×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нямам амбиции да оглавя НСОРБ, има и други опитни кметове в България


03 Януари 2012, Вторник, 19:44 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА

Аз съм кмет на БСП, но работя с ГЕРБ, защото в моя случай партийната принадлежност е без значение

- Г-н кмете, прибрахте се в навечерието на Нова година от Велико Търново, където получихте символичен чек за 1,3 млн.лева от премиера Бойко Борисов и строителния министър Лиляна Павлова. Посочиха Ви като един от отличниците на тази церемония. За какво конкретно става въпрос?

- Това беше тържествената част по връчването на договорите за изграждане на т.нар. центрове за настаняване от семеен тип. Това е реализация на политиката за деинституционализация на заведенията за деца с увреждания (виж видеоматериала). При нас сумата е малко над милион и триста  хиляди лева. С нея ще бъдат изградени две защитени жилища в Карнобат, в които ще могат да бъдат настанявани до 14 лица (12+2). В двата дома ще осигурим 19 работни места. По този начин ще затворим цикъла в Карнобат. Първото ни защитено жилище е в Искра, то ще продължи да съществува, двете ще са в града. След като децата навършат 18 години ще могат да бъдат настанявани в домове за възрастни с увреждания, какъвто вероятно ще стане домът в Искра. Ние се готвихме много отдавна за този проект, може да се каже, че бяхме едни от първите с разработката.

- Получихте пари за две сгради, това не е ли твърде много за община като Карнобат, Бургас не успя да се класира с нито една?

- Бургас ще има 4 или 5 такива жилища, но там не можаха да се подготвят за първия етап заради проблем с терените, защото има специално изискване – да бъдат в града, близо до болница, до учебно заведение, да бъдат осигурени нормални комуникации на децата. Бургас разполага с терени, които са общинска собственост, но в периферията на града и колегите търсят в момента възможности за намиране на подходящи места. Бяхме 22 общини, които получиха такава помощ – някои доста повече от Карнобат. Например във Видин отидоха близо 2.5 млн.лв. Но за нас са напълно достатъчни 1.3 млн. лв., живот и здраве до края на годината (2012 г.) ще реализираме двете сгради. Целта е децата да живеят в среда максимално близка до семейната.

- Разкопахте центъра на града, няма една увеселителна лампичка, за да подсказва за новогодишното настроение на хората. Падат, стават. Кога ще приключите строителните дейности и ще го отворите?

- Фирмата има срокове за изпълнение. Истината е, че ние сме малко недисциплинирани. Обектът е ограден, но ние сами нарушаваме забраните, даже виждам, че някои шофьори местят ограниченията, за да могат да влязат с автомобилите си – пречат на строителите, пречат и на себе си, коли пропадат в дупки. Аз се опитах да се извиня на нашите съграждани за неудобството, да обясня, че е временно, обещал съм до 24 май 2012 г. проектът да бъде изцяло завършен - от читалището да парка включително, с паметника,  амфитеатъра, с хубавата сцена. Проектът е за 5 млн.лв. А иначе центърът на Карнобат и сега грее, но не можем да сложил елха в руините. Украсили сме няколко елхи в пространството между църквата и съда, там е проходимо, хората могат да преминат спокойно и там има настроение.

- Днес (29 декември), по време на сесията, Вашият предшественик Атанас Атанасов ви уличи в корупция заради идеята да дадете на концесия градския парк. Даже каза, че знаел името на концесионера.

-
Какво представлява паркът ни сега, като изключим двата красиви обекта „Мираж“ и „СПА хотел Парк“, който граничи с него?!

- Каква е битката в крайна сметка?


- В крайна сметка  не знам каква е битката. Тук се казва защо нещо се прави.

- За колко години ще дадете градския парк на бъдещия му стопанин?

- Общинският съвет ще реши, но нормално концесиите са от 20 до 30 години. Ние заварихме парка първия мандат в окаяно състояние - нямаше нито една лампа, която да свети. Сега с това осветление, което ще бъде направено, а то струва пари, също водата струва пари, охраната струва пари - нещата са различни. Съвсем нормално е концесионерът да търси начини да спечели. Ако сложим и 1.5 млн.лв. да ни плати, колкото струва изграждането на парка, концесионер няма да дойде никога.   Аз се съмнявам, че и дори сега, при тези условия, които ще поставим, ще дойде някой.

- Какви са условията?

- Още ги няма. Това са подготвителни действия. Но аз съм обиколил половината ЕС, публично-частното партньорство навсякъде е  форма за стопанисване на такива обекти. В противен случай ние трябва да бръкнем в джоба на нашите съграждани и да осигурим тези разходи – за метене, за поливане, за осветление.

- Какво ще печели концесионерът?

- Да печели например от детски кътове, батути, които се надуват... да оформи красива градска среда за отдих и развлечение.

- Басейнът-клоака в тази част ли е?

- Басейнът не е в тази част, той не попада там. Там могат да бъдат сложени преместваеми съоръжения. Има една сграда, която може да бъде ремонтирана.  И пространството наоколо позволява през лятото майките в ограден двор да има къде да си оставят децата. Сградата е останала от бившото предприятие „Градини и паркове“.  Може да се реновира.

- Чувала съм за тази концесия още по времето на г-н Атанасов като грандиозно начинание, но доникъде не се стигна?

- Да, така е, но се подготвяше само басейнът.  Не го дадоха и в последствие басейнът беше комплектован с голяма част от парка, но също не се явиха потенциални инвеститори. Аз също се съмнявам, че ще намерим, но трябва да го обявим, в противен случай ще харчим много собствени средства за поддръжка и опазване.

28 декември 2011 г., кметът на Карнобат Георги Димитров получава символичния чек от премиера и строителния министър Лиляна Павлова

- Увеличихте ли местните данъци и такси?

- Не, пари в общинската хазна ще влязат от наеми на терени, сгради, земеделски земи, от данък сгради, такса смет и битови отпадъци...

- Не споменавате двата големи проекта за ветроенергийните паркове. Правителството лошо притисна този тип инвеститори. Отказа ли се испано-гръцкият консорциум от строежа на вятърната централа, която трябваше вече да е осигурила 200 временни работни места?

- Цели четири точки от дневния ред на последната сесия на 29 декември бяха за утвърждаване на парцеларните планове. Те не се отказват, вече им е трудно да се откажат, защото са дали над 1 млн.лв. За правни анализи, проучвания, за мачтите за измерване на силата на вятъра, за докладите по ОВОС. Да не говоря колко похарчиха по предварителните договори, защото спечелиха в конкурс с още две фирми този терен и гласуваха преференции за общината. Съгласно тези договори получаваме свежи пари. Аз искам по-бързо да стане този парк, защото ако го реализират в пълния обем ще носи над 1,2 млн лв. годишно на общината.

- Една справка ви поиска опозицията в ОбС за броя на проектите, по които работите. Готова ли е?

- Справката е над 4 страници - по национални програми и европроекти, но не е пълна. Последната сесия гласува проект по трансгранично сътрудничество. Големият проект е за водния цикъл, за 24 млн.лв. с ДДС, има още много други, по-малки по програмата за селските райони. Като възложих на администрацията да ми изготви справката, изобщо не съм допускал, че са толкова много, изненадах се.

- Да, но ще издържите ли на толкова много кредити от банки, макар и нисколихвени, за да ги реализирате?

- А има ли друг вариант?!

- Да. Да не се нагърбвате с кандидатстване и печелене на проекти.

- Приемете, че на мен ми харесва да е трудно. Ще успеем, ако ги разположим правилно във времето като реализация. Най-много ще ни затрудни проектът за водния цикъл, затова първо трябва да завършим реновирането на ЦГЧ в срок, да отделим пари за старта на претоварната станция на депото за отпадъци и да стартираме работите по крепостта „Маркели“, в който проект участието на общината никак не е малко. Междувременно трябва да е приключила обществената поръчка за старта на пречиствателната станция. Малките проекти – за по 5-6 милиона лева не ме плашат. Затова двата центъра за настаняване на деца – за 1,3 млн.лв., който започваме сега дори не го вкарвам в плановете за съфинансиране от общината.

- Имате заядлива опозиция в този мандат в лицето на Атанас Атанасов, притесняват ли Ви честите му обструкции?

- Някои предложения са разумни, но други звучат деструктивно. Общинският съвет всъщност е местната власт на хората и изразява различни мнения. Някои граждани харесват това, което правим, други критикуват, някои открито завиждат.

- Атакуват ли ви от БСП затова, че управлявате Карнобат в коалиция с ГЕРБ?

- Не съм в коалиция с ГЕРБ.

- Но БСП и ГЕРБ са оформили мнозинство и гласуват заедно на сесии.

- Така е, но това е сътрудничество. На 3 януари ще представя и новия си зам.кмет – Стефка Иванова от ГЕРБ, на която ще поверя работата по европроектите. Тя е работила в счетоводна къща, досега е била в НОИ, разбира от управление на пари и от носене на отговорност.

- Каква роля ще играете в Националното сдружение на общините в България (НСОРБ)? Говори се, че може да го оглавите след Дора Янкова?

- Подготвяме общото събрание за встъпване на новото ръководство в началото на март. Не страдам от излишно тщестлавие, но ако колегите ме посочат, бих се включил отново в УС. Никога не съм имал амбиции да го оглавя.

- Няма друга отличаваща се фигура сред дългогодишните и опитни кметове на БСП, а Бойко Борисов каза, че ще настоява новият шеф да не е от ГЕРБ.

- Не е така – ще посоча и други, които си вършат работата - Иван Аспарухов в Мездра, Владимир Москов в Гоце Делчев, Роси Янакиева в Перник, д-р Красимир Мирев в Търговище, Красимир Костов в Шумен. Това са кметове с дългогодишен опит и солидни знания, с които всеки се съобразява.

- Обиден ли сте на своята БСП, че не ви помогна на изборите за втория мандат?
   
- Не, макар че имах нужда от помощ, но една победа е толкова по-сладка, колкото по-голям е  личният ти принос. Аз излязох с ракета-носител БСП и не крия левите си убеждения. Имам забележки по реализацията на партийната политика, в частност кадровата. Боли ме за проблемите на бургаската областна организация, но тъй като 2012 г. ще е свободна за размисъл и осмисляне на грешки, смятам, че ще се справим. Казвам го в паралел на това – може ли да се партнира с най-ясния ни опонент ГЕРБ. Всяка партия си има своите цели, ГЕРБ сигурно преследват свои цели, за да се съгласят на такова сътрудничество в Карнобат. Аз съм избран с листата на БСП, но моята цел е да правя всичко възможно Карнобат да стане хубаво място за живеене на карнобатлии и тук моите политически виждания са без значение.  
   





В категории: Карнобат


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
13
Коментара по темата
13.
007do123
25.01.2012 11:09:03
0
22
kmeta stava,a vie ne stavate
,kmeta nikoga ne bi predal svoita partiq prosto takava e politikata nali trebva da specheli pari ot mytrata za gradqni taiche nepi6i glypasti..............
12.
до възмутен
21.01.2012 08:39:50
0
17
Ами Атанасов първия мандат любовницата му беше зам.кмет, а втория - живее с нея на семейни начала - ха ха ха Какво сте се заяли с кмета, мръсни панорамаджии.Бойко го оцени като работещ кмет и затова му дава чека. Пак надигате глава.
11.
123
17.01.2012 14:37:35
5
2
KMETE MAI BOIKO 6TETE NAPRAVI GERBER AMA TI NE STAVA6.
10.
ПАРИ
07.01.2012 10:02:43
6
6
Колко лева е платила Община Карнобат за тази поредна поръчкова хвалебствена статия?
9.
възмутен
06.01.2012 09:32:40
1
6
Ей кмете,голяма структурата направихте-такъв екип...си ебало мамата.Не стига че уредихте любовницата си, дъщеря и, сега и мъжа и- от кметски наместник сега го сложихте в офис на 3 етаж на общината - началник на кметските наместници. Пълен цирк. А вашите подчинени какво правят по цял ден - надпреварват се коя повече ще стои във фейсбука.Това ли правите вече в общината - играете на игричките у фейса?!
8.
Махно
05.01.2012 16:56:50
3
4
Бе Касабова, големи свирки на карнобатския кмет, бе моме.
7.
007do dinko
05.01.2012 16:37:35
0
23
stiga che kmeta se bori za gradq ami i o6te prodaljavate ,sega moje da gazim v kalta no posle 6tenie got nali ,kvose pqchi6 be selqnin i kvi pet leva te gonqt nikoi na nikogo ne e obe6taval pari ti mai si mnogo zadrqsten ne vijda6li ache kmeta ima6e golqma podkrepa ot drygite parti ,ne pi6i glyposti che dane doidem na gosti date sorvakame za bango vasil yspeh 6efe.......
6.
123
04.01.2012 22:23:10
2
1
KMETE IMA6 KARIES.
5.
Читател
04.01.2012 18:12:25
0
1
Общинският съвет в Карнобат е пълна пародия! Той е подчинен на кмета!
4.
до № 3
04.01.2012 11:21:27
1
4
Да прав си ,калта на центъра ще свърши след като се направи и ще стане хубаво,но калните души на ГЕРБаджии, които ни предадоха за лични облаги, кога ще се пречистят?
3.
до 1
04.01.2012 08:10:29
2
6
Хей, не свършихте злобарите. За да стане хубаво трябва малко кал да погазите. В Бургас 2 години правиха центъра и газиха в калта, но хората мислят позитивно и не роптаеха, а вие карнобатлии все някой ви е крив. Не искате да имате европейски облик. Колкото и да го мразите вашия кмет, не може да му се отрече направеното през първия мандат, а също и сега спечелените проекти за втория мандат.
2.
djon yoltan
03.01.2012 23:37:20
1
19
VSICHKISTE EDIN DOL DRENKI SAMO HORATA DETSE KARAT PO IZBORITE PROSTO NEMA SMISAL OT IZBORI VECHE V BG. TREBVA DA STANE PREVRAT HORATA OMIRAT OT GLAD I MNOGO POLODELI . VSICHKI STE ZA BELENE
1.
Динко
03.01.2012 21:11:37
2
8
Кмете колко лъжи? Как стига пред общината служебната кола? Как стига колата на твоя шофьор? Не падаме от небето. Цял Карнобат гази в калта. Айде стига с тези схеми!!!!!!!!!! Платихте ли за изборите? Хората си чакат парите!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори