×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Миграция: Какво може да очаква ЕС през тази година


Миграция: Какво може да очаква ЕС през тази година
Миграционната дипломация ще стане още по-важна през 2024 година, когато се очаква десетки хиляди нелегални бежанци да залеят континента
05 Януари 2024, Петък, 21:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Напливът към Стария континент не само ще продължи, но и ще се засили 

През 2023 г. политиката в областта на убежището и миграцията продължи да бъде в центъра на вниманието на Брюксел. По-специално, претоварените общини в Германия и споровете в управляващата коалиция доминираха в заглавията на вестниците и в политическите дебати. Други европейски държави също се оплакаха от претовареност на системите си за предоставяне на убежище, посочва сп. "Фокус"

Повече хора, търсещи закрила в Европа

Броят на хората, които идват в ЕС, за да кандидатстват за убежище, се е увеличил през последните две години. Докато през 2022 г. те са били малко под един милион души, Агенцията на ЕС в областта на убежището (EUAA) очаква тази граница да бъде надмината през 2023 година. Това ще бъде най-високият брой от 2015 г. насам - годината, в която в Европа пристигнаха особено голям брой хора, а тогавашният германски канцлер Ангела Меркел издигна лозунга: "Можем да се справим!"

Според официалните данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс през първите единадесет месеца на 2023 г. над 350 000 от тези хора, търсещи закрила, са влезли в ЕС незаконно, т.е. без разрешение.

Нелегалната миграция обаче представлява само малка част от цялата миграция към ЕС, пише на уебсайта на Европейската комисия.

За сравнение: през 2022 г. общо почти 3,5 млн. души са мигрирали в ЕС по редовен път, т.е. хора със статут на бежанци, както и мигранти, които са дошли с цел образование или работа, например.

Напливът към Европа ще продължи

Експертите очакват, че и през 2024 г. много хора ще предприемат опасното - и често смъртоносно - пътуване към сигурни страни. Според Катрин Улард, директор на Европейския съвет за бежанците (ECRE), в световен мащаб се регистрира рекорден брой бежанци.

Само малка част от хората обаче ще потърсят закрила в ЕС. Тя очаква през 2024 г. да пристигнат около един милион души. Повечето от тях действително се нуждаят от закрила, както подчертава експертът по миграция в интервю за Дойче веле.

Давид Кип, който се занимава с германската и европейската миграционна политика в Германския институт за международни отношения и сигурност в Берлин, признава, че "понастоящем няма признаци за обръщане на тенденцията". Кризите в световен мащаб по-скоро се увеличават, отколкото да намаляват, добавя Кип.

Но този брой мигранти е управляем, казва Улард. Това показва например начинът, по който се процедира с хората, които през 2022 г. избягаха от Украйна в Европейския съюз. Според официалните данни през септември 2023 г. около 4,2 млн. украинци са се ползвали с временна закрила в ЕС.

Вместо да се паникьосва по отношение на числата, експертката по миграция Улард съветва европейските системи за предоставяне на убежище да бъдат направени функционални.

Реформата на ЕС в политиката за даване на убежище

В седмицата преди Коледа Европейският парламент и държавите членки постигнаха съгласие по мащабна реформа на политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището. Преди това политическо споразумение да влезе в сила, то трябва да бъде официално прието от държавите членки и Европарламента. Това е планирано за първата половина на тази година, след като бъдат изяснени техническите подробности.

Политологът Кип очаква новите закони да бъдат приложени след две до три години. Засега централно място ще заема символичното споразумение, което е "политическо освобождение" за участващите в него.

Реформата предвижда по-строги процедури, като например гранична процедура за търсещите убежище с малък шанс за успех. Те ще бъдат настанявани в условия, подобни на тези при задържане - без изключение за семейства с деца. Предвижда се и задължителен механизъм за солидарност между държавите членки, който да облекчи тежестта върху граничните държави. Ако някоя държава членка откаже да приеме търсещи убежище, тя трябва да плати финансова компенсация или да направи друга вноска.

Редица организации за защита на правата на човека остро разкритикуваха планираните разпоредби. Катрин Улард също се опасява, че и без това крехкото право на убежище ще бъде подкопано. Тя смята, че тази реформа няма да реши проблемите в областта на миграцията. "Очакваме повече отблъсквания и откази по границите поради по-голямата отговорност на граничните държави, предвидена в пакта", каза експертката по миграция.

Що се отнася до осъществимостта, Кип смята, че първо трябва да изчакаме и да видим доколко новите предложения са осъществими на практика. Например трябва да се изясни дали ще трябва да се строят лагери за граничните процедури и как те могат да бъдат организирани по хуманен начин.

Допълнителни споразумения за миграция с трети страни

През лятото на 2023 г. Европейският съюз постигна споразумение за миграция с Тунис. В замяна на финансова помощ в размер на общо над един милиард евро, страната трябва да предотврати преминаването на мигранти през Средиземно море. Досега споразумението не е довело до значителни резултати. И  изглежда, че налице е известна криза в отношенията Тунис-Брюксел: През октомври тунизийският президент Каис Саид отхвърли плащане от ЕС в размер на няколко милиона евро като "подаяние".

Миграционната дипломация ще стане още по-важна през 2024 г., прогнозира политологът Давид Кип. Сделката с Тунис не е първото споразумение на ЕС с трети държави за недопускане на мигранти в Европа. В миналото подобни споразумения бяха постигнати с Турция и Либия.

В момента ЕС работи по такова споразумение и с Египет. Тези споразумения са много спорни от гледна точка на правата на човека. И не са много успешни, твърди Катрин Улард: "Няма реален интерес или желание да се облекчи Европа от нейната задача".

Има и още: планираните сега гранични процедури изискват и по-нататъшно сътрудничество със страните, които приемат отхвърлени кандидати за убежище, както обяснява Давид Кип. Въпреки това не е в интерес на транзитните държави да приемат обратно хора от трети страни.

Ще продължи ли миграцията да бъде тема в предизборната кампания на ЕС?

Понякога повече, понякога по-малко. Неофициално в Брюксел се говори, че е необходимо и споразумение относно политиката за предоставяне на убежище, за да се отнеме вятърът от платната на десните популисти.

Изборите за Европейски парламент ще се проведат през лятото на 2024 година. А въпросът за миграцията често е играл важна роля за резултатите от последните избори в Европа, като например неотдавнашните избори в Нидерландия.

Експерти като политолога Давид Кип обаче са скептични, че новите правила за предоставяне на убежище могат да допринесат за намаляване на взривоопасността на проблема. Реалността е такава, че миграционните движения ще продължат.

Италия е от страните на първа линия, които се сблъскват най-остро с проблемите, свързани с миграцията.   Страната е изправена пред "епохално предизвикателство", посочва Австрийската новинарска агенция (АПА).

"Опитвам се да реша проблема в структурно отношение и това изисква международно подкрепа", обясни премиерката на страната Джорджа Мелони. Тя посочи в четвъртък, че не е доволна от резултатите по отношение на миграцията, особено като се има предвид работата, която тя инвестирала в това начинание. В същото време Мелони посочва: "Но смятам, че нещата щяха да бъдат много по-лоши, ако не бях го направила".

През 2023 г. на италианския бряг са пристигнали  157 652 мигранти, което е с 50 % повече от пристигналите 105 131 през 2022 г., показват данни на италианското министерство на вътрешните работи. Също така през миналата година са пристигнали 17 319 непридружени непълнолетни лица, което е с 23,3 % повече, отколкото през 2022 г.

Ако и през 2024-та тенденцията се запази – а това се очаква, тъй като кризите, пораждащи миграцията, не показват намерение да затихнат, то и новата година ще бъде тежка. 

Източник: БТА




5
Коментара по темата
5.
А защо
06.01.2024 09:50:07
0
0
просто не осъдят Меркел и да го направят достояние на тези държави от които идват мигрантите?
Бас държа, че повечето мигранти продължават да си мислят, че Меркел ще ги посрещне на границата!
4.
Дернев
05.01.2024 22:27:41
5
2
ЕС не тръгнели тази година ускорено към изграждане на СЕЩ, много скоро няма да го има. Една граница затворена и една армия да я пази. Проблемите с миграцшята да се ражрешават от ООН. СЕЩ ще внася каквото е необходимо във фонд към ООН, както и всички останали страни. Писал съм вече как да се изразходват тези пари и къде. Но не и в Европа. ЕС няма бъдеще, както и Европа с него. СЕЩ максимално бързо.
3.
ЯШАР
05.01.2024 21:53:21
1
4
Тия на снимката са местни момчета,от Приморско.Единият е общински съветник,а другите изявени бизнесмени.Седят така за да скрият табелите„СВОБОДНИ КВАРТИРИ С WC“.
2.
Много ясно че....
05.01.2024 21:43:28
0
4
Ц като ром популация
1.
Nqma ora za flagman
05.01.2024 21:40:19
3
3
Същото кат предната година крадене на еуросредства за настаняване на бежанци в хотелите
И всички сте доволни от богатите бежанци
Даже флагман може да приберат няколко имат място на земята
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Ревнивец наряза с ножица главата на приятелката си в Елена Пострадалата е в болница с множество рани по главата
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори