружение с председател Костадин Русенов призовава всички засегнати да подкрепят подписката, за да може един от най-важните и посещавани медицински центрове в общината да не бъде унищожен поради лични мотиви, а да продължава да осигурява комплексна здравна услуга.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 0
20
Коментара по темата
20.
Стоян Александров
18.07.2013 20:37:14
0
0
Напълно съгласен съм с Вас за ситуацията в БГ.Затриха и продадоха заводите, страната ни ,хората нямат препитание.Цялата ни върви към фалит.
19.
антиполитик
18.07.2013 20:08:29
0
0
напълно съгласен господин Александров, проблема на Бг че за здравеопазването се сещат само когато става въпрос за избори и проблема на здравеопазването е че е силно политизирано, така че ....... може би е така че аптеките фалират, но освен аптеките фалират строители, фалират доста други фирми, фалират фермери, фалират търговци, но да не забравяме че развитите държави са такива защото основата на икономиката е не търговията а производството, даже нивалина което беше единствения ни роден продукт вече не е наш какво да говорим повече за държава грижа и от сорта .............
18.
Стоян Александров
18.07.2013 18:29:58
0
1
Та като съберем максималните проценти склад + аптека + ДДС се получава следното 3% за склада +около 7 % за аптеката + 20 % ДДС = 30 %.Останалите 70 % ги "гушва" производителя....И амин складове и аптеки.Аз съм свидтетел как ежедневно в Сливен,Бургас и околността затварят аптеки...и НЕКА, ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО РАЗБЕРЕ,ЧЕ ЗДРАВЕТО НИ НЕ Е БИЗНЕС!
17.
Стоян Александров
18.07.2013 18:26:26
1
2
Четейки коментарите не мога да не се намеся,понеже съм представител на фирма за лекарства .Аптеките в момента едва удържат да си плащат разходите.Продажбите им са намалели.За складовете на едро остават между 2 и 3 % надценка ,с които трябва да успеят да се изхранват.Аптеките ,които конкурират Марешки по здравна каса имат 0 % надценка за половината лекарства от списъка на НЗОК (просто държавата им е определила да ги продават на същата цена,на която ги купуват и да получават единствено 2 лева за да си покрият разхода на рецепта например за 1800 лв.Останалите лекарства по НЗОК аптеките продават с надценка от 1 до 5 %.ПО свободна продажба надценките им се движат от 6 % до 9 % и като се съберат се получава доста по-ниско дори от 9 % средна надценка за аптека.Това е с включените отстъпки от доставчиците
16.
антиполитик
18.07.2013 17:48:27
0
1
както е казано, в спора се ражда истината ..радвам се че изяснихме принципните си позиции
15.
подписала
18.07.2013 17:07:53
0
1
Да- за мен е все едно коя аптека ще е вътре,стига като сляза от личната си лекарка да мога да вляза в аптеката и да си взема лекарствотои то без да дполащам...И не сме в принципен спор.Аз съм напълно съгласна с Вас относно това,че аптеките трябва да съществуват, не за да печелят , а за да имаме нормално здравеопазване...Това за огромно съжаление е работа на правителството - да свали ДДС-то на лекарствата, да фиксира цените както при цигарите и да премахне спекулата ...Дано да доживеем...
14.
антиполитик
18.07.2013 15:11:23
0
0
до г-жа "подписала" - извинявам се, но нещо Вие си противоречите по долу пишете че сте по принцип за аптека в ДКЦто, а пък сега май трябва да е точно тази аптека ами тогава има лесно купувате поликлиниката и аптеката остава и нак госпожо или госпожице аз не работя във фармацията и не съм компетентен за това лекарство което цитирате, може би в случ\ая сте права, може би и това което говорите за цените е така ..което още веднъж говори че такъв вид аптеки биха били конкурентни навсякъде, но аз продължавам да твърдя, че здзравните заведения са за да лекуват а не да търгуват с гражданите явно имаме принципнен спор с Вас
13.
подписала
18.07.2013 14:18:19
1
0
До г-н антиполитик: чудя се защо пишете под различни имена все едно и също?Не е нужно да се маскирате.Ако сте чели добре статията и ако сте човек ,който пазарува от тази аптека може би ще знаете къде другаде човек може да получи КОАТЕ по изписаната му рецепта ,моля кажете ми,понеже аз не намерих друга аптека в града,в която да ми изпълнят рецептата.
После "на тези мафиоти" лекарствата им са по-евтини от тезин на Марешки...Почнах да се чудя какво целите с подобни коментари?Или гладна кокошка просо сънува за големите пари?:)
12.
антиполитик
18.07.2013 13:19:24
1
2
чакайте сега да видим ние тази поликлиника пазар ли е или място за преглеждане на нуждаещите се, тя трябва да обслужва гражданите които са болни или да търгува с тях, или май май тука има само едни мераклии да вадят баснословни печалби на гърба на данакоплагците, около самата поликлиника има 6-7 аптеки ..с какво толкоз ни се нарушава комфорта като няма да има аптека аз пък искам там да им санитарен магазин или оптика сега и оптика ли да отворим или магазин за бастуни .стига с тия простотии бе каквито и маски да се слагат става въпрос за гооооолеми пари, за лекарствената мафия а тия фаркол са точна тая мафия в Бургас
11.
Politik
18.07.2013 12:53:49
0
0
Abe vii zeleni,sini,4erveni i pro4ie mai tarsite navsiakde politika..ami da zatvorim togava vsi4kite apteki iz grada,posle ostanalite firmi..6te si ostavim MOL-ovete,4e da ima kade da se razxojdame i da si kupuvame salami,deto gi palniat s krav na prax ,A???
10.
Politik
18.07.2013 12:53:48
1
0
Abe vii zeleni,sini,4erveni i pro4ie mai tarsite navsiakde politika..ami da zatvorim togava vsi4kite apteki iz grada,posle ostanalite firmi..6te si ostavim MOL-ovete,4e da ima kade da se razxojdame i da si kupuvame salami,deto gi palniat s krav na prax ,A???
9.
мдаааа
18.07.2013 12:51:17
1
2
конкуренцията нещо се активизира май, направо ставате жалки. Защото не вниквате в същината на проблема, защото такива неща се случват не само във въпросното ДКЦ, но във всички институции в страната. конкурсите и търговете се правят така, че да се спечелят от определен кандидат и това всички го знаем, но си затваряме очите. Топично по български обаче когато някой се обади и посочи нередностите - всички започват да го сочат с пръст и да хвърлят камъни по него - затова на българския казан в ада няма пазачи, жалко е!
8.
подписала
18.07.2013 12:50:59
1
1
Много ми е смешно когато незапознати пишат глупости:)))!Подписката не е по инициатива на аптеката вътре..ПОДПИСКАТА НЕ Е ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ АПТЕКАТА НА ТАЗИ ФИРМА.ПОДПИСКАТА Е ДА СЕ ЗАПАЗИ ПРАВОТО НА АПТЕКА В ДКЦ - 2 .Аз ПОДПИСАХ И ТО С 2 РЪЦЕ!Не ме вълнува чия ще бъде аптеката вътрте,но според мен АПТЕКА В ДКЦ-2 ТРЯБВА ДА ИМА!
7.
данс уив мене си
18.07.2013 09:44:06
1
2
Абе вий нас на луди ли ни правите бе, я тоя господин ли госпожа ли или по скоро другари и другарки ...... да кажат как тъй като са социални що не кажат как точат с надценките си здравната каса, пък уж били безплатни лекарствата, ами тая здравна каса дето ви дава парите нали вние я пълним с вноските си, вие на будали ли ни правите, а а мильоните дето откраднахте пак вашата фирма от болницата, а как така стана че йоан костадинов ви построи с наште пари конюшна за конете ви и сега кмета и общинския съвет ви е виновен...... не ни правете на будали и на вас ще ви дойде реда след олигарсите сте вие червените местни феодалчета дето ви раздаваха куфарчетата та да видим как от офицер се става аптекар а? и не го удряйте на социални и инициативни комитети че ще попитаме как тъй се намирате вий в аптеката пък били равни на пазара, там човек се дупи на едни гише на регистратурата а тая аптека заела цялото фоайе я си обирайте крушите кожодери
6.
възмутен
18.07.2013 09:12:17
1
1
що за злобари сте бе хора???? в статията става въпрос за един нагло опорочен конкурс, а вие пак в джоба гледате! типично по нашенски злобата и завистта надделяват и вие продължавате да не виждате по-далеч от носовете си. викате по площадите и се противите на положението в страната, но със злобари и завистници като вас страната ни никога няма да се оправи!
5.
бургазлийка
18.07.2013 02:30:38
1
2
В момента масово фалират фирми,тази аптека се самоиздържа,защо трябва да се закрива.И пак злоба и надничане в чинията на другия колко им била печалбата.Българска завист!Не забравяйте конкуренцията е регулатор на пазара.От това печели клиента.А тази статия е публикувана във всички бургаски сайтове.И на тях ли е спонсор фирмата или просто тук си има редовно недоволни?
4.
до предните
17.07.2013 21:11:31
2
2
Ми те хората са си го казали бе хора ........... 42 000 на месец имат оборот, по средна печалба от 20% охаааааааа ...... 8-9 000 лв на месец, не ще плачат не ще събират подписи, вий видяли ли сте комуняга да мисли за болни и за слаби, че и за пациентите мислят ми да раздават лекарствата тогава бе ....... и безплатно било ..........ми то безплатно е само сиренето в капана за мишки !!!! а че са спонсор на сайта то е ясно и то с парите дето скубят от болните и нещастните пациенти ........ кожодери!
3.
СИСИ
17.07.2013 18:53:58
2
2
ШЕФКАТА НА ТРЕТА ПОЛИКНИНИКА ОБСЛУЖВА МАРЕШКИ КОЙТО ИМА АПТЕКА В БЛИЗОСТ
2.
666
17.07.2013 18:18:42
2
6
дали е случайно или не ама тая аптека е на фаркол, на които рекламата им се мъдри в сайта на флагман, е това ако не е палатена статия от най - злобните, здраве му кажи
1.
Бургазлия
17.07.2013 18:10:30
1
5
само не ми е ясно къде е това комплексно обслужване, едно болнично заведение е за лечение, а аптека има на 10 метра от входа на 3-та поликлиника, тук май са настъпали на някой финансовия интерес, жалки сте с такива позьорски статийки
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори