×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГЕРБ обяви бойкот на кабинета „Денков“ заради смяна на шефа на „Пирогов“


ГЕРБ обяви бойкот на кабинета „Денков“ заради смяна на шефа на „Пирогов“
"Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас", каза Атанасова по адрес на ПП-ДБ
05 Декември 2023, Вторник, 13:13 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Депутатите от партията няма да гласуват законопроекти, внесени от Министерския съвет

ГЕРБ започват бойкот на законопроекти на Министерския съвет. Това стана ясно от изявление на представители на парламентарната група пред репортери в Народното събрание днес.

Председателят на групата Десислава Атанасова обясни, че искат ясен механизъм за взимане на решения. Повод за недоволството е отстраняване на директора на болница „Пирогов“. Не била спазена договорка това да не се случва. Обещанието било на самия министър-председател Николай Денков.

Явно друг взима решенията, изкоментира Десислава Атанасова.

Припомняме, че миналата седмица самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че са защитили директора на "Пирогов" Валентин Димитров и са предотвратили отстраняването му. 

Десислава Атанасова днес каза: "Многократно сме заявявали пред вас, че в управлението, което подкрепя правителството, ние влязохме не с доверие, а с време. Дадохме време на правителството, защото според нас и тогава, когато 68 от нас гласуваха "за" евроатлантическото правителство, си давахме сметка, че друга алтернатива няма. Месеци наред правихме компромиси най-различни, включително и миналата седмица се стигна до компромис в темата здравеопазване. Оттеглихме кандидата си за подуправител на Националната здравноосигурителна каса, въпреки че беше избран и въпреки че имахме постигната формална договорка с колегите от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) на лидерска среща. Това, което наблюдаваме в последните часове, е, че за пореден път не се спазват ангажименти. Конкретният повод сега е решенията, които еднолично взема министърът на здравеопазването по отношение на болница "Пирогов". Тази тема е дискутирана с нас и преди това и имахме личното уверение на министър-председателя, че няма да има политически намеси не само в сектор здравеопазване, но и в нито един обществен сектор, така че никой от управляващото мнозинство да няма самочувствието, че кадрува политически."

Сега според Атанасова започвало "политическо кадруване в търговските дружества". ГЕРБ считали, че това е недопустимо.

По отношение управлението на болница "Пирогов" имало критичен доклад, който обаче не бил подплатен с никакви доказателства. Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов изкоментира, че болницата е на печалба. 

"Това, което съм упълномощена да предам чрез вас на нашите колеги: нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на българската конституция - измененията и допълненията в нея; няма да подкрепим нито един законопроект на Министерски съвет, докато няма реален механизъм, по който се вземат решенията. Т.е. нашите колеги трябва да са наясно, че думите в политиката означават отговорност, действията в политиката носят последици. Тази отговорност, ако искат да я носим заедно, а не чрез други мнозинства, които сме наблюдавали многократно, както тяхното мнозинство с БСП и "Възраждане" по темата "Лукойл", то е редно отново да седнем на масата и да се изясним по всички тези теми", заяви Десислава Атанасова. 

Това поставя под въпрос приемането на държавния бюджет за 2024 г., както и промените в данъчните закони. 

Час преди изявлението на ГЕРБ изненадващо бе отменено заседание на Комисията по бюджет и финанси от страна на председателя й Йордан Цонев от ДПС. Той обясни, че не било конструктивно такова да се провежда. Причината е, че колегите му от ГЕРБ и ДПС отсъствали. Цонев заяви, че не знае защо тях ги няма и се извини на пристигналите за заседанието (други депутати, представители на изпълнителната власт, медии и т.н.). 

А на брифинга на ГЕРБ Десислава Атанасова каза още: "Дотук ние считаме, че дадохме доверие в аванс и то огромно по своя мащаб предвид, че ние сме първата политическа сила и подкрепихме правителство с мандат на втората, без реално хората да са ги излъчили като победители. Очакваме те да преразгледат абсолютно всичките си действия и да ги синхронизират с нас. Това очакваме."

Какъв е проблемът на ГЕРБ - че няма основания за отстраняването на директора на "Пирогов" или че то не е съгласувано с партията на Бойко Борисов?

"За нас е важно едно - кой е премиерът в България, обясни Костадин Ангелов. Това е обсъдено с Денков. Той прочете доклада и според неговите думи няма нарушения, които да изискват смяната на директора на "Пирогов". Кой е премиерът в България? Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов, не от Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването (който е сменил директора на "Пирогов" - б.а.)." 

Въпросният министър - Христо Хинков, не бил излъчен от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов имала само един представител в правителството и това била вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Коментар по актуалната тема с евентуалната продажба на рафинерията в Бургас от страна на "Лукойл" направи депутатът Делян Добрев. Според него от компанията разбрали, че е започнало разплитане на схема за заобикаляне на санкциите по отношение на руския петрол. Затова се готвели да бягат. 

Гледайте тук:

 

 


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Абе Делянчо
05.12.2023 16:54:34
3
5
те, онези от Лукойл ще избягат, ами ти къде ще бягаш, когато бензина стигне 5 лв ?!
По островите ли ?
4.
seahorse
05.12.2023 16:42:20
2
7
Нямат край герберските разбойници.Анали същото се случваше и в Александровската болница където шеф бе К.Ангелов /Ботокса/ ,забравихте ли. Е няма как да не се подкрепят в герберските далавери!
3.
смучка от София
05.12.2023 14:09:01
4
13
Този директор не беше ли казал, че от непочистения сняг в София са лекували голямо количество потрошени хора?
Данни които според розовите не били верни.
Комунистите за такова нещо моментално уволняват!
От тук на сетне няма да има злополуки по време на снеговете. Който вижда друго нещо не е умен и красив или му е виновна войната в Украйна
2.
ГРАЖДАНИН
05.12.2023 13:39:50
1
14
мъкааааа.......
1.
to
05.12.2023 13:38:57
7
20
Тия ще искат скоро и съгласуване на училищните директори и на филхармониите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават 800 000 българи тръгват за сезонна работа в чужбина, ето за какво да внимават Синдикат в Германия съветва внимателно да се информират за своите права Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Катастрофа между три автомобила затвори "Маказа", има пострадали Не уточняват броя и състоянието на пострадалите. Районът е отцепен от полицейски екипи Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Инж. Петър Кънев: Нужно е да водим балансирана и разумна политика Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ обсъдиха с бургазли въпроси за социалната политика и за по-добър живот Българската Анджелина Джоли покори Еверест Българската Анджелина Джоли покори Еверест . За 49-годишната бивша шефка на кабинета на спортния министър Красен Кралев това е първа експедиция в Хималаите Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Стотици бургазлии се хванаха на хората и си припомниха българските традиции Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Учени разкриха как да блокираме гените на стареенето Вижте как можете да удължите живота си... Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Продават легендарен завод от соца, направил България № 1 в индустрията Съдбата на завод "Бронз" става ясна на 16 май Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата Едно от решенията - достойно заплащане Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно
Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори