×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден


Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Яйца, козунаци и ангешко - как и колко да консумираме по Великден
Преяждането и прекомерната употреба на алкохолни напитки може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания, припомня д-р Георева
30 Април 2024, Вторник, 10:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Лекарката ще преглежда на 19 май в ДКЦ „Бургасмед”

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, които първоначално ще бъдат един път месечно. Във фокуса на нейните интереси е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.
  
Преяждането и прекомерната употреба на алкохолни напитки е вредно винаги, но при изобилните трапези, които традиционно правим по празниците, тези две явления не са рядкост. Това може да доведе до обостряне на различни хронични заболявания като панкреатит, язва, гастрит, колит и да доведе до декомпенсация на  хронично чернодробно заболяване.
 
За да не се стига дотам правилото е да сме умерени с храната и напитките на празничната маса и след това.
 
Яйцата са важна част от празничния ритуал за Великден, а за всеки български дом боядисването им е заредено с много приятни емоции. Яйцата са изключително хранителни и въпреки че имат определен алергенен потенциал, техните ползи превишават недостатъците.
 
В едно голямо яйце има около 72 калории, 6 грама протеин и 5 грама полезни мазнини. То съдържа витамините D, E, K, B6, калций и цинк. Освен това едно яйце притежава над 200 мг холестерол, което е над половината от препоръчителния дневен прием от 300 мг. Трябва да се уточни, че холестеролът в диетата не повишава непременно холестерола в кръвта. Тялото ни има нужда от холестерол, който участва в изграждането на клетъчните мембрани и в синтеза на витамин D и жлъчни киселини.
  
Яйцата съдържат също магнезий, фосфор и калий, които подпомагат здравето на костите, сърцето и мускулите.

Според научните изследвания, ако нямаме проблеми с холестерола, напълно приемливо е да си позволим до 3 яйца дневно. Независимо от факта, че по-голямата част от населението попада в тази група, аз препоръчвам за великденската трапеза консумацията на не повече от 2 яйца. При пациенти с висок холестерол и жлъчно-каменна болест - не повече от 3 яйца седмично.

По отношение на яйцата, за най-добри здравословни резултати е хубаво да си даваме по няколко дни в седмицата почивка. Също така е добре да купуваме яйца от биологично отглеждани кокошки, за да избегнем възможността от наличие на хормони и антибиотици в тях.

Другата традиционна храна за празника е козунакът, но нека не забравяме, че той е един доста калоричен продукт  - 400 калории на 100 грама, който също трябва да се консумира с мярка. Много трябва да внимаваме с качеството.
 
В днешно време купуваме стандартен полуфабрикат, който няма нищо общо с истинския козунак, приготвен от пресни яйца, домашно мляко, масълце, захар, ванилия, лимонена коричка. Купешкият е докаран на вкус и мирис, на всичко отгоре е доста издръжлив във времето. И това личи от съдържанието на продуктите, в които единственото истинско нещо е брашното. Изкуственият подсладител се предпочита от производителите, защото е много по-евтин от захарта, а е 30 пъти по-сладък от нея, тоест нужно е сравнително малко количество. Точно той е една от най-вредните съставки в евтините козунаци. Вредата на синтетичния подсладител върху организма е доказана отдавна. Панкреасът получава сигнали, че в тялото постъпва нещо сладко и той започва да произвежда инсулин, за да регулира кръвната захар. Но истински захари, на които инсулинът да реагира няма, той не разпознава тези изкуствени подсладители и нивото му в кръвта остава високо. В резултат на това апетитът се повишава до „вълчи“, особено към сладка и мазна /калорийна/ храна и се стига до небалансирано ниво на кръвната захар. Ето основата на народната мъдрост „гладен и дебел“. Това се получава при системна злоупотреба с изкуствени подсладители, които са в изобилие в безалкохолните напитки, сокове в кутии, много от сладкишите и други сладкарски изделия.
 
В козунаците се влагат и много Е-та, които се прилагат за по-голяма трайност, вкус, за добър цвят и търговски вид. Те могат да предизвикат алергии, храносмилателни разстройства, кожни обриви, свръхвъзбудимост, особено при децата.
 
Освен това по Великден е прието да се приготвя и агнешко, което е изключително полезно червено месо. В него съдържанието на холестерол е значително по-малко от другите червени меса. Наситено е с различни витамини, сред които е витамин В12, както и цинк, желязо, магнезии и витамин D.
 
Важно е да не се прекалява с употребата му, да не е тлъсто и порцията да съдържа не повече от 120г. То трябва да се се консумира с повишено внимание от хора с висок холестерол и пикочна киселина, поради богатия му източник на пурини.
 
Особено подходящо е след празниците да направим няколко детоксикиращи дни. За бърза детоксикация и очистване от натрупаните токсини съм разработила специфични програми и активно ги препоръчвам на моите пациенти.
 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
България Всички новини
Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори