×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Политическият елит в капан? Може да останем и без служебно правителство


Политическият елит в капан? Може да останем и без служебно правителство
Възможно е и всички от т.нар. домова книга, от които трябва да бъде избран бъдещия премиер, да откажат да оглавят служебното правителство, коментира проф. Александър Маринов
26 Март 2024, Вторник, 08:37 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Много скоро българската политическа система ще се промени драстично, прогнозира социологът проф. Александър Маринов

Наблюдаваме събития, които напомнят за едно известно произведение, което се нарича „Комедия от грешки“, защото тези, които промениха Конституцията, смятаха, че са най-хитрите, а сега ще видим, че може да се случат неща, които въобще не са си помисляли. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът проф. Александър Маринов, който бе председател на Стратегическия съвет към президента и съветник на служебният премиер Гълъб Дънев. 

Той намекна, че България може да остане дори без служебно правителство, а ако все пак такова има, да спадне съвсем доверието на избирателите към политическата класа заради яркото политическо „оперение“ на бъдещия министър-председател. Почти сигурно е, че той ще е от ГЕРБ, а това ще породи протести от страна на останалите партии. 

„Вече се коментират възможни бъдещи стъпки на президента, които го поставят на ръба за нарушаване на Конституцията. Някой казват, че той не е длъжен да подпише предложението за състав на правителството и не се знае какво следва от това. Възможно е и всички от т.нар. домова книга, от които трябва да бъде избран бъдещия премиер, да откажат да оглавят служебното правителство“, заяви професорът. 

След като водещата Мария Цънцарова го пита как човек, който е ярка политическа фигура, ще организира избори, той каза, че след като е посочен председателя на Народното събрание като вариант, а той задължително е ярка политическа фигура, ще се получи напрежение. 

„Едните ще го приемат, а другите – не. Ще се жалят, но къде не знам“, коментира проф. Маринов. 

Мария Цънцарова го пита и какъв е жанра на това, което ни се прожектира през последните дни, а той отговори, че дали ще го наречем театър на абсурда или комедия на ситуациите при всяко положение това, което се случи, би всякакви рекорди по нарушаване на писани и неписани правила в политиката. „Това ще има последици не само за конкретните участници. Смятам, че много скоро българската партийно-политическа система каквито я познаваме през последните поне 20 години няма да съществува в този си вид“, коментира социологът. 

„В природата, когато се отнасяме с неуважение и нарушаваме законите, ни отвръща с катаклизми. Какви може да бъдат мащабите на бедствията в политическия живот с това, което ни причиняват в момента“, попита водещата. 

„Много вероятно е още по-драстично оттегляне на голяма част от българските граждани от участие в изборния процес, което ще рефлектира в още по-голям спад в легитимността на институциите“, каза пък гостът в студиото. 

„Основателно социолозите смятат, че появата на една или няколко формации ще размести чувствително пластовете още на тези избори. Тези, които имат голям шанс да влязат в парламента, още не са се обявили като партии. В момента, в който изборите, станат реалност, ще го направят“, прогнозира той.

На въпроса кого да посочи президента за премиер, Маринов отговори, като изтъкна, че наблюдаваме събития, които напомнят за едно известно произведение, което се нарича „Комедия от грешки“, защото тези, които промениха Конституцията, смятаха, че са най-хитрите, а сега ще видим, че може да се случат неща, които въобще не са си помисляли. „Тази нова уредба е по-лоша за обществото, за изборния процес. По-добра е само за тези, които се боят от служебните правителства, за да не извадят на показ техните пакости“, подчерта той.

Попитан колко доверие ще има в изборен процес, ръководен от човек, който е тясно свързан с ГЕРБ, той отговори, че очевидно, че ще е по-малко от тези, които имат основание да се съмняват, отколкото при предишната система, когато служебните кабинети ги назначаваше президента.


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
Бургазлията
26.03.2024 13:20:49
0
0
По-лошото е , че комунярите на Радев всекий ден са по телевизиите и сеят омраза и плюят по народа
8.
До 8
26.03.2024 11:24:36
0
0
То по-лошото е, че Прокуратурата, която трябва да следи и пази Конституцията и Законите мълчи като послушно померанче пред тия, които я нарушават!
7.
в нашата държава
26.03.2024 09:47:18
0
0
остана ли някой,който спазва Конституцията и законите?
6.
?
26.03.2024 09:32:52
0
0
Политическият елит?!
5.
Parahod
26.03.2024 09:31:07
0
0
Политическият елит?!
4.
T
26.03.2024 09:21:52
0
0
Правителство ще има . С МАНДАТА НА ДПС .
3.
XX
26.03.2024 09:16:13
0
0
До 3

"НАЛИ ИМА КРАВАРСКО ПОСОЛСТВО
ИЗЧАДИЯ ПРОДАЖНИ" - кои?
85те % гласуващи да слугуват на Брюксел и Вашингтон ли?
2.
Az
26.03.2024 09:11:33
0
0
МНОГО ВАЖНО
НАЛИ ИМА КРАВАРСКО ПОСОЛСТВО
ИЗЧАДИЯ ПРОДАЖНИ
1.
ХХ
26.03.2024 09:08:20
0
0
Разбрахте ли сега, про'с'таци неграмотни, че Киро и Тиквата са елит?!
Същият като елита дето комунистите били избили през 40те
..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори