×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Електоралната периферия не гласува, което отваря поле за нов голям политически играч


Електоралната периферия не гласува, което отваря поле за нов голям политически играч
Не се очертава разпад на „сглобката“. Ще са като в труден брак - ще се карат и мразят, но ще живеят заедно, прогнозира Димитър Ганев от „Тренд“
27 Декември 2023, Сряда, 17:05 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

И ГЕРБ, и ДПС, и ПП-ДБ прокарват сполучливо интересите си към момента, смята политологът

Краят на годината традиционно е време за обзор и прогнози. Изпратихме съответни въпроси на анализатори. Първият коментар е на Димитър Ганев - доктор по политология, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, съосновател на изследователски център „Тренд“.

- Как бихте обобщили политическата година за България?

- Съвсем наскоро публикувахме данни за оценката на българите за отминаващата 2023 г. и очакванията за следващата година. Това, което отчитаме, е, че се връщат нивата на оптимизъм от 2019 г. – годината преди Ковид. Минаха няколко тежки години - пандемия, дълбока политическа криза, висока инфлация, война в Украйна. Като че ли тази година е първата, която е малко по-спокойна. Ковид вече го няма или по-точно не е толкова опасен, инфлацията се успокои, а политическата криза изглежда поне временно решена.

- Кой/кои реално управлява(т) държавата в момента?

- Бивши политически опоненти, които все още не искат да си признаят и да приемат ролята си на партньори.

- Кой прокарва по-добре интересите и целите си към момента – ГЕРБ, ПП-ДБ или ДПС?

- И трите формации в някакъв смисъл. ПП с 36 депутати държат почти цялата изпълнителна власт. ДБ прокараха конституционна реформа, която беше техен основен приоритет от създаването на коалицията. ГЕРБ и ДПС излязоха от политическата изолация и станаха приемлив партньор за довчерашните си най-големи политически опоненти.

- Какви са електоралните тенденции? Спря ли спадът при ПП-ДБ след първоначалния шок от „сглобката“ с ГЕРБ (и ДПС)?

- ПП-ДБ претърпяха спад от няколко процентни пункта веднага след съставянето на кабинета. И това беше очаквано и нормално. От юли месец насам не регистрираме някаква електорална динамика. Но това е така най-вече защото партиите останаха да разчитат само на твърдите си ядра. Привидно картината е статична, но не съвсем. Все по-малко българи заявяват, че биха гласували и ако днес имаше избори, избирателната активност щеше да е дори по-ниска от изборите през април и октомври, когато беше рекордно ниска. Електоралната периферия предпочита да си стои вкъщи, вместо да излезе и да гласува. Това отваря голямо поле за нов голям политически играч.

- Очаквате ли сериозни проблеми между ГЕРБ и ПП-ДБ при ротацията през март и от какъв характер?

- Ротацията без съмнение ще бъде голямо предизвикателство. Много въпроси ще трябва да намерят отговор – ще има ли коалиционно споразумение; ще има ли разписана актуализирана управленска програма; кои министри ще бъдат сменени; ще има ли вече политически лица сред тях? Всеки един от тези въпроси ще породи напрежение. Въпреки това обаче, няма да стигнем до разпад на управлението. Никой в сглобката няма интерес от нови избори. Като в труден брак – ще се карат, ще се мразят на моменти, но ще живеят заедно.

- Поправките в Конституцията са факт. Предстоят кадровите назначения във ВСС и регулаторите. Да очакваме ли съществени промени в тяхната работа? Или по-скоро няма да се стигне до разбирателство и „сглобката“ ще се разпадне преди това?

- Ще се разберат за ВСС и регулаторите. Трудно, но ще успеят. Добре си дават сметка, че мандатите там са дълги и че след живота на сглобката, чрез регулаторите и ВСС партиите от мнозинството ще продължат да имат политическо влияние през тях. Изборите, както казах, не са им опция.

- Какви изненади и последствия очаквате от евроизборите напролет?

- Евроизборите традиционно са тези с най-ниска активност. Не виждам основания това да бъде различно през юни. Дори смятам, че активността ще е най-ниската, която сме виждали. При такава ситуация картината може да изглежда различно – традиционно при много ниска активност партиите с по-твърди ядра имат относително по-висока тежест.

- Задава ли се алтернатива на „сглобката“?

- Засега не. Но се трупа напрежение. Доверието към кабинета е ниско. Партиите, които съставляват сглобката, нямат сериозен потенциал за ръст. Въпрос на време е да се появи алтернатива от някъде.

- Променя ли се ролята на президента Румен Радев? Каква е неговата дългосрочна „игра“ според Вас?

- Президентът Радев няма да остане политически пасивен след края на мандата си. В момента той се позиционира като опозиция и алтернатива на мнозинството в парламента, трупа политически капитал, който да използва за евентуален свой политически проект. Но този път няма да стане така да легитимира някой, както направи с „Продължаваме промяната“, и хората да тръгнат след друг. Ако Радев има шанс за политически пробив, трябва той да е начело. Лично. А до края на мандата си има още 3 години. Това е много време. Много вода ще изтече.


В категории: Политика


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Сглобени срещу избиратели
27.12.2023 20:21:41
10
4
Да направиш сглобка = да изпързаляш избирателите.
10.
XOXOXOXOX0!!!!
27.12.2023 20:18:43
1
20
Радо Гела щял да ни оправи с мекия меч.
Гела ли е новото прокси на Фатмака?
Всеки следващ проект на Фатмака, все по-нефелен!
То не става така, да събираш от чергата отпадъци и да ги представяш като новите "спасители" , фатмашка му работа:
Претенции вселенски,манталитет махленски....
9.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
27.12.2023 19:43:38
21
0
Радостин Василев идва с наточен "МЕЧ" треперете КРАДЦИ и КОРУМПЕТА !!!!!!!!!!!ТОЙ Е !!!!!!!!!!!!!!!!
8.
Мунчо голям го вади,ама мек
27.12.2023 18:25:56
1
23
Добре се нагуши за 2 години управление и сега щял да инвестира в нов проект: ПП Пътя на Копринката :)))
За пореден път ще промотира поредните измамници, както Киро Простото и Кокорко...
Трябва да си мисли,че българинът е по-прост, от колкото изглежда :)))
7.
7
27.12.2023 18:19:10
2
18
6 убитак скрий се ве щом тоя боклук ви е алтернатива хахаа
6.
.
27.12.2023 18:07:29
18
4
ИДВА Радостин Василев с наточения МЕЧ !!!!Той е следващия който ще обере ПРОТЕСТНИЯ ВОТ !!!!!!Но за разлика от предните е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕЛИГЕНТЕН млад политик и ще приобщи и други интереси ! ТОВА Е НОВИЯ ПРОЕКТ КОЛКОТО И ДА Е НЕГЛИЖИРАН ОТ ПЛАТЕНИТЕ МЕДИИ
5.
Галя от посолствоТО
27.12.2023 17:59:22
12
17
Няма как да се разглоби сглобката. Имат еднакви интереси. Пееф е в магнитски, толупа е кандидат за там, а другите олигофрени знаят, че повече няма да влязат в парламента.
4.
Българина
27.12.2023 17:55:43
3
17
То след проекта на Киро/Кокоро/Лореро трябва да си хабцолютно тъп, за да се вържеш за нов такъв...
3.
Трябва
27.12.2023 17:52:28
9
8
да си бавноразвиващ се за да те интересува кой ще срича заповедите на посолствоТО и Брюксел!
2.
така така
27.12.2023 17:44:55
16
7
До две години максимум и ще сме забити в карабатака!! Можете сега да ме плюете че съм русофил там копейки и всичките други папагалски глупости
1.
ХХ
27.12.2023 17:24:47
7
11
Никакъв проект не е нужен. Правителството има мандат 4 години да евроинтегрира про'с'таците дет гласуваха за него.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори