×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вече и Паисий Хилендарски е македонец


Вече и Паисий Хилендарски е македонец
Най-страшното е, че РСМ пишат своята история, опитвайки да откраднат нашата
06 Февруари 2024, Вторник, 17:50 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

По-възрастните в РСМ, техните т.нар. историчари, политици и т.н., също знаят, че лъжат и фалшифицират. Но какво от това?

На фона на всичко случващо у нас, на фона на редиците проблеми, това е някакъв бял кахър. Да си пишат каквото искат, истината не може да бъде променена, историята няма да я пренапишат, нали така се успокояваме?

Кой се интересува от техните брътвежи? Това обаче е проблемът. По нашите ширини – тоест у нас, българите отлично знаем фактите, има редица източници, архиви, имаме и родова памет. По-възрастните в РСМ, техните т.нар. историчари, политици и т.н., също знаят, че лъжат и фалшифицират. Но младите са сериозно индоктринирани, расте поне второ поколение, което искрено вярва на написаното в учебниците им, на това в медиите, на думите на техните управляващи, на тяхната Уикипедия, ако щете – българите сме фашисти, окупатори, присвоили сме си техни личности, променили сме произведенията им, искаме да откраднем техния език, оспорваме съществуването им.

Е, и какво от това – пак ще възрази някой, кой се интересува от глупостите им? Интересуват се, все повече се интересуват, а им и вярват. А това, колкото и несъществено да звучи на някои, е проблем. Проблем е, защото рано или късно, със сериозните суми, които инвестират в лобисти, с различните организации, които наемат, за да лансират тяхната „истина”, ние ще сме принудени да влезем в ролята хем на доказващ безспорното – което вече по един или друг начин правим, хем на правещите отстъпките – които също всъщност отдавна правим.

Уверенията, че махнем ли ветото, „братята” македонци ще го оценят и ще се смирят, много бързо се опровергаха. Те не спазват нито Договора за сътрудничество, нито т.нар. „Френско предложение”. Учебниците им продължават да преливат от яростна антибългарска пропаганда, политиците им са все по-ожесточени срещу нас, медиите им ежедневно леят омраза срещу България и хората с българско самосъзнание в пределите на РСМ. Обиди, побоища, палежи на наши клубове – вече свикнахме.

Какво печелят?

Например още през 2021г. „Обединена македонска диаспора” (ОМД) със седалище във Вашингтон, която е считана за близка до антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ, внесе проект на резолюция в Конгреса на САЩ, твърдяща, че първият македонец в Америка е дошъл заедно с Христофор Колумб през 1493г. Тогава, след реакция на македонските българи по света, а не поради адекватни политически действия от наша страна, резолюцията не беше приета. Но миналата година те отново се задействаха, като „отстъпиха” 400 години, твърдейки, че македонците са дошли в Америка през 1880 г. Няколко пъти Скопие се опита да манипулира американски сенатори, като единствено поради адекватната намеса на „Сдружението на потомците на бежанците и преселниците от територията на Северна Македония и приятели”, не се стигна до подобни чествания на „езика, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към Съединените щати” – както именно беше формулирано предложението им.

Това обаче не попречи на РСМ да се задейства съвсем официално, за разлика от нашите апатични управляващи, като техни организации и политици предупредиха, че ще търсят защита от ФБР, заради действията на Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, защото изпратил писмо до някои американски сенатори, в което обяснява, че „Македония е географски регион, който принадлежи на територията на четири различни суверенни държави: България, Гърция, Албания и Северна Македония (бивша югославска република, независима от 1991 г.). „Терминът „македонец“ не е и не може да носи никакво отношение към конкретна македонска етническа група в годините преди 1944 г.“

Но тази информация беше съвсем бегло отразена у нас, въобще не стана ясно как и дали въобще нашата страна официално ще защити Станков, за разлика от РСМ.

Няма българи, всички са македонци

Стигна се дотам да трябва да оборваме явни инсинуации и фалшификации.

Да си припомним за Димитър Талев, чийто живот е свързан с борбите за Македония и съдбата на българите там. Но през 2001г. наследниците му разбират, че „Илинден“ е преведена без тяхно знание, а през 2016г. се оказва, че години по-рано македонците си позволяват да преправят и „Железният светилник“, и „Преспанските камбани“. Освен че са издадени незаконно и не са заплатени авторските права на наследниците на писателя, „братята” македонци си съчиняват или махат цели пасажи. Корекциите са на всички места, където Талев споменава „българи“, „български“, „България“ и пр. Те са променени и преведени като „македонци“, „македонски“ и „Македония“.

Не са пощадени и братя Миладинови, както и издаденият от тях сборник „Български народни песни, който е представен в учебниците в РСМ като „Зборник на народни македонски песни“...

Нееднократно и наши официални лица, сред които и евродепутати, не бяха допускани на територията на днешна Македония. Уж писахме ноти, уж МВнР осъди тези действия, но това бяха поредните празни приказки, изречени от наша страна, които вятърът отнесе без посока. Трябваше да честваме заедно исторически личности – и тази година нашата официална делегация не беше поканена (допусната) от македонска страна при отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а трябваше да го направят извън официалната програма.

Прокуратурата в Битоля пък повдигна обвинение в расизъм срещу Председателя на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля, Любчо Георгиевски, а клубът беше заличен от централния регистър на РСМ, в Охрид жестоко бе пребит и секретарят на местното българско сдружение Християн Пендиков. Ние отново писахме протестни ноти...

Толкова сме клети, че допуснахме дори синът на една от най-заклетите българомразки – политикът Солза Гърчева, да стане член на Столичния общински съвет (Андрей Зографски от „Спаси София”). Въпросната е категорична – българите сме фашисти, татари, изнудваме македонците, изопачаваме историята, пренаписваме я. Но ние си избрахме нейното отроче да взима решения в СОС.

Неразбираемата ни позиция

Поради непостоянството на нашите дипломати, поради колебливата позиция на управляващите ни, дори поради сваленото вето, в РСМ се почувстваха окрилени.

Стигна се дотам нееднократно от ЕС и САЩ да ни порицават, че без никаква причина бавим присъединяването на РСМ към Съюза. Позицията ни продължава да среща дълбоко неразбиране сред партньорите ни, а откъслечните действия на родни активисти, които се опитват да пробият в РСМ, защитавайки интересите на страната ни и на хората с българско самосъзнание там, са обречени на неуспех, защото това не е държавната ни политика, съответно финансирането е малко, трудно осигуримо и несигурно.

Не бива да забравяме, че ЕС следва цели, които са определени като ключови за Съюза, а те са над тези на всяка страна-член. Има широка подкрепа за даване на зелена светлина на страните от т.нар. Западни Балкани, защото регионът е стратегически. Най-простичко казано - присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз се очаква да е онзи инструмент, благодарение на който ще се намали влиянието на Русия (основно) и на Китай в региона. И обратното – ако РСМ, Албания, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора не се присъединят по-скоро към ЕС, това ще доведе до дестабилизиране на района.

Истината е, че още от самото начало ние, а не РСМ, сме в международна изолация по въпроса за члнството им в ЕС. И разчитайки явно само на това, че истината е всичко и е достатъчна, нашите политици апатично наблюдаваха случващото се. Докато през това време РСМ отделиха милиони, за да запознат както САЩ, така и ЕС с тяхната „истина”. Инвестираха в различни кампании, платиха на организации, които освен, че навсякъде представяха историята според македонците, дискредитираха България. Стигна се дотам да трябва да се молим да стигнем до гроба на Гоце Делчев, да трябва да уверяваме, че този или онзи писател, владетел или общественик е българин, макар да има хиляди документи, които доказват, че е бил наш сънародник, макар че някои лично са го зявявали приживе.

Ако това се случи на някоя друга страна, действията нямаше да са само моментално връщане на ветото, а и мигновено приключване на всякакви отношения с РСМ, докато не преосмислят позициите си и не започнат да спазват договореното, най-малкото – да спрат с фалшификациите. Но не, нашите мишки по върховете само изцвъркваха по някоя и друга дума, че това не било хубаво, докато чиновници в МВнР пишеха поредната безсмислена протестна нота.

И вероятно, а и с пълно право, партньорите ни по света заключиха, че явно истината е някъде по средата или по-лошо – ние притискаме с невъзможни и измислени условия клетничетата от РСМ.

И се връщаме в началото – може да ни изглежда нелепо, може да се смеем, можем да заключим, че писанията в македонската Уикипедия са дело на шизофреници – факт, но явно сме безсилни да отстояваме истината и след година, две, пет, децата в РСМ ще са убедени, че Паисий е бил техен монах, поредната историческа личност, присвоена си от наглите българи. А светът ще чува и чете повече за позицията на РСМ, защото ние не смеем да защитим интересите си. И архивите ще са подменени, и писанията ще са фалшифицирани, и истината ще е потъпкана.

Третират ни като безгласна буква, сякаш не те, а ние се надяваме на членство в ЕС, сякаш не те, а ние имаме да изпълняваме условия, сякаш не те, а ние нямаме думата, сякаш не те, а ние се опасяваме да не ни наложат отново вето. И най-страшното е, че РСМ пишат своята история, опитвайки да откраднат нашата.

 


В категории: Политика


21
Коментара по темата
21.
българин
07.02.2024 10:01:02
0
7
А нашите дипломати защо спят, а не бранят националния ни интерес? Или само заплати получават и обикалят света.
20.
@@@
07.02.2024 08:54:02
0
8
От както е създадена тази изкуствена държава ,те непрекъснато си присвояват и прекрояват историята.При посещение още през 1998 година в църквата на Климент Охридски бяха заличили името на българския цар и царица и написали "Дечин".В къщата на братя Миладинови, там където на сборника е написано български народни песни го бяха прикрили с лист хартия.Просто България ги остави без да се противи на фалшивата им измислена история.
19.
Чарли
07.02.2024 07:32:41
9
7
Не сме качествен народ щом избираме руски агент за държавен глава, ДС изтърсак за кмет на София, а руските агенти са навсякъде в държавния апарат. Управляват ни идиоти, илитерати, национални предатели…
18.
Ал
07.02.2024 07:11:36
0
9
Е то и Батман е от Прилеп.!!!
17.
105 кила
06.02.2024 23:00:08
0
12
Аз съм фен на македонска реч. Като я чуя ми идва адреналин и единия без да искам го накарах да фъфли а другия рецитира АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ. Пробвайте ги и ще видите колко са послушни. Само така ще ни имат уважението.
16.
Мда
06.02.2024 21:40:25
0
20
Първия македонски космонавт е Нийл Амстронг ! Да се знае !
15.
Простоватия човек лесно се манипулира
06.02.2024 21:34:48
1
11
С християнско население колкото Пловдив, което май все още не осъзнава какво му се е случило след разпада на Югославия няма как да може сам да ръководи съдбата си и за това сръбската злоба към България , руската алчност за влияние и подкупните им душици ги ръководят и размотават на където си искат .
14.
Абориген Балкански
06.02.2024 21:32:51
0
10
Не само той , сицко шо е маке все е юнак /аналогията с украинците не е случайна
13.
XX
06.02.2024 20:47:10
9
11
На 2 Април 2023 година 85% неграмотни про'с'таци гласуваха България да слугува на ЕС и Вашингтон и да им предава още от суверинитета си (процес започнал с влизането и в ЕС но ускорен при Тиквата, при която даже африканските държави не сключваха договори с евроатлантическа българия, а преговаряха с Брюксел).
Факт.
12.
*********
06.02.2024 20:04:22
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
06.02.2024 20:03:43
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
10.
ХХ
06.02.2024 20:01:36
13
8
За какво и е история на евроатлантическа българия, за която гласуват 85те % неграмотни про'с'таци?
Най-добре да се продаде историята и сега, преди да е станало късно и да е изчезнала.
Може път да се покрие по една "европейска МРЗ" или "достойна пенсия" на про'с'таците гласували на 2 Април за ЕС.
9.
Филип Македонски
06.02.2024 19:59:31
3
5
Всички са македонци и българите са македонци,а македонците са промити глави за съжаление..,нали затова убиват Г.Димитров запротивил се на Тито и Сталин,после посмъртно казват,че точно той е виновен.
8.
Бургазлия
06.02.2024 19:58:00
5
7
Е къде са писали , че е македонец?
Пише възрожденец от България с македонско потекло? Е кое не е вярно.
Кой българин с потекло от македония не го е казвал?
Тодор Александров какво е казал , а?
7.
Анонимен
06.02.2024 19:08:48
0
33
Северна Македония е създадена за да има напрежение на балканите дали със нас , Гърция или Албания но не със Сърбия. Защото Сърбите ги създадоха
6.
до 3
06.02.2024 19:06:57
1
18
Напиши тук някой македонски цар!
5.
Den
06.02.2024 19:03:57
1
11
По логиката на Путин е време за сво.
4.
.
06.02.2024 19:03:15
8
9
Флагмен са утайката на болното ни общество.
3.
3
06.02.2024 18:46:05
0
23
Ханко не се излагай. Купища са. Дори в НИМ. Друг е въпросът, че древните македони няма нищо общо със северно македонците. Последните масово крадат българска и гръцка история.
2.
Tiriol
06.02.2024 18:41:18
4
24
Да затварят границата с Северна Македония. Аз вече съм бил 4 македонеца и съм пламнал една кола. Тия не ги харесвам.
1.
Ханко Брат
06.02.2024 18:35:02
1
41
Някой виждал ли е в музей монети от македонски цар???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори