×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всички ученици ликуват след тази новина


11 Януари 2024, Четвъртък, 16:09 ч.
Автор: Флагман.бг

Родителите ще могат да ги освобождават за 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини с бележка от родителя. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред БНТ. В момента тези дни са до 3 с молба към класния ръководител и още 7 - с разрешение на директора на съответното училище.

"Обсъждаме този проблем с различни родителски асоциации през последните месеци. Понякога се налага детето да не посещава училище заради неразположение или семеен проблем. Затова правим промяна в наредбата за приобщаващо образование - увеличаваме тези отсъствия по семейни причини на 15 за всяка учебна година", обясни министър Цоков. По думите му ще се облекчи и редът за тяхното използване, като молбата за всички полагаеми дни ще се подава само пред класния ръководител. С това ще се разтоварят и директорите на училищата, които досега трябваше да разрешават част от тези отсъствия.

Реакцията на МОН идва в резултат на призиви от родители да се увеличат дните, които родители могат да извиняват отсъствията на децата си с декларация, тъй като децата често имат леки неразположения, които не изискват ходене при лекар. Депутати също възприеха идеята и заявиха, че подготвят подобни промени.

Днес стартират 276 конкурса за училищни директори в цяла България, съобщи още министър Цоков. "Ще се търсят директори визионери и лидери, а не само администратори", подчерта той. Конкурсите ще се провеждат по нови правила, като в комисиите по избора им ще има по трима представители на регионалните управления по образованието, а не по двама, както досега. Представителите на съответната общинска администрация и на обществения съвет в училището остават по един. По думите на министър Цоков писменият тест за кандидатите за директори е променен по начин, който да измерва на само знанията им за нормативните документи, но и техните компетентности - възможностите за развитие на екипи и справяне с кризисни ситуации. В устния изпит са включени казуси, които са свързани с характеристика на съответното училище. Предвижда се процедурите да бъдат аудио и видео записвани.

Министърът съобщи и че ведомството работи по цялостна промяна на наредбата за статута и професионалното развитие на учителите и директорите, в която е предвидено да има ежегодни оценки на директорите. Идеята е те да могат да бъдат сменени, ако се види, че не се справят със задълженията си. "Това обсъждаме сега с парламентарната комисия по образование, надяваме се да стане част от промените в закона за училищното образование", посочи той.

Министър Цоков съобщи още, че през следващите седмици и месеци ще се разработи стандарт за качество на обучението, въпреки че на други събития е коментирал, че въпросният стандарт вече е почти готов и ще бъде представен "до седмици". "Той ще даде възможност за самооценка на отделните образователни институции, както и външен поглед как те се справят с конкретните индикатори за качество. Ще имаме поглед върху това кои училища се справят добре, кои - по-лошо и кои не се справят с поставените задачи", посочи той. Въпросният стандарт за качество се чака от години, като на него се залагат големи надежди за действителна промяна в образованието.  

"През последните дни на 2023 г. подписахме нов колективен договор, с който заплатите на учителите и другите педагогически специалисти се увеличиха с 8.4% и началната заплата на учител е в порядъка на 1853 лв., на старши учител е 1911 лв., а директор - 2250 лв.", припомни още министър Цоков.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов 17/05/2024, Петък 16:25 1
5
Коментара по темата
5.
Запознат
12.01.2024 08:34:51
0
3
Учете ги на краснопис и правилно писане !! Не ,давай юруш …всички пишат грозно и неправилно …..това ли ви е правилното обучение ?!
4.
Запознат
12.01.2024 08:27:46
1
1
Децата са адски натоварени ,9часа са на у-ще ! Това не е нормално! Учат и нищо не запомнят ,защото са преуморени ! За събота и неделя още домашни ! Не могат да усетят семейния уют ,защото и в почивните дни ,пак са ангажирани !!! После защо били агресивни ?! Ами какви да са ?!!
3.
Z
11.01.2024 18:06:25
0
4
Няма смисъл от конкурси!!!
2.
Умишленото
11.01.2024 16:58:22
2
5
Затъпяване на децата продължава с пълна сила
1.
Родител
11.01.2024 16:36:40
2
2
Тази бележка за отсъствия по семейни причини, училището на детето ми я иска ПОНЕ 2 дни по - рано от деня , в който ще отсъства, а не ако не се чувства ок сутринта и аз да я попълня и да я занесе на следващия ден .
Ако може да споделите и при Вас как е!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството  Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори