×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Брутален произвол! Снощи ОИК-София отхвърли решението на ЦИК и разпореди гласуване с машини


Брутален произвол! Снощи ОИК-София отхвърли решението на ЦИК и разпореди гласуване с машини
Буквално ни правят на луди - по-нисшестоящ орган отменя решение на по-висшестоящ - започна изнасяне на машините по секции в нарушение на закона
28 Октомври 2023, Събота, 08:32 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

След безпрецедентно заседание е разпоредено в 1650 СИК в София да гласуват машинно

На истерично среднощно заседание, свикано по спешност, Общинската избирателна комисия Столична (ОИК), в противоречие с йерархията, оспори решението на ЦИК от 20 часа (ВИЖ ТУК) Според тях било непълно и подлежало на обжалване, поради което се счита и че не е влязло в сила. Така е взето решение на всички над 1650 секционни избирателни комисии в София да бъдат предадени материалите, свързани с машинното гласуване.

ОИК указа на кметовете на районните администрации да „предадат всички изборни книжа и материали посочени в т. 1 от Методическите указания, включително и онези, свързани с машинното гласуване, а препис от това решение да се изпрати незабавно на кметовете на всички районни администрации и Министерство на вътрешните работи за сведение и изпълнение”.

Няколко часа преди това, на свеоето извънредно заседание, Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени машинното гласуване за местния вот в неделя, както и за балотажите на 5 ноември, като посоченото основание беше, че Министерството на електронното управление (МЕУ) не е предоставило документ, с който дава съгласието си за удостоверяването на машините.

В ЦИК не е постъпило писмо от министерството за резултатите от удостоверяването на съответствие на машините за гласуване, като крайният срок беше вторник. Това е указано по закон и Централната избирателна комисия направи единственото възможно и правилно – спази наредбите.

Решението на ЦИК беше съобщено в 20:37 ч. Минути по-късно от МЕУ предоставиха нужния документ. А още по-рано пък, след като в Народното събрание депутати заявиха, че са получили доклад от ДАНС, от който ставало ясно, че правителството се опитва да манипулира изборите, а заместник-министър Михаил Стойнов е генерирал нов код, след което го е записал на флашка и го е взел със себе си, повечето партии, без ДБ и ПП, се обявиха за отмяна на машинния вот и даже за отмяна на изборите. Аргументът на ЦИК беше по-различен, но крайният резултат – същият – отпадане на машинното гласуване.

С противоречие с решението на ЦИК и малко преди това на ОИК, не по-малко скандалното е, че Сиела направиха опит да изнесат от складовете машините за гласуване, за да ги изпратят по секциите. Малко преди полунощ, и то като опита да забрани достъпа на депутати до заседанието си, ОИК реши да не зачете решението на ЦИК и изиска да се гласува с машини в неделя.

При положение, че ЦИК е по-висшестяощият орган от ОИК, опитът на Общинската комисия да се противопостави и отмени решението на Централната избирателна комисия, е грандиозен скандал. Нещо повече, самото свикване на комисията в толкова късен час, без медиите да бъдат информирани, както и направеният опит да не се допуснат лица, които имат законното право да са на заседанието, говори за брутална арогантност. И вероятно за спешно поръчение от високо ниво.

Не по-малко скандален и обиден е тонът в решението на ОИК, където пише, че: „Установява безпрецедентни съществени пороци, между които е и абсолютна неразбираемост волята на Централна избирателна комисия”. Неяснотата в съображенията на органа, изложени в акта му, на практика се приравнява на липса на мотиви, което е нарушение на съдопроизводствено правило... Това води до еднозначен извод, че е налице грубо нарушение на правилата на формалната логика в посоченото решение”.

Интересното е, че ЦИК има право да отмени това решение на ОИК, което се очаква да стори днес. Ако обаче това не се случи, ще стане пределно ясно, че върху членовете на Централната избирателна комисия е оказан безпрецедентен натиск от управляващите.

Действията на Сиела и спешното заседание на ОИК – и двете, свързани с видимото им желание машините по-бързо да бъдат разнесени по секциите, ясно говори за получени указания от заинтересовани лица. Кои са те, не е никак трудно да се досетим, още повече, че следобед ПП дадоха брифинг, в който обвиниха ДАНС, че са „инструмент на дълбоката държава”, а „цялата държава и изборният процес са жертва на една шпицкоманда, която започна измисления доклад , продължи през цирка в парламента и накрая завърши с ЦИК”, заяви Кирил Петков и поиска ЦИК да коригира решението си.

Той ги заподозря, че са били принудени да постъпят така под натиск, като в същото време държеше да ревизират позицията си. Интересно как би определил своите думи. Като деликатен намек, може би?

А часове преди решението на ЦИК, именно от ПП/ДБ ни уверяваха, че т.к. машините били принтери, нямало никакъв проблем да не се гласува с тях. И а-ха да повярваме, че им е все тая, няколко часа по-късно скочиха като ужилени, заплашвайки, че щели да оспорват пред ВАС решението на Централната избирателна комисия. Твърде прозрачно...

Буквално ни правят на луди, политици натискат. Избирателната комисия да преразгледа решението си, по-нисшестоящ орган отменя решение на по-висшестоящ, фирмата собственик на машините „Сиела”, в пълно противоречие с решението на ЦИК, си позволява да изнесе машините, за да ги закара в секциите по цялата страна, нарушавайки закона. Законът – врата у поле...

Именно подобни действия поставят под сериозно съмнение вота и опорочават изборния процес. Ако се чудите как се подменят избори – точно така – с произвол, незаконни действия, спешни събирания по късна доба, с недопускане на депутати до заседания, с криене от медиите.


В категории: Местни избори 2023


България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори