×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Отбелязваме Деня на бащата
  • Великобритания призова жителите: Запасете се със стоки от първа необходимост
  • 3,7 по Рихтер разлюля Южна Италия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Стана ясно какво има в трите бронирани куфара, които пристигнаха в Бургас от Дубай


Стана ясно какво има в трите бронирани куфара, които пристигнаха в Бургас от Дубай
В зала "Трезор" на Археологическия музей ще бъдат експонирани всичките 9 части от Панагюрското златно съкровище
14 Май 2024, Вторник, 15:21 ч.
Автор: Флагман.бг

На 18 май най-нетърпеливите ще видят с очите си най-прочутото българско съкровище

Флагман.бг разкри най-сетне тайната на трите мистериозни пломбирани куфара от метал, които бяха вкарани с усилена полицейска охрана в сградата на Археологическия музей в Бургас на бул. "Богориди". На 7 май наш репортер засече брониран автомобил, конвоиран от полиция, да настъпва в пешеходната зона, след което узнахме, че в трезора на музея се пренася златно съкровище. 

От директора на Регионалния исторически музей Милен Николов узнахме още, че то ще бъде експонирано на 18 май за Нощта на музеите и ще бъде най-голямата атракция на града ни за целия летен сезон по отношение на историята. 

Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди"

Днес разкрихме, че става дума за Панагюрското златно съкровище.То ще бъде експонирано в зала „Трезор“ на Археологическия музей в Бургас на бул. „Алеко Богориди“ №21 от 18 май до 30 август. 

"Това е единственото музейно копие – пълен аналог на оригинала, изработено от чисто 23-каратово злато. Предметите са собственост на Националния исторически музей в София, които любезно предоставиха възможността бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско съкровище", каза г-н Николов за Флагман.бг.

Тук са всичките 9 златни предмета, с общо тегло 6300 кг. – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.

Оригиналът не напуска Националния исторически музей. 

Панагюрското съкровище е открито през 1949 г., на 2 км. от Панагюрище.Днес се счита, че това съкровище е от края на IV - нач. на III в. пр. Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е участвало в религиозни церемонии.

Съдовете са с различни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл,Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки. Фиалата от съкровището е с украса от африкански глави.

Панагюрското съкровище е най-известното тракийско съкровище. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, САЩ, Япония, Швеция и мн. др. Изложбата е част от програмата на РИМ – Бургас за Нощта на музеите на 18 май, и се организира съвместно от Бургаския музей и Община Бургас.

9-те изключителни експоната са пристигнали директно от Дубай, където са били изложени в престижна галерия за 2 седмица.

 


В категории: Бургас


10
Коментара по темата
10.
XX
15.05.2024 10:42:40
0
2
ХХ-юсеин, ех, добре си бях в комунистическа България. Ходех в храстите до евиния плаж да правя злобарки. Сега одъртях и лъскам в у дома.
9.
6300 кила в 3 куфара ли ве? Хахаха
15.05.2024 06:42:54
0
5
Тук са всичките 9 златни предмета, с общо тегло 6300 кг

6,3 тона ли?
6300:9=700
700 кила средно на златен съд ли?
2100 кила на куфар?
Баси математиците дето сте всички в тоя шкякман хохохохо
8.
ТБС
14.05.2024 19:38:14
0
3
Как уроди ще ни докажете, ме точно оригиналите не напускат държавата. В гроба нищо няма да вземете, а както знаем, има само 1сигурно нещо на този свят, всички умират, рано или късно. За алчните или живот в страх или ...
7.
Фантомас
14.05.2024 19:34:23
0
5
Оригинала в Рокфелер ли остана или в Родшилд?
6.
КАЛИН
14.05.2024 16:57:15
3
11
Оригиналиге не са продадени а са в някой частна колекция на български олигарх
5.
Бял негър
14.05.2024 16:50:58
0
18
Ако бяха 6300кг нито полиция, нито цялата българска армия не биха ви опазили да го транспортирате където и да било.... И спрете да триете, помияри, никой не ви заплашва, ако има някой нещо да ви казва (както Очите) офисът ви се знае къде е хахах
4.
XX
14.05.2024 16:45:15
11
5
Комунистическа България правеше копия от злато или пращаше космонавти в космоса.
Евроатлантическа българия изпраща комунистическото злато и детски рисунки в космоса.
Факти.
3.
2
14.05.2024 15:53:49
9
12
Бараво на децата . И да държавата след 30 години ще ви оправляват каратисти боксьори и мма бойци бравоооо !
2.
Браво на децата
14.05.2024 15:50:36
8
6
43 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медала спечелиха момчетата и момичетата от Централния Полицейски Карате и Джу Джицу клуб Бургас. Престижното състезание се проведе този уикенд в спортна зала „Младост“.
1.
T
14.05.2024 15:37:45
5
15
Той оригинала отдавна е продаден
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си 5 фрази, които умните съпруги никога не казват на мъжете си „Добре съм“ - тази една фраза може да убие всяка връзка Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Вижте кои са зодиите с най-мръсни мисли Стрелец, управляван от Юпитер, е знакът на авантюриста. Те винаги търсят нови преживявания и обичат да изследват света Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Приготвя се за нула време: Най-лесната рецепта за руло с ягоди „Еж и беж“ Всеки трябва да я пробва Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Грейпфрутът помага за отслабването и забързва метаболизма Той е много богат на фибри Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Само за мъже: 5 места, на които е забранено за жени Тук няма да ви пуснат, ако сте от нежния пол Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Десетки икони на Георги Парцалев стоят 35 години скрити в банков трезор Майка му ги дарила на родния му Левски, но там не знаят какво да ги правят Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Инфлация вдига с 50% секс услугите по морето Туристите дават по 200 лв. на час за плътски ласки Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Радев сложи в малкия си джоб бургаските батки, вижте мускулите на президента Той бе на посещение на остров Света Анастасия днес, за да се включи в акция по почистване на морското дъно Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Нищо няма да остане в чинията: как да си направите вкусни и сочни пилешки бутчета Ето я тайната рецепта Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма Бизнесът дава заплата 5000 лв. за такъв майстор, но няма В момента има обяви за стругари и фрезисти с по 4-5 хиляди лв. заплата, но такива кадри се намират трудно
70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора 70-годишен учител, блудствал с 13-годишна, се ожени за нея, но отива в затвора Момичето разказало на полицията за годините сексуално насилие, когато се преместило от Нова Зеландия в Австралия Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Рим го закъса за таксита, туристите се жалват Горещини морят туристите, които не могат да разгледат града заради липсата на транспорт Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Нападнаха датския премиер Мете Фредриксен Инцидентът е станал в Копенхаген с неясни мотиви Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Арестуваха мъж с двойно гражданство, подготвял атентат във Франция Не е ясно дали предполагаемият заговор е свързан с войната в Украйна 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция 166 секции очакват избиратели за БГ-вота в Турция Подготовката за изборите е протекла без трудности, заяви генералният ни консул Васил Вълчев Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Защо тази кралица поряза Брижит Макрон и не й даде ръка Това стана на събитието по случай 80-ата годишнината от десанта в Нормандия Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Джо Байдън забранил на въоръжените сили на Украйна да стрелят по Москва с US оръжие Разрешили сме употребата на оръжията в близост до границата и то тогава, когато срещу страната се извършват нападения, каза американският президент  Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Късметът се усмихва на Овена и пред него се откриват големи възможности Хороскоп за деня – 7 юни 2024, петък Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Турция обмисля да въведе банкноти с по-висок номинал Причината - обезценяването на валутата и инфлацията Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Джо Байдън вбеси французите, кортежът му предизвика над 400 км задръствания Нямало как да обяват предварително посещението на президента на САЩ
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня - По зъбите познавам, кое пиле е младо и кое старо.
- Но, те нямат зъби!
- Те, да, но аз ИМАМ!...
Виц на деня Виц на деня - Добре, бе... Само ми обясни защо ми изневери?
- Виж, скъпа - ти си имаш мен, аз си имам теб... А тя, горката, никого си няма...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори