×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да има нови избори, Сглобката е безпринципна, а ПП-ДБ не свърши нищо


Трябва да има нови избори, Сглобката е безпринципна, а ПП-ДБ не свърши нищо
Политическият психолог в Институт за изследване на населението и човека към БАН проф. дн Антоанета Христова изнесе доклад за демографията на форум в Бургас
14 Март 2024, Четвъртък, 12:43 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Сложно е да прогнозирам как би изглеждал нов парламент заради машините, за мен те променят резултата, не им вярвам

Лекция за демографските проблеми и техните възможни решения в Бургас изнесе проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за изследване на населението и човека към БАН. Тя взе участие в среща на жените от науката и бизнеса, която се проведе в Гранд хотел и СПА "Приморец" в най-женския месец в годината. В дискусията участваха академик Никола Съботинов, председател на БАН, 2008-2012 г. и чл. кор. проф. Александър Костов - координатор национална академична мрежа на БАН, както и кметът на Бургас Димитър Николов. Събитието се организира за девети пореден път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален академичен център - Бургас на БАН и инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговско индустриална камара в Бургас, а в залата присъстваха успели дами от различни сфери на науката и бизнес средите.

- Проф. Христова, демографията е една от основните теми в програмата на Димитър Николов през настоящия му мандат. Как се позиционира Бургас според статистиката на картата на страната?

- Доколкото знам, Бургас е обявен за един от най-хубавите градове за живеене и това е национално знание. Въпросът е вече да се пипне структурата. Да се вземат предвид националните и регионалните негативни тенденции като увеличаването на броя на възрастното население. Да се помисли за преструктуриране в сферата на бизнеса, особено на морската индустрия и на грижата за възрастни хора. Да се помисли как университетите максимално да преориентират специалностите си към необходимостта на бизнеса на местно ниво. И може би най-важното - структурата. Направи ми впечатление, че индустрията е по-слаба от останалите големи градове в страната. Аз веднага бих лобирала за промяна на това с цената на всичко, за да има работна ръка и да се развива населеното място с млади хора, които искат да произвеждат добавена стойност и да създават бизнеси.

- Какво трябва да се обърне, за да може тази песимистична прогноза, към която сме се отправили към 2040 г., да стане горе-долу реалистична?

- Много неща трябва да направим. Да започнем с няколко. Написали сме томове с предложения и мерки и това е съвсем сериозно, наистина обемът е такъв. Основните секторни политики са здравеопазване, икономика, регионално развитие, образование. Едно от нещата, които трябва да се направят, е да се работи по отношение на качественото отглеждане на деца и достъпността на детските градини. Майките държат да им е удобно и да знаят, че когато детето стане на определена възраст, няма да се чувстват несигурни. А в момента твърдят, че се чувстват несигурни, когато изпращат детето в детска градина или ясла. Смятат, че там качеството на възпитание не е достатъчно добро, предподавателите трябва да бъдат по-квалифицирани, а процесът на обгрижване да е много по-поддържан и контролиран. Това би ги мотивирало да имат по още едно дете.

Друг фактор, който се отбелязва, касае младите семейства, които искат да се върнат от чужбина. Те си поддържат домовете, но за  да се върнат да живеят тук, трябва да имат близко лечебно заведение. Истински разговор с майка от Испания ще ви цитирам, човешки. „Аз живея на място, където лечебното заведение е много близко и се чувствам спокойно и сигурно. В България няма да е така, защото нашето село е далеч от здравния пункт”, ми каза тя. Трябва родителят да е сигурен, че детето му ще има бърз достъп до качествено здравеопазване.

На трето място - сериозната тема за превенция на основните заболявания като рак, инсулти и инфаркти. При толкова висок процент на тези заболявания, ние гарантираме да бъдем на първо място по смъртност. Ако има превенция, ние рязко ще намалим смъртността, което пък веднага ще окаже влияние върху кривата - да достигнем до така мечтаното в демографския процес плато. Трябва да хванете това, върху което най-бързо може да се въздейства. Това в сферата на здравеопазването е въвеждането на задължителни превантивни мерки за тези три основни заболявания.

Регионалното развитие - имаме огромни пространства от неефективно използвана работна ръка и нежелаещи млади хора да работят. В Северозападна България млади момчета, които живеят в кръчмата и получават 300-400 евро от майка си, която гледа деца или възрастни в чужбина. И не желае да отиде да работи за 1200-1500 лв., защото има модерен телефон и се е „качил на черешата”. Това трябва да се промени. Имаме нужда от инвестиции в населени места, където да се осигури транспорт - един от проблемите на инвеститорите; и да се подсили качеството на работната сила.

И не на последно място образованието. То трябва да бъде изключително ориентирано към нуждите на работодателите. Нищо повече и нищо по-малко.

- Министерският съвет гласува, че 56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни и се поемат от НЗОК. Това ще повлияе ли на негативната тенденция?

- Не знам какви са тези лекарства. Аз казвам какви трябва да бъдат мерките - превенция. Да се хване проблемът или рискът, много преди той да се прояви. Три са основните сфери - онкология, инсулт и инфаркт.

- Кое е по-доброто, според Вас? Правителство или да ходим на избори?

- Ако трябва мен да питате, първо ще реагирам като човек, а после като експерт. Моето лично мнение е, че трябва да ходим на избори. Така смятам като експерт и като човек. Сглобката е безпринципна, не свърши нищо за държавата в периода, в който ПП-ДБ управляваше. Смятам, че всичко, което е патологично случило се, трябва да приключи. Освен това войната в Украйна приближава към своя край и развръзка. Смятам още, че е съвсем логично Тръмп да смени администрацията, ако дойде на власт. За момента такива са тенденциите, ако не се случи нещо лошо, необичайно и неочаквано. Цялата посока на развитие на Европа е към консерватизъм и патриотизъм. И този вид сглобка, който ни тласна към неолиберализма, трябва съответно да отстъпи място на новата тенденция.

- Добър ход ли бе от страната на Бойко Борисов да не участва в преговорите и консултациите?

- Убедена съм, че той няма интерес да участва. Смятам, че няма и интерес да управлява в този момент.

- Ако отидем на предсрочни избори, как смятате, че ще е разграфен Парламентът?

- Изключително сложно е да се прогнозира заради машините. За мен те променят резултата. Аз съм от хората, които абсолютно не вярват на тези машини от първия ден, в който те се появиха. Боря се с всички възможни законни средства за това да спрат да се използват. Убедена съм, че не контролираме черната кутия и Сглобката е, поне отчасти, резултат на машинното гласуване. Нямаше да се случи това, ако имахме по-реалистични избори, ако бяхме се оставили само на грешката на хартиените бюлетини. При тях също има грешка, но е много по-малка.

- В София наесен ще има ли нови избори?

- Не зная. Разликите обаче са огромни.

*В интервюто са използвани и въпроси на други медии.


В категории: Политика


26
Коментара по темата
26.
Тошо
18.03.2024 20:21:59
1
0
ПП и ДБ са двете лица на една монета – предателската!
25.
Алекс
17.03.2024 22:19:20
1
0
ПП-ДБ са напълно безполезни.
24.
Красимира
16.03.2024 18:17:57
1
0
Всичко стана вече един пълен турлюгювеч. ГЕРБ много лошо ги прецакаха, като им дадоха всичко, което искаха и те нямаха друг вариант освен да се съгласят или да не го правят и да стане ясно, че някой им дърпа конците и те не искат подобни реформи, а само ги повтарят удобно по телевизиите, за да отвличат вниманието на хората.
23.
Калин
15.03.2024 18:32:37
1
2
ПП-ДБ освен да имат много претенции, се видя, че нищо не могат да свършат. Цялата държава боксува
22.
киртак киро-кирташки кокорчо-просташки
15.03.2024 18:09:01
1
1
Еййй много ни завиждат брей . Вместо да ни завиждате по добре идете и завършете Харвард . там учат много добре как се краде ,мами в големи размери . Но наученото може да се прилага само в единици страни с мърши , досущ както тука.
21.
Hajde de
15.03.2024 12:25:17
1
1
ППДБ нямат работа във властта, доказаха го
20.
Студен
14.03.2024 20:52:17
1
6
Ужасът да контактуваш с такива псевдо професори.Тук в другата Европа ще мие чинии.!!!
19.
Бай....
14.03.2024 20:07:10
0
3
Клитор !
18.
Опи
14.03.2024 18:09:02
0
4
До 15
От всичките ти писания се разбра,че по-голяма шматка от теб няма. Обиди,опорки,лъжи. Но номерът вече не минава. Е,колко е инфлацията? Ако знаеш ,какво е? Колко е "дефицитът в енергийната ни система"? Явно и това ти е спуснато отгоре. Нещо режим ли има,цената ли е висока,търсенето е по-голямо от предлагането.....Шматка. Колкото и да плашите хората,повечето от тях виждат ,че макар и мощната ви партизанска съпротива се върши нещо.
17.
*********
14.03.2024 16:30:52
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
Синджето
14.03.2024 15:10:41
1
13
Както и виси синджирчето, такава работа свършиха от Герб
15.
До Опи
14.03.2024 15:08:44
12
6
Ако си неграмотен и не знаеш значението на думата дефицит проблема си е ваш .
Знаеш ли определението за инфлация, ако се видим сигурен съм ,че няма да го знаеш наизуст.
Сега нямам намерение да изпадам в обяснителен режим с шматка и неграмотен швестер от просто идиотите. Потърси информация за какво става въпрос .
За литмус, толеранция, куролация, Сицилианската долина, построили завод за електрически автомобили дето после фирмата фалирала, за мурмурандум да мъцнеш нещо. За комисионните от определени сделки, кражби и подкупи в особено големи размери на Кирчо и Асен , но си има служби които да разследват и да внасят доказателства където е необходимо.
Вземи си успокоителното, личи си че си емоционално неуравновесен като Кирчо Кретена, лекинко с нападателните коментари.
Опи с опиуми ли се занимавате?
Пиците с кристали са класика в жанра на промяната.
14.
seahorse
14.03.2024 14:56:07
2
19
Докато бяха на власт ГЕРБ и ти пълнеха гушката,невиждаше злоупотребите им и се правише на ни чул, ни видял .Сега ревете всички,кото бяхте на хранилката на ГЕРБ,Гювечът свърши !
13.
Опи
14.03.2024 14:48:18
8
9
До 12
Кой "дефицит",бе? Че държавата си изтегли дивидента от всички "заграбени" от ГЕРБ енергийни дружества? Там ли ви стяга чипикът? За да не могат мекерета като Делю Фактурата и Делю #Кoй да си крадете с пълни шепи през измислени ремонти и нагласени обществени поръчки. И сега се насажда новата "опорка"- колко много ще поскъпне тока и как нямало пари да се покрие поскъпването. Правителството прие компенсаторен механизъм,ако токът поскъпне "ужасно" ,което е малко вероятно. Ще се работи с пари от бюджета. За това и държавата си прибира полагаемото. Ама "крадците викат-дръжте крадците". Долни мекерета.
12.
Просто идиотите
14.03.2024 14:25:33
12
8
Депутати призоваха Асен Василев да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит в енергетиката. Заради политиката която провежда настоящата псевдохарвардска мисъл. Тази куролация на Асен и Киро предполага да се вслушват в съвети , за да не се налага непрестанно да поправят грешки си. Грешки за които историята показва, че основен литмус е Асен Василев. Предвид, че все още им се отказа от посолството да заминат за някой остров или Сицилиевата долина, трябва да измислят механизъм, по който неграмотността и некомпетентността на промяната да бъде коригирано още в зародиш.
Прогнозата е ,че ако се увеличат сметките за електроенергия на българските граждани, ще ги изхвърлят от сградата на събранието по нелицеприятен , некултурен и неевоатлантически способ.
Предлагат им един мурмурандум да го редактират задкулисно и да не се излагат пред хората.
11.
Христо
14.03.2024 14:21:37
8
18
Колко безмозъчен трябва да си, за да кажеш, че нищо не са свършили !!! Ами кой вдигна за толкова кратко време заплатите ,за пенсиите да не говорим,кой точно и ясно постави основния приоритет -ЕС и ни отвориха въздушните граници и ще отворят и сухопътните,кой натисна ,,Лукойл ,който не плащаше данъци и 40 години тровеше Бургас, кой изгони накуп руските шпиони????...Това не се харесва на руските мекерета и затова сътвориха чудовищни лъжи и впрегнаха цялата пропагандна машина против тях...Кой позволи изпростачването и вулгарностите на варненския М.н..л и шутовете на Чалгаря...Кога в медийното пространство на България е имало толкова лъжи,дезинформация и циганско кръчмарски език?? Няма държава с толкова ,,професори,,с толкова ,,соиолози ,, и всякаква пасмина по телевизията..Затова си заслужаваме хала..
10.
АНАЛизатор
14.03.2024 14:17:24
1
21
Брей, брей… Всякакви професори, доценти, майори, генерали, инжинери, социолози и всякаква друга паплач, на която и се даде малко национален ефир “оправят” държавата и положението!
А що така ние тънем в бедност, слабост и нищета 35г? Нали всички имат формулата и рецептата за “управията”?
9.
Извънредно:
14.03.2024 13:57:56
11
15
Военен преврат в Киев?
Украинската армия се готви да превземе парламента и да свали президента Володимир Зеленски
8.
Опа
14.03.2024 13:50:18
9
19
Поредната рубладжийска пача. Нищо не казва,но много иска да ги няма ППДБ,Русия да смачка Украйна,Тръмп даде Президент зададе целуне с Джуджето.....Е? Каква психоложка,какъв гений. Да не е взела професура в ЮЗУ? Или в Библиотекарския.
7.
*********
14.03.2024 13:50:07
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
Дрън дрън ярина
14.03.2024 13:48:52
3
23
Колко народ зема заплати без един пирон да е забил за тая държава
Ама туй е щот ния сме гламаци и плащаме данъци
5.
Хо хо хо
14.03.2024 13:27:24
15
13
Днес в близко кафе до НС Лоренцо еврейчето е получил народна любов от протестиращи граждани.
Наричат го крадец, измамник, национален предател , наложило се спешно да извикат полиция за да не го застигне някой шамар зад крадливото вратле. В последствие е придружен до събранието от полицията.
4.
Хахахах
14.03.2024 12:59:01
14
19
Много проста тая! Пълни Пендели и проДАй България направиха едно нещо, ама го направиха както трябва! Перяха мазни кларинети на Боко Кратуня и въртяха разпран дирник на уя на магнитпеевски ХАХАХХАХАХАХАХАХ
Нали веее, измет малоумна гласувала за тези халки ХАХАХХАХА
3.
???
14.03.2024 12:55:30
3
27
Нова специалност: ПОЛИТИЧЕСКИ ПСИХОЛОГ! Психологията е една. Занимава се с поведенчески проблеми. Все едно да кажеш: женски и мъжки психиатър! Но ми е чудно, че се дава изява на хора, които и те не знаят какво точно правят! Политиците също са хора! Не политически хора!
2.
Pa4anga rano sutrin
14.03.2024 12:48:17
4
5
Kat ima izbori ko taq 6e stane deputat
I 6e svali cenata na toka li ili na vodata
Ili pribira eurodengi za bejanci da gi integrirala
1.
Хахаха
14.03.2024 12:45:39
21
32
Е как да не свършиаха мищо ПП ДБ изпратиха оръжия в Усрайна . И прибраха мигрантите-бежанци. Това е много работа да знайте !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г.
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори