×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

3 млн. лева ще направят Средец атракция за туристите


3 млн. лева ще направят Средец атракция за туристите
Досега в Средец са наблягали на промишлеността и земеделието, туризмът беше загърбен, акцент на днешния проект са историческите и природните дадености общината ни, каза кметът Иван Жабов
Ключови думи: средец, дебелт, иван жабов
20 Ноември 2012, Вторник, 12:42 ч.
Автор: Ивелина ДОНЧЕВА Снимки авторът

Екскурзоводи, аниматори и ефектни възстановки ще привличат погледите към Деултум – вратата на загадъчната Странджа

3 млн. лева ще превърнат Община Средец в привлекателен туристически район, който ще бъде врата към загадките, историята и археологията на Странджа. Днес стартира знаков проект, целящ развитието на културния туризъм. Основната му цел е да създаде модерна инфраструктура и да развие туристическите атракции в общината.

Този проект не е най-големият като стойност за Средец, но е най-значим, защото в средата на миналия век, когато Общината е обособена като административната единица, в нея са заложени за развитие промишлеността и традиционните за района земеделие и животновъдство, но учудващо е пренебрегнат туризма.“, каза кметът на Средец инж. Иван Жабов на пресконференция, на която беше представен проекта "Деултум - врата към загадъчната Странджа".

Природните и исторически забележителности на Средец са безспорни, още повече, че цялото това богатство се намира само на 30 км от Черно море, което прави настоящия проект особено важен за нас. Сигурен съм, че това ще се усети и от жителите на града. Аз като кмет ще преговарям фирмите-изпълнители да вземат на работа местни хора.“, допълни още градоначалникът. Той обеща администрацията да не спира да работи и за развитието на другите забележителности на Странджа планина като Долмените, Марков камък и Буковския манастир.

 
Директорът на археологическата база в Дебелт Красимира Костова презентира откритите исторически ценности през годините. Най-голямата гордост е бронзовата глава на император Септимий Север

Проектът е разделен условно на два модула - реконструкция и модернизация на сградите в Археологическата база Деултум в с.Дебелт и превръщането на Геймановата къща в информационен център.

Седем сгради от археологическата база в Дебелт ще бъдат с подменена ел. инсталация, ВиК и отопление. Базите ще бъдат изцяло реконструирани и модернизирани с оглед възможността за експозиция на културните ценности открити в археологическия резерват.

В археологическата база ще бъдат показвани възстановки и презентации на обичаи и традиции, ще се изгради зала за анимация. Ще бъде изграден Лапидариум, в който ще се показват експозиции на епиграфски паметници (архитектурни детайли от украсата на обществените сгради) керамична площадка за участие на посетителите в обработка на керамични фрагменти от археологическите разкопки.

 
В археологическата база ще бъдат изградени керамична площадка и лапидариум

Реконструкцията на Геймановата къща в Средец ще я превърне в посетителки- информационен център. В него туристите ще могат да получават актуални новини за културните забележителности и туристически атракции в региона. Първият етаж ще бъде информационен център, със зала за посетители. Вторият етаж от къщата ще бъде предназначен за експозиция на природното и културно-историческото наследство на община Средец и западна Странджа.


Тук през 1922 г. е била общинската сграда на Карабунарската комуна, днес т.нар. Гейманова къща ще бъде превърната в модерен информационен център


Ще бъдат обучени 6 човека - четирима ще станат екскурозводи и аниматори в Археологическата база и резервата „Деултум“, а другите двама ще бъдат обучени за работа в информационния център. След приключване на проекта ще бъдат наети за една година от община Средец.

През двете години на изпълнение на проекта ще бъдат разкрити 50 временни работни места.


В категории: Средец


Слънце по морето днес
Слънце по морето днес 26/04/2024, Петък 09:27 0
8
Коментара по темата
8.
Христо
07.01.2013 12:18:41
0
0
Знаете ли, кой е Валентин Адамов от гр.Средец? Той е от така наречените недосегаеми хора в България. Същият е собственик на пункт за изкупуване на черни и цветни метали в град Средец. Доколкото знаем от запознати хора от тези среди, пункта му работи БЕЗ никакви строителни и данъчни изисквания, приети от законодателите. Пунктът НЕ отговаря на изискванията на НАП, тъй като не е снабден с камери за видеонаблюдение и връзка с НАП. Същият, Валентин Адамов, шофира най-демонстративно из улиците на града ни чисто новия си автомобил, закупен с пари с неизяснен произход, а същевременно му е отнотнето свидетелството за управление на МПС. Неправомерно и НЕЛЕГАЛНО също така управлява и товарни камиони, с които извозва суровини от пункта си до гр.Бургас. Служителите му НЕ са здравно и социално осигурени, а също така - нямат трудови договори. По този начин той не само нарушава законите на Република България, но и чисто моралните си задължения, към хора, върху, които издевателства. Едно от многото му безчинства включва, заявяването на много по-малки количества суровини, които закупува в пункта си, и по този начин лъже и мами НАП, като укрива доходите си. На тези му престъпления стават свидетели стотици хора, но всеки мълчи от страх. Едно от поредните престъпления, които е извършил е това, че той лично е закупил медни жици, ОТКРАДНАТи от съоражения на Български пощи. Докога България ще се командва от разбойници като него? Докога да живеем в страх и поттисничество от такива личности?
Ние, гражданите на град Средец, нямаме покровител. Искрено се надявам тези безчинства и шуробаджанищи с хора приближени на управляващите града ни, да спрат. Дано ни помогнат да премахнем тиранията и подкупничеството, защото тези хора не желаят доброто на нашия град, те искат единствено пари и власт. Ние сме обикновени хора и се надяваме хора като Валентин Адамов да бъдат проверявани от органите на реда и да им бъдат налагани заслужените наказания.
7.
Гейман
24.11.2012 19:21:11
0
9
А,къде е информацията за проекта за интеграция на циганите?Имаха и те пресконференция.Там можете да видите друга малоумна натрапница,дето нищо общо няма с града-"икономката на Кела",която той направи директор на гимназията.
А,Жабов беше по-добре да не се пъчи:помните какви борби водихме и в интернет пространствито през лятото той да подпише проекта(щото много се ереше,че и дума не може да става да подпише).СЕГА СЕ УЧУДВА,че туризмът не бил приоритет(ох,той дали изобщо знае какво е приоритет?)и този проект бил най-важния.Този всеки сезон обръща терса!Питам се,не се ли срамува като вижда,че е за боза на всички този индивид.
Шиварова?Тази няма срам и е с всяка власт.Важното е да цоца.Чечева е пълнеж-не знае на кой свят е милата.Тя е кума.
6.
!!!
23.11.2012 08:58:53
6
2
Хората на Пройков пишат против Жабов, а някои от тях се опитват да играят и на двата фронта.
5.
???
21.11.2012 21:54:10
0
3
Тая от другата страна е Шиварова,която беше зам. кметица при Пройков.Пак се уредила на голяма заплата.Колко ли пари пак ще олапат с кмета като ръководители на проекта ?Проектът е хубав ,но изпълнението ще е по грудовски-"лява ръка,десен джоб"
4.
Валентин
21.11.2012 19:29:03
0
4
Дано след 1 година управление да е разбрал че не искаме разни мутри и идиоти да дерибеистват в нашата община.Особенно такива като Кела,които не са и местни малко са нашите идиоти тук че и чуждите ще оправяме.
3.
SREDEC
21.11.2012 14:48:44
0
2
Pak shte gepat niakoi lev protejetata na kmeta i nishto niama da stane kato horata..........
2.
Съли
20.11.2012 15:15:27
3
5
Чечева отдясно я знаем, ама коя е жената отляво?Иначе с такъв капацитет като Жабов, жална му майка на този проект.Дано се намерят кадърни хора, че да се свърши малко работа.
1.
Тонка П.
20.11.2012 13:59:59
2
11
Кмета беше най-големия противник на този проект. Съветниците го гласуваха въпреки него, а сега стана и Ръководител на проекта. А като гледам кой пак е до него.... ясна е работата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ  Тя започва прощалното си турне през лятото Тя започва прощалното си турне през лятото Лили Иванова се оттегля от сцената  Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев Сглобката невъзможна след изборите? Тома Биков се жалва от ядрено оръжие и от гешефт на Асен Василев След изборите изобщо не знаем дали ще разговаряме с ПП-ДБ, каза бургазлията Краката предадоха тази велика българка Краката предадоха тази велика българка Актрисата е закъсала сериозно с краката и не можела да пази равновесие без помощ Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Росен Желязков станал заложник на ГЕРБ и ДПС, Бориславова заговори за далавера за 8 млрд. лева Тя обяви, че лидерът на ГЕРБ и Пеевски и добави, че след изборите нямало да управляват с него, но с партията на Борисов можело, ако поемат ангажимент за реформи Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Гала отиде в подкаста на дъщеря си и призна, че е правила секс... Не става ясно нито къде се е случило то, нито с кого, но подозренията, естествено, падат върху настоящата й половинка Стефан Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън Как шеф Ангелов се завърна в кухнята на Хелс Китчън "Не ми се работи, не ми се готви, но това не е концерт пожелание. Важните сте вие. Затова продължаваме", заяви шефът Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата 
Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори