×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПП-ДБ поискаха от ГЕРБ да предложат взаимноприемлив премиер за втория мандат


ПП-ДБ поискаха от ГЕРБ да предложат взаимноприемлив премиер за втория мандат
Днес е един облачен ден за българската демокрация, от НС зависи дали ще последва слънце или буря, обяви Атанас Атанасов
26 Март 2024, Вторник, 10:43 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Офертата е да няма други промени спрямо сегашното правителство и да се подпише проектоспоразумението за реформи

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха решението си във връзка с втория проучвателен мандат за правителство, който ще получат те. То бе изложено по време на пленарния дебат в Народното събрание днес върху отказа на Мария Габриел да предложи кабинет с първия.

Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов обясни, че „днес е един облачен ден за българската демокрация“. Дали ще пробие слънцето или ще последва буря с градушка - зависело от Народното събрание (НС).

От ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да номинират за премиер взаимноприемлива кандидатура. Това следва да се случи до получаването на втория мандат, подчерта Атанасов. То произлиза от правилата, заложени в Конституцията.

Атанас Атанасов изчете това, което "днес нашата парламентарна група адресира към колегите от ГЕРБ" за втория проучвателен мандат. 

"По решение на парламентарната група на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" и органите на партиите в коалицията ние потвърждаване готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме взаимно преди девет месеца в следващите рамки: подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение. Министър-председател - взаимноприемлива кандидатура, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС", заяви Атанасов. Това бе последвано от бурни подигравателни възгласи от страна на "Възраждане" и ИТН. 

Атанас Атанасов продължи: "Състав - настоящият състав на Министерския съвет, доколкото в рамките на преговорите за реализиране на първия мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава, така, както се изисква съгласно първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление в проектоспоразумението. Структура - запазване на досегашната структура на Министерския съвет. За да поясним: това не е покана за допълнителни преговори извън посочената рамка. Това е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които поехме публично преди девет месеца. Имаме конституционен политически и граждански дълг да предложим реалистична форма за предотвратяване на нова парламентарна криза и го правим. Дългът към България ни кара да сме отговорни и да използваме и последния шанс, който ни дава Конституцията, и да направим последен опит да не хвърляме държавата в криза и поредица от избори. При отказ ние ще считаме, че сме изпълнили задълженията си и ще върнем мандата неизпълнен на президента. Очакваме официален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори проучвателен мандат от страна на президента."

Атанасов в заключение посочи: "Когато преди девет месеца се създаде правителството "Денков", беше подписана и официално обявена декларация за национално-отговорно управление. Аз няма да ви я чета цялата. В тази декларация беше записано, че след девет месеца позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълнят на ротационен принцип. Това е записано. Всичко друго са допълнителни условия."

Последваха нови подигравателни възгласи от страна на "Възраждане" и ИТН, които заскандираха "още, още...". 

Реплика на Атанас Атанасов пък направи Георги Свиленски от БСП. Той разтълкува офертата на ПП-ДБ като молба към ГЕРБ, което било невиждано унижение. Оставало "Продължаваме промяната - Демократична България" да предложат Бойко Борисов за премиер. Така ГЕРБ вероятно щели да се съгласят за общо правителство с втория мандат. 

Реплика направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея ПП-ДБ молели Бойко Борисов "да им даде подаяние" и "хапка от властта". 

"Това беше публично политическо харакири", заключи Нинова. 

Думата за дуплика взе Атанас Атанасов. 

"На никого не се молим. Ние се съобразяваме с мнението на българския народ. Българският народ не иска избори. И ние, като изпратени от него в тази пленарна зала, сме длъжни да направим всичко необходимо, за да продължи управлението на страната, а не да изпращаме хората отново на избори, които... не само ще намразят нас, но и вас", посочи Атанасов. 

Малко след това емоционално изказване направи и другият съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков. 

"Това, което чухте от генерал Атанасов, ще е най-голямата грешка, ако го видите като молба. Вие не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо! Всяко действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг! И, колеги, няма да влизам въобще в преговорни процеси, 20 дни дискусии. Има нещо много просто, сложено на масата, и има едно споразумение, в което се изисква реформа на правосъдната система не на хартия, не с хиляди реплики, а реално. Реално, през един прозрачен процес, през който целият български народ да бъде свидетел, че България може да има правосъдна система, която да отговаря на никой освен на обществения интерес. Всички българи вече научиха, че т. нар. регулатори - от тях зависи дали ще има монополи в магазините, каква ще е цената на тока! Всичко това е сложено в това споразумение. И в това споразумение няма разделяне, делене, взимане. Има прозрачен процес, през който всички български граждани да могат да видят как се избират тези хора! Не да са майки, не да са бащи на депутати, а да са чисти хора, които да защитават обществения интерес. В това споразумение, дами и господа, има темата за службите. 30 години тези служби работят за нещо друго освен за сигурността на българските граждани", каза Петков. 

Той подчерта, че преди девет месеца са се споразумели (с ГЕРБ) за 18-месечно управление с единствена промяна - ротация на премиерите. Важно било да се държи на думата. 

Кирил Петков отново намекна, че ГЕРБ не искат да се подпишат под проектоспоразумението за реформи и това е големият проблем за Бойко Борисов и партията му.

Гледайте дебатите тук:

 


В категории: Политика


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
20
Коментара по темата
20.
гост
27.03.2024 11:23:14
0
0
много нахални
19.
Deo
27.03.2024 11:21:43
0
0
Нахални, колкото си щеш...
18.
Зак
26.03.2024 16:22:44
0
0
Изпадай в забрава е комунист мръсен ял по времето на бай Тошо кат пеликан сега лай срещу Русия и комунистите марш да та няма с двамата кравари и компаньонката Христо Иванов който щеше да бута сарайте пак след тва пийва турско кафенце ей сиктир
17.
радост от случката
26.03.2024 13:42:51
0
0
За лични интереси и от алчност тези ''мъдри'' ръководители от промяната, предадоха енергията на всички които скачаха и искаха неща което и те не знаеха какви ! Не са и бизнесмени, а палячовци и крадци които ''оправяйки'' и ''променяйки'' държавата я върнаха години, години назад!
Евро ли? Шенген ли?
За тях да - но не и за овцете!
16.
Флагмане
26.03.2024 12:37:10
0
0
Моля ви се, направете така , че коментарите веднага да излизат , а не да се бавят по 2-3 минути...
Хората се ошашавиха да ги пускат втори и трети път и се напълнихте с еднакви коментари!
Моля ви се, както ПП ДБ се моли на ГЕРБ, направете нещо по въпроса !
15.
охо бохо
26.03.2024 12:27:03
0
0
тоз на снимката седнал ли е или е прав
14.
ТБС
26.03.2024 12:25:30
0
0
Крайно време е този и другите уроди да спрат да консумират и да цапат държавата ни. Умрете уроди, дано господарите ви го свършат нова полезно дело.
13.
охо бохо
26.03.2024 12:24:29
0
0
това,че ПП се кланят е показателно - всичките им алчни похвати за власт се изчерпаха и сега доста съжеляват. Но така е лакомо дупе кръв сере.
12.
охо бохо
26.03.2024 12:23:36
0
0
това,че ПП се кланят е показателно - всичките им алчни похвати за власт се изчерпаха и сега доста съжеляват. Но така е лакомо дупе кръв сере.
11.
охо бохо
26.03.2024 12:22:53
0
0
това,че ПП се кланят е показателно - всичките им алчни похвати за власт се изчерпаха и сега доста съжеляват. Но така е лакомо дупе кръв сере.
10.
1
26.03.2024 11:39:37
0
0
БРАВО!НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ
9.
До ПП-ДБ
26.03.2024 11:38:53
0
0
Жалки сте !
8.
1
26.03.2024 11:38:45
0
0
БРАВО!НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ
7.
До ПП-ДБ
26.03.2024 11:38:21
0
0
Жалки сте !
6.
1
26.03.2024 11:37:51
0
0
БРАВО!НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНО РЕШЕНИЕ
5.
Пародия
26.03.2024 11:35:22
0
0
Хванали 170 кг а пуснали 17 тона . Хахахаха смях
4.
Гешефтурата
26.03.2024 11:25:55
0
0
Да пълзиш в нечии крака е унижение!
Да пълзиш и да се молиш в краката на Борисов и Пеевски вече е падение!

ПП-ДБ с всеки изминал ден губят проценти и ако тази агония продължи още няколко седмици, влизането в следващия парламент, ще е под сериозно съмнение.
3.
без думи
26.03.2024 11:14:15
0
0
тея направо вече се унижават....а щяха да вкарват Бойко в затвора, и никога, ама никога, нямаше да се приемат коалиция с Бойко...а сега му се молят....
2.
ГЕрп
26.03.2024 10:59:25
0
0
На тези хора, поне грам достойнство не им ли остана?! То бива, толкова навеждане, но това вече е извън пределети на всичко! Повръща ми се от тези псевдодемократи!
1.
Амиии
26.03.2024 10:52:48
0
0
Ако се използва същият метод, ГЕРБ може да предложи за Премиер....Урсула Фон дер Лайен !Колкото Марийка познава ситуацията в България, толкова я познава и Урсула !
А че Урсула не знаела български , е още по-малък проблем-все ще научи 100-тина думи, то толкова ползваше и Марийка в изказванията си!
Като каже "Евроатлантическия път на България" и "Евроатлантическите ценности" , и е напълно достатъчно!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa)
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори