Нов цар на лозята коронясаха днес в Сунгурларе
Кметът Георги Кенов и областният управител Гребенаров прерязаха лентата на новото горско стопанство
От днес Сунгурларе има нов цар на лозята – това е Валентин Славов, направил най-доброто домашно бяло вино в цялата община. Той беше коронясан в Музея на лозарството и винарството, където започна празнуването на Трифон Зарезан и Деня на лозята и виното. Експерти от „Винекс“ – Славянци бяха оценили най-високо неговия еликсир. На всички, дошли в двора на музея, бе раздадено греяно червено вино.
Гости на кмета Георги Кенов бяха областният управител Константин Гребенаров, шефът на ВиК инж. Ганчо Тенев, кметовете Георги Димитров – Карнобат и Исмаил Осман – Руен, депутатите Пенко Атанасов от БСП, Дурхан Мустафа от ДПС и много други.
От няколко години в Сунгурларе стана традиция на 14 февруари да се прерязва лентата на нов обект. Сега това беше новото държавно горско стопанство. То ще се помещава на втория етаж в бившето кметство, който е основно ремонтиран. Директор на стопанството ще бъде Мишо Жеков. Преди той оглавяваше Регионалното управление на горите в Бургас, а сега ще се помещава в кабинета на някогашния кмет Стефан Стратев. Самият Стратев се мярна на тържествата с марково кепе „Найки“ и създаваше впечатление на човек, който вече си е накривил шапката.
За откриването на стопанството от Сливен бе пристигнал лично шефът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов, тук беше и бившият директор на областната служба по земеделие и гори Селим Иса.
Шефът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов, кметът Кенов, областният управител Коснастин Гребенаров и новият директор Мишо Жеков при откриване на горското стопанство
След прерязването на лентата всички се отправиха към местността „Ичмята“, където по традиция се зарязват лозята. За новия цар имаше специално приготвена каляска, украсена с лозови листа. Той премина тържествено с нея край градския площад, следван от виночерпци в национални носии. Валентин Славов каза, че е добър не само като винар, но и в правенето на мезета. На „Ичмята“ той почерпи с мръвки от свински бут, приготвен по специална рецепта и държан една година в бяло брашно.
Георги Кенов зарязва лозята с надежда за плодородие и берекет |