×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето как можем да имаме гръцки коледни и великденски добавки


18 Януари 2024, Четвъртък, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Пари за високи пенсии има, не щем швейцарско правило

През последните години в центъра на вниманието на управляващите е швейцарското правило. Това правило се прилага в една от страните с един от най-високите стандарти на живот не само в Европа, а и в света, която не е член на ЕС и НАТО, в която референдумите са основната форма на допитване до суверена при вземане на управленски решения.

Ние сме на противоположния полюс, страна с най-нисък стандарт на живот, с най-ниски пенсии и работни заплати, управленски решения се вземат от представителите на около 40% българи, гласували в изборите за народни представители. Страна с най-висока смъртност и най-кратък живот в Европа – например в Швейцария средната продължителност на живота е 83,8 години, в България – 71,4 години. Цели 12,4 години по-малко от швейцарците живеем ние, българите, най-верните и предани членове на ЕС и НАТО.

На това народът му казва: „Нерде Швейцария, нерде България“?

Но сега по проблема за швейцарското правило в България. Що е то? Това правило явно добре е прието от пенсионерите в Швейцария. И защо не? Минималната пенсия в тази страна е 970 швейцарски франка, или по официален курс 1824 лв. И забележете, максималната пенсия е 1949 швейцарски франка, или 3547 лв. С нашия български манталитет и традиции не можем да проумеем как швейцарските законотворци са гласували закон, максималната пенсия да бъде едва два пъти по-висока от минималната.

А сега за резултатите при прилагане на швейцарското плавило. Минималната пенсия в България от 523 лв., при обявени 11% нарастване от 1 юли 2024 г. ще се увеличи с 57 лв. Та да благодарим за тези 57 лв., които инфлацията предварително ни ги е изяла. А при този кратък живот у нас ще можем ли да ги дочакаме тези 57 лв. след 1 юли тази година?! И още. Не само тези 57 лв., но дори половината от мизерната пенсия от 523 лв. вече е „изядена“ от повсеместната, висока и неудържима инфлация, особено за лекарства и хранителни продукти от първа необходимост с цени, по-високи от тези в богатите европейски страни, при 5 до 10 пъти по високи пенсии.
Когато нашите минимални пенсии бъдат като швейцарските, тогава да прилагаме швейцарското правило!

А моето предложение, уважаеми пенсионери, е да се откажем от прочутото швейцарско правило и да приемем примерно правилата, които определят минималната пенсия в Северна Македония, Сърбия и Румъния. Те са наши съседи, балканци, близки до нашето дередже. Там законотворците, избраните от народа депутати, решават – определяме 4% от БВП за пенсии и минималната пенсия в тези страни преди инфлацията е съответно 600, 780, 900 лв. И това решение е при положение, обърнете внимание, че в Северна Македония и в Сърбия БВП е по-нисък към две трети от нашия.

Нашите депутати, които се гордеят, че ползват по три чужди езика и са завършили престижни американски и английски университети, като че ли майка българска не ги е раждала. Същите те решават за пенсии да се задели 1,17% от БВП – към четири пъти по-нисък от определения процент в Северна Македония, Сърбия и Румъния. Но ако нашите почтени законотворци бяха решили да се заделят 4% от БВП за пенсии у нас, минималната пенсия преди инфлацията щеше да бъде над 800 лв.

Управляващи дойдоха с девиза „няма да променяме данъците“, няма да променят преките данъци подоходен, корпоративен и данък дивиденти, които засягат богатите и особено супербогатите. И в резултат на тази политика ние сме единствената страна в ЕС, а може би и в света с плосък 10% корпоративен и подоходен данък и 5% данък дивиденти. При 10% плосък данък хора и организации с минимални доходи и супербогати и милионери плащат 10% данък. За сравнение например подоходният данък в Словения и Португалия стига до 55%, а корпоративният в Европа е от 25 до 35%, данък дивидент в Люксембург е до 50%. Само през 2021 г. у нас са обложени с 5% данък дивиденти 10 млрд. лв.

Другият цинизъм на почтените е размерът на косвените данъци, данък ДДС и акцизи. По принцип в Европа социално осигурените не заплащат медицински услуги и лекарства, а тези на свободна продажба са с ДДС от 5 до 7%. И в резултат на тази политика бедните хора, пенсионери с високия 20% ДДС и от акцизи на горива и алкохол формират над 70% от приходите в бюджета, а супербогатите и милионерите към 25%.

Управляващите, обявили сами себе си за почтени, които се кълнат и прекланят пред политиките на ЕС, ако бяха въвели средноевропейски данъци, а сенчестата икономика и корупционните практики намалени в санитарни граници, в бюджета на държавата щяха да влязат допълнително към 40 млрд. лв. Еко къде са парите за средноевропейски пенсии, за гръцки коледни и великденски добавки, за безплатни лекарства.
 
Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на НБУ-трета възраст за вестник Ретро.
 


В категории: Животът


7
Коментара
7
Коментара по темата
7.
Пенсионе.
19.01.2024 11:38:39
0
1
Бедни ми народе,-т.е ПЕНСИОНЕРИ
ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ЕДНО ДВИЖЕНИЕ НА ИЗБОРИ И ЩЕ ИМАМЕ МНОЗИНСТВО И ЩЕ ПРОМЕНИМ ЗАКОНА ЗА ПЕНСИИТ МИНИМАЛНА 800 ЛЕВА И ПРОПОЛЦИОНАЛНО ВДИГАНЕ И НА ОСНАНАЛИТЕ ДО 2000 ЛЕВА
ТЕЗИ КОЖОДЕРИ Т
Н ДЕПУТАТИИЗМАМНИЦИ НЕНАСИТНИЦИ ВЗЕМАТ ПО 10000 ЛЕВА ОЩЕ ДАЛАВЕРИ И НАН НАД ТРОХИ.НАПР
АЗ С 45 ГОЗ ТР.СТАЖ ДЪРЖ СЛУЖИТЕЛ ВИСЩИ ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ПЕНСИОНИ.АХ С 280 ЛВ
ПРЕДИ 12 ГОД. СЕГА НОТ СЪЩАТА ДЛЪГНОСТ ДЕ ПЕВСИОНИЛАН С 1100 ЛЕВА А МЖЯТА ПЕНСИЯ СТИГНА НА 660 ЛЕВО.КЪДЕ Е СПРАВЕДЛИМОСТТА.ДА СЕ ОБЕНИНИМ И ГИ ИЦРИТАМЕ ТЕЗИ МОШЕНИЦИ НАСНОЯЩИ. НАЙ МНОГО ОН ТОМА ГИ Е СТРАХ
МСИЧКИ БИВЩШ НОМНЕВКЛАНУРЧИЦИ ВЦЕМА ПЕНСИИ НАД 2000 ЛЕВА ПЕВДИИ. СНИГА ПОРОЗЕН И БЕДВИ ЧИ И ВАДУПЕН БЪЛГАЛСКИ ПЕНСИОВЕРЕ.СТИГА ТЪРПИ
6.
Хахаха
19.01.2024 06:34:15
3
8
Търсете си увеличението на пенсии и заплати е къщата в барцилона, кюлчета, пачки евра и сметките в Дубай и Ливан. 12 години само корупция и кражби при банкянския съдран капут.
5.
В и К
19.01.2024 05:57:37
1
3
Е,нали умния президент с юмручето ги докара на власт! Да ви е честито и да се научите да гласувате.
4.
111
19.01.2024 00:38:15
1
7
Пенсионерите ще пиете по една студена вода от Хасково и Банкя , коледните и великденски добавки отидоха при любовника на Асен Тръбата. Беше заявил, че увеличението ще бъде от 1.01.2024, после се извъртя и го промени за 1.07. 2024 г. От педерунгел какво да се очаква, вечер едно говори, сутринта си променя мнението.
3.
Пенсионер
18.01.2024 23:25:26
0
6
Коледната добавка за пенсионерите бе дадена на Украйна. Великденската ще видим.
2.
Бай Иван
18.01.2024 19:37:14
0
10
В Испания пенсионерите стачкуват по 2-3 пъти в годината. Тук не излизаме от къщи,камо ли да стачкува ме.До като бебето не ревне майка му не взима.
1.
Ами
18.01.2024 19:28:47
4
8
Ами питайте ги къде са Радев правилно каза Това са шарлатани и лъжци.Рдинственият вариант е да се откажат ако не ще бъдат принудени Всеки който лъже си плаща
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори