×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Промените в Конституцията - микс между некадърни и откровено вредни идеи


Промените в Конституцията - микс между некадърни и откровено вредни идеи
Единственият неизяснен въпрос е колко още ще е склонен да си мълчи суверенът, който и без това все по-категорично демонстрира отвращението си от политиците
23 Декември 2023, Събота, 20:01 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

Само допреди година ако някой беше казал, че Христо Иванов най-накрая ще сбъдне мечтата си с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, никой нямаше да му повярва

Дълги години, след почти десетилетие борба, ДБ (заедно с придатъка им отскоро ПП), с немисилимата допреди по-малко година подкрепа на ГЕРБ и ДПС, най-накрая осъществиха така лелеяните от тях конституционни промени. Някакъв микс между противoконституциoнни, некадърни и откровено вредни идеи станаха действителност.

Промените минаха маскирани зад оправданието, че без тях няма как да се осъществи другата заветна и основополагаща за съществуването цел на ДБ – вeликата съдебна реформа. Всъщност напълно излишно беше това оправдание, вече на всеки е ясно, че в последните месеци всичко случващо се единствено в резултат на желанието на (не)коалиционните партньори на всяка цена да устискат максимално дълго властта.

Бяха напълно излишни и тези алабализми, че качеството на правосъдието ще се подобри, защото много скоро ще станем свидетели именно на обратното – ще се влоши още повече, колкото и невероятно да звучи това, на фона на и без това трагичното правораздаване у нас.
Ако преди година някой беше казал, че Христо Иванов най-накрая щеше да сбъдне мечтата си, вероятно никой нямаше да му повярва. Ако пък и беше добавил, че това ще стане с подкрепата на мафията и най-корумпираните – по неговите собствени думи ДПС и ГЕРБ, вероятно щяха да го помислят за невменяем.

Сглобката

Без никакъв срам Христо Иванов обясни, че през времето, „корупционният модел е олицетворяван от различни образи, но важното на тези промени е, че политическите опоненти са успели да постигнат консенсус въпреки обвиненията”. Разбирайте, според ДБ и Иванов  – ГЕРБ и ДПС са корумпирани, но именно с тях ще „изградим институции, променим устройствените закони, процесуалните закони, вземем важни кадрови”, с които да се промени това. Ако ви звучи шизофренично – напълно прави сте. Освен всичко друго, звучи и доста обидно спрямо всички избиратели и поддръжници, без значение коя партия подкрепят, те явно в очите на Иванов (а и не само), са бавно развиващи се, които нямат капацитета да осмислят, че ги лашкат на всички посоки, в зависимост от интересите на някои лица и коалиции.

Кирил Петков, в типично негов стил, беше доста възторжен от постигнатото, като обяви, че е време „регулаторите и органите да бъдат попълнени с качествени хора, които именно ще завършат промяната”. Откъде ще се появят тези професионалисти, като те не считат лицата от ГЕРБ и ДПС за такива, не е напълно ясно, а гласовете на ПП и ДБ няма да стигнат, за да изберат само свои лица за тези позиции. Е, винаги може да се окаже, че не е чак такава драма някой и друг пост да бъде спазарен в името на България (тук трябва да пуснем сълза).

Борисов е по-сдържан в изказванията си, като ясно си личи, че тази (не)коалиция не му е присърце, но е пределно ясно, че и неговите – било лични, било партийни интереси, надделяват.

Всъщност тук съвсем резонно възниква въпросът – нали една от мечтите на ДБ/Христо Иванов, беше отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, като едно от основните обвинения срещу него беше, че обслужва интересите на ДПС и ГЕРБ, а сега нима въпросните две партии пак няма да имат контрол върху прокуратурата, нещо повече – те вече съвсем прозрачно и никак задкулисно ще контролират цялата съдебна система, благодарение на промените в Конституцията. Излиза, че всъщност Иванов и присъдружните му – Надежда Йорданова, Атанас Славов и прочее, всъщност са имали персонален проблем с бившия главен прокурор, но за сметка на това нямат никакви скрупули спрямо Борисов и Пеевски. Поредна шизофрения.

Нека не забравяме, че преди години Висшият съдебен съвет вече беше разделен на две квоти именно по предложение на Христо Иванов, а малко след това беше избран Гешев, което за пореден път демонстрира, че абсолютно всички сериозни промени у нас се правят единствено на парче, с някакви кратковременни цели и стремежи, които най-вече целят да обслужат нечии тесни интереси. Колко принципно е случващото се, също се видя от много тихата и недостоверна реакция против Борислав Сарафов, който буквално седмици допреди отстраняването на бившия си шеф, му беше един от най-приближените. Но това вече не беше от съществено значение за ДБ и ПП.

Интересно е да се отбележи, че Бойко Рашков от ПП гласува „въздържал се”, като обясни, че според него конституционните промени ще доведат до „политическа прокуратура” и така се  връща прокуратурата от комунизма.

Двойното гражданство

Беше черешката на тортата, с която се позволява на лица с двойно гражданство да стават депутати и министри. Нещо повече, ключът е, че не просто българи, могат да ни управляват, а дори чужденци, придобили българско гражданство. Каквото и да си говорим, по този начин съвсем официално се отваря вратата на всяка друга държава и различен от националния интерес, да властва. Е, ще репликира някои, то така или иначе сме си губерня – било руска или на някое западно посолство, винаги е имало дирижиране отвън.

Да, да, факт е, че управниците ни са силно податливи на чуждо влияние, но сега вече ще е официализирано, съвсем законно и напълно допустимо, буквално утре Альоша Петров или Джордж Стивънсън могат открито да работят за интересите на родната си страна, която няма да е България... И ние няма да имаме никакво право дори да се бунтуваме.

А да приемем съвсем теоретично, че някой наш министър е с двойно гражданство, едното от които американско, значи той вече е декларирал с клетва към САЩ, че „абсолютно и изцяло се отказвам и отхвърлям всяка вярност и вярност към всеки чужденец, княз, държавен или суверенни, на когото или който досега съм бил субект или гражданин”, „ще подкрепя и защитавам Конституцията и законите на Съединените американски щати срещу всички врагове, чужди и местни”, „ще изпълнявам работа от национално значение в гражданска посока, когато това се изисква от закона”.

Всъщност с тези промени вероятно най-скоро можем да усетим подобен натиск и заемане на ръководни постове от лица с турско или руско гражданство, защото те са преобладаващи у нас.

Бъдете сигурни, приелите промените въобще не са се замислили или задълбочили в разсъжданията си какво би означавало това за и без това нестабилната ни държава. Защото, съгласете се, едно е чужди агенти по някакъв начин – кога успешно, кога не, да се опитват и понякога да успеят да разберат някоя държавна тайна, а друго е съвсем официално чужд гражданин да получи достъп до документ с гриф "Строго секретно" например.

Конституционалистите и юристите

Редица експерти по темата вече изказаха позициите си, че промените са необмислени, глупави, неразумни и подчинени на лични и партийни интереси.

Конституционалистът Борислав Цеков беше категоричен, че: „конституционните промени за съдебната власт ще имат нулев ефект за качеството на правосъдието”, а двойното гражданство премахва един от елементите на националната държава - официален език, което отваря държавата за външно влияние".
„Промяната на Конституцията е последното, от което България имаше нужда, аз съм и омерзен от начина, по който се законодателства у нас, особено за основния закон на страната”, коментира проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.  Според доц. Наталия Киселова „Изменението в Конституцията за двойното гражданство е много тревожен въпрос„.

Един от най-ерудираните български юристи – проф. Даниел Вълчев също подчерта, че „повече от две десетилетия ни съпътства мантрата, че реформата в съдебната система изисква конституционни промени, а всички приети изменения и допълнения на Конституцията до момента, са рекламирани с оправданието, че така искали чуждестранните ни партньори (ЕС, Венецианската комисия, Съвета на Европа и т.н.), което не е вярно”.

Бившият служебен премиер Ренета Инджова беше категорична, че „Унищожават институционалната структура на страната” и „имаме суспендиране на Конституцията, откакто Кирил Петков е тук. Това означа също, че Конституционният съд е олекнал в прерогативите и функциите си".

Заорахме по дъното

Видно е, че приетите промени са насочени и срещу президента Румен Радев персонално, но това също говори за крайна недалновидност – днес президент е той, утре ще е някой друг, тогава отново ли ще правим промени, които да могат да обслужат вече нашия човек?

(Не)коалицията също няма да просъществува още дълго, тя и в момента се крепи изкуствено. Вероятно съвсем скоро ще сме свидетели на поредната немислима до този момент сглобка, която съдейки по гъвкавостта на политиците ни – макар правилната дума да е съвсем различна – може да е буквално между всяка и всяка партия. Важното е да имат общ партиен и личен интерес, а това въобще не е трудно у наше село.

Винаги, когато се правят каквито и да е безпринципни промени и договорки – без значение дали говорим за сглобки или още по-лошо – за Основния закон на страната ни, много скоро резултатът от подобно поведение се отразява най-осезаемо както върху развитието на страната, така и пряко върху всички ни.
Вероятно единственият неизяснен въпрос е колко още ще е склонен (и за какво) да си мълчи суверенът, който и без това с всеки следващ вот все по-категорично демонстрира отвращението си както от управляващите, така и цялостно от политиката у нас.

 


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
сдгетиопппо24567
24.12.2023 16:13:57
0
0
Държаха народа в мъгла, та да му стане ясно!
15.
Отличници
24.12.2023 14:43:06
1
4
Бутнаха МОЧА, промениха Конституцията, приеха бюджета. "ППДБ" са отличници.
14.
Ръст на заплатите
24.12.2023 08:04:02
3
5
Ръстът на възнагражденията за последните 12 месеца в България е вторият най-висок в ЕС - 15.8%, близо до водача Хърватия.
- Това не би трябвало да изненадва (сходни данни съм коментирал на същия ден преди 6 години, както ми напомни Фейсбук);
- В индустрията и строителството увеличението на разходите за труд е дори по-високо - 17 и 17.5%;
- При отворен пазар на труда в ЕС и влошаваща се демография сближаването на номиналните заплати с тези в по-богатите страни ще се случва сравнително бързо;
- Работодателите не могат да спрат този процес - вместо това трябва с иновации и инвестиции да се повишава производителността;
- И всичко това - при 50% от работната сила, която е практически функционално неграмотна, видно от резултатите в изледването PISA.
13.
PS
24.12.2023 00:12:13
4
2
Бялата риза Коста Ухото като дърт циганин лъже. Кой ли му се връзва на простотиите които говори. От далече си личи селският манталитет, нацис и грандоман. С големи претенции без покритие.
Двоен стандарт от сайта да остави народната признателност да се покаже реално от хората. Няма капацитет за селски кръчмар ,тръгнал държавата да оправя.
Някой му е написал текста до медията, иначе срича като бавно развиваща се ученичка . Ъъъ , аааа....
Дал е някой лев на вестника за да не го плюят хората , може да му засегне егото
12.
Лустрация
23.12.2023 21:00:55
8
14
Трябва тотална промяна на Българската конституция! Партията комунисти още са на власт. Партизани, милиционери, военни са доносници на бившата СССР. Яко крадене падна от бандитската приватизация на мангала Костов!
11.
ХХ
23.12.2023 20:51:40
20
17
Аз пък смятам, че много добре става.
На 2 Април 85% гласуваха за евроатлантизъм и ценностите му и ги получиха. Дано сега има и мобилизация, та да ги пратят на фронта да ги защитават за така мечтаната от рях "европейска МРЗ".
10.
Няма смисъл
23.12.2023 20:07:08
6
19
да се нервираме... Държава няма отдавна и няма и да има. Всеки да се спасява поединично, както и където може.
9.
ха
23.12.2023 19:34:19
13
24
Махнаха ви паметника, връщат и османско иго. Поздрави от Кирчо Свирчо и компания.
8.
//
23.12.2023 19:31:50
2
17
Промените в Конституцията наистина са постигнати с подкрепата на политически сили, които имат различни интереси от тези на ДБ и ПП. Това е причина за опасения, че промените не са в интерес на страната, а са насочени към запазване на властта на определени групи.
7.
ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.12.2023 19:30:56
14
10
хаха РУСАТА ТЪПНЯ СЕ ПРАВИ НА ПРОРОК !!!!!!!!!!!!!!!!НО НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПЛАТЕН КЛАКЬОР ХАХА!!!!!!!!!
6.
Почна се
23.12.2023 19:30:11
1
25
Министърът на правосъдието Атанас Славов смята, че промененият текст в Конституцията, който позволява хора с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, трябва да се прецизира. Според него текстът щеше да е по-ясен, ако изрично уреждаше хипотезата с българско гражданство по рождение и вторично получено българско гражданство.
5.
Корнелия Нинова
23.12.2023 19:11:03
11
34
Ако имах възможност да върна времето назад, не бих издигнала кандидатурата на Радев!
4.
Надрусеняци от паветата
23.12.2023 18:46:39
19
38
Какво да очакваш от протестери, под юмручето на Мунчо Радев!
ПП са отрочета на Радев, Бойкикев - Христо Иванов, не е влизал в съдебна зала, защото е адвокат без практика, лишен и от това, защото цял живот е захранван от Сорос чрез НПО-та!
Хубаво ли Ви стана, оправихте ли си живота, след 3 години безвремие?
При Бойко било зле, да ама не!
Дори по цената на хляба можете да си направите сметката, колко сте напред с инфлацията...
3.
Кремълска пропаганда
23.12.2023 18:35:47
52
18
Се лее тука ,що за безобразие ???
Ако искаме съда да заработи е нужна конституционна реформа.Всеки опит да се спре този жизнено важен процес за България, ни доближава до третия свят.
2.
Evstati
23.12.2023 18:24:38
22
20
Бавноразвиващи се, с малки изключения, но нагли и все гладни ни управляват от 91ва година, суверена си е наред, но защо ходи за гъби по време на избори.
1.
ПП “Занули България”
23.12.2023 18:12:24
8
45
Все пак е писана от - некадърни и откровено вредни дУпетати!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте Лъжливи туроператори с почивки за празниците плъзнаха в нета, не се връзвайте От Министерството на туризма са провели за ден 8 автобуса за Турция, 2 от тях не са имали редовни документи за превоз на пътниците Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Държавата плаща 12 млн. лв. за "златната локва" на границата Кабинетът "Главчев" тихомълком е гласувал щедра компенсация на фирмата, спечелила десетки милиони от такса "дезинфекция" Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Бум на фалшивите банкноти, ето как да ги разпознаем Един от най-разпространените начини за разпознаване на фалшиви банкноти е водният знак Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Кристиан Вигенин оглави листата на БСП за Европарламента Петър Кънев е водач на кандидатите от Бургас за Народното събрание На Велики понеделник задължително трябва да... На Велики понеделник задължително трябва да... По време на Страстната седмица постите навлизат в своя най-строг период ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски ПП-ДБ готови да управляват с ГЕРБ, ако Бойко Борисов счупи „заварката“ с Делян Пеевски  Подготвя се почвата за връщане на Борисовата държава - завладяна съдебна система и имитация на честни избори, предупреди ген. Атанасов Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Унищожиха невзривен боеприпас, открит в кв. „Възраждане” (СНИМКА) Специализиран екип от 78-ми батальон за осигуряване – София, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала фугасно-осколъчна авиобомба AN-М30А1 Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори