×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шестата поправка на Конституцията мина и на второ четене, този път Христо Иванов е доволен


Шестата поправка на Конституцията мина и на второ четене, този път Христо Иванов е доволен
Лидерът на "ДА България" направи съвместно изявление с Екатерина Захариева от ГЕРБ
19 Декември 2023, Вторник, 16:36 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Утре се очаква да е окончателното гласуване на поправките

Без особени драми в рамките на конституционното мнозинство (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС) Народното събрание (НС) прие и на второ четене промените в Конституцията. Предстои гласуване и на трето, вероятно още утре. То обаче ще е анблок.

Днес гласуванията бяха ключови, защото те бяха текст по текст. Бяха приети и някои незначителни редакционни поправки спрямо одобреното от конституционната комисия.

Този път Христо Иванов изрази задоволство за разлика от последните промени в основния закон през 2015 г. Тогава той дори подаде оставка като правосъден министър в правителството "Борисов 2" в знак на несъгласие, обявявайки това от трибуната на Народното събрание (НС). То се случи, след като ГЕРБ и ДПС се изметнаха - на второ четене заедно с други формации те пренаписаха ключови според Иванов поправки в Конституцията спрямо първоначалния проект. След това той създаде и своята партия "ДА България". 

Днес Христо Иванов обаче бе доволен. Той специално благодари на народните представители от парламентарната трибуна. След това направи и съвместно изявление с Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Иванов все пак припомни, че днес е било второто четене, което е "междинен етап" преди окончателното трето четене. То обаче било "изключително важно" точно защото гласуването е било текст по текст. 

"И бяха изгласувани поредица от наистина значими промени. Основната тема, разбира се, беше свързана със съдебната власт, с това да има независим съд и отчетна прокуратура. Тези промени ще продължат с промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, които докрай ще изградят новите елементи в конструкцията на съдебната власт, така че наистина да имаме независимост на съда, автономност на прокуратурата при условия на отчетност и гаранция за нейната ефективност, така че всеки български гражданин да може да разчита на независимо правосъдие и ефективно правосъдие. Беше променен моделът на служебното правителство, така че да не дава възможност да бъде президентско управление, защото не е това... идеята е да има един независим кабинет, ограничен, който просто да провежда изборите", каза Христо Иванов. 

Той специално благодари на Екатерина Захариева и на "конституционния екип", който провел задълбочен дебат. Захариева пък изрази мнение, че днес бил "добър ден". 

Една от поправките, които беше одобрена днес, е, че изборът на министър-председателите на служебни правителства вече ще е ограничен. Президентът ще има няколко опции, сред които управителят на БНБ, председателят на НС, омбудсманът и др. 

Кой обаче ще назначава служебните министри (досега това беше президентът) - този въпрос зададе репортер на "Флагман". 

"Президентът ще издава указ по предложение на кандидата за служебен министър-председател", обясни Екатерина Захариева. Това обаче не е записано изрично в проектопромените, което може да е причина за конфликтни ситуации. 

Лаконичен коментар направи и Делян Пеевски от ДПС, който също изрази удовлетворение от гласуването на промените на второ четене. 

"Но нека утре да минем всичко. Аз съм суеверен, нека приключиме на трето четене и тогава ще коментираме", заяви Пеевски.

Това са шестите поред поправки на настоящата Конституция след приемането й през 1991 г.

 


В категории: Темида , Политика


16
Коментара по темата
16.
Живко
20.12.2023 15:12:15
0
0
А бе загубеняци от народното събрание не ме интересуват вашите проблеми. Заемите се с проблемите на хората, а това са тец вец банки телекомуникации и монополи.
15.
оффф...
20.12.2023 09:13:36
0
4
Промените за служебното правителство са много добри, ЗАЩОТО:
- няма да позволят на хора, които НЕ СА ИЗБРАНИ ОТ НАРОДА да се разпореждат с народа, а
- максимално бързо ще направят така НАРОДЪТ да избере, кой да взема решенията

НЕ СЪМ съгласен с ограничаването на избора за служебен премиер. Това увеличава възможността служебен премиер да бъде некомпетентен или ЗАВИСИМ човек
14.
До 12
19.12.2023 20:59:16
7
0
Падал си ти на главата си, за това у мека.
13.
Бойко Борисов verified account Tap to follow now!
19.12.2023 20:26:51
1
7
Само аз кавам какво да се прави,никой друг!
12.
До 8 хх
19.12.2023 20:21:14
1
6
Чети, бе тъпак!
Ще има след като минат промените в Конституцията!
Ей прости хора сте това комунделите!
И, тъй- тъй си тук, да те питам! Ако паднеше тоя грездей моча и убиеше някое скейтърче, дето се въртят там, смотания съд ли ще отговаря, дето са спрели аварийното премахване?
11.
ТБС
19.12.2023 20:18:05
3
3
Тея малоумни шибаняци, не само че не могат да чета, ами и си мислят, че могат да променят Конституцията без Велико Народно Събрание!
Със сигурност им обещавам безслвна съдба, болезнена!
10.
Ура !
19.12.2023 17:55:25
8
10
Следващото българско правителство ще е съставен от хора от Бурса и Бесарабия, Лондон и Вашингтон.

България умря по законодателен път.
Трябваше и името и заедно с 3март да променят.
Официалният празник ще го сменят със закон.

Толкова заспал народ като българският няма !
Ако не бяха руснаците още щяхме да си живуркаме под феса на Султана.
9.
Там където е текло, пак ще тече .
19.12.2023 17:40:14
9
7
Днешните фашизирани властници , явно НЕ СИ дават сметка , какво наистина правят .
Щото утре като нищо може да осъмнен с Руския Черноморски флот в нашите пристанища . Това , че няма с какво да ги спрем , отдавна НЕ Е тайна за никого , а САЩ , разбирай НАТО действително е в мозъчна смърт и просто ще се изнесе от България точно по Афганистанско подобие . Така като нищо , малко след разгрома на Украйна току-виж се сдобием с Руски генерал-губернатор ! Ама наистина съвсем законно и конституционно ...
8.
XX
19.12.2023 17:37:49
7
5
Имат 85% мнозинство, да променят Конституцията, щом може.
Моментът е, че ЕС е потвърдило, че в България има върховенство на закона, така че тези промени СА с неясна цел.
7.
Имах си аз
19.12.2023 17:31:48
6
3
Нормално е Глисто Иванов и останалите от Да Бойко да са доволни.Очаквам и тези от Подкрепи Пеевски също да са доволни.Все пак продължават да баламосват умните и красивите бунаци,че вършат нещо.
Ето така се премахва статуквото,с прилежно обслужване.
6.
Росенец
19.12.2023 17:25:54
3
7
Тоя десантник Бойкиев сега е първа дружка с Тиквата и Пеевски
5.
Нали
19.12.2023 17:18:06
9
12
Конституцията се пипа само от Велико народно събрание . Защо се позволява това , къде е скапания съд !
4.
Успех
19.12.2023 17:17:45
8
11
Продължавайте до края
3.
Браво
19.12.2023 17:15:47
8
9
Можело значи
2.
123
19.12.2023 17:08:48
6
15
Нищо не става от тези хора! Съд и затвор както и никога в политиката 9 поколения напред!
1.
1
19.12.2023 17:04:10
4
12
Некадърник
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори