×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение


Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение
Дори общинските съветници от Постоянната комисия по правни въпроси се затрудниха при гласуването днес
18 Април 2024, Четвъртък, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата

Електрически тротинетки разединиха общинските съветници в Бургас. Не защото някои от градските старейшини са против тях, а заради правната рамка за ползването и контрола. Докладната, която ще се гледа на редовната сесия на ОбС Бургас във вторник, днес бе разгледана от Правната комисия към местния парламент. Предложението бе разгледано от всички комисии през тази седмица и бяха изтъкнати сериозни проблеми, които поне на този етап изглеждат нерешими.

Основният се крие в това, че има действащ Закон - този за движението по пътищата, в който ясно е описано при какви условия и как точно да се управляват т.нар. ИЕПС - индивидуални електрически превозни средства. Именно върху ЗДвП трябва да „легне” и нормативната уредба на Община Бургас и това, поне на теория, звучи лесно, но на практика в цялата картина влиза фирмата, която предоставя услугата на територията на Община Бургас - LIME.

Зелените тротинетки от вече поне 2 години са трън в очите на бургазлии. Не защото не са удобни, а защото в истинския смисъл на думата пречат и се управляват безразборно, включително от деца. Преди няколко месеца представител на фирмата се срещна с членовете на Постоянната комисия по транспорт към ОбС-Бургас, за да даде гаранции, че при рестартирането на услугата на територията на града, всички проблеми ще бъдат изчистени. Визира се основно движението на ИЕПС по пешеходните зони на ул. „Александровска” и бул. „Ал.Богориди”, безразборното захвърляне на тротинетките по улиците и най-вече - опасността от сериозни инциденти с деца и нуждата от контрол.

В началото на януари т.г., стана ясно, че фирмата иска да удовлетвори исканията на Община Бургас, но май няма желание.

Мениджърът на LIME Евани Попдончева коментира след среща, инициирана от общинския съветник Тодор Иванов, следното: „За нас е важно да нанесем промените в системата още преди да пуснем отново тротинетките в Бургас. Няма да е желателно в разгара на активния летен сезон да се налага да внасяме корекции, защото това ще обърка потребителите. Ще направим всичко възможно да удовлеторим изискванията на Община Бургас и ще се радваме отново да работим заедно”.

Трябваше да има ограничения по GPS - така, че тротинетките да не могат да се управляват в пешеходните зони. Трябваше да има ограничения на скоростта, идентификация със самоличността на ползвателя и гаранции за контрол за безразборното захвърляне на превозните средства. Това, както е видно от най-обикновена разходка в центъра на Бургас, не се случва.

Казусът сега, след като тротинетките пак са в Бургас, е малко по-различен. Изглежда има прогрес и фирмата желае да удовлетвори изискванията, но се създава правен казус. В документа, който предстои да се гласува от общинските съветници идната седмица, е описано, че ще се налагат глоби на „оператора”, при констатирани нарушения.

Първият резонен въпрос е как точно се дефинира „оператор”? Защото според юристи, терминът е прекалено обхватен и може да стане причина за бъдещи проблеми. Според текста, въпросният „оператор” трябва да бъде санкциониран от Общината, ако не изпълнява условията, при които услугата се ползва.

В същото време обаче водачът на тротинетката реално е този, който нарушава правилата, захвърляйки превозното средство на нерегламентирано място или управлявайки го с превишена скорост, или навлизайки в пешеходните зони. При такова нарушение той бива санкциониран по ЗДвП. Оказва се, че ще има два типа санкции - едните за ползвателите, другите за фирмата.

В същото време контролът върху тротинетките трябва да се осъществява от Общината и полиция, но само по нарушения на ЗДвП. 

В този смисъл по всичко личи, че към момента се прави опит напук на всички недоизговорени и недоразбрани клаузи в договора, фирмата все пак да осъществява дейност в Бургас.  И докато действително предлаганата услуга е удобна за някои, макар и на висока цена, то няма как за трето поредно лято на всеки ъгъл в Бургас да има по една или няколко захвърлени тротинетки, които бургазлии и гости на града се налага да прескачат, а в същото време 10 и 12-годишни да „летят” по пешеходни зони и да рискуват не само собственото си здравено, но и това на околните.

 


В категории: Бургас


17
Коментара по темата
17.
трябва да има ограничение за възраст
21.04.2024 23:38:38
0
1
Трябва да има ограничение за възраст до 5 години!
Не е редно по-големи деца от 5 години да си играят с тротинетки!
16.
ХОЙЧО
20.04.2024 05:44:20
0
1
ВСИЧКИ ОТ ДС В ЗАТВОРА ДЪРЖАВАТА Е ФАЛШИВА И НЕ ПРАВИ НИЩО ПО ВЪПРОСА ВСИЧКИ ТЕЗИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗОЛИРАНИ ЗАЩОТО СА ПРЕСТЪПНИЦИ
15.
Марсианец
19.04.2024 13:11:57
2
4
А ве разкарайте я тъпата фирма докато се научи да си регламентира дейността. Фирмата ли ще пише закона или закона трябва да се спазва от всички? Какви са тия тинтири минтири не влизам в закона защото мойто е миксер нептуноход. Ами като не можеш да определиш какво пускаш няма да го пускаш. Същото стана с райският газ. Кой се прави на ощипан и от общинарите? Да вземем да пуснем и някои нови синтетични наркотици че не можем да ги определим пък после ще му мислим?
14.
Евроатлантик
19.04.2024 12:53:13
2
3
Вместо да умуват да ги забранят, както е в Париж и по белия свят.
13.
Апел
19.04.2024 10:06:06
2
6
Да няма контейнер без троти
12.
Някой си
19.04.2024 09:36:10
5
6
Редовно ги хвърлям из храсталаците, когато ги видя оставени на средата на тротоара! Ама де да мерна някой, когато ги оставя така, че да му пренаредя керемидите и да го направя труден за реанимацията!
11.
Зелен
19.04.2024 09:08:19
1
9
Казусът е кой ще лапне повече пари.
Като се уреждат близки до общината / разбирай ГЕРБ/ фирми те искат само да получават средства. Но същите трябва да се ангажират и с прибирането на оставените тротинетки.
Иначе смяна на фирмата, ако общинските съветници са загрижени за екологията в града.
10.
5
19.04.2024 08:58:58
3
14
Толкова ли е трудно , спирате ги и толкова !!!!
9.
това са боклуци
19.04.2024 07:32:53
4
9
Аз ги набутвам в контейнерите за отпадъци
8.
Как'Сийка
19.04.2024 00:55:59
0
27
Защо, за да печели някаква частна фирма, трябва да се създава неудобство на гражданите и гостите на Бургас?
На никой не му е приятно да се спъва или заобикаля тротинетки. Както и да минават с бясна скорост в морската градина или в центъра. Община Бургас има много по-сериозни проблеми за решаване.
7.
Цицоман ( . ) ( . )
18.04.2024 23:14:13
0
23
Браво на госпожата, ако си е платила цомбите с общински пари, задължително трябва да ги развява по комисии, съвети, по главната и де що има хора, за им се радва народонаселението, особено мъжката половина. Възможно е и да е работното й облекло от основната й професия. Знаем че в съвета всички са професионалисти и истински моралисти.
6.
6matarok
18.04.2024 21:39:09
1
12
abee tazi gospoja koqto e na snimkata nai dqsno, deto se e za4ela i i se vijdat mirijlivite cici, ne se li e obyrkala malko s oblekloto ili tq napravo ot aftar party idva na sre6tata, te mnogo razkreposteni v toq savet
izvinete me ako sam nqkakuv puritanin , ot staroto pokolenie sam, moje pak taka da e novoto normalno
5.
Le6ta,bob,grah na flagman studioto srah
18.04.2024 20:54:40
1
10
Udobna za tyrskata firma koqtogi darji
Teq tapaci ko glasuvat 13km dasa dvijeli
Bejanec ako kara ko 6e praqt
4.
Хмм
18.04.2024 20:48:55
2
26
В статията пише, че предлаганата услуга в удобна за някой ?!?

Не се сещам За кой е удобна ...

Русначев пак пише някакви глупости..
3.
Гроб
18.04.2024 20:21:51
18
29
В село Сарафово няма един тротоар. Тея търтей някакви тротинетки им пречат
2.
Бургазлията
18.04.2024 20:12:47
9
44
Герберисти и адекватно решение :)))))))
1.
Русчев
18.04.2024 20:09:22
21
52
Тези зелени тротинетки пак са на улицата, навсякъде и няма начин, да не ги виждаш - ще Ти извадят очите, ще се спънеш в тях!
Аз лично, бих ги дал на скрап!
Бургас няма нужда от тях! Отървете ни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Масова практика: Живееш под наем, въпреки че имаш апартамент Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори