×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър на транспорта Георги Гвоздейков ще посети днес Бургас
  • Днес започна приемът на документи за първокласници в Бургас
  • 27 сигнала за изборна търговия на гласове за ден в Бургас
  • В Окръжния съд стартира процесът срещу Омар Аднан, обвинен в убийството на полицейските служители Атанас Градев и Йордан Илиев, очаквайте подробности
  • Велико Минков ще се опита да докаже днес пред Бургаския окръжен съд, че е баща на едно от децата на убийцата Габриела Славова, очаквайте подробности във Флагман
  • 12 май е Международен ден на медицинските сестри
  • В Атина и Солун протестираха в подкрепа на палестинците в Газа
  • Официално: Байдън забрани вноса на руски обогатен уран
  • Новата помощ от САЩ за Киев вече е на фронтовата линия
  • Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жените във Франция бесни на Макрон: Президентът защити Жерар Депардийо


22 Декември 2023, Петък, 10:20 ч.

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно

 

Феминистки и политици от левицата реагираха гневно, след като френският президент описа актьора Жерар Депардийо - който е под официално разследване за изнасилване и е изправен пред нов контрол заради сексистки коментари - като мишена на "преследване".

"Никога няма да ме видите да участвам в лов... мразя подобни неща", каза Еманюел Макрон пред телевизия France 5, попитан за възможността Депардийо да бъде лишен от държавна награда, след като документален филм показа кадри на сексистко и неподходящо поведение от звезда, предава dnes.bg.

Говорейки в сряда вечерта, Макрон заяви: "Аз съм голям почитател на Жерар Депардийо. Той е невероятен актьор... гений на своето изкуство. Той направи Франция известна по целия свят. И казвам това като президент и като гражданин, той кара Франция да се гордее."

Критиците в четвъртък осъдиха забележките, като един опозиционен политик нарече Макрон "главен пропагандатор на културата на изнасилване".

Няколко ключови фигури в киното и телевизията заявиха, че няма да работят отново с Депардийо, след като документалният филм беше излъчен по обществения канал France 2 по-рано този месец.

Той показа кадри на Депардийо по време на пътуване до Северна Корея през 2018 г., за да отбележи 70-ата годишнина на секретната държава. Актьорът, който беше пътувал до Пхенян с телевизионен екип и знаеше, че го снимат, правеше нецензурни коментари към жени и за жени, многократно сексуално тормозеше преводачка и правеше сексуални коментари за дете в конна база, което яздеше кон.

Документалният филм интервюира и актрисата Шарлот Арнулд, която отиде в полицията преди пет години, обвинявайки Депардийо в изнасилване и сексуално посегателство на два пъти в дома му в Париж през 2018 г., когато тя беше на 22 години, а Депардийо, приятел на баща й, беше на 70 години.

Срещу Депардийо започна официално разследване за предполагаемо изнасилване и сексуално насилие по случая през декември 2020 г. Разследването продължава. Адвокатите му отхвърлиха всички обвинения срещу него.

Рима Абдул Малак, министърът на културата, каза, че Депардийо е засрамил Франция с коментарите си за жените и момичетата в документалния филм. Тя каза, че тече дисциплинарна процедура за отнемане на държавната му награда - Ордена на почетния легион.

Въпреки това Макрон в свое телевизионно интервю каза: "Не отнемаш на някого Ордена на почетния легион въз основа на репортаж". Той каза, че наградата, най-престижната, която правителството може да даде и която Депардийо получи през 1996 г., "не е морален инструмент". Съдебният процес трябва да продължи, каза президентът и добави, че е важно Депардийо да бъде считан за невинен до доказване на противното.

Но коментарите на президента, че се гордее с Депардийо, предизвикаха възмущение в левицата и сред адвокатите и защитниците на правата.

Франсоа Оланд, бившият президент социалист, каза пред радио France Inter: "Не, не се гордеем с Жерар Депардийо, който, докато гледа младо момиче на 12 години, яздещо кон, той я сексуализира." Оланд каза, че Макрон, който каза, че един от неговите приоритети е да сложи край на насилието срещу жени, не е трябвало да прави коментарите и е трябвало да говори за жените, а не за статуса на Депардийо като актьор.

Ан-Сесил Майферт, президент на Френската фондация за жените, каза, че коментарите на Макрон са "позорни и от друга ера". Тя заяви пред BFMTV, че президентът не е показал никакво уважение към жените, които са говорили срещу могъщи мъже. Той умишлено се е опитвал да създаде отклонение от политическия спор относно новия си имиграционен закон, каза тя.

Софи Бусиер, говорител на партията на Зелените, нарече Макрон "главният пропагандатор на културата на изнасилване".

Яел Мелул, основателката на организацията Femme et libre, каза, че коментарите на Макрон са "изключително сериозни" и изпращат съобщение за "мащабна подкрепа" към мъж, който е официално разследван за изнасилване. Като такива, каза тя, рискуват да имат отрицателно въздействие върху жените, които говорят срещу мъжете.

Депардийо, един от най-известните френски актьори, участва в повече от 170 филма и спечели международна слава с англоезични роли.

В отворено писмо до Le Figaro през октомври актьорът отрече всички обвинения, като каза, че всяка среща с Арнулд е била по взаимно съгласие. Той каза, че е бил жертва на линч, организиран от "медиен съд", и написа: "Никога, никога не съм малтретирал жена".

Прочети още на: https://www.dnes.bg/zvezdi/2023/12/21/jenite-vyv-franciia-besni-na-makron-prezidentyt-zashtiti-jerar-depardiio.593084

 




9
Коментара по темата
9.
Цветанка
23.12.2023 22:31:33
2
0
Единствената причина да го преследват за мними изнасилвания е, че той придоби руско гражданство и живя няколко години в Русия. В днешно време обвиненията в изнасилване се използват като прикритие за политическо преследване на неудобни личности.
8.
.
23.12.2023 11:36:34
3
3
В днешно време само да погледнеш мъж или жена, може да те обвини че гледаш лошо мислиш лошо или си луд и имаш някакви лоши намерения! Света се е побъркал!
7.
Българина
22.12.2023 21:21:17
2
6
'актрисата Шарлот Арнулд' била отишла на гости на Депардийо.
И какво е очаквала актрисата, Жерар приказки на Жарл Перо ли да й разказва?..
6.
крайно
22.12.2023 16:17:23
6
4
неприятен тип е тоя депардийо.....така му се пада на тоя толуп.....съд до дупка и някое друго милионче ,в полза на потърпевшата....!!!
5.
Стенли
22.12.2023 15:45:17
2
7
Те не се спряха да обвиняват да не смей човек да каже дума пример вежди рашидов
4.
До 3
22.12.2023 13:05:32
7
3
ма как вее така ще е . Само у русия няма наркомани няма педали Кристиян Костов нещо? Там всички са с много високи доходи не живеят в мизерия и нямат външни кенефи. Асфалт ток топла вода и всички екстри има дори в най забутаното селище от 10 човека в тайгата нали лек?
3.
Е
22.12.2023 11:52:26
7
7
Нормално е. То в западните страни на Европа останаха само К*рвите, П*дерасите и тези, които са останали без пукната пара и не могат да си плащат сметките и изведнъж се сещат след години, че някакъв ги е изнасилил ако мине номера да вземат нещо. За съжаление това са водещите неща и фигури в Европа. НПО-та, политици и политически партии съставени от К*рви и П*дераси, които искат само права и пари са себе си. Ако не им ги дадеш и застанеш срещу тях. Стават злобна, кр*слива тълпа, викаща глупости до небесата. Това са те д*лнопробна и кр*слива сг*н! И тук вече ги има!
2.
Джо банана
22.12.2023 11:36:48
4
8
Всичко е нагласен като нашите Мис Батали, които хич грам не са красиви ма поне са жени за разлика от тоя траверс
1.
Де пърдийо
22.12.2023 11:14:50
4
13
Феминистките с рунтавите шутки и мишници мой да ми го опърдийо
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Баба ме изпрати в "Ергенът", твърди тази участничка Валерия е категорична, че ѝ е било много трудно да се впише сред останалите участнички Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Уважаван преподавател от царевското училище "Н.Й.Вапцаров" с награда "Учител на годината" Инж. Тодор Христов от училище „Н.Й.Вапцаров“ е сред най-добрите преподаватели от региона  Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Антиевропейската ракета Гордана Силяновска порази Гърция Много е опасно изказването й, защото става въпрос за един чужд геополитически проект, коментира Любчо Нешков  Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Този тв водещ е любима мишена на крадците, пет пъти го обират Задигнали му джипа, обрали го в супермаркет... Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Цената за нощувка в този летен курорт е смешна, а бирата е по 3 лева Опитваме се да запазим цените на същото ниво като миналата година въпреки инфлацията, увери Клаудио Суичила Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти Отглеждаме инфантилни поколения, жадни за низки страсти о нашите ширини обаче такива младежи обикновено живеят с чувство за безнаказаност Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Университет „Проф. д-р Асен Златаров” представя архитектурния проект на бъдещия Факултет по фармация Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус „Mедицински науки” и общежитие N3 Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато Измамници на лов за наивници край Пловдив, плащат им с фалшиво злато „Ужилените“ създадоха работа на златарите в града под тепетата, десетки пръстени с печати за 18 карата се оказаха ментета Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Опел потегли сам и прегази собственика си в бургаския ж.к. "Изгрев" Мъжът се оказа леко пийнал - с 0,32 промила Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Природата няма прошка, силни бури връхлитат България тези дни Над Източна вероятността за валежи ще намалява, но температурите като цяло ще са ниски за средата на май
Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори