×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За Остап Бендер наближава моментът, в който след като „опатка ситуацията”, ще си бие чукалата


За Остап Бендер наближава моментът, в който след като „опатка ситуацията”, ще си бие чукалата
Какви прави Василев най-накрая беше забелязано и от парламента
24 Март 2024, Неделя, 10:33 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Източи ли от бюджета Василев суми от порядъка на 5 млрд. лв., за които няма данни за какво са похарчени

За разлика от Кирил Петков, който е в постоянно присъствие в медиите – било с глупостите, които прави, било с неразбираемите си изказвания, било с откровено несвързаната му реч, на доста по-заден план остава Асен Василев. За разлика от Петков, той безспорно е умен, това, което казва, звучи логично, а човек трябва да е доста детайлно запознат с материята, за да улови противоречията. Но за разлика от Петков, който макар словоохотлив по всякакви теми, всъщност е безгласна буква, от Василев зависят много неща. Нещо повече – зависи финансовото положение на страната ни.

Последните дни той отново влезе в полезрението на медиите с изказването си, че „Мария Габриел е красивото лице на мафията”, което за пореден път показа липсата на критичност и по-голяма заинтересованост по отношение на управляващите ни, когато говорим за погрешни решения и финансови загуби за нас - за България, за разлика от невиждания шум, който се вдигна около жълтите му думи. Дали в опит да му върне топката, намеквайки, че измамникът всъщност е той, или просто опитвайки се да го засегне, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза неща, които именно трябва да са във фокуса на обществеността и журналистите – „Трябва да се види това, което е сътворил Василев във финансите и митниците, това, което казват от Международния валутен фонд, и че ще трябва да връщаме пари по Плана за възстановяване и устойчивост”. 

Кой е Асен Василев?

Официалната му визитка гласи, че се дипломира в Харвардския университет, после специализира в Harvard Business School и Harvard Law School, ръководи проекти на големи международни компании в различни сфери, съосновател и президент на компания за ценообразуване на самолетни билети, преподавател в програма за икономически растеж и развитие към СУ “Св. Климент Охридски” и Harvard Business School, министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков, министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев, вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков, понастоящем финансов министър в оставка. Съпредседател на партия „Продължаваме промяната“.

Без никакво съмнение, четейки горните редове, бихме могли да заключим – умен, иновативен, предприемчив, лидер. Обаче още в зората на стъпването му на политическа ни сцена, тази лъскава фасада започна да се пропуква. Бивши негови съдружници от Дания, заявиха, че той ги е измамил, като е продал без тяхно знание софтуерен код на китайска компания. Общата им фирма пък е обявена във фалит от властите във Великобритания, като след спорове в съда се постига извънсъдебно споразумение, фирмата е обявена в несъстоятелност и има задължения към 54 кредитори, от които 14 са заявили претенции за 8,7 млн. паунда.

Той е измамник, но е много, много умен, изключително умен. Инвестирахме 15-20 милиона евро, за да разработим софтуера. Не измами само мен, а и свои приятели. Взе кода и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше собственост на компанията, а той го взе и го продаде сам“, заяви тогава бизнесменът Мортен Лунд.

Асен Василев отрече тези твърдения, като заяви, че партньорите му са знаели, че ще продаде кода, но оттогава се появиха първите съмнения дали зад привидно безукорната му биография не се крие хитър измамник, озовал се и в политиката.

През 2021 г. архитектката Вихра Карапетрова написа в социалните мрежи, че той отказал да ѝ плати 28 хиляди лева за свършен от нея труд: „Търсят се едни 28 000 лв. от новия министър Асен Василев, ама ги няма”, написа тя, като обясни, че ѝ дължал пари за свършен от нея труд, свързан с имота му на столичната улица „Чаталджа“. Тя се опитала нееднократно да си получи парите, като накрая се наложило да се обърне към съда, където го осъдила, но той отново отказвал да плати. Едва когато влязъл в изпълнителната власт, месец по-късно, изчистил всички задължения към Карапетрова.

Същата година, според разследване на „Труд”, бе установено, че действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, е 100% собственост на Василев, който притежава целия капитал от 50 000 акции, а чрез нея е собственик на две компании в България, които не е ясно каква дейност осъществяват. След назначаването му за служебен министър, на компаниите е назначен друг управител, като дяловете на всички фирми са му прехвърлени за смешни пари, за да не се заплатят данъци. По тази линия имаше и редица интересни въпроси, касаещи и несъответствие в датите, както и какво е било съдържанието на декларацията, подадена от Василев пред президента.

Споменавайки „Чаталджа”, миналата година, след разследване на Bird, се установи, че дружеството, притежавано преди от Василев, което е с блокирани сметки заради удовлетворен иск от частно лице на стойност 5 млн. лв., месеци преди запорирането продава скъп имот за над 3 милиона лева, чийто купувач е фирма, собственост на Станислава Арнаудова, по-популярна като „кралицата на винетките”. Нейната фирма „Интелигентни трафик системи“ до 2022 г. беше монополист в посредничеството между държавата и купувачите на винетки, вземайки по 7% комисиона.

Съответно когато през ноември 2023 година Софийският градски съд все пак решава, че искането на американския инвеститор за дълга е основателно, фирма "СТВ Консълтинг" е в състояние на свръхзадлъжнялост, макар от годишния ѝ финансов отчет за 2022 г. да става ясно, че активите ѝ са на стойност близо 6,4 млн. лв.

Какво се случва в Министерство на финансите, с държавния ни дълг, с бюджета?

Ако питаме Василев, той непрекъснато се хвали с отлично изпълнен бюджет, в резултат на което има и излишък от 1.2 млрд. лв. Интересното е, че след като редовното правителство пое кормилото, пенсиите бяха увеличени с 12%, учителските заплати също бяха вдигнати, което означава нови разходи, които логически няма как да доведат до намаление на разходите на държавата, та чак и излишък.

Оказа се, че всъщност с прието постановление 13 на Министерски съвет от 29 януари 2024 г., сумата от 1.2 млрд. се възстановява по бюджета на МРРБ от сметката за чужди средства, където парите са били заделени от миналогодишния бюджет. С две думи – просто хватка със счетоводна операция с прехвърляне на парите, а не реални постижения. Тази информация обаче, за разлика от хвалебствията за излишъка, не е спомената по никакъв начин от МФ.

Какви прави прави Василев най-накрая беше забелязано и от парламента, който преди ден гласува той да върне 1 млрд. лв. във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФСЕС) до 31 март, като решението бе прието с гласовете на почти всички партии в НС - ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че има дефицит от 1 млрд. лв. във Фонда, който до момента винаги е бил на излишък с 850 млн., които обаче финансовият министър в оставка е пренасочил. Поради действията му, съществува и напълно реалният риск за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители.

Депутати заговориха и за източването на бюджета от Василев със суми от порядъка на 5 млрд. лв., които няма данни за какво са похарчени. Това безразборно харчене, според икономисти пък, рано или късно ще доведе или до крайно орязване на разходите, или до сериозно увеличение на данъците. В началото на тази година и Николай Василев, министър на икономиката от 2001 до 2003 г., предупреди за безотговорното прахосване на държавни средства, както и това че публичният ни дълг расте главоломно, като към момента е близо 50 млрд., а очакванията са му до 2027 г., с тези темпове, да достигне към 70 млрд.лв.

Асен Василев е измамник и лъжец”, по един или друг начин – вече дори директно, заявяват все повече политици.

А вероятно много хора са забравили, но както се чу на запис (разпространен от Радостин Василев преди година), един от любимците на Василев – бившият министър на културата Атанас Атанасов резюмира плановете на ПП: „Влезнахме с идеята за четири години да опаткаме ситуацията и всеки да си отиде на острова в Тихия океан”. Вероятно можем да очакваме Асен Василев скоро просто да офейка от страната, след като преди това е „опаткал” милиарди левове.


В категории: Политика


34
Коментара по темата
34.
Деляна Добрева - руската
24.03.2024 23:20:55
0
0
Асен Василев е умен и способен човек и затова го плюят некадърниците и комунисто-русофилите.
А статията е пошла руска пропаганда, но който е тръгнел след Русия - хаир не е е видял.
33.
Деляна Добрева - руската
24.03.2024 23:19:29
0
0
Асен Василев е умен и способен човек и затова го плюят некадърниците и комунисто-русофилите.
А статията е пошла руска пропаганда, но който е тръгнел след Русия - хаир не е е видял.
32.
4та национална катастрофа
24.03.2024 21:16:33
0
0
На лицата им е изписано ВСИЧКО.
31.
"Човекът взе парите, стана министър"
24.03.2024 15:42:30
0
0
"Човекът взе парите, стана министър"
https://bird.bg/vassilev-bretschneider-loan/
Офшорка на Асен Василев е взела от Бретшнайдер 1,5 млн. долара заем и не го е върнала
Нещо повече, има основателни съмнения, че Бретшнайдер е измамен от организирана престъпна група в състав Асен Василев – два пъти министър на финансите, Марио Сотиров /новият собственик на фирмата/ и Даниел Лорер – бивш министър на иновациите и настоящ депутат.
30.
Месар
24.03.2024 15:37:25
0
0
Все още не сме осъдили един политик или бивш такъв в Бг, който да има влязла в сила присъда и да излежава присъда в затвор, време е да се осъдят няколко такива(имаме ги в изобилие в парламента) за назидание на новите които ще ги заместват да знаят какво ги очаква ако работят против интересите на държавата и народа.
29.
Rtfr
24.03.2024 14:46:38
0
0
ПП/ДБ си правят ритуално харакири под вещото ръководство на Посолството!
До една година, старата политическа система у нас ще се взриви и това е спасително за България!
Едно ново тяхно правителство ще бъде зловещият край на политическата система на прехода в България!!!
На 05 ноември 2024 година, Доналд Тръмп ще се върне на власт в Белия дом!
Скоро след това войната в Украйна ще приключи и ще има нова геополитическа ситуация в света!
Глобалистите и световният джендъриат
ще минат в отстъпление!
Нали не си представяте, че нашите родни политически влечуги ще оцелеят…?!
Ще се появят нови, спасителни за България политически проекти!!!
Една знаменита мисъл на Лао Дзъ!!!
Ще ви я припомня отново!!!
„АКО СЕДИШ достатъчно дълго на брега на реката,
рано или късно телата
на твоите опоненти ще минат покрай теб!!!“
Светът се променя!!!
28.
Rtf
24.03.2024 14:45:50
0
0
ПП/ДБ си правят ритуално харакири под вещото ръководство на Посолството!
До една година, старата политическа система у нас ще се взриви и това е спасително за България!
Едно ново тяхно правителство ще бъде зловещият край на политическата система на прехода в България!!!
На 05 ноември 2024 година, Доналд Тръмп ще се върне на власт в Белия дом!
Скоро след това войната в Украйна ще приключи и ще има нова геополитическа ситуация в света!
Глобалистите и световният джендъриат
ще минат в отстъпление!
Нали не си представяте, че нашите родни политически влечуги ще оцелеят…?!
Ще се появят нови, спасителни за България политически проекти!!!
Една знаменита мисъл на Лао Дзъ!!!
Ще ви я припомня отново!!!
„АКО СЕДИШ достатъчно дълго на брега на реката,
рано или късно телата
на твоите опоненти ще минат покрай теб!!!“
Светът се променя!!!
27.
боко
24.03.2024 13:58:28
0
0
храни кучета,после да те лаят
26.
5p
24.03.2024 13:49:08
0
0
Всички факти са верни, но инструкциите за Асан Тръбата са да се хвали като най-велик, а той си е обикновен далавераджия и престъпник, осъден и от Английското правосъдие!
Това че е постигнато извън съдебно споразумение е също присъда за признати престъпления.
Тези еничари ПП-ДБ са най-голямата злина за България, дори и татко им Радев го установи че са шарлатани!
Кой му ги препоръча тези международни далавераджии?
25.
Троловете на ПП-ДБ са педали
24.03.2024 13:48:31
0
0
Всички факти са верни, но инструкциите за Асан Тръбата са да се хвали като най-велик, а той си е обикновен далавераджия и престъпник, осъден и от Английското правосъдие!
Това че е постигнато извън съдебно споразумение е също присъда за признати престъпления.
Тези еничари ПП-ДБ са най-голямата злина за България, дори и татко им Радев го установи че са шарлатани!
Кой му ги препоръча тези международни далавераджии?
24.
Троловете на ПП са педали
24.03.2024 13:47:30
0
0
Всички факти са верни, но инструкциите за Асан Тръбата са да се хвали като най-велик, а той си е обикновен далавераджия и престъпник, осъден и от Английското правосъдие!
Това че е постигнато извън съдебно споразумение е също присъда за признати престъпления.
Тези еничари ПП-ДБ са най-голямата злина за България, дори и татко им Радев го установи че са шарлатани!
Кой му ги препоръча тези международни далавераджии?
23.
4p
24.03.2024 13:33:07
0
0
Тая статия е написана с много злоба!
22.
4p
24.03.2024 13:31:38
0
0
Тая статия е написана с много злоба!
21.
Аз
24.03.2024 12:50:47
0
0
...При месечна издръжка на 1 човек 1438 лева...
Миним. заплата=724 лева...
Миним. пенсия за старост=523 лева...
Миним. пенсия за болест=444 лева...

...Каква според Вас е "заложената рамка"?
...
20.
Мяяяяуууууу
24.03.2024 12:36:48
0
0
Флагмана пак са изплющя
19.
Дрън дрън ярина
24.03.2024 12:33:20
0
0
И кучатта на село разбраха че флегмите са руски кавали
18.
ZeЛЕвСКИ
24.03.2024 12:02:12
0
0
ha-ha
17.
МАНАФЯН
24.03.2024 12:01:24
0
0
ЦЙХЛЦЙЛ
16.
Хахахах
24.03.2024 11:52:12
0
0
Асен Тръбата изчегърта бюджета, не Боко Кратуня и магнитпеевски!
Уродливата и малоумна измет гласувала за него, трябва да възстановява парите, а не да прави мощно фелацио на педито!
15.
3
24.03.2024 11:50:31
0
0
пенсии вдигнал 12% учители заплати 2600лв кво плюете ве а дадоха ви копейки
14.
3
24.03.2024 11:48:37
0
0
пенсии вдигнал 12% учители заплати 2600лв кво плюете ве а дадоха ви копейки
13.
Дуньо простия от Банкя
24.03.2024 11:31:10
0
1
30 млр. изтеглени от влади пИдала и корупираният идиот от банкя. Къде са?
12.
Гейберастки мисирки
24.03.2024 11:27:54
1
1
Щом гейберасткото сайтче и гейберастките мисирки квичат, значи всичко е точно обратното.
11.
абе
24.03.2024 11:21:21
1
1
А Борисов дето изтегли някъде към 30 милиарда заеми къде отидоха като ние бяхме на постна пица.
10.
абе
24.03.2024 11:20:33
1
1
А Борисов дето изтегли някъде към 30 милиарда заеми къде отидоха като ние бяхме на постна пица.
9.
по добър
24.03.2024 11:17:29
1
0
По добър финансов министър от Асен Василев не сме имали а кво казъл Борисов е интриганство тъй като той нама никакви компетенции.
8.
Някой
24.03.2024 11:16:14
1
0
Кой ви ги плаща тези поръчкови статик с простотии в тях? Имате ли представа колко са 5 млрд и как изчезват безследно? Напикан поръчков сайт. Затова хората ви се подиграват и сте синоним на тъпа журналистика.
7.
по добър
24.03.2024 11:15:55
1
0
По добър финансов министър от Асен Василев не сме имали а кво казъл Борисов е интриганство тъй като той нама никакви компетенции.
6.
Някой
24.03.2024 11:15:16
1
0
Кой ви ги плаща тези поръчкови статик с простотии в тях? Имате ли представа колко са 5 млрд и как изчезват безследно? Напикан поръчков сайт. Затова хората ви се подиграват и сте синоним на тъпа журналистика.
5.
Флагман наваксва
24.03.2024 11:11:41
1
0
Няколко дни ги нямаше и сега трябва да наваксат любовта към "единствената" партия която трябва да управлява во всеки веков в България - ГРОБ. Вики, защо не пусна такава статия за Боко, последните 15 години? Явно при неговия министър Влади, всичко е било прозрачно и ясно - хаха
4.
Ех,
24.03.2024 11:11:28
1
0
Георгиева, Георгиева, само жлъч и лъжи в псевдо анализите и статиите ви! Пращате ли ги и на гуруто ви Борисов, поне да захлебвате оттам! Как пък една дума не написахте за грандиозната кражба от 4 милиарда от бюджета (т.е. от всички нас) за турски поток, за милионите в сакове за магистралите, за плячкосаните имоти и откраднатите бизнеси, за разбитите съдби на хората от вашите спонсори Борисов и Пеевски.
3.
Флагман наваксва
24.03.2024 11:10:15
1
0
Няколко дни ги нямаше и сега трябва да наваксат любовта към "единствената" партия която трябва да управлява во всеки веков в България - ГРОБ. Вики, защо не пусна такава статия за Боко, последните 15 години? Явно при неговия министър Влади, всичко е било прозрачно и ясно - хаха
2.
АНАЛизатор
24.03.2024 11:03:25
0
0
Тиквата е най великия!
1.
Член на ПП
24.03.2024 10:57:05
1
0
Пълни глупости и герберастка пропаганда
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори