×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Борисов не е чел меморандума на ПП-ДБ, но не хареса подхода – логично било да отидем на избори


Борисов не е чел меморандума на ПП-ДБ, но не хареса подхода – логично било да отидем на избори
Мария Габриел започнала да му чете по телефона текста на меморандума, но лидерът на ГЕРБ я спрял
21 Февруари 2024, Сряда, 09:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Недоволен е от смени на ръководителите на АДФИ, Агенция "Митници", ДНСК, БАБХ - според него това били регулатори

Бойко Борисов обвини ПП-ДБ в арогантно поведение по повод предложения вчера меморандум за продължаване на управлението. Лидерът на ГЕРБ говори пред парламентарни репортери тази сутрин.

Борисов каза, че в партията му още не са получили меморандума. Той не го бил чел. Вместо това вицепремиерът и външен министър Мария Габриел започнала да му го чете по телефона. Той я спрял след няколко изречения.

Най-логично е при подобен подход да се отиде на избори, посочи Борисов, но не беше съвсем категоричен. Той продължи да настоява, че към момента всички министри в правителството са на ПП-ДБ освен външният Мария Габриел. На "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) били и две трети от зам.-министрите и областните управители. 

"Интересно е, че вие ми говорите за някакъв документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, този подход е арогантен. Този подход е неприемлив, този подход изправя ГЕРБ пред невъзможност да подкрепи каквото и да било. Питам ги аз: кой съгласува смяната на най-важната агенция в държавата - Агенцията за държавен и финансов контрол. С Вили? Да угодиме на Вили? Попитаха ли партньорите си и тя в кой меморандум е записана? В кой е меморандум е записано за комисията ДНСК, в кой меморандум е записана БАБХ, в кой меморандум вчера разбрахме смяната на митниците... е направена. От една и съща партия. Еднолично в разрез на всичко, което вие цитирате в този меморандум във вчерашния ден", заяви гневно Бойко Борисов. 

След коментар на репортер на "Флагман", че това не са регулатори, лидерът на ГЕРБ се подсмихна: "Сега вие няма да ми кажете кой е регулаторът на мене. Точно на мене да ми кажете кой е регулатор. АДФИ не е регулатор, а какво е?!"

След въпрос за проектомеморандума на ПП-ДБ Бойко Борисов посочи: "Подялба на регулаторите! Коя правова държава парцелира... Аз разбирам, това е много щедро предложение към ГЕРБ - с Кирил Петков да си разделим държавата на две. Съдебна власт и регулатори. Това ми предлагат..." 

Това означавало да се загърбят парламентаризмът и опозицията. 

"Да си разделим за следващите седем години 50 на 50 всичко. В същото време целият Министерски съвет да остане техен с две трети зам.-министри и с две трети областни управители", заяви още лидерът на ГЕРБ. 

В това той не виждал никаква принципност и попита: "Защо девет месеца те сменяха поголовно всичко, без изобщо да се сетят за подобен меморандум?"

По повод заявлението от ПП-ДБ, че това е само проект, и целта е да се седне на преговори, Бойко Борисов отговори: "Ама това се прави предварително. Ако се прави проект, се сяда и се прави - идват, обаждат се и казват..."

След въпрос дали се отива на избори, той каза: "За мен от това, което са написали първите десет реда - тях ми ги прочетоха, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция."

Попитан дали ротацията ще я извърши народът на избори, Борисов отговори: "Това никой не може да предвиди."

След това той предположи, че Мария Габриел ще прочете меморандума и ще направи свое изявление. 

"Аз от името на ГЕРБ мога да кажа, че това не само че не е приемливо, а е незряло", заяви Борисов. "Цял ден сме заедно. Дето се вика, можеше да ги оставят на секретарката да ги разгледаме, да кажем каквото и да било."

След въпрос на "Флагман" как да се изберат (членовете на) регулаторите - какво е предложението на ГЕРБ, Бойко Борисов посочи: "Независимите регулатори са независими. Когато се парцелират между Борисов и Петков 50 на 50, надали това е..."

След повторно питане - ГЕРБ какво предлагат, Борисов заяви след суфлиране от репортерка и от стоящата до него депутатка Теменужка Петкова: "Има правилници и закони. Просто то не е... Повтарям - това е изключително щедро предложение, което се прави на ГЕРБ."

В крайна сметка така и не стана ясно каква е идеята на Борисов и неговата партия за това по какъв начин да станат назначенията в регулаторите. 

А на питане какво ще правят с проучвателния мандат (след като им бъде връчен от президента) - ще го върнат ли или все пак ще предложат правителство, Борисов отговори: "До 8 март има много време."

След това по традиция изявление направи и парламентарният водач на ДПС Делян Пеевски. Той отново подкрепи позицията на Борисов и изрази възмущение от идеята на ПП-ДБ за "делкане" на държавата - регулатори, съдебната власт, служби. Пеевски обаче не заговори за предсрочни избори и заяви, че е работа на ГЕРБ да преценят как да реагират в тази ситуация.

Спорът продължи с последващи коментари в кулоарите на парламента. В отделни изявления съпредседателите на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов и Кирил Петков призоваха ГЕРБ да се успокоят и да се върнат на масата на преговорите. Атанасов обясни, че проектомеморандумът е само вид политическа оферта в тази посока. А Петков припомни, че шефката на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е майка на депутат от ГЕРБ. Това било неприемливо. Кирил Петков обясни, че е дал на заден по отношение на позицията му, че в регулаторите следва да има политически лица, за да е ясно кой носи отговорност. 

Последва реакция на Тома Биков от ГЕРБ. Той призова Кирил Петков да не говори за семейни отношения в политиката, понеже неговата партия - "Продължаваме промяната", била базирана на този принцип. Биков даде пример със семейство Лорер. Той отново разкритикува подхода на ПП-ДБ с меморандума и даде да се разбере, че ГЕРБ не смятат да водят преговори на тази основа. 

Гледайте тук изявата на Бойко Борисов:

Ето текста на МЕМОРАНДУМА относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г., предложен от ПП-ДБ:

Настоящият Меморандум:

  1. систематизира приоритетите и в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.

  2. уточнява механизмите за взаимодействие и вземане на решения между страните.

Същевременно страните ще търсят по-широка обществена и парламентарна подкрепа за прилагането на тези реформи, като за целта ще изготвят и внесат специална парламентарна декларация, посветена на уредените в този Меморандум приоритети.

Страните оценяват реформите, предвидени в този Меморандум, като основополагащи за реализирането на всички останали цели на правителството и мнозинството, включително на основните външнополитически приоритети за следващия 9-месечен период:

  • Продължаване на европейското развитие и евроатлантическия курс на България

  • Влизане на страната в Еврозоната и пълна интеграция в Шенгенското споразумение.

Реформите и приоритетите в останалите сектори ще бъдат уредени в актуализираната Управленска програма и актуализираната Законодателна програма, които ще бъдат изготвени и съгласувани между страните преди гласуването в Народното събрание на кабинет с министър председател Мария Габриел.

СТРАНИ

Страни по това споразумение са коалициите ГЕРБ/СДС, и Продължаваме промяната/Демократична България

По отношение на парламентарната дейност и общо политическите въпроси страните се представляват от лидерите на партиите и коалициите.

По отношение на изпълнителната власт/правителството, страните се представляват съответно от Мария Габриел за ГЕРБ/СДС и Николай Денков – за ПП/ДБ.

  1. Цели и механизъм на ротация

1.1. Страните смятат за успешен първия етап на ротационната формула както в областта на законодателната дейност, така и за работата на правителството Денков/Габриел.

Същевременно страните се съгласяват, че е необходимо продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността да бъде потвърдено като основен приоритет на управленското мнозинство.

1.2. Ключови условия. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС декларират, че ключови условия за продължаване на споделяне на отговорността за ротационната формула във втория етап са:

  • прилагане на ефективни реформи в областта на ефективното управление,

  • продължаване на реформи в правосъдието,

  • борба с корупцията и

  • укрепване на службите и системите за сигурност.

1.3. Механизъм на действие:

Николай Денков подава оставка като министър-председател на 6 март 2024 г., независимо дали дотогава е постигнато разбирателство по всички теми.

Преговорите между двете страни се осъществяват с цел да се стигне до разбирателство и избягване на избори и за формиране на кабинет, воден от Мария Габриел като министър-председател.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.

Страните се договарят, че без изричното съгласие и подпис на всяка страна – представлявани съответно от Николай Денков и Мария Габриел и въз основа на тяхната обща аргументирана оценка, никой министър не може да бъде сменен.

При неодобрение само на едната страна даден министър запазва ролята си в кабинета.

С цел провеждането на координирана и устойчива външна политика, която се ползва с пълноценната подкрепа на двете страни, по време на настоящата и следващи ротации външната политика на страната ще се води съвместно от Мария Габриел и Николай Денков, като двамата сменят своите позиции огледално при всяка ротация, така че след 6 март 2024 г. Мария Габриел заема позицията на министър-председател, а Николай Денков заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи. При следващата ротация след 9 месеца Николай Денков става министър-председател, Мария Габриел заема позицията на заместник министър-председател и министър на външните работи. Ротациите продължават всеки 9 месеца до изтичане на мандата на настоящото правителство от 4 г.

Ротацията на председателя на Народното събрание се случва по едно и също време с ротацията на Министерски съвет, а ротацията на правна комисия се случва на всеки две парламентарни сесии, като страните отчитат, че ГЕРБ вече е във втората си парламентарна сесия на сегашния председател.

 2. Прилагане на стандартите на чл. 91б от Конституцията към органите с регулаторни и контролни правомощия, чието попълване от НС предстои

2.1. Прилагане на чл. 91б от Конституцията. Страните си поставят за цел при издигането на номинации и провеждането на процедурите за органите по чл. 91б КРБ да следват принципите на интегритет, професионални качества и доказана независимост.

2.2 Професионализъм вместо политическа лоялност. Страните ще изберат кандидатите, които в най-голяма степен отговарят на приложимите изисквания, обществените очаквания и принципите по предходния параграф. Страните се отказват от излъчването на кандидати с ярък политически профил.

2.3 Промени в ПОДНС: Страните ще внесат изменения в ПОДНС, които ще надградят парламентарната процедура за подготовка на избора на членове на органите по чл. 91б КРБ в следните насоки:

  • възможност за граждански предложения: да се предвиди институционализирана възможност организации с капацитет в съответната област да могат да предлагат на вниманието на народните представители потенциални кандидати, които да бъдат изслушани в Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество на Народното събрание, така че депутатите да могат да преценят дали формално да припознаят и внесат някоя от тези кандидатури; 

  • нарочна проверка за интегритет: да се обособи отделна проверка за интегритет (проверка за наличие на високи нравствени качества и отсъствие на корупционни индикации), предхождаща проверката за наличие на изискуемите професионални качества в ресорната комисия на НС. Проверката за интегритет ще бъде възложена на парламентарната Комисия по превенция и противодействие на корупцията като за целта ще бъдат предвидени конкретни правомощия и осигурен съответен ресурс и капацитет; 

  • подходящи срокове: сроковете за провеждане на тези процедури ще бъдат достатъчни, за да гарантират задълбоченост на всички проверки и изслушвания и реално обществено участие.

2.4 Публичен график. Страните съгласуват и обявяват предварително график на попълване на органите по чл. 91б КРБ, следвайки последователността на изтичане на мандатите им, като започват от тези, чийто мандат е изтекъл най-отдавна. Органите, в чиито устройствени закони предстоят промени преди попълването им, се обявяват и попълват отделно.

2.5 Политическа отговорност. Всяка страна издига самостоятелно кандидатури съобразно вътрешните си процедури и носи политическата отговорност за номинациите си. Всяка от страните може да припознае и издигне кандидати, представени от обществени организации, но отговорността на всяка една от страните остава към така издигнатите от нея кандидати независимо дали са представени от трети страни.

2.6 Забрана за плаващи мнозинства и зачитане на равнопоставеността на страните.

Страните се ангажират да не разчитат на плаващи мнозинства и да не прибягват до договорки с други парламентарни сили за съответни техни действия и бездействия, насочени към осигуряването на избор на кандидат против обоснованите и навременно повдигнати възражения (вето) на другата страна. При спазване на принципите в параграф 2.2 за политическа неутралност, страните ще осигурят постигането на равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган.

Случаите, в които някоя от страните предложи да бъде избран кандидат на друга парламентарно представена партия, се отчитат за номинация на съответната страна, която прави предложението, и не водят до промяна на съотношението между страните.

2.7. Консултации между страните. След провежданията на всички проверки и изслушвания на кандидатите и при наличието на съответните доклади и преди внасянето на избора в програмата за пленарна зала, страните провеждат консултации помежду си за хармонизиране на своите оценки за кандидатите. Страните уважават възраженията си, обосновани с конкретни аргументи за противоречие с принципите по параграф 2.2 и конкретните изисквания за длъжността както и други обстоятелства, които биха накърнили независимостта на органите, подлежащи на попълване и общественото доверие в тях.

2.8. Право на вето. Всяка една от страните има право да наложи вето на така предложените кандидати от другата страна, при условие че по време на изслушванията и проверката за интегритет са открити факти и данни за действия, които биха сериозно накърнили доверието в институцията, за която даденият кандидат се е кандидатирал. Страните действат добросъвестно и подхождат с уважение към всички кандидати и опазват тяхното достойнство.

2.9 Законодателни промени. По отношение на регулатори с колективно ръководство, при които в председателя са концентрирани твърде много правомощия (както например КЗК), страните поемат ангажимент да променят съответните закони с оглед на по-голяма прозрачност на процесите и по-равномерно разпределяне на правомощията между отделните членове и запазване на принципа на равнопоставеност между страните.

3. Попълване на Комисия за противодействие на корупцията - срокове и принципи. Мерки срещу прането на пари.

3.1.КПК като водещ приоритет. Страните оценяват попълването на КПК по убедителен за обществото начин и навременното стартиране на дейността на Комисията като основен свой приоритет. 

3.2. Политически неутралитет при провеждане на процедурата за подбор. Процедурата за попълване на КПК следва реда, предвиден в ЗПК и съгласно правила, консултирани с Европейската комисия - с възможност за обществени номинации, оценка на всички кандидати от политически независима номинационна комисия и достатъчен срок за обществено обсъждане.

3.3. Изисквания към кандидатите. Страните се ангажират с издигането и избора на кандидати, които в максимална степен отговарят на обществените очаквания за решителна борба с корупцията, при доказана независимост от политически и други влияния. 

3.4. Срок за откриване на процедурата. Процедурата за избор на членове на КПК следва да бъде открита най-късно преди внасяне на състава на кабинета за гласуване в НС.

3.5. Борба с прането на пари. Страните ще осигурят максимално изпълнение на мерките от Пътната карта с мерки за излизане от сивия списък. Засилване на капацитета на финансовото разузнаване.

4. Допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система

4.1 Страните се съгласяват, че в работата на Народното събрание ще бъде приоритизирана дейността на Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, като страните ще осигурят всестранен и задълбочен анализ на данните и разкритията относно неправомерни зависимости и организирани престъпни групи в съдебната система. Въз основа на изводите на временната комисия страните се задължават да предприемат всички възможни мерки за прекратяване на порочните практики в съдебната система и за ангажиране на отговорността на всички замесени лица и институции.

4.2. Страните ще обсъдят законодателни изменения, въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес и стриктни гаранции за правата на човека и интересите на правосъдието;  

4.3. Страните ще анализират мерки за прекратяване на възможностите за злоупотреби със системата за оперативен отчет и служители под прикритие към МВР и Службите

4.4. Страните ще обсъдят мерки за ограничаване на злоупотребите с прилагане на СРС; ще оценят ефективността на работата на Бюрото за контрол на СРС и ще пристъпят към приоритетно попълване на състава му. 

5. Продължаване на съдебната реформа

5.1 Страните оценяват продължаването на съдебната реформа и реформирането и попълването на институциите на съдебната власт на основата на приетите промени в КРБ за свой фундаментален приоритет.

5.2 Ще бъде изработен и приет нов Закон за съдебната власт в съответствие с промените в КРБ, който:

  • Ще предвиди подробни гаранции за спазване изискванията за деполитизация на кандидатите в чл. 130а, ал. 3 КРБ и утвърждаване на обществения характер на парламентарната квота и избор във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет на лица, които са политически независими и партийно неутрални (прилагане на изисквания, аналогични на приетите в ЗПК) включително като се предвиди възможност за предложения за членове на ВСС и ВПС от страна на Висшия адвокатски съвет, юридически факултети, както и специализирани обществени организации;

  • Ще уреди прозрачен процес за номинации и изслушвания на кандидатите за професионалната квота във ВСС и ВПС и ще гарантира честен и подлежащ на независимо наблюдение и проверка процес на пряк избор на принципа един магистрат - един глас;

  • Ще предвиди изборните членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет, които запазват своя статут на съдии, прокурори и следователи, да продължат да упражняват своите професионални функции;

  • Ще запази и развие принципа на съдийско самоуправление и ще въведе съответни форми на професионално овластяване за прокурорите и следователите;

  • Ще предвиди редовно и обективно провеждане на атестациите, които да гарантират кариерно развитие на основата на прозрачни критерии и честен процес, както и гаранции за редовно провеждане на конкурсите няколко пъти в годината и ограничаване на командироването на съдии до 1 година, съответно за прокурори и следователи - 6 месеца, без изключение;

  • Ще предвиди гаранции обжалването на кадровите решения да не води до концентрация на контрол от страна на един орган на съдебната власт, включително ще бъде обсъдена възможността жалбите срещу изборите за членове на ВСС и ВПС от професионалните квоти и срещу конкурсите за съдии, прокурори и следователи да бъдат разглеждани от смесени състави на ВАС и на ВКС;

  • По отношение на ИВСС ще предвиди половината членовете му да се номинират от общо събрание на ВКС и ВАС, и от прокуратурата и следствието, а Главният инспектор да е действащ съдия от определено ниво към момента на избора;

  • Ще бъде уредена ефективна система от мерки за превенция на корупцията и ефективни санкции срещу поведение, което уронва престижа и независимостта на съдебната власт и стандартите за професионално поведение на съдиите, прокурорите и следователите;  

Ще предвиди нов модел на вътрешна организация на прокуратурата, който: 

  • съответства на европейските стандарти и добрите международни модели,

  • гарантира съответната професионална автономия на прокурора и ограничава до минимум възможностите за нерегламентирана намеса, включително от страна на висшестоящи прокурори и административни ръководители,

  • изгражда вертикална структура, която гарантира ефективността и отчетността, еднаквото прилагане на законите и държавната наказателна политика във всички структури на прокуратурата и прозрачното и ефективно прилагане на методическите правила за дейността в досъдебното производство на прокурори, следователи и други разследващи органи,

  • гарантира възможностите за съдебен контрол върху актовете на прокурора,

  • премахва възможностите за злоупотреби с предварителните проверки,

  • урежда статута на главния прокурор и върховната прокуратура в съответствие с измененията в КРБ;

  • Ще уреди въвеждането на електронно правосъдие и гаранции за случайното разпределение на делата;

  • Ще надгради капацитета на Националния институт по правосъдието, включително като развие изследователските му функции;

  • Ще завърши прилагането на Стратегията за продължаване на съдебната реформа от 2014 г.

5.3 При избора на членове на ВСС, ВПС, ИВСС страните ще се ръководят от следните принципи:

5.3.1 Стриктно спазване на изискванията за деполитизация на кандидатите в чл. 130а, ал. 3 КРБ и утвърждаване на обществения характер на парламентарната квота;

5.3.2 Издигане и избор на кандидати за членове с доказана независимост и готовност и капацитет да работят за модернизацията на органите на съдебната власт и за издигане стандартите на правосъдието;

5.3.3 За целите на постигане на необходимото мнозинство от 2/3, страните ще оценят съвместно номинациите на други парламентарни групи и координирано ще подкрепят съответен брой кандидати, които в най-голяма степен съответстват на изискванията на конституцията и закона и принципите по параграфи 5.3.1 и 5.3.2., както и 2.1. и 2.2. по-горе. 

5.4 Страните ще започнат обсъждане на други насоки за подобряване ефективността на правосъдието и достъпа до него, като:

  • Съдебна карта и натовареност

  • Съдебни такси

  • Реформа на режима на експертизите

  • Възможности за постепенно ограничаване на формализма на НПК

  • Разширяване правата на пострадалите и жертвите на престъпления

  • Съдебната статистика

  • Електронно правосъдие

  • И др.

6. Служби

6.1. След ротацията един от основните приоритети в работата на Народното събрание ще бъде реформата на специалните служби и въвеждането на механизъм за ефективното им управление от изпълнителната власт в съответствие с член 105 от Конституцията.

6.2. Реформата се осъществява на два етапа:

6.2.1. Етап 1: промяна на процедурата за назначаване на ръководителите на ДАНС и ДАТО - с решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Двете страни се съгласяват, че промените в съответните закони, уреждащи дейността на ДАНС и ДАТО, трябва да стане до 1 юни 2024.

6.2.2. Етап 2 със следните стъпки:

1). Стратегическо планиране и оценка. Изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.

2). Законодателна реформа. Актуализиране на законодателството, регламентиращо дейността на специалните служби, и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

3). Ефективен контрол. Упражняване на ефективен контрол чрез засилване на капацитета и правомощията на Съвета за сигурност към министър председателя, с цел да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

4). Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори.

5). Реформа на системата за проверка и получаване на допуск до класифицирана информация с цел ограничаване на порочни и корупционни практики за натиск;

6). Комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи.

7. Електронно управление като гаранция за прозрачност и ефективно управление

7.1. Страните ще осъществяват широки консултации във връзка с въвеждане на прецизна уредба на ролята на системния интегратор, ефективен и прозрачен механизъм за изграждане и поддръжка на информационни системи, централизирано закупуване на стандартни лицензи и хардуер на най-ниски цени, както и кадрово обезпечаване на администрацията за управление на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността.

7.2. Страните максимално бързо след приемането на съответния европейски регламент ще обсъдят и приемат изменения в Закона за електронната идентификация, с които Министерството на електронното управление да изгради европейски портфейл за цифрова самоличност съгласно новия регламент, който да включва средство за електронна идентификация и възможност за използване на електронни услуги от мобилно устройство.

8. Изборен процес

8.1 В предстоящите 9 месеца страните ще проведат експертни консултации помежду си и с другите парламентарни групи с цел намиране на съгласие по устойчиво уреждане на въпросите, свързани с начина на гласуване (с машини или на хартия) и отчитане на гласовете с оглед повишаване общественото доверие в изборния процес.

8.2 Законодателни промени, които да осигурят справедливо представителство на всички парламентарни групи в състава на ЦИК

 


В категории: Политика


19
Коментара по темата
19.
Толупчо
21.02.2024 14:47:48
0
8
Неговите хора, четат каквото трябва и след това му го преразказват и обясняват. Общо взето той е като слабите ученици през соца, не му се чете много
18.
Той Борисов е изпран
21.02.2024 14:17:43
2
7
Дреме му на патерицата вече, квото искате правете
17.
Конституция чл 99
21.02.2024 13:46:35
2
5
Т.нар. "сглобка" и "Правителство" с ротация на две мутренски партии са противоконституционни:
ИЛИ има СЛУЖЕБНО правителство, ИЛИ има Правителство по чл.99 от Конституцията с ПОСТОЯННИ Премиер и министри от "най-голямата по численост парламентарна група" или при неуспех със съставяне на правителство, от следващата по численост парламентарна група:
https://lex.bg/laws/ldoc/521957377
16.
Хахаха
21.02.2024 12:34:41
2
16
ПП му нацепиха алабаша. Стана за смях еднокнижника/
15.
Lgbt
21.02.2024 12:23:12
5
15
"Ако някай министър бъде оспорен само от едната страна той остава на поста си." Наистина ППДБ са мега опасно вредни за страната ни. Те са политически престъпници.
14.
Няма
21.02.2024 12:19:17
8
12
Такива нагляри и нисши същества като тия от ППДБ
13.
XX
21.02.2024 12:06:59
8
12
Абе тия ПП дан'би да са учили в Харвард? Толкоз некадърно е написано!
12.
Аве, бай х0й
21.02.2024 11:55:39
1
22
Как да го прочете като той НЕ може да чете. Това недоразумение като говори срича!
11.
ОПГ-ТО на чекмеджето
21.02.2024 11:50:19
4
24
Кухото си мисли, че ППДБ, ЛГБД, ДГД, АСЛ ПЛС или както там се наричат са като ВМРО И НФСБ. Само ще слушкат и ще папкат, а той ще ги клати с 200. Май ролите се размениха толупе. Асен тръбата те е подпрял на стената и се готви да ти разбие зайчарника.
10.
до Челси Клинтън
21.02.2024 11:31:30
5
14
Май бил гледал само филма. Беше се изказал преди време, че знаел че Винету е 2 тома, а той е 3 тома. Нищо, нали е доктор? За какво му е да чете?
9.
От малък не обича четенето
21.02.2024 11:29:05
2
14
Като цяло Борисов не обича да чете много
8.
Челси Клинтън
21.02.2024 11:05:30
3
18
БОКО е чел само" Винету"
7.
Ха ха
21.02.2024 10:46:01
2
11
Чакаме ДНК от тиквено семе...
Сарафскии...де си
6.
До 3
21.02.2024 10:21:09
7
15
Ами там, в Харвард , са им я казали, но е нямало време да им обяснят значението й!
Курса им на обучение е бил твърде кратък!
5.
Дебилът от банкя
21.02.2024 10:20:12
4
24
Горкият Ганьо. Педалетките не му дават да краде и на избори щял да ходи.. Той сам казваше, че и да отидат на избори резултата ще е същият.
4.
Как да четем
21.02.2024 10:17:36
1
10
Ключовите условия ?
Ами обратно по ред!
Първо се сменят всички хора в службите и системите за сигурност с наши хора ...
Те от своя страна притискат ония служби, които трябва да се борят с корупцията , да я борят само където им се каже...
Антикорупционните служби предупреждават всички следователи, прокурори и съдии, че за всеки от тях може да се изкара нещо....
Така в крайна сметка се получава напълно ефективно управление, като ефекта е ясно в чия полза ще е !
3.
значението на думата
21.02.2024 10:11:42
3
14
меморандум е съобщение,послание,бележка,нота и пр. от този род.Няма правителство,няма парламент,няма парламентарни комисии,групи,дори конституцията е някъде натикана-има меморандум.Сигурно си спомняте един меморандум за едни батерии и тогава Петков и Василев -след скандал,естествено-въодушевено обясняваха,че меморандум не значи нищо,това е само едно намерение ,а не обвързващ договор.Сега се твърди обратното.За съжаление,в случая Борисов е прав,но може това да е ролята му в пиесата,която разиграват с цел да продължават да грабят и унищожават народа.
2.
Направо кърти
21.02.2024 10:07:54
2
1
подточка 1.2 на точка 1 "Ключови условия"....
По-общо няма как да се каже !
Може да се отнася за всяка една държава , която си изберете от картата !
1.
Магнит Твенски
21.02.2024 10:05:33
5
8
https://youtu.be/X9Oc2fIFJkU?si=3MMt-vIGe99_kFOJ
Американски или руZки агент е Тиквоний?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради
В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори