×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против


ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против
Това е предложение „в мътна вода риба да се лови“, обясни Кирил Петков
28 Март 2024, Четвъртък, 11:59 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"

ГЕРБ предлагат да започнат веднага назначенията в регулаторите, въпреки че парламентът не успя да излъчи правителство и се отива на нови предсрочни избори. Предложението дойде от председателя на партията Бойко Борисов, който говори пред репортери в Народното събрание.

"Сега е времето да си решиме регулаторите заедно, да си решиме поправките по механизма - вече имаме одобрен... Нищо не се е случило фатално. Няма да са един-два месеца министри. Просто няма да пътуват един-два месеца, защото се видя, че най-успешното, което правят, е пътуванията - в чужбина, разбира се. В чужбина, не в България", каза дяволито Борисов по адрес на ПП-ДБ. 

Последва коментар от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в лицето на нейния съпредседател Кирил Петков. Той не одобри офертата на Борисов и обясни, че това е предложение „в мътна вода риба да се лови“.

Петков не е съгласен и с ГЕРБ да отидат заедно с предложение при президента във връзка с назначаването на служебното правителство, което ще е по нови правила. 

"Аз мисля, че всеки трябва да си поеме в момента отговорността по институция. В момента е ред на президента. Другото, което обаче не съм съгласен, е, че сега, докато е мътна водата - преди избори, кампании и т.н., да се опитваме регулаторите на бърза ръка да се направят... Договорът, споразумението, което предлагахме на ГЕРБ и което не се подписа от ГЕРБ, беше да има една много ясна, прозрачна процедура. Ние няма да се съгласим сега, на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясната процедура, а това отнема време. Така че, няма да стане от наша гледна точка в мътна вода риба да се лови", изкоментира Кирил Петков. 

Той изрази надежда, че консултациите при президента за служебния премиер и служебното правителство ще се случат в бърз порядък, за може изборите да са "2 в 1". Иначе трябвало да се дадат допълнителни 100 милиона лв., ако вотовете за българския и европейския парламенти не са заедно - в един ден. 

ПП-ДБ били притеснени и че потенциалните кандидати за служебни премиери (след промените в Конституцията - б.а.) били партийно оцветени. И това трябвало да се промени. 

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
Защо се провали ротацията
28.03.2024 17:28:35
1
2
Ротацията се провали, защото ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят със 100% влияние в регулаторите и съдебната власт, които имат в момента.

Ние показахме, че се борим за това страната да излезе от корупционното блато, в което е затънала. Това може да стане само през институционални реформи. Това сложихме на масата с нашето предложение за споразумение. Именно за него ще искаме мандат от избирателите – да ни дадат силата да наложим този дневен ред.

Стана ми абсолютно ясно, че няма да има ротация в момента, в който отказахме офертата ГЕРБ-ДПС да получат 2/3-ти от регулаторите и позициите в съдебната власт – без никакъв процес, без никакви гаранции за независимост, прозрачност, за обществено участие, за конкурентост. В момента, в който сложихме на масата проект на Меморандум с именно тези гаранции, последваха остри реакции от ГЕРБ и самовзривяване от Делян Пеевски. Тогава стана ясно, че условията, които предлагаме, са неприемливи за тях.

Оттам нататък последваха множество епизоди, в които ГЕРБ целенасочено взривяваха преговорите и търсиха начини и поводи този процес да бъде прекъснат. Самото неучастие на г-н Борисов в преговорите издаваше камуфлажния характер на цялото мероприятие.

Не бива да забравяме, че съществуването на това правителство стана възможно на база на сложен компромис и от двете страни. Този компромис имаше за цел да ни изкара от изключително тежката политическа криза. Беше предвиден за 18 месеца и нямаше никакви основания след 9 месеца да се иска цялостното му предоговаряне по този начин. Този компромис предвиждаше, че може да има смяна на министри само при взаимно съгласие. Не е новина, че многократно сме искали оставката на министъра на МВР. Няма листчета, на които се пише кабинет – постига се съгласие. Ние не получихме това взаимно съгласие за МВР.

Два пъти предложихме да се върнем към оригиналната формула за ротация единствено на премиера и вицепремиера. ГЕРБ също предложиха това, но без подписване на споразумение. Защо? Защото споразумението казва, че г-н Пеевски ще загуби контролния пакет в регулаторите и съдебната власт, а това явно не може да се допусне.

Накрая получихме едно писмо, което приличаше на бракоразводна жалба, написана така, че да попадне в „Съдебен спор“. Представете си – най-голямата партия ГЕРБ били настикани, обиждани, шантажирани, заплашвани. И нито един политически аргумент. Въпросът е дали носим политическа отговорност пред страната или търсим повод да се обидим. Въпреки всички провокации, не прекъснахме процеса на преговорите. ГЕРБ го направиха.

Г-н Пеевски казал, че Христо Иванов иска избори. Христо Иванов иска съдебната власт и регулаторите да се попълнят с независими хора, в конкурентен и прозрачен процес. Искам никой да няма право на първа брачна нощ и на гарантирано поставяне на котки в чували. Това искам. Ако на някого това не му харесва и смята, че, за да защити правото си на първа брачна нощ и на гарантирано посочване на свои хора, трябва да закара страната на избори, това е негова отговорност.

Това управление показа, че ГЕРБ не могат да взимат самостоятелни решения без ветото на Делян Пеевски. Параф на Пеевски не сме искали, не ни е нужен. Но той през цялото време е необходим на ГЕРБ.
9.
Ами Да
28.03.2024 16:30:45
1
5
Кире хайде в Канада и не се връщай.
8.
Чекмедже войвода.
28.03.2024 15:47:50
0
7
Искат да наместят роднини и приятели на дебела заплата като за последно, дъевъ тия корумпета.
7.
Отец Стоян
28.03.2024 15:25:17
4
6
Кирил ТЪПОТО ,този път ще го издухал!
6.
Бургазлията
28.03.2024 14:46:59
4
9
ПП и ДБ предложиха служебното правителство да бъде дефакто избраното от парламента и да управлява до новите избори и парламент...но милиционерите от ДПС и ГЕРБ измислиха тази схема с хора от БНБ,прецедател на парламент и т.н именно защото там са техни хора.
Вече става много нервен бай Ганьо , защото зависимостта му от Пеевски и ДПС бие много на лице и те все повече го притискат да приеме коалицията и да се оттегли ..ама е алчен за още
Така че за батака със служебен прецедател и правителство търсете сметка от бай Ганьо и Пеевски.
5.
???
28.03.2024 14:27:08
6
15
Ти *ъп ли си или си Кирил Петков? Бил притеснен, че потенциалните кандидати за служебен премиер били партийно оцветени? *ебил, нали вие ги избрахте в тоя парламент и пак вие изменихте по този начин Конституцията!
4.
....
28.03.2024 14:20:04
6
11
Избори! Шанс за България да се освободи от токсичната властомания, некомпетентност и корупционни нагони на ППДБ.
3.
КОЙ натиска Боко
28.03.2024 14:17:35
2
9
За назначения в регулаторите ?
2.
Да
28.03.2024 13:41:00
11
13
Всичко ще бъде напук...
Кой-кой е по-по - най...
Канадски боклук...и български циганин, получил гражданство в Канада с документи, че е циганин
1.
Пешо Члена
28.03.2024 13:27:23
4
11
Надето зад Киро е чудесна милфка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори