×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Завинаги на 18 – Бургас ще отбележи 50 години от рождението на Петя Дубарова


25 Април 2012, Сряда, 14:46 ч.

Честването ще започне с поетичто-документалния спектакъл "На слънцето искам да бъда сестра"

"Измамена Прошка Сън Спомен Зад стените на голямата къща ТАЙНА"

Това написва на предсмъртната си бележка незабравимата бургаска поетеса Петя Дубарова,  която на 3 декември 1979 година, ненавършила 18 години, се самоубива в дома си със сънотворни хапчета. Днес се навършват 50 години от рождението й, което ще бъде отбелязано с поредица от събития, посветени на поетесата, разказаха на пресконференция Елица Дубарова - сестра на поетесата и уредник на къща-музей "Петя Дубарова", поетът и общественик Георги Райков и доц. София Ангелова - преподавател в Университет "Проф. д-р "Асен Златаров".

Дните в памет на Петя Дубарова ще започнат с поетично-документалния спектакъл „На слънцето искам да бъда сестра". Това е заглавието на нейно стихотворение, писано още на 12-годишна възраст. Той започва в 17 часа в зала „Петя Дубарова" в Младежкия културен център и ще включва видео откъси с интервюта на проф. Георги Дюлгеров, режисьор на филма "Трампа", в който Петя Дубарова участва с епизодична роля, материал с Христо Фотев от черно-белия филм "Стъргалото" и стихове, посветени на Петя Дубарова от поетесата Венда Райкова. Класният ръководител на Петя Дубарова от Английската гимназия "Гео Милев" Мария Макрова, учителката й по литература Дора Лазарова и съученичката й Красимира Тодорова ще споделят своите лични спомени от познанството си с Петя.

Включени са спомени за поетесата от нейни учители и съученици от Английската гимназия в Бургас, както и песни по нейни текстове или посветени на нея и поглед на студенти върху нейното творчество. Кулминацията на честванията ще бъде на 11 май, когато ще станат ясни резултатите от националния литературен конкурс „Петя Дубарова".

Организаторите - Община Бургас, Младежки културен център и Английска езикова гимназия „Гео Милев", канят всички граждани и гости на Бургас да посетят спектакъла. Входът е свободен.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас. Започва да пише стихове още в най-ранна детска възраст, като първите й публикации са във вестниците „Септемврийче" и „Народна младеж", в списанията „Родна реч" и „Младеж". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

Мнозина намират за пророчески последните четири стиха от стихотворението "Време":

Изтича песента като вода!
Но времето остава нейна стража.
До тука спира моята следа,
а имах толкоз много да ви кажа.




2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
П.П.
25.04.2012 15:52:36
0
0
да точно това щях да попитам. Така не се прави журналистика
1.
dd
25.04.2012 15:16:41
0
0
Бесове, пак се излагате. Способни ли сте да смятате изобщо. Петя Дубарова е родена 1962г, самоубила се е на 17 , което прави 1979г. Вие изобщо проверявате ли това което пишете.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този  BG-милонер олекна с Ламборгини за половин милион заради похитения си син Този BG-милонер олекна с Ламборгини за половин милион заради похитения си син Скъпият джип бил капариран от заможен бизнесмен от енергийния сектор На гол тумбак - чифте пищови или как МВР купи БМВ-та по 400 коня за 37 млн. лв.  На гол тумбак - чифте пищови или как МВР купи БМВ-та по 400 коня за 37 млн. лв.  Не всичко е контрол на движението по пътищата и подобряване на пътната безопасност, остава само да се надяваме, че от скъпите патрулки наистина ще има смисъл Акад. Николай Денков и кандидатите от ПП-ДБ закриха сред хората кампанията си в Бургас: Излезте и гласувайте, единствено това има значение Акад. Николай Денков и кандидатите от ПП-ДБ закриха сред хората кампанията си в Бургас: Излезте и гласувайте, единствено това има значение Кандидатите бяха категорични, че за един месец са успели да стиснат хиляди ръце и да представят платформата, по която ПП-ДБ ще продължи да работи в следващото Народно събрание Фестивалът Джазче в Лозенец с нова локация и ексклузивна програма Фестивалът Джазче в Лозенец с нова локация и ексклузивна програма Вижте къде ще има концерт на група Акага и невероятен джаз сет на DJ NAMURO "Синя България" закри кампанията си в Бургас, дясното обединение се готви да е изненадата на вота "Синя България" закри кампанията си в Бургас, дясното обединение се готви да е изненадата на вота „Синя България“ е изразител на европейския консерватизъм, на идеята, че победата над левите либерали и джендъра, трябва да дойде от нас, европейците, каза в Бургас лидерът д-р Петър Москов 3-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа, настанено е в болница в Пловдив 3-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа, настанено е в болница в Пловдив При маневра на заден ход шофьор го блъска Извънредно! Пожар избухна в хотел „Мелия” в Слънчев бряг Извънредно! Пожар избухна в хотел „Мелия” в Слънчев бряг Оставен включен лаптоп е бил в епицентъра на разбушувалите се пламъци, касае се за инцидент Цените на храните пак растат - ще избираме ли между месо, сирене и плодове това лято? Цените на храните пак растат - ще избираме ли между месо, сирене и плодове това лято? Основната причина са по-високите цени на зърнените култури и млечните продукти Азис плати 2 млн. за жилище в София, ето чий апартамент взе на голяма оферта Азис плати 2 млн. за жилище в София, ето чий апартамент взе на голяма оферта Кралят на фолка се нанесе в имота на Славена Вътова, миската не можела да си покрива кредита Тази Ергенка закопа Алек: Той дори не може да се целува Тази Ергенка закопа Алек: Той дори не може да се целува Този човек ми е направил услуга – на мен и на Надежда, казва Маги Томова
Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ Почина естрадна легенда Почина естрадна легенда Изпълнената от нея песен „Бяло крило“ печели първа награда на фестивала „Златният Орфей“ през 1978 г. Тази певица отрече слуховете, че е бременна Тази певица отрече слуховете, че е бременна Ето какво каза Лейди Гага Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Бивш министър предупреди за голям проблем в здравеопазването Съвсем скоро ще има огромен дефицит на педиатри, каза Мими Виткова Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка Арестуваха мъже, хвърлили мъртва змия в лицето на общинарка След случката служителката от данъчния сектор е получила тежка паническа атака, тъй като от години страдала от тежка фобия от влечуги Instagram тества нова функция Instagram тества нова функция . Понастоящем платформата позволява на хората да прелистват или да скролват покрай рекламите, които се появяват в основния канал със снимки и видеоклипове, както и в каналите Stories и Reels Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Колко са разходите за лечението на Михаил Шумахер Италианските медии съобщават, че разходите за лечението и защитата на личния живот на Шумахер са нараснали до седем милиона евро годишно
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - Защо си нервен?
- Вали..., а жена ми е без чадър.
- Е, голяма работа, ще влезе в някой МОЛ!
- Ами... за това съм нервен!
Виц на деня Виц на деня - Имам вила на морето...
- Голяма работа, аз имам три в плевнята.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Работя само защото ме мързи да лайквам и споделям снимките на пари и чудодейни икони, от които всички забогатяха.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори