×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ спешно търси 11 нови министри


ГЕРБ спешно търси 11 нови министри
Четирите дами от преговорния екип на ГЕРБ днес занесоха списък с кандидати за министри, който обаче сега ще трябва да бъде променен
19 Март 2024, Вторник, 21:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Идните дни се пазете да не станете министри, без да разберете, съветва на този фон нежното острие на ПП Лена Бориславова 

Коалиция ГЕРБ-СДС трябва спешно да намери 11 нови министри, иначе проектокабинетът "Габриел" ще е противоконституционен, обясниха конституционалисти, цитирани от Оффнюз.бг. Малко след 16 ч. днес Мария Габриел върна на държавния глава изпълнен първия проучвателен мандат със структура и състав на Министерски съвет. Румен Радев на свой ред ѝ отвърна, че веднага ще изпрати указа в Народното събрание и го направи.

По-късно се оказа, че този състав изобщо не е съгласуван с ПП-ДБ, а част от номинираните министри дори не са питани. Впоследствие лидерите на ПП-ДБ обявиха, че няма да участват в такъв кабинет, а министрите, включително и премиерът в оставка Николай Денков, са подали заявления, че не желаят да заемат постовете, за които са номинирани.

Към този час указът на президента Румен Радев е изпратен и получен в деловодството на Народното събрание. Това означава, че председателят на парламента Росен Желязков може още утре да предложи гласуването на кабинета "Габриел". На този фон на извънреден брифинг съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов призова да не допусне гласуването на структура и състав на правителство. Той отправи призив и към президента Радев да оттегли указа си. Това обаче се оказва невъзможно.

Процедурата изисква президентският указ да бъде обнародван в Държавен вестник, което вероятно утре ще бъде факт. След това на председателски съвет в парламента трябва да се реши кога ще се гласува предложението за премиер и правителство.

Какво обаче ще се случи, когато указът вече е в Народното събрание?

В сегашното положение се оказва, че мандатът е неизпълнен. Ролята на президента е да се увери, че кандидатът за премиер отговаря на условията, а задачата на претендента за минитър-председател е да убеди Народното събрание, че предложените от него министри са подходящи за поста, обясни преподавателят по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова.

Това е причината Румен Радев да не може да оттегли указа си, както предлагат от ПП-ДБ. В случая държавният глава е постъпил коректно и е изпълнил стриктно правомощията си.

Доц. Киселова се позова на решение на Конституционния съд от 1992 г., но сегашният случай е особен заради големия брой отказали се - на практика всички проектоминистри от ПП-ДБ подават заявления, че не желаят да участват в кабинета на Мария Габриел.

Във въпросното решение на КС се посочва, че "представените пред президента структура и състав на Министерския съвет не подлежат на контрол от него. Следователно самото представяне е достатъчно, за да се констатира, че мандатът е приключил успешно, и е основание да се предложи на Народното събрание да избере този кандидат".

През 2021 г. предложеният от "Има такъв народ" тогава за премиер Пламен Николов също бе принуден да направи промяна в предложеното от него правителство, след като излъченият за правосъден министър Момчил Иванов се отказа от поста и бе сменен с Иво Атанасов. Но отново става дума за единични рокади, а не за 11 министри, напомни доц. Киселова.

Въпросът не може да отиде в Конституционния съд, защото няма казус за разглеждане, бе категоричен преподавателят в СУ.

До този момент 11 министри от предложения от Габриел кабинет са подали заявления, че не желаят да бъдат избирани за постовете, за които са номинирани. Те са изпратени до председателя на парламента Росен Желязков и президента Румен Радев. Ето пълен списък с проектоминистрите, които си правят самоотвод:

Николай Денков - Вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев - Министър на финансите

Андрей Цеков - Министър на регионалното развитие 

Димитър Илиев -  Министър на спорта

Атанас Славов -  Министър на правосъдието

Зарица Динкова - Министър на туризма

Георги Гвоздейков - Министър на транспорта

Иванка Шалапатова - Министър на труда и социалната политика

Богдан Богданов - Министър на икономиката 

Катя Панева - Министър на здравеопазването

Кирил Вътев - Министър на земеделието и храните

Според решение 20 на Конституционния съд от 1992 г., ако тези имена на министри бъдат гласувани в пленарната зала, въпреки подадените от тях заявления, то избраният състав на правителство ще е противоконституционен, а решението на Народното събрание - нищожно, обясниха юристи.

Според КС след получен указ на държавния глава в парламента НС следва да гласува три проекторешения - за избор на министър-председател, за структура на Министерския съвет и за състав на правителството. Има обаче възможност в пленарна зала имената, които ще бъдат предложени, да бъдат сменени. В противен случай целият кабинет "Габриел" би бил нелегитимен.

В същото време тази вечер нежното острие на ПП Лена Бориславова написа следното във фейсбук: "Идните дни се пазете да не станете министри, без да разберете".

Към момента не е ясно дали групата на ГЕРБ-СДС изобщо ще подкрепи собственото си предложение. Яснота по въпроса се очаква утре рано сутринта на обявения от ГЕРБ за 08:30 ч. брифинг.


В категории: Политика


Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Лазаровден е! Лазаровден е! 27/04/2024, Събота 08:59 0
30
Коментара по темата
30.
tri4ko
20.03.2024 12:07:01
0
2
Красивото лице на мафията се казва България ,не само Кльощавел, за съжаление !!!
29.
Xax
20.03.2024 10:39:00
0
4
Имам чувството, че тези минуси са от работниците във флагман, без мисъл чаткат минуси, ама то вас живота ни е убил, след като работите тук, а че сте амеби е видно от стимките и имената ви
28.
До 27
20.03.2024 07:24:44
2
11
Кой се е занулил ще реши суверена, както се изразява г-н Трифонов. Дали ще са ГЕРБ, ПП и ДБ, БСП, ДПС или ИТН. Определено лумпените ще гласуват за Коцето Коцев-истинският мъж.
Суверенът драги ми смехурки ще реши.
27.
Бургазлията
20.03.2024 06:39:16
17
14
ГЕРБ се занулиха!
В другия парламент ще разчитат на итн , ако влязат и ДПС да направят правителство ...а защо не се съберат още сега , бойко ще е булката , а Пеевски жениха!
26.
До 4
20.03.2024 06:36:49
3
19
Не забравяй, как Луканов ги назначи за kaпиталисти, твойте събратя, явно ти си нямал късмет да се уредиш за куфарче.
Нали си спомняш. Некадърника селянин, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После Луканов им раздаде куфарчета (кредити) ги назначи за милионери и вече 30 години доубиват България.
Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите. Крадци... от кофтия мат'риал.
Гербаджии начело с вожда си - еднокнижника са от това котило пребоядисани некадърници, които могат само да крадът и съсипват всичко, до което се докопат. Крадци.
25.
Лонг Хуй
20.03.2024 06:08:06
1
13
Хахаха
България е единствената държава в света където реалните неща от жвивота са по-яки от цирка и скечовете.
24.
Бай х0й
20.03.2024 05:56:41
12
20
Абсолютно неадекватен кабинет. Точно както и тиквата. Как ще предложиш нещо без пеперастите да знаят? Айде на избори, толупа в магнитски при пееф и нещата ще се успокоят.
23.
Анонимен
20.03.2024 03:14:53
16
24
Пазете се да не станете министри, без да разберете, пише бившата говорителка на "Петков,Ех Ленче ,да ти цитирам от старата песен,защото ти си много малка ,и няма как да я помниш,,Черен влак се композира, черен влак се композира, Ленче ле, от Бургас за София. Аз отидох в София, аз отидох в София, , занаята да науча. ..не научих занаята,не научих занаята,, най научих любовта.Ленчеее ,тая песен я знаеш без да си чувала за нея ,но знаеш много добре,че съпартийците ти много добре разбират ,ама искат по важни министерства!!!!
22.
мен
20.03.2024 01:58:22
2
14
като е толква лошо да си министър да сложат мене е
21.
Пйахахаххахаа
20.03.2024 00:45:31
17
33
Герб пратили жени при президента, а най-голямата жена си останала в Банкя...
20.
Не 11 а 12
20.03.2024 00:24:53
15
24
Мария Габриела влезе в историята като предложи кабинет без министър на външните работи.
Може би утре някой корифей като нея ще предложи правителство без министерство на здравеопазването или на финансите.
19.
3a Денков ми е най-кофти!
19.03.2024 23:33:37
16
40
Преди две седмици се утрепа от бързане да подаде оставка. Даже на 5 март го обявиха в ППДБ за “герой на деня”, което е редно да се запише в календара и да се чества всяка година.
И сега изведнъж каква ирония! Времето не му стигна да се съгласи за вицепремиер.
А толкова искаше Ники да пътува на държавна издръжка.
18.
Гешефтурата
19.03.2024 23:26:08
32
21
Педерастите от ПП-ДБ са обидени на мафиотите от ГЕРБ-ДПС. Класика...
А народа да го духа с управляващи като Кирчо и Тиквата!
17.
ББ мина като валяк ПП-ДБ
19.03.2024 23:23:50
23
36
Борисов намачка ПП и може да прибере бонус вот на макс за ГЕРБ, вероятно най-много във Варна!
Бойко Борисов, когото американците уж щяха да атакуват през февруари-март по доноси на ПП, е големият победител!!!
16.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
19.03.2024 23:14:41
23
28
АЛООООООООУ ДЕ Е МВР МИНИСТЪРА БЕЕЕЕ? ЕЙ СЕГА ЛЪСНА ЧЕ Е ЧОВЕК НА ПЕЕВСКИ МАЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ХАХА
15.
ПП-ДБ си устроиха Сепуко
19.03.2024 23:11:59
10
44
Мария Габриел и Бойко Борисов взривяват ПП-ДБ с коварния ход с представянето на изпълнен мандат на президента Румен Радев без подписано споразумение и съгласуване на състава на проекто кабинета с лидерите на ПП-ДБ.
Мертен ли, "Магнитски" ли? Посланикът на САЩ, който е и резидент на ЦРУ, изигра любимия ход на Компанията - "ЦРУ не играе в тази игра, дори така да изглежда".
Лидерите на ПП-ДБ се взривиха, след като Бойко Борисов и Мария Габриел ги вкараха в курт капан с кабинета "Габриел".
14.
ПП-ДБ са абсолютно безобразни!
19.03.2024 23:00:37
18
40
Трябва да им се отнеме възможността да тероризират политическата система с ненормалността си. Направиха ни на маймуни през последните няколко години. Постоянно недоволни! Постоянно завладени от бесове! Мегаломани с липса на съюзническа и коалиционна култура.
Веднага включиха всичките си стари номера – плямпане за мафията, корупцията, съдебната реформа, Борисов това-онова, Габриел не ставала, всички били от мрака, само те, ако не са включени максимално във властта, щели да спрат Земята да се върти!
13.
Лена
19.03.2024 22:57:55
10
42
Наиграхме се и станахме за смях.
12.
Просто идиотите
19.03.2024 22:57:48
11
27
Да предложим Елена Рудолф Миро мършата за министър на кенефите.
За бащинство е спорно , защото материала е кофти от Киро олигофрена и се е пръкнало отроче с умствени дефицити като татко си .
Може и Габито да се предложи ,ще трепи наред ,който и се изпречи това е промяната.
11.
Правителството на ПП-ДБ
19.03.2024 22:49:26
12
54
Кога ще публикува отчет за дейността през 9-те месеца неможене?
Превърнаха България в учебна газка от експерименти!
Ники искал да пътува, ами ще отпътува за Сапунландрия :)
Киро към Лапландия.
Леля Асеня към Дубай заедно със Спеца, че от там трудно екстрадират.
Тази нощ едни стягат куфарите, други обикалят около Банкя....
Хора, къщи, салтанати.
ПП-ДБ са предатели и лакомци!!!
10.
До 4
19.03.2024 22:44:31
9
47
Ники, тази вече нали подаде заявление, че не желаеш да бъдеш министър?
Можеш само сапуни и перилни препарати да произвеждаш .
А и дипломата ви за академик е фалшива с научни трудове откраднати от други хора.
Искаш да пътуваш, но вече си пътник с еднопосочен билет за топлите страни с офшорни зони.
9.
Споко бе ПиПетки и без вас ще съмне
19.03.2024 22:42:11
25
49
Простите ПП-ДБ дори не познават Конституцията, но искат цялата власт,без да са я спечелили!
ГЕРБ имат огромна база с кадри, а на ПП-ДБ дори братовчедите им свършиха :)))
Лена е в майчински вследствие на парапета, Линда меси мекици безглутенови, а семейство Лорер и децата може да пласират, ама нещо не им се получава.
Счупиха сглобката, защото искаха цялата власт и още нещо...
Е получиха си го.
8.
Ха ха
19.03.2024 22:39:56
43
43
Герб спешно да се разкара от политическата карта и да свършва тази мъка за народа....
7.
президента
19.03.2024 22:33:50
51
23
Трябва да отмени указа защото имената на министрите са представени с измама-без ъяхното знание
6.
Ужас
19.03.2024 22:25:06
46
45
Това са жени, крали от народа, така ли не се научиха да се обличат...вижте ти, като клоуни в евтин цирк. Да ви пикам на парите и алчността
5.
Мда
19.03.2024 22:22:27
50
23
Кирчо, май ги изигра...този път ако българина има малко акъл няма да гласува за ГЕРБ, КИРЧО, Възраждане, ИТН, ДПС...мислете и от най-малкото зло изберете не се продавайте за 5лева, мислете и за децата си и внуците
4.
CV - аврупейски фурмат
19.03.2024 22:17:24
48
29
Здравейти ГЕРП!!!
Казвам са Колю и говоря три езика ....и то минимум!!!
Чест и почитания!!!!
Къф точно министър ви требе,чи да знам дали да приемам или да ва отрязвам дирекшън!!!???
Щот ко е нещо селяндурско.... например за земеделието и горите си търсете друг!!!
Ауфидерзеен!!! Аривидерчи!! Гууд бай!!!
3.
Един от народа
19.03.2024 22:15:10
28
37
То екшън, то сълзи, то сополи, стана по завъртяно от турска сапунка. Браво на Банкянския драматург, то така стана от алчност и некадърност ама съспенса му се получава. Утре ще проверявам аджиба не са ме министър сложили, боже опази.
2.
Мата Хари
19.03.2024 22:09:19
49
44
Неможачите от гр0б са до ушите в лайн*. А вече се чува, че едно посолство е провило интерес към "пътната карта " на някакъв си поток. Гейбераст да не си на днешно време.
1.
Адолф
19.03.2024 22:07:07
52
46
Банкянски дребни номера!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори