×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Несебърският кмет събаря култовата кръчма на Зарко Капитана върху буната на Стария град


Несебърският кмет събаря култовата кръчма на Зарко Капитана върху буната на Стария град
Обектът върху буната в най-източната част на полуострова бил незаконен, но е там от 10 години, на това място ще се прави общински атракцион
05 Април 2013, Петък, 18:45 ч.
Автор: Флагман.бг, Снимка: архив Флагман.бг

Оказа се, че постройката е незаконна, а за земята спорят Общината и държавата
След като 10 години бащата на гларусите в Слънчев бряг, известен с прякора Зарко Капитана, стопанисваше най-сладката хапка в Стария Несебър, днес кметът Николай Димитров я обяви за незаконна и поиска да се организира премахването й.

„Ще събарят ресторанта на Буната? Ще духнат под опашката на Зарко – не може да бъде? Край на „Малката Доминикана“?“ Това са репликите на конкурентите му от съседните заведения в Стария град, намиращи се в най-източната част на полуострова, след като видяха днес около обед наш фоторепортер да снима приказната гледка. От години никой от местната власт не се сети, че постройката с около 70 места върху самата буна в морето, която обираше каймака от тузарската клиентела, не отговаря на закона, но точно тази пролет Общинският съвет взе крайното решение по докладна на кмета Димитров – да се премахне обекта върху стратегическото съоръжение „Южна буна“, стопанисвано от ЕТ“Зарко-Транс-Захари Вълков“.

Всъщност днешната редовна сесия с нищо не предвещаваше краха на Зарко Капитана. Дневният ред от 46 точки вървеше по традиция със скоростта на космическа совалка, понеже опозиция  в истинския смисъл в  Несебър няма.

„Не си губете времето, дневният ред е скучен“, каза един от съветниците пред наш репортер и го подкани да си ходи. И действително в точка 37 фигурираше мъглявата формулировка „относно разпореждане с имот общинска собственост, чрез премахване на строеж по чл.197 ал.1 от ЗУТ“. Само по тази точка местният парламент показа различия в гласуването – 12 „за“ и 5 „въздържал се“, петте въздържали се бяха съветниците на ГЕРБ.

Нашата проверка установи, че гласуването е свързано именно със събарянето на кръчмата, край която години наред имаше и екзотичен плаж, наричан „Карибите“ или „Малката Доминикана“.

Преди 10 г. мястото е било предоставено на Зарко Капитана от бившия кмет Николай Трифонов. Правото да ползва земята, която се водела общинска собственост обаче изтекло, но за да не се развалят отношения Зарко и кметството тихомълком преподписвали за всеки следващ сезон.

„Миналата пролет го оставихме, той обеща, че сам ще си събори постройката през есента, но не само, че не я събори, ами я подготвя отново за сезона“, каза ни един от общинските чиновници.
Казусът е доста интересен, тъй като областният управител Константин Гребенаров настоява буната да бъде актувана като държавна собственост и при това положение кръчмата би трябвало да стане зависима от държавната власт.

Общината обаче настоява, че съоръжението винаги е било общинско и че ресторантът е върху общинска собственост. Сега, до дни, ресторантът трябва да иде в небитието, а буната да се превърне в атракцион, каквито са намеренията на несебърския кмет. 

В категории: Несебър


9
Коментара по темата
9.
petkan
09.04.2013 23:52:35
2
2
Voda i tok Grabenarov li shte mu dade? Razreshitelni, licenzi i t.n......?
8.
иван
09.04.2013 12:02:29
2
2
Крайбрежната ивица и буните са изключителна държавна собственост. Кмета незаконно е актувал тази буна като общинска земя. Сега Гребенаров ще спре решението на Общинския съвет.
7.
nesebar
07.04.2013 18:09:37
4
4
Никой не е по-голям от закона.Още по-малко пък Зарко.Нека се види , че не всичко в Несебър е шуробаджанащина.Малоумните популисти от ГЕРБ естествено гласуваха "въздържал" От какво се въздържаха само не разбрах.Може би се надяваха Държавата да вземе Буната и Терзиев да я даде на някой от техните...Не знам.Май това ще да е ?? Ясно се видя кой защитава Общинския интерес.Имало и далновидни съветници.Дано само на изборите ГЕРБ се издънят , че като първо решение може да си подарят Буната..
6.
sviniata
07.04.2013 11:27:08
2
0
A sega da go vidim kak shte slaga nafta na retro mercedesa model 1982 g.
5.
Таня
06.04.2013 09:22:35
2
4
Тези шишковци го обанаха на бащиния, някаде казал че щял да сложи и бариера никой да не влизал. Дартия хоскар да хваща влака и да заминава при бабичките в германия. Поздраления на общината
4.
zlatka
06.04.2013 09:10:22
3
3
Tozi akvarium trqbvashe da se premahne otdavna.
G-n Dimitrov bravo, nie sme s vas.
3.
Дебел Дебелиев
06.04.2013 00:40:09
3
4
Bravo na obshtinskite savetnici. Koga shte go sabariat da doidem da pomognem ?
2.
Гларуса
05.04.2013 22:31:54
2
10
Ако се чудите защо наричат спасителите на плажа гларуси, можете да попитате Зарко Дончев - Капитана от Несебър. Той е техният кръстник. Атлетичният младеж е един от първите спасители на Слънчев бряг. С мускулеста фигура, купонджийски нрав и умения на отличен плувец правел веднага впечатление на плажа. Колко гаджета са му се сваляли сами през годините, не иска да брои. По груби сметки обаче смята, че са над 1200.

В началото на 60-те години Зарко си купил лодка и я кръстил "Гларус". Оттам започнали да го наричат Гларуса, а след това името лепнало на всички спасители.

За много неща коренякът несебърлия е пръв по морето. Той си купил първия катер, с който започнал да вози туристи - любители на водните ски. С катера Зарко въвел за първи път по Черноморието и друга популярна днес водна атракция - возенето с парашут. Голям кеф е да гледаш морето отгоре, признава любителят на силни преживявания. Зарко си купил и първия жълт мерцедес навремето.

Любимецът на жените е посрещал по Слънчев бряг звезди от световна величина като Ала Пугачова, Албано и Ромина, Аманда Фокс. Аз съм живата легенда на Слънчев бряг, признава без излишна скромност Зарко. По соцвреме той посрещал и изпращал големците като Пенчо Кубадински.

През 73-а обаче се скарахме с шефа ми и аз заминах с кораба Цикония за Халифакс, връща лентата Зарко. 6 месеца и 15 дни кракът му не стъпил на бряг. Аз съм моряк - оригинал несебърлия, описва себе си с три думи Зарко Дончев. След бурните години, прекарани в морето, дошло време да хвърли котва отново в Несебър. Всяка сутрин от прозореца на къщата си в Стария град той спирал поглед върху едно пусто място, обрасло с тръни, наречено Буната. Тогава се сетил за едно от любимите си заведения по света - в Халифакс. Казал си - ще направя същата кръчма тук.

Аз съм моряк, като има пясък, трябва да има плаж, като има плаж, трябва да има кръчма, като има кръчма, трябва да има и WC, казва веруюто си на ресторантьор Зарко Капитана. Със собствени средства разчистил големите камънаци, превърнал буната в плаж, по-красив от хавайските. Сложил сламени чадъри. Построил заведение направо в морето.

Кой ли не ми е идвал на гости да опита от моите специалитети, разказва сладкодумният капитан, който се слави и като ненадминат гастроном. Цяла есен със сина си ловят риба, а след това морските дарове се приготвят по ненадминат начин лично от него или от съпругата му. Само при мен можете да пробвате тайландски стриди, пълнен калмар и ред още морски дарове, не спира да изброява Капитана. Заради екзотичните вкусотии, гарнирани с прословутото му чувство за хумор, на Зарко често гостуват величия в политиката, медицината и бизнеса от цялата страна. Е, как няма да идват, като по разни скъпи ресторанти им предлагат рибена чорба, пълна с картофи и моркови, това е несериозно, подсмихва се Капитана. Самият той не казва тайната на чорбата, която лично приготвя, но издава, че слага в нея 12 вида риби, изловени лично от него.

КРЪСТ НАД НЕСЕБЪР

През 2000 г. Зарко е озарен от друга идея - по това време иконата на света Богородица от местната църква е открадната. Несебър започва да дава много жертви. Десетки млади момичета и момчета се удавиха, загинаха с мотори, с коли, спомня си Капитана. Тогава решил, че със собствени средства ще издигне 10-метров железен кръст с циментови основи. Осветиха го два попа - отец Петър и Евгени, целият град възприе с радост жеста, че един човек се е намерил да направи такова нещо, разказва Зарко Дончев.
1.
sdsdsds
05.04.2013 19:07:24
3
9
nai posle tva grozno neshto shte se mahne
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Срязаха спирачките на влак в Лом Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Николай пред журналисти в Бургас: Кой ще е патриарх и наум не ви идва, но няма да съм аз Той не отговори на въпрос дали е декларирал официално в писмен вид отказа си за участие в избора на нов патриарх, който ще се проведе на 30 юни тази година със свикването на Патриаршеския Избирателен църковен събор Бургас почете паметта на Христо Ботев Бургас почете паметта на Христо Ботев На поклонението присъстваха кметът Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, общински съветници, представители на държавната и местната власт Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Кандидат-депутатът от "Левицата" Севда Димитрова със силно послание от Топчийско Трябва да се обединим за високи цели, те ще ни диктуват и друго поведение, и друг диалог в парламента, посочи тя БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ БСП почете паметта на партизани и ятаци от отряд „Народен юмрук“ Поднесоха венци и цветя на мемориала в Топчийско Кога най-после ще се оженят тези двамата Кога най-после ще се оженят тези двамата Появата на дъщеря им Амая през 2019 г. даде нов фокус на известните родители и плановете им за сватба минаха на заден план Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо
Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Турските власти арестуваха двама заради рухналия блок в Истанбул Загина един човек, а осем души са ранени Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате Лъсна таен чат на ергенът Алек, няма да повярвате От дискусията за Ергенът Алек става ясно не само, че той е бил наясно със ситуацията и с девойките в шоуто от самото начало, но и това при коя искал да бъде точно Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер 
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори