×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдия Цариградска иска ВСС да я изслуша за случая "Нотариуса"


13 Февруари 2024, Вторник, 12:21 ч.
Автор: Флагман.бг

Съветът заседава по казусите около убития Божанов, но са поканени само Сарафов и журналистът Николай Стайков

Съдия Владислава Цариградска настоява да бъде изслушана днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по казуса с убития на 31 януари Мартин Божанов - Нотариуса. Колегията е включила темата в дневния си ред, но е поканила само и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, който освети дейността на Божанов през 2021 г, пише вестник Сега.

Цариградска обаче припомня на ВСС, че "първите публични разкрития за организирана група за оказване на натиск върху съдии" са направени от нея със сигнал именно до съвета на 10 февруари 2020 г. Затова и тя смята, че личното ѝ участие и представяне на значимата информация, ще помогне за разкриване на цялата истина.

В искането до ВСС, депозирано снощи, с което "Сега" разполага, Цариградска пише, че фокусира вниманието на членовете на органа върху пет аспекта, "на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им". Това са активното и основно участие на определени медии в натиска върху съдиите; политическото влияние както върху горните медии, така и върху управлението на съдебната власт; бездействието на прокуратурата да разследва тежки криминални заплахи спрямо съдии; участието на магистрати от върховна прокуратура и специализираното правосъдие в мрежата за натиск; злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо магистрати с цел постигане на горните цели.

След това съдията подробно излага всички факти на натиска срещу себе си, който започва с публикации в кафяви медии. А също и как когато е бил подаден сигнал за натиск върху съдия Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд прокуратурата е започнала разследване за подкуп срещу магистрата, вместо да провери заплахите срещу него.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши преди седмица да покани на изслушване днес Сарафов и Стайков, който освети Божанов през 2021 г. Активността на съвета сега е провокирано от информацията, че Божанов е въртял частен клуб SS, където са се събирали "съдебни съмишленици". Правосъдният министър Атанас Славов вече се закани да инициира дисциплинарно производство срещу всеки магистрат, чието членство в клуба се потвърди. Има опасност обаче целият скандал да бъде потулен точно като "изгърмят" треторазрядните бушони по веригата, коментираха магистрати пред "Сега".

Сарафов се очаква да предостави справка за движението и резултатите от всички проверки и досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск върху съдии от Мартин Божанов-Нотариуса.

Известно е, че в момента Софийската градска прокуратура работи по разследване за имотни измами, пране на пари и натиск върху съдии. Става дума за случая със съдия Цариградска. Тя отдавна даде гласност на това как е била притискана да си направи отвод по имотно дело, гледано от нея, докато е правораздавала в Районния съд в Луковит. Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са с назначена охрана заради това. Интересното е обаче, че самата Цариградска, която е ключов свидетел, но не е разпитана пред съдия, няма охрана по линия на прокуратурата, въпреки че още през юли м.г. пише до прокуратурата, за да обърне внимание, че след разпита си срещу нея се активизират жълтите медии, което тя приема като предупреждение. "Считам, че "залогът" за потенциално засегнатите от разследването лица е изключително висок, затова и поставям на Вашето внимание необходимостта да оцените рисковете, които са възникнали или могат да възникнат във връзка с участието ми наказателното производство", пише тя до прокуратурата. "Сега" разполага с документа. Отговор и до днес няма.

Тук изниква и въпросът защо Съдийската колегия не реши да извика и съдия Цариградска за изслушването днес. То започна в 9.30 ч. и се излъчва онлайн на сайта на съвета. Кадровиците обаче отказаха да разместят дневния си ред и започнаха заседанието с избор на шеф на Районния съд в Мадан. От заседанието днес отсъстват Драгомир Кояджиков, по чието предложение е изслушването, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев.

Междувременно в петък Сарафов лично поведе десант в Софийската районна прокуратура, където започна ревизия на всички преписки, свързани с Божанов. Известно е, че много от сигналите срещу него са потъвали именно там.


В категории: Темида


1
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
1
Коментара по темата
1.
111
13.02.2024 13:38:54
0
3
Обществена тайна е ,че съдебната система е прогнила. Но какво от това "за кокошка няма прошка– за милиони няма закони" 90% от прокурори и съдии са доста богати хора.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори