×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Премиерът ще назначава шефовете на служби, предлагат от ПП-ДБ


Премиерът ще назначава шефовете на служби, предлагат от ПП-ДБ
Атанас Атанасов посочи, че реформите в службите трябва да са приоритет за Народното събрание в новата сесия
05 Януари 2024, Петък, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Съпредседателят на ДБ е на мнение, че предизвикателствата, пред които са изправени българските специални служби, са липсата на ефективен контрол и отчетност и дефицит на надеждни източници

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви каква е визията на управляващите за предстоящата реформа на специалните служби. Обсъжда се шефовете на службите да се назначават от министър-председателя.

Днес на профила си в социалните мрежи Атанас Атанасов степенува стъпките, нужни за реформа в службите. Според него в новата пленарна сесия на Народното събрание основен приоритет трябва да бъде реформата на специалните служби. 

Атанасов пише, че това може да стане като се промени процедурата за назначаване на ръководителите на службите, така че това да се случва с решение на парламента по предложение на министър-председателя.

Съпредседателят на ДБ е на мнение, че предизвикателствата, пред които са изправени българските специални служби, са липсата на ефективен контрол и отчетност, дефицита на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и конфликтите между различните служби, недостатъчното финансиране и оборудване, ниското доверие на обществото и неспособността за адаптация към динамичната международна среда.

Ето как подрежда Атанас Атанасов стъпките на реформата на българските служби:

1. Стратегическо планиране и оценка - изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.

2. Законодателна реформа - актуализиране на законодателството, регламентиращо дейността на специалните служби и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

3. Кадрови реформи и професионално обучение, развиване на професионалния капацитет, психологическата устойчивост и мотивацията на служителите, насърчаване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите.

5. Упражняване на ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специалните служби, които да защитават правата на гражданите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи.

"Предвид обстоятелството, че специалните служби са инструмент на изпълнителната власт, целта на предлаганите промени е да се повиши капацитета на правителството при вземане на управленски решения в динамичната среда за сигурност", пише накрая Атанас Атанасов.

Като следващ приоритет в новата парламентарна сесия Атанасов открои важността от въвеждането на механизъм за ефективно управление от изпълнителната власт в съответствие с Конституцията. 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
19
Коментара по темата
19.
Географията е съдба
05.01.2024 22:26:37
0
5
Достойнство и българска политическа класа са две взаимоизключващи се инстанции. Второ – става дума за зависими хора, които са зависими от външнополитическия фактор. Трето – те не са в състояние да вземат каквото и да било стратегическо решение, което да отговаря на средносрочните и дългосрочните български интереси, защото те нямат основание и гръбнак за това.
18.
Yasser Halifat
05.01.2024 22:16:10
0
5
Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа. Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа, а оттам и континента. Това са геополитически аксиоми, които са очевидно".
17.
ПП ВГЗ
05.01.2024 21:30:04
0
1
Ваххххх тяяхната маааамааа! Демократ да прави тоталитаризъм. Това е феноменално.
16.
Гном
05.01.2024 20:50:03
1
6
Този си плете кошницата и скоро ще си я оплете. Какво стана с Бойко и Пеевски? Уж голям го вадеше, но кой знае какво би направил ако го подкрепят за шеф на ДАНС?
15.
баси
05.01.2024 19:58:27
0
6
грозния дъртак на снимката
14.
Периферна пиратска крепост
05.01.2024 18:57:12
2
8
Технологията на "управлявания" хаос представлява сложен системен механизъм чиито елементи са свързани помежду си по един доста коварен начин, а резултатите от практическото му прилагане, в хода на своето развитие, могат да варират в различни посоки. Без оглед на конкретния регион, в който се прилага, тази технология обикновено залага на следните елементи: информационните войни, кибератаките и шпионаж, корупционното управление, разпалването на националните и религиозни конфликти, криминални структури, стимулирането на употребата на алкохол и наркотици, прокарването на фалшиви ценности и ерозията на националните и културни основи на съответната общност. Целта на тази "рационална" агресия е преформатирането на неудобните държави, трансформацията на колективното съзнание, понижаване съпротивителния потенциал на населението и неговата способност да се самоорганизира и лишаването му от историческа памет. Анализирайки технологията на "управлявания" хаос като глобална заплаха за съвременния световен ред (мнозина експерти вече поставят знак за равенство между тази технология и оръжията за масово унищожаване)
13.
No time to Die - 007
05.01.2024 18:47:42
1
8
В България стана неудобно дори да се пита кой носи отговорността. Обективно, отговорността е колективна, тя е деперсонализирана, безсубектна. Колективна дейност на политическия елит. Tой е от окупационен тип, държи се с населението като с подчинен народ.- С позволението на двойно гражданство за депутати и министри българският политически елит ще стане по-зависим от външни решения.
12.
4та национална катастрофа
05.01.2024 18:44:45
3
8
Въпроси много: Населението на България заложник ли е? Българите разменна монета ли са? Ще подменят ли средната класа (която ликвидираха) със Олексей и Альошка, и ще подменят ли работната прослойка със бежанците от пустините на Близкия изток? България, депо за отпадъци внос от 5те континента ли е?
11.
Кръг Квадрат
05.01.2024 18:36:40
1
9
Искат да държат службите за да удрят локално и офшорно тези които не искат да се подчиняват ... икономически. Вътрешните им борби, властта , те живеят в балон. Населението е тор за тях. Отчуждени , болни хора ... Гъста кал, мъка голяма.
10.
1
05.01.2024 18:21:17
5
1
Браво!Да шкартират тоя национален предател мунчо зеления чорап радко хвърчило с корупционни схеми на секретарка му копринков
9.
Изумен съм
05.01.2024 17:35:36
3
5
Колко къс е хоризонта на тези хорица !
Да ги наречеш тесногръди е малко !
Те разсъждават примитивно, с поглед най-много в утрешния ден!
А в утрешния ден, съгласно тяхното мислене Премиер ще е нашият човек!
Значи и хората в службите ще са наши !
Значи и ние ще сме защитени !
Утре!
8.
Такаааа
05.01.2024 16:50:10
1
9
Само че при сегашната "схема" на действащата у нас демокрация , Премиера определено е политическо лице!
И то лице, избрано не от целия народ или поне гласувалите за това, а от съвсем ограничен кръг от хора (240, на заседанието били 121, избрали го 62-ма, примерно)!
Което си означава , че службите ще бъдат оглавени от политически лица от една партия!
Тогава, тъй и тъй сме я почнали, да вземем да върнем и "Чл 1" от предходната Конституция !
7.
До 1
05.01.2024 16:35:52
1
12
На баба ти фърчилчето !
Нали днес е "чорапчето" утре ще е някой друг , в това е смисъла на разделението на властите, които тези всякак се мъчат да премахнат и да концентрират властта в техните ръце!
Толкова ли е трудно да ти го проумее главичката, та така възторжено цвилиш?!
6.
ГНОМ - тоталитарен прокурор.
05.01.2024 16:29:39
1
15
Прокурор от времето на Тодор Живков, днес подвизаващ се като Демократ политик ето това са Промяната-ДБ. Иван Костов му се подиграваше след като го изгони за НЕКАДЪРНОСТ от шефското място НСС и го кръсти ГНОМА. Та днес същият този ГНОМ е депутат от ДСБ в коалицията ПП-ДБ и е първи борец за разграждане на службите и превръщането на България в разгладен двор. Коалиция от Гномове са всички в сглобката, тресе ги яка параноя от народната любов и гьостериците дето ще отнесат.
5.
Тези
05.01.2024 16:13:01
3
17
наистина смятат, че ще държат вечно властта и се окопават все по-дълбоко!
И в Холандия така смятаха ...
И в Италия...
4.
А утре
05.01.2024 16:09:41
5
13
ако Коцето Копейкин или някой подобен вземе властта и стане Премиер, каква песен ще пее Атанаско?
3.
....
05.01.2024 15:51:27
6
17
Гнома да не се е напил , нещо неадекватен ми се вижда. С разширени зеници, наведен на посолството. Ястреб на извратените янки и опитал от американската мечта качен на чернилките в поза ездач.
2.
Лост
05.01.2024 15:44:43
4
23
Даже без да го чета знам, че е написал само глупости.
1.
путкин
05.01.2024 15:37:44
19
5
чорапчето ще глътне още водичка
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори