×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Унгария блокира 6.9 млрд. евро военна помощ за Украйна
  • Силни бури в САЩ отнеха живота на 22 души
  • Папуа Нова Гвинея евакуира 7900 души заради заплаха от свлачище
  • Пожар пламна в сградата на Община Кресна
  • Китай блокира "екстравагантни" акаунти на инфлуенсъри
  • Откриха хероин за над 1 милион лева на „Капитан Андреево“
  • Софтуерен проблем на Централна гара в София е довел до отменяне и закъснение на влакове
  • Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вузовете поставиха рекорд - 366 професори за година


Вузовете поставиха рекорд - 366 професори за година
Пернишкият университет е рекордьор по раздадени звания. За краткото си съществуване той демонстрира изключителна продуктивност
07 Април 2013, Неделя, 14:12 ч.
Автор: вестник "Сега"

Пернишкият университет раздавал академичните звания "на килограм"
В България има много пътища към професорската титла, но най-лесният от тях минава през Перник. Това показва най-новата статистика на министерството на образованието за академичните длъжности във висшите училища, заети през 2012 г. Пернишкият Европейски политехнически университет е произвел само за една година цели 12 професори. За сравнение - за същия период държавният Русенски университет, който е подобен по профил на пернишкия вуз, е назначил 5-има нови професори, а Техническият във Варна - само един. Дори най-големият частен университет - Нов български, който се оказа банката с кадри при управлението на ГЕРБ, не може да догони пернишката политехника, въпреки че обучава в повече професионални направления. Той е дал 9 професорски титли.

Вузът от Перник демонстрира добра продуктивност и по отношение на новите доценти - 6, а в НБУ например новите доценти са 7. Въпреки тези забележителни постижения по бързо израстване в академичната кариера, политехническият университет се явява второ работно място на половината си преподаватели, т.е. разчита основно на т.нар. летящи професори.

Завидни резултати в продукцията на научни кадри показва и Стопанската академия в Свищов - там новите професори са 16, сред които и ректорът Величко Адамов. Той дълго време страда от подигравки, че е професор само от побратимен вуз в съседна Румъния, но вече официално се кичи с титлата "професор". Най-големият икономически университет в страната - УНСС, е смогнал само с 9 професорски титли.

Близо до големите университети по научни титли е и Великотърновският, който е в Топ 3 на университетите, произвели над 20 професори. Миналата година той е допринесъл за науката с 25 нови професори и 22 доценти. За сравнение Медицинският университет в София има 28 професори. СУ, който оглавява по академични постижения повечето направления в рейтинга на висшите училища у нас, се отчита с 65 нови професори и 40 доценти и закономерно води класацията.

От 2010 г. насам висшите училища получиха право сами да избират доценти и професори. Това стана възможно след приемането на Закона за развитието на академичния състав. Идеолог на закона е уволненият министър на образованието Сергей Игнатов, който още в началото на мандата си обеща да закрие Висшата атестационна комисия и успя да го направи с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Резултатите не закъсняха. За 2012 г. научни трудове са защитили 751 преподаватели - от тях прясно назначените професори са 366. Доцентите дори са повече - общо 385.

Лавинообразното увеличаване на хабилитираните преподаватели бе една от темите, които ректорите на всички вузове, шефовете на БАН и Селскостопанската академия и просветният министър проф. Николай Милошев обсъждаха тази седмица на среща в Русе. Според шефа на агенцията по акредитация проф. Боян Биолчев за 2 години имаме 800 професори и 657 доценти, като има катедри, в които няма нито един асистент, а само по-висши научни кадри. "Това не значи обаче, че трябва да кажем на тези 1600 души "вие за нищо не ставате", защото повечето от тях със сигурност си стават. Системата е една от причините, че толкова много се нароихме професорите, а и отпадна задължителната голяма докторска дисертация. Трябва по някакъв начин да гарантираме, че такова нещо повече няма да се случи", заяви министърът. Според него трябва да има промени с разумен баланс в законодателството.

Работна група от ректори и учени ще разработва общонационални минимални критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за доценти и професори, съобщиха пред "Сега" участници в срещата. Причината е, че някои от университетите дори нямат вътрешни правила, по които да се избират кандидатите за академични длъжности. Промените ще бъдат записани в правилника за прилагане на закона, които се одобряват от министерството. Това гарантира бързото им влизане в сила, тъй като не се налага новите текстове да минават на гласуване и през парламента.



1
Коментара
Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 28/05/2024, Вторник 20:59 0
1
Коментара по темата
1.
бургазлия
07.04.2013 15:32:56
0
2
то затова нивото на обучение е паднало толкова. в БСУ, който не е влязъл, не е завършил и въпреки, че им се признават дипломите, като се чуе името на Университета и хората се подсмихват, защото знаят как се завършва там и колко се научава. в БТУ пък е пълно с турчета от Балкана, заради по-ниските такси, които междудругото се плащат от ДПС. Няма да говоря на какво ниво са студентите, но си отиват с тапия в Балкана и заемат де що има държавни длъжности. Нищо, че даже и българския език не научават, важното е че имат диплома.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Ексклузивно! Флагман разкри коя е следващата булка от сватбата на Мани - звезда от Плейбой е! Марина Байчева очаква втората ѝ рожба да се появи на бял свят през лятото, бебчето е плод на любовта ѝ с щастливеца Жоро Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Строят нова спортна зала в бургаския жк „Меден рудник” за 1.8 млн.лв. Обществената поръчка вече е в ход, очаква се да бъде избран изпълнител до края на юни Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Ужас на Централна гара: Два влака се помляха, има много пострадали (СНИМКИ) Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Топ бисерите от матурите по БЕЛ: След покръстването си княз Борис възприел титлата кмет Вижте още фрапиращи изцепки на зрелостниците  Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Не е шега! СЕМ разследва "Ергенът" за дискриминация на жени по възраст Сигналът е подаден от българска платформа, бореща се за равенство между половете и заставаща срещу всички форми на насилие срещу жените Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Незабравимо 5G лято с 20 000 MB бонус в предплатените пакети Free2Go от Vivacom Предимства на предплатените пакети са, че няма такса при презареждане и включват мегабайти в роуминг за пътувания в чужбина Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Поморие бе част от Националното шахматно турне „Асеневци“, с надслов „Развиваме естествения интелект“ Близо 140 деца изпълниха градинката до НЧ „Светлина 1939“ в квартал „Свети Георги“ Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти Кървав ужас на бал! Банда непълнолетни налагат абитуриенти На родителите на непълнолетните лица са съставени актове за административно нарушение Жестока трагедия на пътя Жестока трагедия на пътя Товарен и лек автомобил са се сблъскали челно при разклона за село Ралево на пътя Плевен-Ловеч Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Близо 500 участници идват в Бургас за големия образователен форум, посветен на изкуствения интелект Форумът ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара
Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida" Превърнаха резиденцията на президента в хотел Превърнаха резиденцията на президента в хотел Състои се от 6 просторни стаи, от които се разкрива зашеметяваща гледка към природата Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Унгария е блокирала 41% от решенията на ЕС за Украйна Въпреки натиска Будапеща ще продължава да блокира военната помощ за Украйна   Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Макрон притеснен от възхода на крайната десница, била зъл вятър Заедно трябва да изградим нова концепция за обща сигурност, каза той 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури 300 000 души без ток в САЩ след торнадо и бури  През уикенда лошото време отне живота на най-малко 23 души Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Ирландия, Норвегия и Испания признаха палестинската държава Израел веднага обяви, че отзовава своите пратеници в Дъблин и Осло Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия Украйна загуби още две селища, а носител на "Пулицър" обвини Байдън, че тласка САЩ към война с Русия  Взривове разтърсиха контролирания от Москва Луганск
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня - Ех, колко е хубава пролетта, ама лошото е, че започват да излизат гадините. Днес например видях змия и гущер.
- Аз пък видях бившия си!
Виц на деня Виц на деня - Тате, може ли да гледам Евровизия?
- Не! Пусни си порно, като всички нормални деца!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори