×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Навременната диагностика е ключът към лечението на рак на маточната шийка


Навременната диагностика е ключът към лечението на рак на маточната шийка
Д-р Мерал Чаназ Муталиб преглежда в медицински център „Света София“ с направление по НЗОК и в университетска болница „Дева Мария“ срещу заплащане.
15 Януари 2024, Понеделник, 12:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Като основна причина за рак на маточната шийка е персистираща инфекция с високорискови видове човешки папиломен вирус (HPV), изключително често срещано семейство вируси

От 15 до 21 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка. С началника на Клиниката по акушерство и гинекология на университетска болница "Дева Мария" д-р Мерал Чаназ Муталиб разговаряме за цервикалния карцином и неговата профилактика.

Д-р Мерал Чаназ Муталиб е акушер гинеколог с 20-годишен стаж по специалността. Своя опит трупа в болници от групите на Anadolu Hospitals и Hayat Hospitals в Турция, но преди това завършва медицина в МУ-Варна и България остава завинаги в сърцето му. През 2023 г. заменя Истанбул с Бургас, за да оглави Клиниката по акушерство и гинекология на университетска болница „Дева Мария“. Основният му интерес е в областта на лапароскопската и роботизирана хирургия в гинекологията, като в периода 2014- 2023 г. преминава множество курсове и тренинги в тази насока.

Д-р Муталиб преглежда в медицински център „Света София“ с направление по НЗОК и в университетска болница „Дева Мария“ срещу заплащане.

- Д-р Чаназ, през януари отбелязваме месеца за осведомеността, превенцията и борбата с рака на маточната шийка. Бихте ли ни дали повече информация по темата?

- Всяка година през месец януари отбелязваме месеца за осведомеността, превенцията и борбата с рака на маточната шийка. Във връзка с това, от 15-ти до 21-ви януари тази година се отбелязва и Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Използваме този месец, в частност тази седмица, за да разпространим осведомеността за рака на маточната шийка, видовете скрининг и повишим вниманието върху последиците от този вид рак. За съжаление, ракът на маточната шийка е един от най-разпространените видове рак при жените, като особено често се среща при жените на възраст между 15 и 44 години. Този вид рак се разпространява по-бавно и е лечим при ранно разкриване. Ранното тестване и диагностициране са от голямо значение при последващото лечение.

- Кое е причина за този вид раково заболяване?

- Като основна причина за рак на маточната шийка е персистираща инфекция с високорискови видове човешки папиломен вирус (HPV), изключително често срещано семейство вируси, които се предават чрез сексуален контакт.

Повечето HPV инфекции изчезват сами в рамките на една или две години, тъй като имунната система контролира инфекцията. Тези краткотрайни инфекции не причиняват рак. Когато високорисковата HPV инфекция продължава години, тя може да доведе до промени в цервикалните клетки, водещи до предракови лезии. Ако предраковата лезия не бъде открита и отстранена, тя може в крайна сметка да се развие в рак на маточната шийка. HPV вирусите имат разнообразни варианти, като за особено високорискови са приети два вида HPV16 и HPV18, които причиняват 70% от раковите заболявания на маточната шийка в света.

- Какви са методите за превенция и ранно диагностициране?

- Ракът на маточната шийка е предотвратим и лечим, ако бъде открит навреме. Почти всички видове рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени чрез HPV ваксинация, рутинен скрининг за рак на маточната шийка и подходящо последващо лечение, когато е необходимо.

HPV ваксината предлага най-голяма защита, когато се постави преди човек да започне сексуално активен живот. Препоръчва се рутинна HPV ваксинация за момичета и момчета на 11 или 12-годишна възраст, За млади хора, които не са били ваксинирани в рамките на възрастовите препоръки. HPV ваксинация се препоръчва до 26-годишна възраст. Някои възрастни на възраст между 27 и 45 години, които все още не са ваксинирани, може да решат да получат HPV ваксина, след като разговарят с лекаря си за риска от нови HPV инфекции. Ваксината срещу HPV се прилага като серия от две или три дози, в зависимост от възрастта.

Тъй като ваксинацията срещу HPV не предпазва от всички типове HPV, които могат да причинят рак на маточната шийка, все още е важно да се прави скрининг на редовни интервали. Два широко използвани скрининг теста са HPV тестове и цитологични тестове (известни също като Pap тест или цитонамазка). Тези тестове могат да открият високорискови HPV инфекции и анормални клетъчни промени и предракови заболявания, които могат да бъдат лекувани, преди да се превърнат в рак. Затова е важно пациентите да се подлагат на редовни скринингови тестове, започвайки от 20-те си години.

За да бъде ефективен скринингът за рак на шийката на матката, пациентите трябва да преминат навременен скрининг и проследяване на необичайни резултати от тестове. Поради социално, екологично и икономическо неблагоприятно положение, определени групи може да имат затруднен достъп до здравни грижи и в резултат на това да носят непропорционална тежест от рак на маточната шийка.

Най-важното, което трябва да запомним, е че ранното диагностициране и своевременното адекватно лечение винаги имат благоприятни последици при повечето заболявания, затова никога да не пренебрегват профилактичните прегледи.


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори