×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Появи се голям проблем с пенсиите, ето какво прогнозира западна медия


Появи се голям проблем с пенсиите, ето какво прогнозира западна медия
Ключови думи: новини, Флагман, пенсии
15 Декември 2023, Петък, 17:00 ч.
Автор: Флагман

И макар заетите в сферата на информационните технологии да плащат най-високите осигуровки, ако искат да получат и високите си пенсии, ще трябва да ги изработят други

Кой ще плаща пенсиите на днешните работещи в IT-сектора след трийсетина години? Тогава над 50% от населението на България няма да е активно на пазара на труда - по прогнози на експерти. А техните пенсии ще са високи - заради осигуровките, плащани на максималния осигурителен праг. За 2024 година този праг отново се покачва - на 3750 лева спрямо настоящите 3400 лева.

И макар заетите в сферата на информационните технологии да плащат най-високите осигуровки, ако искат да получат и високите си пенсии, ще трябва да ги изработят други. Тези 14.8%, които софтуерните инженери, компютърните програмисти, заетите в кол центровете и др. плащат от заплатите си, не се натрупват в индивидуални сметки, където да се спестяват, а се раздават за нечии други пенсии.

Както, впрочем, и на останалите осигуряващи се. Така че им остава да се надяват, че през 2050 година в България ще има достатъчно работещи. А всъщност демографските тенденции са силно негативни и няма изгледи да се обърнат, тъй като политиците предпочитат стратегиите пред действията.

Пенсионният модел в България вече е силно деформиран. В проектобюджета за 2024 приходите от осигуровки отново покриват едва половината от необходимите средства за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) - всъщност 48%.

Предвидени са разходи за 24.343 млрд. лева, като осигурителните вноски ще покрият 12.73 милиарда лева, останалите - от републиканския бюджет. Според разчетите на Националния осигурителен институт близо 3% от тези над 12 милиарда се очакват от повишението на максималния осигурителен праг.

Българските финансови министри карат така от години. Каквото не достига от осигуровки, се взима от данъкоплатците чрез трансфери от бюджета. Така държавата на два пъти взема от работещите българи - един път харчи осигуровките им за пенсии, втори път взема от данъците им за същото.

Но е абдикирала от изсветляване на доходи, иначе нямаше да има близо един милион българи, осигуряващи се на минималната работна заплата - повече от една трета от всички заети, пише "Дойче веле".

Възраженията на представители на IT-сектора не бяха чути - нито че растежът в сектора, който е 20% за първото полугодие, спада значително в края на годината, нито че предстоят съкращения и вероятно замразяване на възнаграждения.

Преди време по Нова телевизия председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров коментира, че държавата иска да вземе още от съвестните платци, вместо да изкара "на светло" работещите в сивия сектор, които и сега не плащат данъци и осигуровки.

Според него не повече от 300 000 са хората в България, които се осигуряват на максималната, позволена от закона сума.

Източник: blitz.bg


В категории: Политика


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Защо
16.12.2023 00:33:23
1
0
Защо от много години има таван на осигуровките? Никой не обяснява. При растящия среден осигурителен доход за да получи човек максимална пенсия трябва съотношението между неговия и средния осигурителен доход да е повече от 2.5 и достатъчно стаж за съответната година. Таван сега могат да получават само тези които са се осигурявали преди въвеждането му.
1.
Daite mi pensiikata
15.12.2023 20:20:19
0
3
Da si kupa kibab4ita i kifteta v lidl
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Катастрофата с въгледобива ни стигна до "Франс прес", докато българските медии мълчат Министърът на труда и социалната политика обещава подкрепа за преквалификация на работниците Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Откриха мечтаната и дългоочаквана детска градина в поморийското село Гълъбец Направихме всичко възможно, за да реализираме този проект и съм радостен, че децата на Гълъбец вече имат този прекрасен нов дом, каза на откриването кметът на община Поморие Иван Алексиев Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Семействата на трите руси финалистки от "Ергенът" подплашиха Алек Родителите на момичетата добрали се до финала на „Ергенът” се срещнаха с евентуалния си зет Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Илян Тодоров бил откаран на носилка в лечебницата на пандиза Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка  Всичко би било в реда на нещата, ако все пак тя не твърдеше, че луксът никак не я блазни и даже си пада по палатките Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Разкрепостената Надя потресе зрителите  Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Ходя с много любов при Денис, казва чаровната брюнетка Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Екипажът му беше държан от сомалийски пирати над 3 месеца Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Автомобилът се продава, цената е около 750 000 евро
Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори