×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Племенницата на Яворов плакала при откриването на паметника му в Поморие


Племенницата на Яворов плакала при откриването на паметника му в Поморие
Д-р Кристалин Каприев (детето) с майка си, чичо си и леля си пред паметника на Яворов в Пморие през 18 октомври 1959 г.
08 Февруари 2012, Сряда, 05:21 ч.
Автор: д-р Кристалин Каприев

Тогавашните първенци на града искали скулптурата да е от бронз, но отделените 20 000 лева стигали само за врачански камък


Неотдавна зам.кметът на Поморие Диана Апостолова алармира, че един от символите на града - паметникът на Яворов - има пукнатини. Експерти потвърдиха, че съществува опасност още тази зима той да рухне и общинската администрация възложи на скулпторът Ненчо Русев да се заеме с реставрацията му. Но каква е историята на паметника, кой го е издигнал на това място и как е започнало всичко ни разказва д-р Кристалин Каприев, който е син на едни от инициаторите за това -  Атанас и Сирма Каприеви. Публикуваме неговия разказ с незначителни съкращения и редакторска намеса.

Вече 111 години поморийци пазят спомена за едногодишното пребиваване на телеграфопощенския служител Пейо Крачолов в града ни. Поклонниците на изключителния му поетичен талант казваха така: "В Чирпан Пейо Крачолов се роди като човек, а в Анхиало Пейо Яворов се роди като поет."

В знак на признателност към поета и революционер П. К. Яворов в Поморие, на самия бряг на морето, стои белокаменна статуя. Тук са "Яворовите скали","Яворовата градина", булеварда "Яворов". Повече от 50 години, всяко лято край паметника на поета се откриват "Яворовите дни". С богатата си културна програма събират много почитатели от цялата страна.

Емблематичният за Поморие паметник, изваян от скулптора Иван Блажев, има интересна история. Както често се случва, покрай "официалните" факти, остават в забрава истинските събития и личности, допринесли за осъществяването им.


Пред нашата къща с паметната плоча за Яворов

Ще ви разкажа историята на една снимка, публикувана в столичен вестник през 1959 г., станала повод за издигането на Яворовия паметник.

От 14 февруари 1956 г. до 25 ноември 1960 г. Председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет (кмет) е Петър Василев Ванчуров - "дългогодишен самодеец, председател на читалището и общественик, който допринася много за възхода на театралния живот в града", а и за самия град като цяло.


Атанас и Сирма Каприеви

По същото време секретар на Съвета е моя баща - Атанас Стефанов Каприев. От разказите на родителите ми, лични спомени и най-вече оргинални  документи, съхранени от мен, хронологично събитията са се развили така:


Яворовите скали
Всичко започва с една докладната записка от 09.06.1959 г. на Петър Карафезлиев, инспектор "Просвета и култура", който негодува, че присъствието на големия поет в Поморие е отбелязано само със скромна паметна плоча, поставена през 1956 година. "Това е една пародия на паметник, който по-скоро прилича на надгробна плоча. Лошо и неправилно замислена, тя особено се набива и дразни очите и съзнанието на хората, които познават поета и неговото творчество. Особено лошо впечатление прави и на външни хора, които масово посещават "Яворовите скали". Добили представа от поезията на Яворов, те се разочароват от фактическото състояние на този кът. Чувства се голямата загриженост на ИК на Съвета ни за направа на хубав и красив паметник, в който да отдадем заслужена почит на поета. Паметник, който да има възпитателно въздействие над подрастващото поколение и говори за културата на града в бъдещето... Използвам случая да обърна вниманието на ИК и по отношение на градината "Яворови скали". Истина е, че до тази градина трудно достига вода, но е и истина, че грижите за нея са много малко. Ако се отдели по-сериозно внимание и системни грижи, въпреки редицата обективни причини, то ние ще се радваме на още едно хубаво кътче в града ни", пише той.

Всички са съгласни, че Яворов заслужава много повече, но как да изглежда бъдещият паметник? Именно майка ми (в годината, в която ме родила - 1957) вижда в столичен вестник снимка с паметника на Яворов, дело на скулптура Иван Блажев.

 
Тази характерна поза, позната от снимки и илюстрации, толкова естествена и затрогваща, е най-подходящата за паметник на поета, а не наскоро поставения "паметник - надгробна плоча". Тя споделя идеята си с баща ми, той от своя страна показва вестника със снимката на кмета Петър Ванчуров и на други съмишленици от града. Всички са съгласни да се приеме проекта на скулптора Иван Блажев.

Но за нов паметник, оформяне на парк около него и прочие в тези години пари няма. Едва през март 1959 год. се намират необходимите средства. Голяма част от тях отиват за благоустрояване на града, но баща ми успява да издейства сумата от 20 000 лв. за "Направа скулптурна фигура на П. К. Яворов". Той започва трескаво да търси контакти за осъществяване на проекта. Идеята е много амбициозна: до есента на същата 1959 год., в чест на 50 годишнината от пристигането на Пейо Крачолов в Анхиало, да се постави новия паметник.

Първото предложение за паметник на поета е било за скулптура от бронз, но се оказало, че е доста скъпо и сумата надхвърля отпуснатите от общината средства. Решават да е от бял, врачански камък – както е на снимката.

Баща ми е избран за председател на комисията по организиране на това значимо културно събитие за Поморие. С протокол от 7 август 1959 год. комисията одобрява и приема готовата скулптура.

За заслугата на моите родители свидетелстват и благодарствените думи на скулптора Иван Блажев в писмо до баща ми.

През лятото на 1959 год. кипи усилена работа по монтажа на паметника и оформяне на Яворовата градина с Яворовите скали. Успоредно тече подготовката за тържественото откриване на паметника на Яворов на 18 октомври 1959 год. (само половин година след взетото решение и отпуснатите средства). Поканени са много гости и видни личности от цялата страна. Активно участие взема и Ганка Найденова, племенница на поета и уредник на музея "П. К. Яворов" в София. Цяло Поморие се стича на откриването - то се превръща в един незабравим празник.

И до днес паметника на поета и Яворовите скали като магнит привличат хора на различна възраст и националност. Това място има един неповторим чар и романтична прелест - място на отдих и творческо вдъхновение.


В категории: Поморие


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пари и любов за Девата, а Везните да се пази от измамници! Пари и любов за Девата, а Везните да се пази от измамници! Хороскоп за деня – 11 юни 2024, вторник  Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори