×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Мартеници със Скай и Елза са новият хит за Баба Марта


Мартеници със Скай и Елза са новият хит за Баба Марта
Автентичните мартеници все по-рядко се забелязват по щандовете на производителите, залагат повече на любимите герои на децата
28 Февруари 2024, Сряда, 18:35 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

Шантавите предложения са като магнит за малчуганите, бургазлии хвърлят между 20 и 50 лв. за българския накит

Все по-шантави предложения се появяват на традиционния мартенски пазар, който всяка година се позиционира на площад „Тройката“ в Бургас. Десетки производители цяла година подготвят богата стока, за да бъдат избрани точно техните предложения от бургазлии и гости на града.

Забелязва се, че масово се залага на мартеници с фигурки на популярни детски герои, които са буквално магнит за малчуганите. Мартениците с розовото куче от „Пес патрул“ Скай, русокосата Елза от „Замръзналото кралство“ и феята от Питър Пан – Звънче са сред най-купуваните предложения за 1 март.

Автентичните традиционни накити все по-рядко намират място по щандовете на производителите, като обясняват това с „търсенето определя предлагането“. Разбира се, Пижо и Пенда все още ги има, но тяхната изработка става все по-трудна и съответно цената на такова изделие от вълна е по-висока.

 По-малките деца обичат такива мартеници - с анимационни герои или футболисти
Българинът харчи между 20 и 50 лв. за мартеници

Припомняме, че най-скъпата мартеница, която Флагман.бг откри на пл. „Тройката“, е на сергията на Дида Иванова. Тя представлява Пижо и Пенда и е висока около метър. Ръчно изработена е, а цената й е 200 лв. Дида Иванова обясни пред наш репортер, че цяла година твори с любов всичко, което предлага на своята сергия. Такава голяма мартеница имало още една, но в нея Пенда била брюнетка. Преди няколко бургаска бизнес дама я закупила, за да я постави на стената в офиса си.

По сергиите има изобилие от предложения, гривните са по 2 лв.

Удари ли инфлацията и мартениците? От 0,15 до 200 лв. ще намерите червено-бели украшения в Бургас

В големите магазини в Бургас също вече могат да се намерят мартеници. Цените на гривните са от 0,99 лв. до 1,50 лв., а тези на мартениците от вълна вървят по 3,50 лв. за брой. В момента хората купуват основно за своите близки и приятели в чужбина. Търсят се както гривни, така и символи за украса като метла, подкова, лъжица и други. Традиционно българинът харчи между 20 и 50 лева за мартеници, показа проверката ни. Много зависи обаче дали взима само за близките, или купува за колеги и приятели.

Бургазлии често взимат мартеници и за колите си, като традиционните топки бяха изместени от бял и червен зар, закачени за огледалото.

Традиционната шевица също е добро съчетание с мартеница

Няма увеличение на цените спрямо миналата година. Хвърляме огромен труд и се подготвяме цяла зима за тези 20 дни. За нас 1 март е голям празник и залагаме на ръчната изработка, която се цени високо от хората. Разбира се продаваме и други различни видове мартеници. Недоволството ни обаче остава за тази допълнителна такса смет, която Общината изисква от нас. Цените на изработените от нас продукти са ниски, а периодът за реализиране на печалби – прекалено кратък“, споделя пред Флагман.бг търговец от площад „Тройката“.

Още 200 лв. такса се сториха много на търговците на мартеници в Бургас, жалят пред кмета новата наредба




В категории: Бургас


2
Коментара по темата
2.
Факел
29.02.2024 07:45:48
3
1
Мега тъп езически ритуал, да слагаш червен конец да те пази от уроки. Мутрата Борисов и мутpата Гешев целогодишно ходят накичени с червен конец на китката. В Стара Загора пък ръсеха захар по улиците да ставали по-малко катастрофи. Масово народа хвърля хиляди пари по знахари, ходжи, баячки и пророчици. Неслучайно сме първи в Европа по брой русофили и последни във всички останали класации.
1.
Възмутен
28.02.2024 18:47:59
6
19
Кой и защо е дал разрешение тия грозни щандове с китайски мартеници да ни препречват пътя в центъра?! Алчни общинари ненаядени!!! Като катун на площада са ги натрупали, грозно е и пречи на хората да минават!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори