×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

За какво Асен и Кирил наемат лобисти от САЩ у нас


За какво Асен и Кирил наемат лобисти от САЩ у нас
И преди 3 години имаше подобни действия, които явно не разрешиха проблемите на Делян Пеевски и братя Бобокови
08 Януари 2024, Понеделник, 23:33 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Лъскаме имиджа си пред САЩ, мимолетна пи ар акция или прикриване на порочни свързаности, се крие зад договора на стойност 100 хил. долара

ПП "Продължаваме промяната" е сключила договор с лобистите от Manatos&Manatos (M&M) на стойност 100 000 долара, в който договор е записано, че „услугите, които партията ще получи в замяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развитие и други”, а целта му е "насърчаване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското управление, и американския Конгрес за засилването на двустранните отношения между САЩ и България”, както и "по-доброто разбиране и оценяване на първостепенното за САЩ значение на България, по-конкретно прозападните ѝ действия и антикорупционните усилия". Това стана ясно след като за контракта бе попитан съпредседателят й Асен Василев. Малко преди в България да научим тази новина, тя беше оповестена на сайта на Американското правосъдно министерство. 

Макар и напълно законово регламентиран в САЩ, в България лобизмът не е толкова добре познат и по-скоро се свързва с желанието някой да си излъска имиджа, защото поради различни грешки и неправилни политики, хората не му вярват.

Кои са Manatos & Manatos (M&M)?

М&M е основана през 1983 г. от Андрю Манатос и баща му Майк, като преди основаването на компанията бащата работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът му за Джонсън и Джими Картър. Компанията е свързвана и с Демократическата партия, името на сина се спряга и в набирането на средства за кампании на Хилари Клинтън.

Първият проблем с M&M е, че това е лобистка фирма, която е била наета също и от VTB Capital, Inc., дъщерно дружество на VTB Group - доставчик на финансови услуги - и една от двете най-големи банки в Русия ("Внешторгбанк") с над 60 процента собственост на руското правителство. Тоест банка на Путин...

Същата банка беше и една от санкционираните от Европейския съюз след началото на войната в Украйна, защото беше разкрито, че институцията е финансирала частната военноохранителна организация "Конвой", намираща се в анексирания полуостров Крим.

Тук няма как да не се запитаме не е ли патологична проява партия, която твърди, че е против политиките на Русия, в частност – на Путин, да наеме лобисти, които са прокарвали интересите и целите на по-горе споменатите?

Но стигаме и до друго - собствениците на вече споменатата руска банка са финансирали кампанията на американския сенатор Боб Менендес, който беше обвинен в корупция и който тези дни се сдоби с още нови обвинения за приемане на подкупи в размер на десетки хиляди долари, за да помогне на правителството на Катар. Според първоначалното обвинение Менендес е използвал служебното си положение и за да облагодетелства чужди правителства срещу подкупи под формата на огромни количества злато и хиляди долари.

Между другото, макар и малко известно, VTB Capital бяха партньори и във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Дали е случайно, че от стотици лобистки фирми в САЩ, ПП са избрали една от тези, които се свързват по един или друг начин с Русия? Ако трябва да сме честни, може и да е от глупост – нито ПП, нито пр-ите им, нито голяма част от партийците, се славят като особено (раз)умни.

Кой плаща?

Безспорно е основен въпрос. Вероятно е с пари от държавната субсидия, което обаче ще е сериозен проблем, защото законът изрично забранява парите за партиите да се дават на чужди юридически или физически лица. И макар че от пресцентъра на ПП посочват, че „договорът е сключен прозрачно, като са спазени всички законови рамки в България и САЩ”, нищо не е упоменато за сумата от почти 200 000 лв, половината от които вече с изплатени на лобистката фирма.

А нека не забравяме, че държавната субсидия на всяка партия идва от държавния бюджет, тоест от нашите данъци, което изисква достап о-голяма прозрачност в действията на ПП, не само лаконичното: „договорът е сключен прозрачно”.

Още повече въпроси ще възникнат, ако се окаже, че сумата не идва от субсидията. Но както е обичайно по нашите ширини, вероятно няма да се намери журналист, който да попита Асен Василев или Кирил Петков кой точно плаща тези 100 000 долара, за да си позволят ПП да наемат лобисти.

Още многозначителни въпроси

Появиха се твърдения, че в случая с ПП явно се касае за някакъв сериозен гаф, който партията прави всичко възможно да замаже или още по-лошо – опит да промотира спорната си политика, която макар и насочена на думи срещу Русия, на действия често е именно обратното. Започвайки от коалицията с БСП, довела тогава до отказ за изнасяне на оръжия за Украйна, последвалата коалицията с ГЕРБ и ДПС, някои от чиито членове, бяха санкционирани по американския закон Магнитски. А Лукойл? А дерогацията?

Не трябва да забравяме, че поне у нас, все още, наемането на лобисти наистина навежда на мисълта, че наелият ги има някакви сериозни проблеми за решаване, а не просто иска да получи още по-голяма подкрепа и да промотира политиките си. Алабализмите, че целта е „увеличаване на инвестициите в България, укрепване на добрите отношения на държавно и партийно ниво, е важна стъпка за промотиране на българските приоритети във Вашингтон", вероятно може да се приеме за истина само от тежко индоктриниран поддръжник на ПП.

Достатъчно е да си припомним подобните действия на Делян Пеевски, който преди 3 години нае друга американска лобистка компания, за да разреши „проблеми в САЩ”, които явно не разреши, защото само година по-късно бе санкциониран по вече споменатия закон „Магнитски”. Или пък братята Бобокови, които също наеха лобисти, малко след като бяха обвинени за участие в организирана престъпна група.

Дали целта не е лъскане на имиджа пред чуждестранните партньори на България, по- конкретно пред САЩ, дали пък ПП не се надяват, че така ще изглеждат още по- прозападно ориентирани, в което вероятно се съмняват доста хора, още повече след сформирането на правителство с основен негласен лидер, санкциониран по вече споменатия глобален закон за корупция.


В категории: Политика


20
Коментара по темата
20.
до 19
10.01.2024 09:17:37
0
2
"3 години назад и наляво"! Казваш ли, че ДБ, ДСБ, Герб и др. са леви?! Не го приемам!
19.
Продължаваме с Педерастията
09.01.2024 13:13:55
3
28
С чужда пита помен правят!
Колкото и да се пенявят, на всички стана ясно,че са гръмогласни некадърници!
Осраха София и Варна, искат и цяла България да осерат, надявайки се да не си проличи колко са корумпирани и некадърни като управленци!
На Бойко вече му писна от изцепките на ПП-ДБ, но ги оставя да се осерат тотално, все пак са избор на хората!
3 години назад и наляво, ако не се освестят нормалните хора, ще се превърнем в африканска провинция под американско владение!
Искахте Промяна, получихте си я!
Хак да ви е!!!
18.
До 14
09.01.2024 12:46:45
21
4
Другарю Дебил,не мисля,че си в позиция да ми категоризираш мнението,особено когато Мутрафонова офециално и медийно подкрепи Копейкин,а националния предател Радев се появява публично с другарката Мутрафонова на официални събития.
За Кирил ,Асен и американският посланик само твоята семпла хипотеза,спусната от руZкото посолство.
17.
Ганю взел да критикува
09.01.2024 12:34:29
14
6
И под вола теле да търси.В САЩ лобизма си е бизнес,нормативно и законно уреден.В България лобизма се нарича "връзкарство" и е основна причина за ширещата се незаконна корупция!
16.
Мдааммм
09.01.2024 12:25:51
13
6
Пеювски нае тия лобисти след като вече беше намагнитен,за да му излъскат имиджа в САЩ и да бъде изкаран от списъка им,ама нейсе и там хвърлени пари на вятъра.А съвпадъка е много прост за обяснение,просто тая американска фирма работи с българи,а за американеца парите НЕ миришат,т.е. не изпитват никви скруполи да защитават интереси на клиенти,които в собствената си държава се непонасят,важното е пара да пада!
15.
*********
09.01.2024 12:07:43
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
До 12
09.01.2024 12:03:05
15
5
Тъпичко ти е изказването...
И Киро с Асен си имат американския посланик, защо трошат излишно пари ?!
Ама като ви се плаща на пост, така ще е ....!
13.
Как така за какво
09.01.2024 11:58:43
15
2
Ами защото могат....!
12.
Радев и Копейкин
09.01.2024 11:41:41
18
7
Си имат Мутрафонова.
Защо другите да нямат?
11.
Бай чеп
09.01.2024 10:01:25
3
14
Хакам им го във човката на тия двамата.
10.
Как за какво
09.01.2024 09:47:20
2
16
Единият е пиирст, другият дбл и някой трябва да се заеме с чистене на имиджа им.
9.
XX
09.01.2024 09:29:38
11
4
Да изклецат Тиквата.
8.
Кую
09.01.2024 08:41:29
4
8
Защото българите им го слагат по всички дупки на краварските олигофрени.
7.
лъжливото овчарче
09.01.2024 08:36:47
2
14
Made in Bulgaria-Продадено.
6.
ТБС
09.01.2024 02:45:03
4
20
Те у флегмана са Сите неграмотни, но как пе де расте те от ПП си позволяват да плащат на някви неграмотници у сащ да им лъскат разпрани сфинктери. Очевадно е, че тея пари са хвърлени на вятъра. Няма как алабалистите да бъдат изпрани, но със сигурност ще бъдат разпрани. Един тъпак по-долу си вярва, че ще го оправят!?! Знаем че в тези около 7% дето прост киро си ги заяви сте крайни имбецили. Силно желая да се извадите поименен списък. Не за друго, за следим развоя на оправянето ви.
5.
Неграмотна работа
09.01.2024 01:48:40
14
12
"имиджа си пред САЩ, мимулетна пи ар акция"
----
Пише се мимОлетна, а не мимУлетна. Такъв вид грешки издават тежък граматически дефицит. И редакторът го е проспал... ако не го е писал той
4.
Цвета Янакиева
09.01.2024 00:19:31
23
10
Много си неграмотна Вики, но иначе обичаш да плюеш срещу хората, които желаят да променят България. Но как да го разбереш след като си неграмотна? "Мимулетна" си ти.
3.
BhBp.bg
08.01.2024 23:45:55
5
16
То е видно, че ще има парични потоци, но нека да отделят някой долар за преименуване на бул. Руски в Пловдив на бул. Американски. Сакън, да не го събарят. Дори номерацията да остане същата. А Альоша да преименуват на Джон. Скоро беше Ивановден, а и Джонито има много почитатели в BG, пък и нали бяха съюзници. Стига 80 години да е Альоша. Сега е ред 80 години да е Джон. Малко ще се редактират табелките, плочите и готово. Ефтино и ефективно и най вече без гърмежи. А и туристическият поток ще се удвои поне. Иване, Иване, Джон, Джоне, спасение няма....
2.
До 1
08.01.2024 21:48:43
17
25
Ти пък ква грамотност търсиш у журналята. Стават писачи щото нищо друго не става от тях а и могат добре да лижат някои неща
1.
Бат Танас
08.01.2024 21:46:43
13
33
Моме, намери си даскалицата по граматика и и оптери 2 шамара . Какво е тове мимУлетно, да не си сънувала мумии. Пише се мимолетно....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори