×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тръмп превръща правните си проблеми в кампания за преизбиране


14 Януари 2024, Неделя, 20:30 ч.

Той твърди, че Белият дом води война срещу него

 

Появявайки се в съда в Ню Йорк в края на делото за гражданска измама срещу организацията Тръмп в четвъртък, Доналд Тръмп настоя да си каже думата. Преди това съдията бе казал, че бившият президент няма да може да говори в съдебната зала, но в крайна сметка отстъпи и му даде няколко минути, предава dnes.bg.

Той използва тази платформа, за да обвини главния прокурор на града, че го мрази, преди да излезе от съдебната зала и да обяви делото за "измама" пред чакащите репортери.

Но това не беше достатъчно. Последва пресконференция в сграда, която той притежава - и е обвинен, че я е купил след измамна оценка, на Уолстрийт 40.

Тръмп се отнася към появите си в съда като към предизборни събития, съчетавайки правната си защита с кандидатурата си за преизбиране. Точно заради това тази президентската надпревара в САЩ не се развива като никоя друга в историята на Америка.

Неговите правни главоболия в цялата страна са, според него, част от план на Джо Байдън, демократите и Белия дом да му попречат да спечели изборите през 2024 г.

Появата в четвъртък в Ню Йорк е подобна на друга във Вашингтон по-рано през седмицата. Бившият президент се яви лично във федерален апелативен съд, където адвокатите му твърдяха, че не може да бъде съден за заговор за отмяна на изборите през 2020 г.

Докато съперниците му за републиканската президентска номинация кръстосват Айова преди първото състезание за гласуване в понеделник, бившият президент твърди, че е изваден от предизборната кампания от съдебната власт.

"Съобщава се, че ДВА ПЪТИ през тази последна седмица ще бъда принуден да напусна кампанията и да вляза в съдебните зали за фалшив лов на вещици както в Ню Йорк, така и във Вашингтон", написа той в имейл за набиране на средства до поддръжници.

Всъщност не трябваше да присъства на нито едно от тези заседания. Той умишлено избра да се яви в две отделни съдебни зали, защото смята, че кампанията му получава значителен тласък всеки път, когато го видят в съда.

И е прав. Фаворитът на Републиканската партия успешно превърна многобройните си правни проблеми в най-големия си политически актив. На митинги, пресконференции и в имейли и текстови съобщения до гласоподаватели и дарители той твърди, че е жертва на политически мотивирано преследване, оркестрирано, за да се опита да го спре да се върне в Белия дом.

Обвиненията срещу него, казва той на поддръжниците си, не са източник на срам, а "емблема на честта". Той твърди, че различните случаи, с които се сблъсква, не са просто опит да бъде атакуван само той, но и около 50% от Америка, която го подкрепя. Позната реплика от политическата му реч е:

"Те не преследват мен. Те преследват вас. Аз просто стоя на пътя им".

Това рамкиране на 91 наказателни обвинения - обвинителен лист, който отдавна би потопил всеки обикновен кандидат - се оказа много ефективен начин за привличане на неговата база в тази битка точно до него.

Това даде на кампанията на Тръмп мисия и цел преди това, което изглежда като вероятен реванш срещу президента Джо Байдън през ноември. Правните премеждия на Тръмп също помагат да се гарантира, че предизборната му машина е смазана с точната сума пари.

Кандидатурата му за преизбиране започна да набира скорост едва след първото наказателно обвинение срещу него в Ню Йорк миналия април.

Имейли за набиране на средства бяха изпратени само минути след като новината за обвиненията, свързани с тайни плащането на тайна сума пари на порнозвезда Сторми Даниелс, избухна в медиите. Съобщава се, че повече от 4 милиона долара са събрани през следващите 24 часа.

След второто му повдигане на обвинение през юни - във федерални наказателни промени за неправилно боравене с класифицирани документи - парите отново се изсипаха. Около 6,6 милиона долара за няколко дни беше съобщено, че са събрани от неговата кампания.

По времето, когато тази емблематична снимка беше направена, когато беше арестуван в Атланта, Джорджия, през август - по обвинения в заговор за отмяна на резултатите от изборите в щата през 2020 г. - той беше усъвършенствал изкуството да прави спектакъл от всяко обвинение.

Кампанията доведе телевизионни екипи, пътуващи с него в частния му самолет и в кортежа му, за да излъчват всяко негово движение на живо.

Говорейки във Вашингтон тази седмица, той заяви, че е преследван само защото проучванията на общественото мнение показват, че в момента води президента Байдън. Според повечето социологически проучвания кандидатите си дишат във врата.

"Мисля, че те смятат, че това е начинът, по който ще се опитат да спечелят, а нещата не вървят по този начин", каза Тръмп. Той прогнозира, че в страната ще има "бедлам", ако наказателните дела срещу него попречат на преизбирането му.

Белият дом е в контранастъпление. Президентът Байдън използва първата си голяма реч за тази година на 6 януари, за да предупреди за фундаменталната заплаха, която според него Тръмп представлява за американската демокрация.

Този аргумент - който до голяма степен се основава на напомнянето на американците за случилото се, когато привържениците на Тръмп атакуваха Капитолия преди три години - ще бъде основата в кампанията на демократа, която иначе се бори да пробие положителното си послание за икономиката на САЩ и това инфлацията намалява.

Но Тръмп вече обърна аргумента с главата надолу за своите поддръжници. В света на Тръмп Байдън е "истинският разрушител на демокрацията".

Но настроението - особено сред независимите - може да се промени, когато някой от изпитанията, пред които е изправен Тръмп, действително започнат.

Случаят 6 януари е особено опасен за бившия президент. Избирателите ще чуят подробни доказателства за това как Тръмп се опита да се задържи на власт след загубата на изборите през 2020 г. Проучванията сочат, че присъдата по това дело - и потенциалните последици от затвора - може да се превърне в значителен политически недостатък.

Но Тръмп има стратегия и за това. Отлагайте, отлагайте и отлагайте с възможно най-много искания и обжалвания, за да се опитате да гарантирате, че процесът няма да започне преди изборите на 5 ноември.

Защото, ако се върне в Овалния кабинет след това, той просто ще инструктира своя правосъден отдел да прекрати делата или дори - ако е осъден - да се опита да се помилва.

Анализът е на Сара Смит за BBC

 


В категории: Политика


1
Коментара по темата
1.
Той
15.01.2024 00:38:48
0
0
Той ще се върне на власт и войните ще свършат за седмица
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори