×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Очаква ни голяма промяна в заплатите, вижте каква е прогнозата


08 Януари 2024, Понеделник, 13:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Ръстът на възнагражденията ще изпревари ли инфлацията

Реална ли е тази прогноза за стандарта на живот у нас, която се дава? АИКБ прогнозира, че ще продължи ръстът на възнагражденията и той ще изпреварва инфлацията. Очакваме около 8% ръст на заплатите тази година, Министерство на финансите прогнозира инфлация от 4,8%, отчете Добрин Иванов, директор на Асоциацията на индустриалния капитал, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. (б.ред. средната заплата към ноември 2023 година в България е 2072 лева. При ръст от 8 % на година, това означава, че заплатите средно ще се вдигнат със 165 лева)

През 2023 г се наблюдаваха ниска безработица и висока заетост. В края на 2022 безработицата беше 3,6%, а заетостта – малко над 72,2% - рекордно за България ниво. През 2023 г имаше отново охлаждане на пазара на труда – през третото тримесечие безработицата стана 4%. Тя се засили особено в сферите на индустрията и услугите.

През 2024 поне първите 6 месеца ще продължи тази тенденция на охлаждане, като очакваме втората половина на годината, вследствие на мащабни публични инвестиции и активизиране на инвестициите по Плана за устойчивост, да се увеличи стопанската активност и безработицата пак да намалее.

Статистиката сочи, че ръстът на средната заплата за 2023 е бил 15.%. Очакваме инфлация към ноември 2024 5.4%, имаме реален ръст на средната работна заплата с около 10%. Най-големите увеличения са в секторите образование, енергетика, промишленост, информационни технологии.

Със сигурност има и сектори, където увеличения нямаше, но те са изключения. Тенденцията от 2023 г ще се запази и тази година – проучване на Агенция по заетостта показа, че там има заявени свободни места най-много в сектор техника – малко над 37 000, след което преработваща дейност- 31 000, услуги – 26 994 места.

Голяма част от кадрите в тези сектори се пенсионират и това създава натиск в търсенето на нови, млади кадри, даде още подробности Добрин Иванов. Заради увеличената инвестиционна активност в индустрията през 2024 г – откриване на нови предприятетия и производствени цехове, ще възникне нужда от нови работници.


В категории: Животът


2
Коментара
Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 05/05/2024, Неделя 12:43 0
2
Коментара по темата
2.
флегманист
08.01.2024 15:54:24
0
2
Дано и мойта заплата мине 1000 кинта!
1.
Ханко Брат
08.01.2024 14:29:58
0
13
В Бургас масово заплатите са между 800 и 1000 лева!)..... През следващия сезон и година пак ще са между 800 и 1000 лева! - при това без осигуровки!)))
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор
В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори