×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скъпи протестиращи, докато ДПС не слезе от сцената, България няма да оздравее


Скъпи протестиращи, докато ДПС не слезе от сцената, България няма да оздравее
Хората искат добро управление, но с етнически партии няма как да се постигне това
17 Юни 2013, Понеделник, 10:36 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

Страна, в която над 10 процента от гражданите не гласуват за идеи, програми и платформи, а за етноси, няма как да бъде демократична

Не знам как трябва да е, но знам, че не трябва да е така. Тази шопска сентенция най-кратко илюстрира протестите и през февруари, и сега. Чух, че се налага да сменим политическата система, да гласуваме за личности, да свикаме Велико народно събрание. Но не чух това, което най-много очаквах.

Защото проблемът не е в личностите, а в нарушените правила. Благодарение на това в България има една много силна партия, създадена на етническа основа. И това убива нормалността в цялата система. Ако партийното строителство у нас се извършваше по модела на ДПС, тогава нямаше да имаме ГЕРБ, БСП, СДС и така нататък, а партия на българите, партия на циганите, на арменците, евреите и т.н. И понеже българите сме мнозинство (засега), винаги щяхме да сме на власт, а останалите етноси – в опозиция. Не мисля, че това щеше да е справедливо.

Много пъти съм се питал как е възможно стотици хиляди български граждани, които са с различни възгледи, образование, характер, мироглед, възпитание, култура, възраст и т.н. да гласуват години наред за една-единствена партия само защото са етнически турци? Това не е демокрация. Това е средновековие и политическо крепостничество.

Страна, в която над 10 процента от гражданите не гласуват за идеи, програми и платформи, а за етноси, няма как да бъде демократична. Последните избори много добре показват това. Без етнически вот, в парламента щеше да има ясен победител или коалиция от партии с близки програми. Такава принципна коалиция може без проблем да излъчи стабилно правителство, което да управлява страната добре, а ние, обикновените хора, да си гледаме работата спокойно. Вместо това вечният „балансьор“ ДПС отново се намести във властта, започна да заграбва постове и буквално за броени дни предизвика огромно отвращение и обществено недоволство.

Ние обаче трябва да знаем какво искаме.

Можем да протестираме до безкрайност. Можем да свирим с гайди, кавали и гъдулки пред парламента. Да бием тъпани,  да блокираме София с трактори и вършачки, да играем хоро около паметника на Цар Освободител. Да спим на палатки върху жълтите павета. Да си показваме голия задник пред някоя партийна централа и  да крещим:  „Fuck off!“

Но нищо от това няма да ни помогне. Докато не въведем нормалност в политическата система, която излъчва управлението на България. А това на първо място означава – без етнически партии, ако обичате!


В категории: Политика


8
Коментара по темата
8.
бургазлия
19.06.2013 08:21:49
0
2
според мен за да се увеличи избирателната активност, трябва да се въведе и електронно гласуване. тогава всичките, които ги мързи да отидат до урните, ще могат да упражнят правото си на глас.
7.
trapera
18.06.2013 11:04:16
0
4
Правителството на Орешарски е всъщност не на БСП, ДПС и Атака, а на две бизнес групировки – ТИМ и Корпоративна банка. Те искат да управляват сега държавния ресурс за бой на тяхната банда срещу друга банда. Целта е правителството да се използва като инструмент за отвоюването на едни бизнес територии.
6.
до Мунчо
17.06.2013 12:00:48
3
6
Мунчо, Мунчо, нищо не си разбрал, със избори през 4 месеца въобще няма да се оправим, повече ще затънем.
5.
Данъкоплатец
17.06.2013 11:52:05
1
5
Само че, първите демократични избори бяха задължителни (слагаха печат в зеления паспорт) и тогава БКП си отиде....може би това е големия страх ?
4.
Бургас
17.06.2013 11:39:49
2
5
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ! И понеже е демокрация, който не харесва никой от предложените да си пусне бюлетината ПРАЗНА ! А тези, които не искат да гласуват или си имат по важна работа да си приготвят 10 лева глоба и готово !
3.
machkaite balgari
17.06.2013 11:18:50
2
5
Besilo i klaneta za bolucite ograbili izmacheniq balgarski narod tova zaslujava vseki korumpiran neshtastnik dokopal se do post i gavreiki se s po slabite misleiki si ,che e nedosegaem!!!Parite nqma da vi pomognat ako tragne naroda da vi smachka v tova chislo ,advokati,prokurori ,sadii ,lekari ,policai i vsqkakva druga izmet!
2.
Мунчо
17.06.2013 11:13:28
1
6
Брей то имало още будни българи мислех ,че само сеирджии са останали дошло е време да покажем,.че сме народ.само напред и нагоре
1.
Корумпиран прокурор
17.06.2013 11:08:28
2
7
Всички на бунт и гражданско неподчинение да влезем да ги изметем ot toplinite im oпърдяни кресла смяна на цялата съдебна система !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Димитър Желязков-младши шашна випуска в Несебър с ултра Ламборгини, чака го кариера на финансист Димитър Желязков-младши шашна випуска в Несебър с ултра Ламборгини, чака го кариера на финансист Възпитаникът на Професионалната гимназия по туризъм "Иван Вазов" има планове за бъдещето си, свързани с добро висше образование  Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно Борисов: Кирил Петков пред мен си призна , че ме арестува незаконно На изборите на 9 юни трябва да има отчетлива разлика между ГЕРБ - СДС и ПП-ДБ, смята той Машините за гласуване на изборите 2 в 1 ще бъдат 9500 Машините за гласуване на изборите 2 в 1 ще бъдат 9500 Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9 юни няма да има, гарантира служебният министър на електронното управление Валентин Мундров Защо мълниите убивали най-често мъже Защо мълниите убивали най-често мъже Пикът на фаталните случаи е при 15-годишните момчета Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало На места в страната задължителните прегледи скочиха двойно, като достигат и до 100 лева Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Предстои ни поредното горещо лято, казва синоптик Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Мечтая да изиграя Скарлет О'Хара, споделя Анна-Мария Чернева Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство От известно време в интернет циркулира клип, в който Веселин Маринов подробно говори как имал проблеми със ставите, кръста и гърба и уж открил чудодеен и таен начин за лечение 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница Кърлежите са в някакъв бум тази година, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев
Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори