×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокатка от Бургас настоява за боди камери и в линейките заради агресията срещу медици


Адвокатка от Бургас настоява за боди камери и в линейките заради агресията срещу медици
Камерите ще се включват само при наличието на агресия, както и при влизането в опасен квартал или при преглед на психично болен, обясни адвокат Пехливанска
30 Януари 2024, Вторник, 08:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Според директора на ЦСМП д-р Асен Кърджиев обаче те не са чак толкова необходими на този етап, а имало много по-сериозни проблеми

Линейките в Бургас да бъдат снабдени с боди камери като тези на полицейските коли, които да бъдат включвани при агресия срещу екипите на „Спешна помощ“, както и при влизане в опасен квартал или при преглед на психичноболен пациент. Това предлага адвокат Пехливанска от Съюза на парамедиците. Пред бТВ тя каза, че идеята не е нова и такива уреди вече се използват в много европейски страни, както и в Австралия, и в САЩ.

Адвокат Пехливанска е и парамедик, уточни кореспондентът Лора Стаматис. Тя учочни, че Съюзът на парамедиците е нова организация, която обаче активно се бори за подобряване на условията за оказване на първа помощ на пациентите. Основан е преди около година. 

Обучени парамедици, макар и все още малко на брой, работят в някои от центровете за спешна медицинска помощ, добави Стаматис.

„Идеята за поставянето на боди камери в линейките е разпространена в почти целия свят. Поводът, по който ние повдигаме въпроса, е заради зачистилите инциденти и проблемите с наши колеги от спешните екипи, които са подложени на вербално и физическо насилие от пациенти“, каза адвокат Пехливанска.

„Именно това ни накара да повдигнем този въпрос, да видим как колегите в другите държави са се справили с подобни ситуации и да установим дали е имало ефект от тези мерки. Една от тях е въвеждане на боди камерите. Колегите са използвали и видеорегистратори, както и стационарни камери. Това е предимно за защита на екипите на Спешна помощ“, добави тя. 

„При нас, за разлика от полицаите, има определена специфика на работа и затова камерите ще се включват само при наличието на агресия, както и при влизането в опасен квартал. Възможно е камерата да се включва и при работа с психично болен човек“, посочи още поясни юристът-парамедик.

„С колегите, с които съм разговаряла, всички са „за“, особено по-младите, които са работили в чужбина или са пътували чести и са видели ползата от това“, добави тя.

Лора Стаматис пък сподели, че за съжаление не е успяла да разговаря с работещите в спешната помощ, тъй като директорът им д-р Асен Кърджиев им забранил да говорят пред камерата. Според него камери не са чак толкова необходими на този етап, а имало много по-сериозни проблеми. Неофициално обаче негови служители признаха, че тези устройства могат да са им полезни при агресия или при фалшиви адреси. 

„Във Великобритания, където боди камерите са първо въведени в света, са доказали своята ефективност. Там са имали много случаи на насилие спрямо спешни медици. В Австралия и в САЩ също са много разпространени, както и в други европейски държави“, каза още адвокат Пехливанска. 
 


В категории: Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
медик
30.01.2024 12:26:26
0
3
Въпросът е доста деликатен. От една страна ще се следи работата на медиците, оказват ли адекватна и своевременна помощ , но от друга дали пациентите ще искат да излагат на показ своето тяло ?
А що се отнася до закъсненията трябва да се знае, че почти винаги причината не е в самите екипи, а в тяхната недостатъчност , заетост и факта, че твърде много се злоупотребява и се подават сигнали за посещения на НЕСПЕШНИ случаи !
13.
Марк Твен
30.01.2024 10:01:39
1
3
Вярно! Москов такъв "отпечатък" остави в здравеопазването... Навсякъде по света щяха да го съдят за държавна измяна, само не и тук.
12.
бай Митко
30.01.2024 10:00:14
4
4
Болниците са търговски дружества от времето на иван костов! Интересното е с какво търгуват ...? Българските медици са герои!
Държава в която бият доктори, учители и полицаи, то тази държава пиши я бегала!!!
Денонощно работещи камери трябва да се монтират на министрите, депутатите и партийните босове!
11.
Грешките на лекарите
30.01.2024 09:52:21
0
8
Бялата мафия
10.
Много добра идея!
30.01.2024 09:50:26
1
10
Така ще излизат и записите за агресията на лекарите и шофьорите към пациентите. Случи се с полицията, ще се случи и тук. Агресията винаги се представя еднопосочно(пациент към лекар; ученик към учител; гражданин към полицай), но се забравя, че обратната посока много по-често се случва. И да, пациенти, граждани и ученици са потърпевши не по-рядко от агресията на самозабравили се индивиди. Така че, давайте! Слагайте и пускайте записите за да видим какво наистина се случва и в тези среди!
9.
До 5
30.01.2024 09:46:06
4
9
Забавянето на екипите не е по тяхна причина!!! Проумейте го!!! Звъниш на 112, на телефониста обясняваш, а той те пита за суматилъка ненужни подробности и т.н препредаване. И сигнала пристига в бърза помощ след 15-20 минути - загубено време!
На 20.01. се обаждам от Казанлък на 112, обяснявам, телефониста казва, че ще ме свърже със Стара Загора и там обяснява, от там ми казват, че ще съобщят на БП в Казанлък. Тъй като се обаждах от рецепцията на хотел и срещу мен имаше часовник, тези обяснения и прехвърляне от един телефонист на друг продължиха точно 12 мин. и 40 секунди. Линейката дойде на 20-тата минута. Много любезен мед. екип.
Така че за забавянето на линейките мед. екипи нямат абсолютно никаква вина, но те опират пешкира заради ненужния тел.112.
През онова "лошото" време телефоните бяха директни:
150 - Бърза помощ
160 - Пожарна
166 - Полиция
8.
Амииии
30.01.2024 09:39:13
0
12
Всички трябва да имат. За полицаите е оправдано да имат камери. Те са корумпирани. Лекарите се превърнаха в бизнесмени.
7.
Реалист
30.01.2024 09:33:54
0
9
Предлагам всички институции задължително да имат, но всеки който има работа с институции да има право да ползва бодикамера и записът да важи, колкото важи и този на лекаря. Нека се види и отношението на институциите.
6.
Спасов
30.01.2024 09:29:58
0
9
Бас държа, че точно лекарите и фелдшерите от Спешната помощ ще са първите, които ще възроптаят срещу тези камери. Защото тогава ще се видят и техните действия и често грубото и неадекватно отношение към умиращи пациенти. Ще лъсне цялата истина за причините да ги бият!
5.
.
30.01.2024 09:28:41
1
3
До 4 те изобщо нямат отношение, всичко е за кинти , болниците са търговски дружества. И какво ли значи опасен квартал, бронкс куинс джърси синя зелена зона? Никой не си прави труда да чете здравно досие, назначени терапии през годините, лекуващи лекари(защото вече ги няма или избягали в чужбина).За несвършената им работа или за лошо свършената им не-работа се винят пациентите. А в системата най-отгоре кадруват и престъпници. Агресия имало. Не агресия ами с трактори трябва минат хората през БЛС и имотите на шефове на болници и разни адвокатки и политизирани "лекарчета" като Москов с пурите на черепа и съпартиеца му с присъда марешки.
4.
Ако
30.01.2024 09:27:46
4
4
имаш паднал в безпомощно състояние твой близък, на 3 минути пеша до болницата, линейката дойде на 40-та минута , и лекарите, сестрите и шофьора са още с чашите кафе в ръцете си и се влачат като охлюви, оправдано ли ще бъде да проявиш агресия?!
3.
Добре
30.01.2024 09:09:07
1
9
Добре, но тогава ще се види и съвсем не рядкото студено не човешко отношение на лекарите към пациентите.
То ясно, че тези хора при тези условия няма как да са мотивирани, но все пак.
Полицаите им сложиха камери за да се гледа как мачкат хората, а на лекарите слагат камери за да се види как хората ги мачкат, но ...да не се окаже двустранен процеса на мачкане
2.
Не!
30.01.2024 09:02:46
3
7
Абе не се прави така , кога ще го разберете? Не можеш да сложиш на всеки човек камера и полицай. Нито австралия нито сащ, нито великобритания са примери за здравна система, точно обратното. Проблемът е другаде! Той е точно в такива папагалщини. Москов по същият начин искаше да жигосва хората като добитък и престъпници с пръстови отпечатъци, понеже така правили с мигрантите в Турция. Кога ще започнете да имате собствено мислене и да изхвърляте от системата такива като Москов и Пехливанска. И то навреме, а не да ги давате по телевизията и да ги обличате във власт.
1.
НАИСТИНА Е ДОБРЕ ДА ИМА
30.01.2024 09:02:22
4
10
ДОБРЕ Е ДА ИМА КАМЕРИ.ТАКА ЩЕ СЕ ПОВИШИ И ОТНОШЕНИЕТО И НА МЕДИЦИНСКИЯ ЕКИП.ЛИЧНО АЗ СЪМ ПРИСЪСТВАЛ КОГАТО Е ПРИСТИГАЛА ЛИНЕЙКА ЗА ДА ОКАЖЕ ПОМОЩ НА ЖЕНА ,КОЯТО ВИДИМО БЕШЕ БЕЗПОМОЩНА И В НЕАДЕКВАТНО СЪСТОЯНИЕ.ШОФЬОРА ДАВАШЕ АКЪЛ НА МЕДЕЦИНСКИЯ ЕКИП ДА Я ОСТАВЯТ НА ЕДНА ПЕЙКА ,ЗАЩОТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПОНЕЖЕ НЕЗНАЕЛИ КАКВО И ИМА.КОЕТО В КРАЙНА СМЕТКА ТАКА И СТАНА.ТАКА ,ЧЕ СЪМ ЗА ДА ИМА КАМЕРИ ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ПОКАЗВАТ И ДРУГАТА СТРАНА НА МОНЕТАТА.НЕ ОПРАВДАВАМ НАСИЛИЕТО-НАПРОТИВ ,НО МНОГО ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ ЛИЦА НЕ СИ ИЗПЪЛНАВЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА А ГЛЕДАТ ДА ИМ МИНЕ СМЯНАТА.ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ТЕЗИ В БОЛНИЦАТА(ПЪРВА ПОЛИКЛИНИКА)КЪДЕТО СИ ЖИВЕЯТ В КОМУНИЗМА И СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ВСИЧКИ СА ИМ ДЛЪЖНИ И ЧЕ ПАЦИЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ЧАКАТ С ЧАСОВЕ ДЕЖУРНИ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ,ЗАЩОТО ТЕ ПИЯТ КАФЕНЦЕ С КОЛЕГИ ИЛИ ТАКИВА ,КОИТО ПО ВРЕМЕ НА ВИЗИТАЦИЯ СА ПО МОЛОВЕТЕ.ИНАЧЕ ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ,ГОЛЯМО РЕВАНЕ ЧЕ СА ВСЕ НЕОПРАВДАНИ.МНОГО ОТ ТЯХ СИ ГУ ЗАСЛУЖАВАТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори