×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години
  • Почитаме Емилия - светицата, основала първия девически манастир
  • Хороскопа си за деня четете тук
  • Питбулът-убиец от Варна хапел наред, експертиза на съдебен лекар решава съдбата му
  • 12 съдебни заседатели решават дали Тръмп да влезе в затвора, а Илон Мъск се гласи да му е съветник
  • Бедствено положение в Тексас! Части от връхлетяния от бури щат остават без ток с дни
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Боксьорка ни отворя нов фронт в мъжките спортове


Боксьорка ни отворя нов фронт в мъжките спортове
Станка Златева е най-яркият пример за успешен пробив на жените в мъжките спортове. Торнадото от Крушаре остана на тепиха заради олимпийската титла в Лондон. Снимка: Reuters
20 Юни 2012, Сряда, 08:40 ч.

Стойка Петрова е новата надежда за медал в Лондон

Стойка Петрова отвори още един фронт за българските дами в мъжките спортове със спечелването на историческата първа олимпийска квота за женския ни бокс.

В Лондон за титли и медали в дисциплини, запазени за представителите на силния пол, ще разчитаме още на евите в борбата и щангите.

Прогнозите на специалистите сочат, че 5-кратната световна шампионка Станка Златева е една от най-сигурните златни медалистки.

Dnes.bg представя мъжките момичета на България в Лондон, припомняйки големите успехи на дамите в силовите и бойни изпитания.

Стойка Петрова си извоюва право на участие в Лондон още на световното първенство в Китай преди месец. Тогава боксьорката ни в категория до 51-килограма стигна до четвъртфинал. Но вместо да й даде квота, международната федерация я пренебрегна с аргумента, че иска да даде шанс за изява на участнички от всички континенти.

Ръководството на централата преразгледа решението си и така нашето момиче ще се бие в Лондон с уайлд кард.

Участието Стойка Петрова на най-престижния спортен форум е щастливо развитие на обстоятелствата, но и напълно разумно следствие на традициите на женския бокс у нас.

Деси Кирова се би 7 пъти за световната титла

Деси Кирова, известна на масовата публика с бойното си име Дейзи Ланг, се опита първа да направи демонстрация на женския бокс на Олимпийски игри, но беше спряна за Атланта през 1996 г.

Тя излиза на професионалния ринг седем пъти за защита на световната си титла. Препасана с леопардова кожа, русата фурия беше неудържима в категориите „петел“ и „лек петел“ и пълнеше до дупка залите в Германия, където живееше.

При сблъсъка с американката Бренда Лий Бърдс я аплодираха 20 000 зрители в „Кьолн Арена“.

Говори се, че софиянката с божествено тяло е заработвала и по 30 000 евро на среща.

Била е екранна партньорка на Вал Килмър и Жан Клод ван Дам.

„Боксът не е бой между хамали, а изкуство“, обича да казва Кирова, която е размахвала юмруци на улицата.

Дори била ступала шофьор на автобус №213. Не бил изчакал старица.

Пребила и двама крадци, нападнали я с метален бокс.

Русата Галя също носи титла в бокса

Едва при седмата защита на световната си титла Дейзи Ланг беше спряна.

При това от българка през 2003 г. Галина Иванова Гюмлийска, известна в бокс средите като Русата Галя, записа името си в историята като втората наша шампионка на планетата при професионалните боксьорки.

Русата Галя, подобно на Деси Кирова, обаче може да завижда на Станка Златева, че женското направление на спорта й беше одобрено от МОК за влизане в олимпийската програма.

Торнадото от Крушаре

Торнадото от Крушаре остана на тепиха за третото си участие на форума под петте преплетени кръга единствено заради златото. Петкратната световна шампионка и толкова пъти европейска в момента е звездата  на най-титулувания ни олимпийски спорт.

За Лондон борците ни извоюваха девет от 40-те ни квоти, засега (визите не са поименни).

А именно Станка е считана за най-сигурния фаворит за олимпийското злато. Успее ли титлата ще бъде под №17.

Загубата на финала преди 4 години в Пекин от китайска анонимничка и отпадането още на старта на тазгодишното европейско първенство в Белград са като обеца на ухото на възпитаничката на Симеон Щерев.

Разчитаме на дама и в щангите

Жена взе една от двете квоти във вдигането на щанги  – спортът, на който най-много разчитахме за медали преди серията от допинг скандали, започнали преди световното първенство във Ванкувър 2003 (с манипулираните проби на Гълъбин Боевски, Златан Ванев и Георги Марков - б. р.).

Състезаващата се в категория до 75 кг Румяна Петкова извоюва визата за Лондон по време на европейското първенство в турския курорт Анталия през април.

Квотата обаче не е поименна, а обща. Това означава, че може и друга да вдига в Лондон. Предвид кризата на щангите у нас, това е почти изключено.

Жалко и обидно е, че най-силната ни тежкоатлетка - европейската шампионка Боянка Костова, ще защитава в английската столица флага на Азербайджан.

Титлите на Рифатова

Иначе в исторически план най-титулуваната ни щангистка е Изабела Рифатова-Драгнева. Джобната тежкоатлетка от Варна беше сред пионерките на вдигането на тежести при жените у нас.

Състезателката в категория до 48 кг триумфира като шампионка на планетата през 1991 г. и три пъти беше подгласничка.

След скандала на Олимпийските игри, когато й отнеха златото заради допинг, Изабела стисна зъби и извоюва европейската титла за трети път в Киев през 2004 г., а след това вдига и на ОИ в Атина'04.




0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Георги Тончев-Джовани проби като еротичен танцьор и умря едва на 50 години Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Тихомир Янакиев: Созопол е готов за Лято 2024 Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за юли и август, 15 униформени ще осъществяват контрол с патрулка и пеша Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кината у нас не искат гей филма, в който ром обладава българин Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Кметът на София в сблъсък с протестиращи, поискаха му оставката Терзиев не пожела да отиде до средата на пътното платно, заради което гражданите започнаха да скандират „Оставка“ Хванали бай Тошо на калъп край морето Хванали бай Тошо на калъп край морето Бившият първи бил хванат от жена си в резиденция Евксиноград
След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Какво се случва в РС Македония, докато ни хвърлят прах в очите с къщата на Талев Българският народ има една хубава приказка - след дъжд качулка
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня Чък Норис пита дете:
- На колко годи и си?
- На 11.
- Аз на твоите години бях на 12.
Виц на деня Виц на деня Адвокат към обвиняем:
- Имате ли алиби за времето на престъплението?
- Да, в долари и в евро?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жената е като катаджия. Реши ли да се заяде с теб, винаги ще намери за какво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори