×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вместо арест, България отпратила заподозрян за схема с БГ паспорти руснак с указания да не се връща


Вместо арест, България отпратила заподозрян за схема с БГ паспорти руснак с указания да не се връща
Атанас Атанасов, който вчера бе избран за председател на комисията за Глеб Мишин, се възмути от действията на службите
15 Февруари 2024, Четвъртък, 11:45 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Най-интензивното движение на преписките е било по време на служебните правителства, обяви Атанас Атанасов

Чужд гражданин, заподозрян, че е организатор на корупционна схема за осигуряване на българско гражданство, е напуснал страната, вместо да бъде арестуван. Това съобщи съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ Атанас Атанасов пред репортери в Народното събрание. Вчера Атанасов бе избран за председател на временна комисия в НС, която да изследва случая.

Въпросният организатор на схемата за БГ паспорти се казва Глеб Мишин, който бил украинец по рождение, но всъщност вероятно бил руснак. Освен че Мишин бил пуснат да си ходи, ДАНС издала заповед той да не бъде пускан в страната.

Във връзка с началото на работата си като председател на временната комисия Атанас Атанасов съобщи "първоначалните факти, които са много обезпокояващи". 

"Това лице Глеб Мишин, за което ние говорим от доста време, се оказа, че след осветяването на неговата роля в цялата тази афера, необезпокоявано е напуснал страната. Аз очаквах да бъде арестуван този човек, защото има обилни данни, че той участва в корупционни схеми за издаване на българско гражданство с фалшиви документи. Вместо това, необезпокоявано е напуснал страната. И второто обстоятелство, което е още по-скандално - след напускането на страната Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) издава принудителна административна мярка да не бъде допускан никога да не влиза в страната. Нали си давате сметка за това - необезпокоявано напуснал и повече никога, 10 години, да не го пускаме в страната. Всичко това показва, че тази схема е работила с покровителството на службите. И ние ще работим това нещо да се изясни и да се потърси отговорност за това скандално поведение. И тук вече трябва да се види в кои моменти кои преписки са се движили, защото се оказва, че най-интензивното движение на тези преписки е било по времето на служебните правителства."

След въпрос това означава ли, че е имало протекция от президента Румен Радев, Атанасов заяви: "Аз не казвам такова нещо, казвам ви кога са се случвали тези неща. А имайки предвид, че завършващият факт в този фактически състав е издаването на указ за гражданство, възникват и други въпроси."

На питане - кога ще ги реформират тези служби, съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ отговори: "Ами нека да изясниме фактологията ето през такива казуси - какви ги вършат, и тогава това нещо все ще се случи. Разбира се, е въпрос на време."

Атанас Атанасов е оптимист, че ротацията в правителството ще се състои въпреки търканията между ГЕРБ и ПП-ДБ.

След въпрос има ли данни за други лица освен Глеб Мишин, които са участвали в схемата с БГ паспортите, Атанасов каза: "Той е организаторът на цялата тази схема. Ще изясняваме обстоятелствата едно по едно, за да видим. Тук проблемът е в това кой е слагал чадър. Покровителството е важно, защото аз това, което видях първоначално - документацията по няколко преписки, ами те са идентични, бе, по един и същ начин изглеждат. Просто е ясно, че на един ксерокс са снимани тези документи за произход, а вътре са нанасяни фалшиви данни. С просто око се е виждало това нещо и къде са, питам аз, българските служби."

Атанас Атанасов разкритикува службите и заради казуса около убития Мартин Божанов-Нотариуса: "Ако службите си бяха на място и бяха контролирали тези процеси, нямаше да го има този клуб и нямаше да се стигне дотам този да го убият, нали така?"

Създаването на парламентарната комисия за Глеб Мишин бе мотивирано от публикация в Mediapool.bg от 7 февруари със заглавие: "Схемата "Глеб Мишин": Над 4000 души от бившия СССР опитват да вземат БГ паспорт".

В нея е цитирано и изявление на Атанас Атанасов, че "това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа". 

Гледайте тук:

 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
nezavisim
15.02.2024 18:11:14
2
2
Nedorasliyat "pedya covek laket glupak " e vreme da zapocne da se zanimava lokomotivite v BDZ.
13.
*********
15.02.2024 17:15:10
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
12.
Кой ми сра в гащите?
15.02.2024 16:52:07
0
6
заподозрян за схема с БГ паспорти руснак
----
И какво излезе? Имало схема с БГ паспорти, обаче виновен бил някакъв руснак. Нашите са чисти като момина сълза
11.
До 7
15.02.2024 15:05:46
0
4
"никой от териториите"?!!
Нормално е да се подкрепяте!!
10.
121c
15.02.2024 14:46:52
3
9
Както винаги когато се изказва този елемент смесва лъжа с истина и винаги в негов интерес. Прави се на умник и голям манипулатор. Всъщност когато няма сто процентови годни доказателства за съда за дейност на чужд гражданин в ущърб на България, то това е един от способите неговата дейност да бъде пресечена. Просто му се забранява за 10 год. да влиза в страната. Атанасов това много добре го знае. Все пак като шеф на НСС е подписвал доста такива заповеди.
9.
....
15.02.2024 13:03:35
9
20
Гнома се характеризира с малък ръст, уродливо същество, което води паразитен начин на живот.
Ако сглобката се развали, няма да може да се пенсионира на синекурна длъжност, посолството вече не ги подкрепя , ще му се разширят зениците.
8.
Щирлиц
15.02.2024 12:54:25
8
20
Руснака Мишин, всъщност е украйнец !
Но е под прикритие !

Джуджето Генерал, вчера пое комисията и днес, вече е направил супер разкрития, които цял ДАНС не е успяло за месеци наред.
7.
До 4
15.02.2024 12:50:30
10
21
Не му знам нивото на грамотност,но в случая е много прав. Никой от териториите под руZко влияние не живее добре,като изключим върхушката.Това го знаят дори мигрантите от Афганистан и Сирия.
6.
Разбивач
15.02.2024 12:21:19
1
22
Разграден двор .
Наистина докато не бъдат изчистеани по улиците всички тези депутати,съдии,общинари,калинки, малинки ,мутри ,пласьори ...нема как България да има бъдеще.
Народа трябва да се вземе в ръце и просто няколко човека да бъдат заличени за назидание на всички.
Надявам се народа да се събуди скоро
5.
Ефрейтор Атанасов
15.02.2024 12:18:53
22
14
Като малък юноша бях изнасилен от Руснак ,много мразя Русия .
4.
До 3
15.02.2024 12:17:26
24
21
България няма да се оправи, докато неграмотни олигофрени като теб, могат да гласуват!!
3.
Казвах ви
15.02.2024 12:09:53
15
23
Докато не се изхващат сички руски кавали от Царя до Падаря България нема да се оправи
Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ
2.
Някой
15.02.2024 12:03:31
8
19
Това правителство управлява вече 9 месеца В парламента се направиха какви ли не промени и се приеха какви ли не закони.Данс който всички знаят че е зает по върховете от хора назначения от радев без да се съобразява с нищо и никой .Продължава да си работи с кадрите на....Радев????
Невероятно но факт!!!
1.
Боцмана
15.02.2024 11:55:19
31
26
Ами ге всъщност всички в Украйна са украинци по рождение, но "в същност вероятно са руснаци "!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори